29 May 2024
BS RIDEHondaHonda Test

Honda Super Cub 125 – 2022 – EURO5, Test Ride – Review, VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

To Super Cub 125 το γνωστό κλασικό παπί, για το 2022 ήρθε με νέο κινητήρα EURO5 και έτσι έφτασε και σε εμάς για να το δοκιμάσουμε!

Είναι μια μοτοσυκλέτα (μηχανάκι) που μας ξυπνάει αναμνήσεις από τα νεανικά μας χρόνια, από την πρώτη στιγμή που το είδαμε πριν από χρόνια στην Νάπολη στην Έκθεση EICMA.

Το μοντέλο του 2022 με το μαύρο του ματ χρώμα είναι εντυπωσιακό και παρόλη την ρετρό μορφή του που επανακυκλοφόρησε, σε βάζει απευθείας στην σύγχρονη εποχή!

Ο κινητήρα του είναι νέος και παρόλο που είναι προδιαγραφών EURO5, η δύναμη του δεν μειώθηκε απεναντίας είναι περισσότερη.

Η επόμενη εμφανής διαφορά είναι σέλα και τα μαρσπιέ για συνεπιβάτη που περιλαμβάνονται τώρα στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ οι νέες ρυθμίσεις της ανάρτησης, σου δίνουν αμέσως την αίσθηση της βελτίωσης στην ποιότητα οδήγησης και πως πάει στο δρόμο!

Το κυριότερο όμως είναι ότι το Σούπερ παπί παραμένει μια από τις  ποιοτικότερες κατασκευές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια!

Να θυμηθούμε πως το πρώτο Super Cub C100 παρουσιάστηκε το 1958, 10 χρόνια μετά την ίδρυση της Honda. Κατασκευασμένο από τον Soichiro Honda και τον επί μακρόν συνεργάτη του Takeo Fujisawa, και είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό: ‘να προσφέρει χαρά παίζοντας χρήσιμο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων’.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να ξέρει κάποιος είναι ότι σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, το 2017, το Super Cub πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο παραγωγής με 100 εκατομμύρια μονάδες, που το ανέδειξε το πιο δημοφιλές μηχανοκίνητο όχημα που έχε κυκλοφορήσει ποτέ στον κόσμο.

Όσοι παλιότεροι αλλα και νεότεροι είχαν την τύχη να έχουν ποτέ στην κατοχή τους ένα παπί Honda, ξέρουν τι θα πει αξιοπιστία, οικονομία και γνήσια πρακτικότητα που παρέμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου και βέβαια να μην ξεχάσουμε πόσοι και πόσοι δεν είναι αυτοί που μυήθηκαν στο κόσμο της μοτοσυκλέτας με ένα παπί!

Το κλασικό στυλ παραμένει ίδιο και τώρα προστίθενται σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη. Οι νέοι συντελεστές σκληρότητας ελατηρίων για την εμπρός και πίσω ανάρτηση βελτιώνουν την άνεση σε αστικούς δρόμους με ανωμαλίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο κινητήρα.
Ο νέος κινητήρας, είναι πιο αθόρυβος, πιο ισχυρός, πιο αποδοτικός και αξιόπιστος.

Η νέα σχεδίαση του αερόψυκτου κινητήρα SOHC, με ανάλογες ρυθμίσεις ECU εισαγωγής και εξαγωγής, χαρίζει στο Super Cub 125  συμβατότητα με τις προδιαγραφές EURO5. Ο κινητήρας είναι ελαφρώς πιο δυνατός, και είναι πιο αποδοτικός, καταναλώνοντας 1,5 lit./100km (WMTC mode). Η ισχύς του συστήματος γεννήτριας-εκκινητή ACG έχει επίσης αυξηθεί.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά του κινητήρα: Ο νέος αερόψυκτος κινητήρας 124cc του Super Cub 125 συνδυάζει το κάτω τμήμα (με επανασχεδιασμένο στροφαλοθάλαμο) του τρέχοντος C110 της Ιαπωνικής αγοράς με το πάνω τμήμα (διβάλβιδη κυλινδροκεφαλή SOHC) του τελευταίου MSX Grom. Η διάμετρος είναι 50mm, η διαδρομή 63,1mm με λόγο συμπίεσης 10.0:1. Η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 7.2kW (9,8 Ps) (αύξηση 0,1kW από το προηγούμενο μοντέλο) στις 7.500rpm, με μέγιστη ροπή 10.4Nm στις 6.250rpm.

Για καλύτερη εξομάλυνση της ροής αέρα εισαγωγής, το νέο φιλτροκούτι σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του νέου κινητήρα. Είναι μικρότερο και συνδυάζεται με το νέο σωλήνα εισαγωγής και τη βελτιωμένη τοποθέτηση του μπεκ ψεκασμού για καλύτερη οδηγησιμότητα.

