Το Center of Disease Control and Prevention (CDC) (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ) των ΗΠΑ, έδωσε στην δημοσιότητα μια ενδιαφέρουσα αναφορά, για τον οικονομικό αντίκτυπο της νομοθεσίας σχετικά με το κράνος στην μοτοσυκλέτα, βασισμένη σε δεδομένα από το 2008 έως το 2010.
Έρευνα : Δημήτρης Δημητρίου © Biker Spirit Magazine
ΟΚ, δεν είναι ανάγκη να είσαι και επιστήμονας για να καταλάβεις, ότι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές με κράνος = λιγότεροι θανάσιμου τραυματισμοί.
Για την ακρίβεια φορώντας κράνος κατά τη διάρκεια ατυχήματος με μοτοσυκλέτα, έχεις 37% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείς θανάσιμα,(41% για τους συναναβάτες) 13% λιγότερες να διαδραματιστείς σοβαρά, και 8% λιγότερες να τραυματιστείς ελαφρά σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση.
Το σοκαριστικό είναι οτι σύμφωνα με την ιδια ανάλυση, οι πολιτείες που εφάρμοσαν νόμο που επιβάλει τη χρήση κράνους από όλους τους αναβάτες, εξοικονόμησαν έως και 3 δις δολάρια, από ιατρικά, ασφαλιστικά, και νομικά έξοδα, και αν ο νόμος για υποχρεωτική χρήση κράνους επιβαλλόταν σε όλη τη χώρα θα εξοικονομούνταν επιπλέον 1,4$ δις.
Σύμφωνα με ένα άλλο ενδιαφέρων εύρημα της ερευνάς του CDC, μόνο το 12% των αναβατών που τραυματίστηκαν θανάσιμα δεν φορούσε κράνος στις πολιτείες με νόμο που επιβάλει τη χρήση κράνους από όλους τους αναβάτες, συγκριτικά με το 64% στις πολιτείες με νόμους που επιβάλουν το κράνος σε ένα μέρος των αναβατών (ανάλογα με το ποσα χρονιά έχουν δίπλωμα, την ηλικία, και την ασφάλεια υγείας τους), και το 79% στις πολιτείες που δεν επιβάλουν κανένα νόμο σχετικά με το κράνος.
Ακολουθεί το ενδιαφέρων παράδειγμα της Florida:
Το 2000 η πολιτεία άλλαξε το νόμο, και από υποχρεωτική χρήση κράνους για όλους, επέβαλε τη χρήση κράνους σε όσους ήταν κάτω των 21 ετών, και σε αυτούς που η ασφάλεια τους κάλυπτε λιγότερο από 10.000$ σε ιατρικά έξοδα.
Στα 2 χρόνια μετά την αλλαγή του νόμου οι θάνατοι μοτοσικλετιστών ανά 10.000 δηλωμένες μοτοσυκλέτες αυξήθηκε 21%, οι θάνατοι σε μοτοσυκλετιστές έως 21 ετών σχεδόν τριπλασιάστηκαν, και σύμφωνα με τα νοσοκομεία οι περιπτώσεις μοτοσικλετιστών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αυξήθηκαν 82%.
Ακολουθούν οι πίνακες τις έρευνας.
πηγή : http://www.cdc.gov