30 χρόνια Τρίπολη – 1989-2019 – 30 χρόνια αγώνες ταχύτητας

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μοτοσυκλέτας “προσγειώθηκε” για πρώτη φορά στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Ιούλιο του 1989.

Μετά από πάνω από μια δεκαετία στα νησιά, οι αγώνες ταχύτητας επιστρέφουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με το  στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης  να ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το άθλημα.

Η ανάπτυξη των αγώνων ήταν αναμενόμενη παρόλη την γκρίνια που και τότε υπήρχε, παρόλο τους πολλούς μεγάλους χορηγούς υπήρχαν αλλά και αυτούς που μπήκαν γρήγορα στο «παιχνίδι», όπως η Rothmans, η Marlboro, η Cooper και η Pepsi Cola, μεταξύ των πολλών χορηγών που έριχναν άφθονο χρήμα στους αγώνες, που δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια την σημερινή εποχή!

Ο πρώτος ιστορικός αγώνας ήταν διπλός και έγινε στις 1 και 2 Ιουλίου 1989 με 121 συμμετοχές και πάνω από 7.000 θεατές, ένα νούμερο που άφησε δυσαρεστημένους τους οργανωτές καθώς και όλους τους σχολιαστές-δημοσιογράφους της εποχής, αφού περίμεναν κάτι περισσότερο όπως έλεγαν λογω του ότι οι αγώνες πια ήταν πολύ ποιο κοντά και με ποιο εύκολη πρόσβαση.
Να το ξαναγράψουμε 121 συμμετοχές και πάνω από 7.000 θεατές και δεν ήταν ευχαριστημένοι, σήμερα θα έκλαιγαν!

Ο πρώτος αγώνας διοργανώθηκε από το αθλητικό σωματείο ΑΣΕΜ με πρόεδρο τον Αντώνη Χατζημιχάλη και με την υποστήριξη του ΣΟΑΜ και παρόλες τις αδυναμίες του σαν πρώτος αγώνας στο συγκεκριμένο μέρος θεωρήθηκε επιτυχημένος, και θα το ξαναπούμε ότι υπήρξαν γκρίνιες, σκεπτικισμός και ειρωνείες του τότε «ειδικού τύπου».

Η κάλυψη του πρώτου αγώνα από τα ΜΜΕ, πέραν του ειδικού τύπου, ήταν μεγάλη και το γεγονός ήταν κάτι πολύ μεγάλο για την πόλη, αφού το κλίμα των αγώνων είχε κυριέψει όλη την πόλη, με τις αφίσες του αγώνα που είχε φροντίσει ο χορηγός του αγώνα , η Rothmans , να έχουν κατακλίσει την πόλη, ενώ τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα της Rothmans έκαναν έντονη την παρουσία τους μέσα στην πόλη, ενώ στην κεντρική πλατεία η Rothmans είχε τοποθετήσει ένα τεράστιο στόχο, οπού μαζεύονταν πολύς κόσμος και δοκίμαζε τις ικανότητες του στην σκοποβολή. Επίσης η Rothmans είχε φέρει στην Τρίπολη ένα φορτηγό με δυο μοτοσυκλέτες-εξομοιωτές οπού μπορούσες να νιώσεις την αδρεναλίνη του αγώνα αφού συμμετείχες σε έναν εικονικό αγώνα, κάτι που αποτέλεσε ένα σημαντικό event της εποχής!

Εκείνη την πρώτη χρονιά έγιναν στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης 6 αγώνες (τρεις διπλοί) με μεγάλη επιτυχία, κάτι που οδήγησε παραπέρα την άνοδο των αγώνων, όσον αφορά τις συμμετοχές, τον ανταγωνισμό και την προσέλευση των χιλιάδων θεατών που έφταναν να ξεπερνούν τις 10.000 σε κάθε αγώνα!

Ο πρώτος αγώνας που άνοιξε και την εποχή της Τρίπολης έγινε στις 1-2 Ιουλίου 1989, ο δεύτερος διπλός έγινε στις 2-3 Σεπτεμβρίου και ο τρίτος διπλός που έκλεισε και το πρωτάθλημα του 1989 έγινε στις 21-22 Οκτωβρίου 1989

Superbikes – Σάκης Σκούρτας

Για την Ιστορία πρέπει να αναφέρουμε τους πρώτους  εκείνους νικητές του πρώτου ιστορικού αγώνα της Τρίπολης που ήταν διπλός και άνοιξε έναν κύκλο που κρατά μέχρι σήμερα!