Η εξωτερική εμφάνιση του σιγαστήρα – ένα από τα πολλά θρυλικά στοιχεία του Super Cub – παραμένει ίδια ενώ έχει αλλάξει εσωτερικά. Ο προηγούμενος κινητήρας συνεργαζόταν με δύο καταλύτες, αλλά για να επιτευχθεί η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές EURO5, χρησιμοποιείται ένας μονός, νέος και πιο αποδοτικός καταλύτης. Η ECU έχει νέο προγραμματισμό για μεγιστοποίηση των επιδόσεων και της απόδοσης και η ονομαστική ισχύς της Γεννήτριας – Εκκινητή ACG έχει αυξηθεί.

Το κιβώτιο παραμένει 4τάχυτο και – σύμφωνα με την παράδοση του Super Cub – λειτουργεί μέσω αυτόματου φυγοκεντρικού συμπλέκτη, χωρίς την ανάγκη για μανέτα συμπλέκτη. Κατά την εκκίνηση από στάση, ο αναβάτης απλά επιλέγει την απαιτούμενη σχέση με τον επιλογέα στο αριστερό πόδι και καθώς ανοίγει το γκάζι, ο συμπλέκτης λειτουργεί αυτόματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε ανέβασμα ή κατέβασμα ταχύτητας. Ο λόγος τελικής μετάδοσης είναι 2.50 με γρανάζια 14/35. Ένα ελικοειδές πρωτεύον γρανάζι μειώνει το μηχανικό θόρυβο της μετάδοσης.

Ο κινητήρας του Super Cub C125 έχει εξαιρετική κατανάλωση – 1.5lit./100km (66,7km/l) (WMTC mode) προσδίδοντάς του αυτονομία περίπου 250km από το ρεζερβουάρ 3,7 λίτρων.

Να σταθούμε στο Στυλ του νέου παπιού, όπου το ρετρό στυλ παραμένει ίδιο, με την σέλα και τα μαρσπιέ συνεπιβάτη τώρα προσφέρονται ως στάνταρ εξοπλισμός, όπως προ είπαμε. Τα νέα ελατήρια για το πιρούνι και τα πίσω αμορτισέρ βελτιώνουν την άνεση, κυρίως με δυο άτομα!

Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, όλα τα φώτα είναι LED και η λειτουργία Smart Key είναι στάνταρ.

Το διαχρονικά επιβλητικό στυλ του Super Cub 125 – με την προστατευτική ποδιά για τα πόδια και τα καλυμμένα μηχανικά μέρη – παραμένει ίδιο, κλασικό και αναγνωρίσιμο αφού είναι σήμα κατατεθέν που αντέγραψαν οι πάντες!

Πρόκειται για μία σχεδίαση που φέρνει στο μυαλό μία μόνο λέξη: Παγκοσμιότητα (‘universality’). Δηλαδή, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Βασικό στοιχείο αυτής της φιλοσοφίας είναι η σιλουέτα σχήματος S, που ξεκινά πίσω από την ποδιά και καταλήγει στο πίσω φτερό, κάνοντας την πρόσβαση εύκολη υπόθεση.

Άμεσα αναγνωρίσιμο στοιχείο του Super Cub είναι το μπροστινό μέρος, δηλαδή το τμήμα του συστήματος διεύθυνσης που συγκεντρώνει διάφορα εξαρτήματα – πιρούνι, τιμόνι και ποδιά σε ένα ενιαίο σύνολο. Στο πρώτο μοντέλο, το τιμόνι σε σχήμα φτερών γλάρου ήταν ένα αξιοσημείωτο επιχείρημα πωλήσεων και ένα από τα χαρακτηριστικά που το έκανε ευρέως αγαπητό ανά την υφήλιο. Το σύγχρονο Super Cub C125 – με το σφυρήλατο κωνικό τιμόνι με επικάλυψη χυτής ρητίνης, το οποίο περιλαμβάνει χειριστήρια, διακόπτες και όργανα – αποτίει φόρο τιμής στο πρωτότυπο μοντέλο.

Τα γκριπ είναι τοποθετημένα σε μία φυσική, εύχρηστη θέση, η οποία σε συνδυασμό με την όρθια θέση του αναβάτη, εξασφαλίζει άριστη μπροστινή και σφαιρική ορατότητα.  Η χρήση αφρού ουρεθάνης μεγαλύτερης πυκνότητας και πάχους αναβαθμίζει την άνεση στη σέλα, η οποία είναι φαλτσοκομμένη στα εμπρός πλαϊνά τμήματα, για να φτάνουν πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος, που εξυπηρετεί ακόμα και αναβάτες που είναι κάτω από 1,65.

Όπως είπαμε όλος ο φωτισμός είναι τεχνολογίας LED ενώ τα όργανα αναδεικνύουν το βάθος της συνολικής σχεδίασης, με τον πίνακα οργάνων να διαχωρίζεται από δύο χρωμιωμένους ομόκεντρους δακτυλίους. Ο εξωτερικός δακτύλιος φιλοξενεί το αναλογικό στροφόμετρο και προειδοποιητικά φώτα, και ο εσωτερικός μία διακριτική, ψηφιακή οθόνη.

