Δύο μηχανικοί, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και αποκλεισμό επειδή σταμάτησαν οδηγό άλλης ομάδας να φύγει από τα pit – VIDEO

Moto3: Δύο μηχανικοί, της ομάδας Max Racing τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και αποκλεισμό επειδή σταμάτησαν οδηγό άλλης ομάδας να φύγει από τα pits στο Q2 σήμερα στο Aragon – VIDEO

Δύο μηχανικοί της ομάδας Max Racing σταμάτησαν τον Adrian Fernández να βγαίνει από τα pits στο Q2 σήμερα στο Aragon. Ένα εντελώς ακατανόητο θερμό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο Aragon στα Προκριματικά 2 (Q2) της κατηγορίας Moto3.

Ο Adrian Fernández (ο μικρότερος αδερφός του αναβάτη MotoGP Raúl) ήταν έτοιμος να φύγει από τα pits πίσω από τον Ayumu Sasaki, αλλά όταν επρόκειτο να βγει στο «pit lane», δύο μηχανικοί της Max Racing Husqvarna πλησίασαν το KTM του Ισπανού και ακούμπησαν το φρένο του και μπήκαν μπροστά του για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον οδηγό να ξεκινήσει.

Η γαλλική ομάδα δημοσίευσε το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα ενώ κατέθεσε αξίωση στην Επιτροπή των Επιτρόπων. Παρείχαν τηλεμετρία από τη μηχανή τους για να αποδείξουν ότι το φρένο είχε ενεργοποιηθεί.

VIDEO

«Έπιασαν ακόμη και το μπροστινό του φρένο», είπε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Tech3 και Πρόεδρος της IRTA Hervé Poncharal. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο σε όλη μου την καριέρα. Προφανώς ήθελαν να εμποδίσουν τον Adrian να κολλήσει στον πίσω τροχό του αναβάτη της Husqvarna Sasaki. Δεν έχω ιδέα γιατί το έκαναν αυτό. Γιατί στην κατηγορία Moto3, όλοι ακολουθούν όλους τους άλλους».

Επιπλέον, τόσο η ομάδα Husky όσο και η ομάδα Tech3 ανήκουν στην αυτοκρατορία της Pierer Mobility στην Αυστρία.

Ένας θυμωμένος Hervé Poncharal έκανε παραστάσεις στον Διευθυντή Αγώνα Mike Webb το απόγευμα, ο οποίος έδειξε ότι το περιστατικό είχε παρατηρηθεί και θα παραπεμφθεί στο MotoGP Stewards Panel.

Ο ίδιος ο Max Biaggi περιέγραψε τη συμπεριφορά των επηρεαζόμενων μελών της ομάδας του ως «απαράδεκτη», ζήτησε συγγνώμη από τον Tech3 και τον Adrian Fernández και ανακοίνωσε τις συνέπειες. «Απαράδεκτη συμπεριφορά! Ζητούμε δημόσια συγγνώμη από την Tech3 Racing Team και τον Adrian Fernandez. Μια αυτόκλητη, επικίνδυνη ενέργεια που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο από τον κώδικα δεοντολογίας μας! Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν κατάλληλα.»

Στην πραγματικότητα, το βράδυ του Σαββάτου, η επιτροπή εποπτείας FIM MotoGP επέβαλε πρόστιμο και στα δύο μέλη της ομάδας που ενόχλησαν “επιθετικά και επικίνδυνα” έναν αναβάτη από άλλη ομάδα, με πρόστιμο 2000 ευρώ στον καθένα. Επίσης, αποκλείστηκαν από δυο αγώνες και δεν επιτρέπεται να λάβουν μέρος στο Grand Prix στην Αυστραλία (16 Οκτωβρίου) και στη Μαλαισία (23 Οκτωβρίου).

Αυτό έγινε επειδή ένας αποκλεισμός των ενδιαφερομένων για τους επόμενους δύο αγώνες στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη θα μπορούσε να θέσει δυνητικό κίνδυνο ασφάλειας για τον οδηγό, επειδή οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί δεν θα επέτρεπαν την αντικατάσταση των δύο μηχανικών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Γάλλος ιδιοκτήτης της ομάδας Tech3 είπε νωρίτερα: «Mάλλον δεν θα υπάρξει τιμωρία. Γιατί δεν μπορείς να τιμωρήσεις τον οδηγό για τις ενέργειες των μηχανικών»,.

Και όμως υπάρχει προηγούμενο. Στο Losail Circuit το 2004, όταν το πλήρωμα των μηχανικών του Valentino Rossi καθάρισε το σημείο του πλέγματος του Rossi από την άμμο την επόμενη μέρα με σκούπες και στη συνέχεια έκαψε λάστιχο στο σημείο με σκούτερ, ο οδηγός τέθηκε στην τελευταία θέση στο grid για τον αγώνα εκείνη την ημέρα.

Παρεμπιπτόντως, ο Adrian Fernández οδήγησε μαζί με τον Romano Fenati στην ομάδα των Husky το 2021, και ίσως ο Ισπανός δεν έκανε φίλους εκεί ή πιθανόν η παρουσία του Fenati άφησε κληρονομιά πίσω του τις αντιαθλητικές συμπεριφορές του.