Στην κατηγορία Superbikes Νικητής και στους δυο αγώνες του Σαββατοκύριακου ήταν ο Σάκης Σκούρτας, στην κατηγορία 500cc νικητής ήταν ο Δημήτρης Παπανδρέου με 2 νίκες.

500cc – Δημήτρης Παπανδρέου

Στην κατηγορία  250 Racing, νικητής και των 2 αγώνων ήταν ο Νίκος Αρνόκουρος, ενώ στην κατηγορία 125 Normal νικητής και των 2 αγώνων ο  Σταύρος Παπαγιάννης, ενώ τέλος στην μικρή κατηγορία 80cc νικητής και των 2 αγώνων ήταν ο Γιάννης Τζωρτζόπουλος!

250 Racing – Νίκος Αρνόκουρος

Επίσης να σημειώσουμε πως τότε η συμμέτοχη για κάθε αγώνα ο οδηγός πλήρωνε 18.000 δραχμές, (52.82€) και το εισιτήριο είχε 500 δραχμές (1,47€), ενώ η χορηγία της Rothmans ήταν 2.500.000 δραχμες,(7.336.76€) !

Για όποιον θέλει μπορεί να κάνει τις αντιστοιχίες και να καταλάβει σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι αγώνες!

125 Normal – Σταύρος Παπαγιάννης

Να πούμε και λίγα λόγια για την πίστα της Τρίπολης:

Η Κατεύθυνση της πίστας του Αεροδρομίου της Τρίπολης είναι Δεξιόστροφη με 11 στροφές συνολικά με 7 δεξιές στροφές και 4 αριστερές στροφές και μήκος περίπου 2150 μέτρα και με ελάχιστο πλάτος τα 9 μέτρα. Η άσφαλτο της χαρακτηρίζεται μέτρια, ενώ εχει ένα κομμάτι μήκους 170 μέτρων που είναι  τσιμεντοστρωμένο με ειδική τσιμεντόστρωση η οποία δεν φθείρεται και έχει συντελεστή τριβής εφάμιλλο μέτριας ασφάλτου.

80cc – Γιάννης Τζωρτζόπουλος

Επειδή η πίστα δεν έχει μόνιμη χάραξη, κάθε φορά οι στροφές μπορεί να είναι διαφοροποιημένες ως προς το άνοιγμα τους οπότε δεν μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτο ρεκορ γύρου, αφού δεν έχουμε μια εντελώς σταθερή χάραξη, παρόλα αυτά τον ταχύτερο γύρο στην Τρίπολη τον εχει έως τώρα ο πολύπρωταθλητής Γιάννης Μπούστας, με 0:56.400s.

Από το 1989 που έγιναν 6 αγώνες, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 82 αγώνες, ενώ μέχρι και το 1993 το πρωτάθλημα έγινε αποκλειστικά στην Τρίπολη με 8 και 10 αγώνας ανά σεζόν!

Το 1994 δεν πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας λόγω της διαμάχης της ΕΛΠΑ με τους οδηγούς και στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο έληξε μια χρυσή 5ετία αγώνων.

Ο 1ος αγώνα του Πρωταθλήματος του 2019 που θα γίνει στις 5 Μαΐου στην Τρίπολη θα είναι ο 83ος και αξίζει να δούμε μερικά αξιοσημείωτα γεγονότα. Ο Γιάννης Τζωρτζόπουλος που είχε κερδίσει και τους δυο αγώνες της κατηγορίας 80cc, θα είναι παρόν και σε αυτόν τον αγώνα όπως και πριν 30 χρονιά, άλλα αυτή την φορά στην κατηγορία Supersport, αφού συνεχίζει από τότε αδιάκοπα τους αγώνες!

Επίσης σε αυτόν τον αγώνα θα συμμετέχουν γιοι δυο από τους αγωνιζόμενους του τότε ιστορικού αγώνα!

Ο Νίκος Γεωργόπουλος θα αγωνιστεί στην κατηγορία OPEN, και είναι γιος του Άκη Γεωργόπουλου που αγωνίστηκε στον πρώτο αγώνα της Τρίπολης στην κατηγορία  250 Racing με Kawasaki KR-1  και ο Θωμάς Σκούρτας θα αγωνιστεί στην κατηγορία ΝΕΩΝ, και είναι γιος του πρωταθλητή και νικητή του τότε αγώνα στη κατηγορία Superbikes, Σάκης Σκούρτα!