Μία σύγχρονη πινελιά είναι το Honda Smart Key, που ελέγχει και το immobiliser ως ένα πρόσθετο αντικλεπτικό σύστημα, ενώ εφοδιάζεται και με λειτουργία ‘απάντησης’ (answer back) μέσω της οποίας τα φλας αναβοσβήνουν πιέζοντας ένα μπουτόν του Smart Key για να βρίσκει ο αναβάτης εύκολα το όχημά του σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης. Τέλος, προς τιμήν των προγόνων του (και υπογραμμίζοντας την ιστορία της Honda), το ιστορικό τρισδιάστατο λογότυπο ‘Classic Wing’ κοσμεί το Smart Key.

Να πούμε για το πλαισίου του νέου Super Cub ότι είναι έτσι κατασκευασμένο, που του δίνει ένα ευκολοδήγητο χαρακτήρα που αποτελεί ένα ακόμα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα του Super Cub.

Για το σκοπό αυτό, το σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς προσφέρει ισορροπία ακαμψίας προσεκτικά ρυθμισμένη γύρω από την κεφαλή του τιμονιού και τις βάσεις έδρασης του κινητήρα των 124cc, για βελτιστοποίηση των επιδόσεων. Ο νέας σχεδίασης στροφαλοθάλαμος έχει νέα σημεία έδρασης. Τα γκριπ και η σέλα εδράζονται σε ελαστικές βάσεις, ενώ τα μαρσπιέ φέρουν επίσης ελαστικά ένθετα.

Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού έχουν ρυθμιστεί στα 26,5°/71mm με μεταξόνιο 1245mm. Το βάρος πλήρες υγρών είναι 110kg. Το τηλεσκοπικό πιρούνι έχει διαδρομή 100mm, με νέα ελατήρια που βελτιώνουν το έλεγχο. Τα δύο πίσω αμορτισέρ (ασορτί με το φινίρισμα εξωτερικού) χρησιμοποιούν νέα ελατήρια και υλικά τερματισμού συμπίεσης για πιο άνετη οδήγηση σε δρόμους με ανωμαλίες, ενώ κομψές ζάντες 17” από χυτό αλουμίνιο (με ασορτί στεφάνη και μπράτσα) αυξάνουν τη σταθερότητα και την ακρίβεια διεύθυνσης.

Το Super Cub 125 είναι εφοδιασμένο με tubeless ελαστικά, διαστάσεων 70/90-17 μπροστά και 80/90-17 πίσω.

Το εμπρός δισκόφρενο 220mm με μονοπίστονη δαγκάνα συνδυάζεται με πίσω ταμπούρο 110mm.

Εν κατακλείδι και πριν φτάσουμε στις Τεχνικές προδιαγραφές μπούμε να πούμε ότι ευχαριστηθήκαμε την οδήγηση του, όπως ευχαριστηθήκαμε και τον θαυμασμό και των πολλών ερωτήσεών Σχετικά με το ωάριο παπί που οδηγούσαμε και μας ζητούσαν πληροφορίες.

Όσο για την οδήγηση τι να πούμε ; οποίος δεν έχει οδηγήσει ένα παπί Honda πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει και κυρίως το Super Cub 125, όπου θα νιώσει ανετά σε όλες τις συνθήκες της πόλης αλλα και θα ευχαριστηθεί μια βόλτα πάρα έξω από την πόλη!

 VIDEO

Τεχνικές προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Αερόψυκτος SOHC 4-χρονος 2-βάλβιδος
Κυβισμός 124cc
Διάμετρος x Διαδρομή 50 x 63.1mm
Λόγος Συμπίεσης 10.0:1
Μέγιστη Ισχύς 7.2kW (9,8 Ps) @ 7,500rpm
Μέγιστη Ροπή 10.4Nm @ 6,250rpm
Χωρητικότητα Λαδιού 1.1 λίτρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
Ψεκασμός Ηλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ντεπόζιτου 3.7 λίτρα
Κατανάλωση καυσίμου 1.5L / 100km (WMTC mode)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μπαταρία 12V-3.5AH
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος, φυγοκεντρικός, υγρός, πολύδισκος
Τύπος κιβωτίου 4 σχέσεων
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονό, ατσάλινο, τύπου ραχοκοκαλιάς
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 1,915 x 720 x 1,000mm
Μεταξόνιο 1,245mm
Γωνία Κάστερ 26.5°
Ίχνος 71mm
Ύψος Σέλας 780mm
Απόσταση από το Έδαφος 125mm
Βάρος 110kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τύπος Εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι 26mm
Τύπος Πίσω Δύο αμορτισέρ
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντα Εμπρός Από χυτό αλουμίνιο
Ζάντα Πϊσω Από χυτό αλουμίνιο
Ελαστικό Εμπρός 70/90-17M/C 38P
Ελαστικό Πίσω 80/90-17M/C 50P
ΦΡΕΝΑ
Τύπος ABS type Μονοκάναλο ABS
Εμπρός Δισκόφρενο 220 mm
Πίσω Ταμπούρο 110mm
ΦΩΤΑ
Προβολέας LED
Πίσω Φως LED

Photo Gallery Honda Super Cub C125 του 2022

Photo Gallery από την Honda του Super Cub C125 του 2022

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση

Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events