25 April 2024
Ελληνική επικαιρότηταΡεπορταζ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ Μοτοσυκλετών και ΙΧ Αυτοκινήτων – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με τις ασφάλειες των οχημάτων κατόπιν εγκυκλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως είναι φυσικό οι αλλαγές δεν έχουν γνώμονα το συμφέρον του  πολίτη αλλά το όφελος των μεγάλων κερδοσκοπικών οργανισμών και  τραπεζών, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται στην Ελλάδα.

Τι αλλάζει λοιπόν …. Καταργείτε η περίοδος «χάριτος»  του ενός μήνα από τη λήξη του συμβολαίου  μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο!
Το σκεπτικό της  Τράπεζας της Ελλάδος,  που κατέθεσε εγκύκλιο αναφέρει πως στόχο έχει να διαμορφωθούν προδιαγραφές ασφάλισης που θα αντιστοιχούν στις αντίστοιχες προδιαγραφές που ισχύουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.  (Σαν να το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό ….)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία θα πάρει και νομοθετική μορφή,  καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μία πρακτική που ακολουθείτο από πολλές εταιρείες και ουσιαστικά εξυπηρετούσε τις εταιρείες, τους διαμεσολαβούντες και δέσμευε τους πελάτες. Το συμβόλαιο που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του θα ακυρώνεται.

Γι’ αυτό τον λόγο, δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει την ασφάλισή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο. Επίσης προωθείται η διαδικασία να πληρώνονται τα ασφάλιστρα κυρίως μέσω των τραπεζών (καταστήματα ή ηλεκτρονική τραπεζική) κίνηση με την οποία θα σταματήσει η διακράτηση των εισπράξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βέβαια όλα πάλι θα γίνουν στο όνομα της καταπολέμησης του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων. Διαβάστε το παρακάτω σκεπτικό και θα καταλάβετε την πραγματική αιτία.

Oι προτεινόμενες συνθήκες ασφάλισης επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και πάγιο και χρόνιο αίτημα και των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα που ήθελαν να λειτουργήσουν σε οργανωμένο καθεστώς και όχι σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα νέα μέτρα σίγουρα θα φέρουν άμεση ρευστότητα στις εταιρείες, αλλά θα προκαλέσουν πρόβλημα στους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες όπου είχαν το περιθώριο να πουλούν ασφαλίσεις δίνοντας μεγάλα χρονικά περιθώρια πληρωμής, αλλά και τους πολίτες – πελάτες που καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν προκαταβολικά…..

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι και η κατάργηση του ασφαλιστήριου σήματος, όπως έγινε και με την κατάργηση του σήματος τελών κυκλοφορίας. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εκτυπώνει ο ίδιος σε απλό χαρτί το αποδεικτικό πληρωμής που θα πρέπει να φέρει στο όχημά του.

Βέβαια ήδη ισχύει ότι σε περίπτωση εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος, επιβάλλεται πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας, αλλά το πιθανότερο είναι  να παρθούν ποιο αυστηρές κυρώσεις μαζί με τα νέα μέτρα.

asfaleies-bs

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events