12 June 2024
BS RIDEHondaHonda Test

Honda ADV 350 – 2022 – Test Ride – Review – VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

Για την Honda ήταν μονόδρομος, μετα την επιτυχία του X-ADV, να προχωρήσει στο μικρότερο μοντέλο Adventure Style Scooter, παρουσιάζοντας το νέο scooter ADV350!

Ένα νέο scooter με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και τα πίσω αμορτισέρ με ανεξάρτητα δοχεία αερίου.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στα χέρια μας, νιώσαμε ανετά μαζί του, και ανετά σε κάθε περίπτωση που βιώσαμε την μια βδομάδα που το οδηγήσαμε!

Ο κινητήρας είναι στα 330κ.εκ. και αποδίδει μέγιστη ισχύ 29,2 PS (21,5kW) και ροπή 31,5Nm, ενώ την πρόσφυση του πίσω τροχού διαχειρίζεται το HSTC, δύναμη που είναι αρκετή να σε πάει ανετά ένα ταξιδάκι χωρίς να κουραστείς και να δυσκολευτείς πουθενά μα πουθενά, και κυρίως οικονομικά!

Η οδήγηση ακόμα και σε ανοικτούς δρόμους δεν σε ταλαιπωρεί με την ζελατίνα που ρυθμίζεται σε 4 θέσεις ως προς το ύψος ως προς το ύψος εκεί που σε βολεύει!

Υπάρχει άφθονος χώρος κάτω από τη σέλα που χωράει άνετα για δύο full-face κράνη και όχι μονό, ενώ για να μην ξεμένεις ποτέ με το κινητό σου έχει μία θύρα φόρτισης USB Type-C στο ντουλαπάκι.

Όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι τις βλέπεις στον πίνακα οργάνων LCD που ενσωματώνει το σύστημα Honda Smartphone Voice Control*.

Για να το βάζεις σε λειτουργεία υπάρχει το έξυπνο κλειδί (Smart Key) και που βολεύει αν δεν θέλεις να έχεις κλειδιά στην καθημερινότητα.

Η παρουσίαση του πρώτου Adventure scooter από την Honda το 2016 με την παρουσίαση του X-ADV, ένας μοναδικός συνδυασμός Mega scooter και μιας μοτοσυκλέτας adventure σε ένα νέο στυλ ADV, αποδείχτηκε φοβερή ιδέα που πολλοί από τότε έχουν αντιγράψει και προσπαθούνε ενταχθούν στη νέα κατηγορία που έφτιαξε η Honda.

Η επιτυχία του X-ADV δικαίωσε και με το παραπάνω την απόφαση της Honda να χαράξει νέους δρόμους. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, το X-ADV ήταν δεύτερο στην κατάταξη πωλήσεων στην πολύ ανταγωνιστική κατηγορία ‘on-off’ μοντέλων στην Ευρώπη. Και τώρα, συνεχίζοντας με το ίδιο πρωτοποριακό πνεύμα, η HONDA φέρνει στην κατηγορία scooter μεσαίου κυβισμού, ένα νέο scooter βασισμένο στη φιλοσοφία ‘New Urban Adventure’ το νέο 22YM ADV350  που συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου scooter για την πόλη, για να κινείται με άνεση στην άσφαλτο αλλά και σε ελαφριές off road συνθήκες.
Και το πετυχαίνει αψογά κατά την άποψη μας!

Η Honda τονίζει ότι το ADV350 με το σκληροτράχηλο παρουσιαστικό του, ξεχωρίζει από το πλήθος, ενώ οι τραχιές γωνίες και τα τολμηρά χρώματα τονίζουν την off-road εμφάνιση. Το X-ADV ενέπνευσε αναμφισβήτητα με τη σχεδίασή του όπως και η σειρά μοτοσυκλετών επιδόσεων εκτός δρόμου CRF.
Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές προσπαθεί να ξεχωρίσει, αλλα δεν το πετυχαίνει στο βαθμό του μεγαλύτερου A-XDV που είναι μοναδικό, αλλα είναι σε καλό δρόμο, πέρα του ότι είναι πανέμορφο (αυτό είναι υποκειμενικό, αλλα εδώ γράφουμε την άποψη μας)

Η πρακτικότητα ήταν ένα ακόμα ζητούμενο για τους σχεδιαστές και νομίζουμε ότι το έχουν πέτυχει μια χαρά, αφού υπάρχει χώρος για δύο κράνη full-face κάτω από τη σέλα, θύρα φόρτισης USB στο ντουλαπάκι, ενώ η λειτουργία Smart Key καθιστά ακόμα πιο άνετη τη ζωή του αναβάτη. Η ζελατίνα ρυθμίζεται σε τέσσερα ύψη και ο πίνακας οργάνων LCD ενσωματώνει το σύστημα Honda Smartphone Voice Control*.

