26 May 2024
MotoGP 2022

Mick Doohan: “Ο Marquez μπορεί να κερδίσει αγώνες ακόμα και με ένα χέρι, πόσο μάλλον με δύο” – Συνέντευξη

Ο Mick Doohan, ο αναβάτης που καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση του Marc Marquez, μιλάει για την κατάσταση του: «Δεν επρόκειτο να κερδίσει αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οπότε πήρε τη σωστή απόφαση.»

Ο Mick Doohan (57 ετών σήμερα) συνοδεύει τον γιο του Jack, οδηγό Formula 2, σε όλους τους αγώνες. Ο τρόπος περπατήματος του θυμίζει, ένα σοβαρό τραυματισμό που παραλίγο να του κοστίσει το δεξί του πόδι το 1992 και ένα άλλο τρομερό ατύχημα στην προπόνηση για το ισπανικό GP του 1999 που έβαλε τέλος στην καριέρα του νωρίτερα από τα σχέδια του.

Ζωντανός θρύλος των MotoGP και της Honda, ήταν ο μεγάλος κυρίαρχος της δεκαετίας του 1990 και είναι πέντε συνεχόμενες φορές πρωταθλητής στα 500cc μεταξύ 1994 και 1998. Ο Αυστραλός καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση που βιώνει τώρα ο Márquez, ο οποίος αναρρώνει από την τέταρτη εγχείρησή του στο το βραχιόνιο του δεξιού του χεριού. Στα τέλη Ιουνίου, ο Marc ενημέρωσε την κατάστασή του και ευχαρίστησε δημόσια τον Doohan για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το AS τον ρώτησε σχετικά, σε μια συνέντευξη με τον πέντε φορές πρωταθλητή.

– Ο Márquez είπε πρόσφατα ότι, μετά την τέταρτη επέμβαση του, ήταν ευγνώμων σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Mick Doohan. Μπορείτε να εξηγήσετε σε τι αναφέρεται ο Marc;

– «Νομίζω ότι δεν είχα πολλά να κάνω με αυτό, ειλικρινά. Μιλάμε για χρόνια λόγω της σχέσης μου με τη Honda. Το πρώτο μου μέλημα είναι η ασφάλειά του, η υγεία του, η ζωή μετά τους αγώνες. Γιατί οι αγώνες, αν το δεις με προοπτική, είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της ζωής σου. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, τώρα πιο συχνά από τότε που είχε τους τραυματισμούς πριν από μερικά χρόνια.»

«Ο τραυματισμός που είχα εγώ και αυτός που έχει ο Marquez δεν συγκρίνονται, αλλά ψυχολογικά έχει κανείς τις ίδιες σκέψεις. Νομίζω ότι προσπαθώ να τον διευκολύνω να τα αφομοιώσει όλα αυτά μέσα του μέσα από την εμπειρία κάποιου που έχει περάσει κάτι παρόμοιο.»

– Τι νιώθει ένας οδηγός όταν είναι τρία χρόνια εκτός;

– «Ο Μαρκ εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορος και ψυχικά δυνατός. Αυτό που πρέπει να νιώθει είναι απογοήτευση. Η μεγαλύτερη απογοήτευση, ως οδηγός, είναι να ξέρεις ότι δεν μπορείς να αγωνιστείς όπως παλιά. Μερικές φορές ξεπερνάς το όριο, γιατί σωματικά δεν μπορείς να οδηγήσεις στο ίδιο επίπεδο. Γι’ αυτό, είμαι σίγουρος, ότι θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται να μείνει εκτός αγώνων για να αναρρώσει, να φτιάξει σωστά το χέρι του, να επιστρέψει στο εκατό τοις εκατό. Και έτσι θα μπορεί να οδηγεί την μοτοσυκλέτα του όπως χρειάζεται, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, για να κερδίσει ξανά.»