Αυτό που εντυπωσιάζει και σε παραπέμπει προς τον “περιπετειώδη χαρακτήρα” φαίνεται στο εμπρός τμήμα του ADV350, Η θέση οδήγησης προσφέρει φυσικό έλεγχο, και το πλαίσιο – ανάποδο πιρούνι (USD) 37mm, με πάνω και κάτω τιμονόπλακες τύπου μοτοσυκλέτας, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο και πίσω αμορτισέρ με ξεχωριστά δοχεία αερίου – είναι ρυθμισμένο ώστε να παρέχει ευελιξία, καλή κατευθυντικότητα και άριστη πληροφόρηση για τον αναβάτη, πράγμα που το καταλαβαίνεις από τα πρώτα μετρά που ξεκινάς να το οδηγείς, αφού η συμπεριφορά του είναι φοβερή!

 Ελαφριοί τροχοί 15 ιντσών μπροστά/14 ιντσών πίσω φοράνε tubeless ελαστικά με διαστάσεις 120/70-15 μπροστά και 140/70-14 πίσω με  πέλμα τύπου block pattern, παρέχοντας άφθονη πρόσφυση στο ADV350 σε όλες τις συνθήκες. Στον τομέα των φρένων έχει ένα μονό δίσκο 256mm μπροστά που συνδυάζεται με έναν πίσω δίσκο 240mm και σου δίνουν ένα αρκετά δυνατό φρενάρισμα που σου δίνει το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεσαι.

Τώρα αν πάμε στο “γκάζι”, υπάρχει άφθονη διαθέσιμη επιτάχυνση για χρήση στην πόλη, αφού ανοίγει “στα Μπαμ” αλλα και σε αυτοκινητόδρομο εκτός πόλης, έχεις την δύναμη που χρειάζεσαι χωρίς να σου λείψει τίποτα, αν δεν ψάχνεις ακραίες καταστάσεις.

Ο Enhanced Smart Power+ (eSP+), τετραβάλβιδος, SOHC κινητήρας χωρητικότητας 330cc αποδίδει μέγιστη ισχύ 29,2 PS (21,5kW) και ροπή 31,5Nm. Τα συστήματα Honda Selectable Torque Control (HSTC) και Emergency Stop Signals προσφέρονται στάνταρ.

Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στο νέο ADV350 λοιπόν, ξεκινώντας από τους δύο προβολείς LED που σχεδιαστικά είναι επιθετικοί και αναδεικνύουν το adventure στυλ, και είναι τοποθετημένοι ψηλά πάνω από τον εμπρός τροχό, προς το άκρο του scooter ενώ τα κοψίματα στο φέρινγκ αφήνουν σε κοινή θέα το ανεστραμμένο πιρούνι (USD). Τονίζοντας περαιτέρω τον off-road προσανατολισμό του ADV350, τα βαμμένα πάνελ είναι ψηλά τοποθετημένα πάνω από τα μαύρα κάτω και πίσω πάνελ, δίνοντας την εντύπωση υψηλότερου κέντρου βάρους, παρόμοια με την αίσθηση που δημιουργεί το X-ADV και η αγωνιστικών προδιαγραφών CRF450R. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED.

Πολυάριθμες λεπτομέρειες υποστηρίζουν την καθημερινή χρηστικότητα του ADV350. Η ζελατίνα προσαρμόζεται εύκολα με ένα μηχανισμό ασφάλισης σε τέσσερα ύψη με συνολική διαδρομή 133 mm. Στην ψηλότερη θέση, η ροή αέρα περνά ελεγχόμενα γύρω από τους ώμους του αναβάτη μειώνοντας την κόπωση σε μεγάλα ταξίδια με υψηλότερες ταχύτητες. Σε περιβάλλον πόλης – όπου ο δροσερός αέρας όπως και η απρόσκοπτη ορατότητα είναι κάτι που εκτιμούμε όταν έχει ζέστη – η χαμηλότερη θέση είναι ιδανική.