– Οι αντίπαλοί του συνεχίζουν να οδηγούν αυτά τα τρία χρόνια, αυτός όχι. Είναι δυνατόν να σκέφτεται ότι θα κερδίσει ξανά όταν επιστρέψει;

«Δεν είναι εύκολο, ποτέ δεν είναι, ο αθλητισμός δεν περιμένει κανέναν. Αλλά έχει ήδη δείξει ότι μπορεί βασικά να κερδίσει αγώνες με ένα χέρι.»

«Όπως λέω, ψυχικά είναι πολύ δυνατός, έχει κερδίσει έξι τίτλους MotoGP και δεν το καταφέρνεις αυτό αν είσαι μαλθακός. Είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να σταματήσει (στα μέσα της σεζόν του 2022), ήταν ακόμα από τους ταχύτερους. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα να επιστρέψει μετά από έξι μήνες, να κάνει μερικές δοκιμές, να επανέλθει σε φόρμα και να μπορέσει να ανταγωνιστεί όποιον προηγηθεί. Μπορεί να μην έχει κάνει πολλούς αγώνες σε αυτό το διάστημα, αλλά ξέρει ήδη πώς να αγωνίζεται. Είναι, 29 ετών; Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα νέος. Αν είναι καλά σωματικά, αν μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, αν κέρδισε ήδη με ένα χέρι… με δύο χέρια και δύο πόδια, νομίζω ότι είναι ικανός να το πετύχει.»

– Πώς ένας οδηγός παίρνει την απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω;

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά δείχνει ότι ο Marc είναι πολύ έξυπνος, πολύ δυνατός, γιατί έχει πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν είχε νόημα να συνεχίσει, θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη ζημιά και δεν μπορούσε να οδηγήσει όπως ξέρει. Εξάλλου, δεν επρόκειτο να κερδίσει αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η υγεία είναι προτεραιότητα, εστίασε στο χέρι του και μετά εστίασε στην επόμενη σεζόν.»

– Πώς θυμάστε τη συνταξιοδότησή σας;

– «Όταν σταμάτησα το 1999 είχα μια πτώση, θα μπορούσα να είχα επιστρέψει στα μέσα της σεζόν το 2000. Αλλά μέχρι το 2001 δεν θα μπορούσα να παλέψω για τον τίτλο, γιατί τότε ήμουν ακόμα τραυματίας. Για μένα, ήταν η ώρα να σταματήσω. Ήμουν 33 ετών, είχα τραυματιστεί σοβαρά και ήξερα ήδη ότι μπορώ να το κάνω, ότι μπορώ να επιστρέψω. Αλλά ο Marc δεν ξέρει αν θα μπορέσει να κερδίσει όταν επιστρέψει και του αξίζει να έχει αυτή την ευκαιρία με τον εαυτό του. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί και ότι πήρε τη σωστή απόφαση. Επίσης, το να έχεις μια ομάδα όπως η Repsol Honda πίσω σου, που σε στηρίζει και σου δίνει χρόνο να επιστρέψεις δυνατός, είναι καλό για όλους.»

– Χωρίς τον Márquez, η Honda δεν εμφανίζεται στο MotoGP…

– «Η Honda βρίσκεται επίσης σε δύσκολη κατάσταση. Το λέω αυτό γιατί ο Marc είναι ο μόνος που οδηγεί σταθερά καλά τη μοτοσυκλέτα. Ο αδερφός του υποφέρει, ακόμη και ο Pol Espargaro υποφέρει. Όλοι όσοι ανεβαίνουν στη μοτοσυκλέτα υποφέρουν, είναι ο Marc που κάνει τη διαφορά αλλά ταυτόχρονα παίρνει πάρα πολλά ρίσκα, γι’ αυτό πέφτει. Η Honda πρέπει να δουλέψει, όπως πρέπει να δουλέψει και ο Márquez. Θα πρέπει να ελέγξουν πώς δουλεύουν στην μοτοσυκλέτα. Ο Alberto Puig είναι ο σωστός άνθρωπος, τον ξέρω καλά. Είναι δυνατός. Ελπίζω ότι μπορώ να επηρεάσω τους μηχανικούς της Honda ώστε να αποτελέσουν ξανά σημείο αναφοράς.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events