Υπάρχει άφθονος χώρος κάτω από τη σέλα – συνολικά 48 λίτρα – που σημαίνει ότι δύο full-face κράνη αποθηκεύονται άνετα. Ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να διαιρείται μέσω ενός διαχωριστικού, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Μία θύρα USB Type-C υπάρχει στο εμπρός αριστερό ντουλαπάκι, για τη φόρτιση ενός κινητού. Το ύψος της σέλας στα 795mm είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Βοηθώντας τον αναβάτη να είναι πλήρως συγκεντρωμένος, ο πίνακας οργάνων LCD του ADV350 ενσωματώνει σύστημα Honda Smartphone Voice Control*, που συνδέει τον αναβάτη στο smartphone του εν κινήσει και επιτρέπει τη διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και της μουσικής μέσω φωνητικών εντολών. Ένα ακουστικό ενσωματωμένο στο κράνος και η εφαρμογή Honda RoadSync App* είναι τα μόνα που χρειάζονται για την ενεργοποίηση του συστήματος. Το smartphone του αναβάτη συνδέεται μέσω Bluetooth. Ο έλεγχος του Honda Smartphone Voice Control System* γίνεται από το αριστερό γκριπ.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό άνεσης είναι το Smart Key, που ελέγχει τη λειτουργία του κεντρικού διακόπτη και το κλείδωμα τη σέλας χωρίς να χρειάζεται να βγει από την τσέπη του αναβάτη, ενώ κλειδώνει αυτόματα το ADV350 όταν ο αναβάτης απομακρύνεται. Επίσης ελέγχει το προαιρετικό Smart top box 50L. Έχοντας ο αναβάτης μαζί του το Smart Key, το top box ξεκλειδώνει αυτόματα. Τέλος, ένα μπουτόν ενεργοποιεί τα φλας για εύκολο εντοπισμό.

Ας δούμε το πλαίσιο, που είναι ελαφρύ σωληνωτό ατσάλινο και είναι σχεδιασμένο για ένα scooter που να διαχειρίζεται την τραχιά άσφαλτο της πόλης – ακόμα και ελαφριές off-road συνθήκες – με άνεση. Το ελαφρύ, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο προσφέρει αντοχή, με μεταξόνιο 1520mm, γωνία κάστερ 26.5° και ίχνος τροχού 90mm. Το βάρος του scooter (πλήρες υγρών) είναι 186kg.

Το ανάποδο πιρούνι (USD) 37mm, με διαδρομή 125mm, συνδέεται με πάνω και κάτω τιμονόπλακες τύπου μοτοσυκλέτας, αυξάνοντας την ακαμψία για ολόκληρο το εμπρός τμήμα, κάτι που σου δίνει μια αίσθηση διαφορετική.

Τα δύο πίσω αμορτισέρ με ανεξάρτητα δοχεία αερίου χρησιμοποιούν προοδευτικά ελατήρια με τρεις διαφορετικές σκληρότητες και προσφέρουν εξαιρετική αντίδραση της ανάρτησης σε ποικίλες συνθήκες εδάφους, ακόμα και με συνεπιβάτη. Με διαδρομή 130mm συνεργάζονται με το μονοκόμματο αλουμινένιο ψαλίδι.

Η σχεδίαση των τροχών είναι εντελώς νέα στην οικογένεια scooter της Honda. Κατασκευασμένοι από χυτό αλουμίνιο και με μαύρο φινίρισμα, οι ελαφριοί 15” εμπρός/14” πίσω τροχοί χρησιμοποιούν ένα μοτίβο σχήματος ‘Χ’ με 6 διασταυρούμενα μπράτσα. Η σχεδίαση αυτή αναβαθμίζει την αίσθηση από το δρόμο και την παντός εδάφους ευελιξία. Εμπρός και πίσω tubeless ελαστικά διαστάσεων 120/70-15 και 140/70-14 με πέλμα τύπου block-pattern προσφέρουν υποδειγματική απόσβεση των ανωμαλιών και άνεση χάρη στο φαρδύ πέλμα και τον άφθονο αέρα που εσωκλείουν.

Για να φρενάρουμε με ασφάλεια το scooter από οποία ταχύτητα και να είμαστε, έχουμε ένα δισκόφρενο 256mm μπροστά, σε συνδυασμό με ένα πίσω δίσκο 240mm, αλλά και 2-κάναλο ABS. Το σύστημα Emergency Stop Signal (ESS) ελέγχει επίσης (και απενεργοποιείται αυτόματα) τα πίσω φλας σε ένα απότομο φρενάρισμα, προειδοποιώντας τους οδηγούς που ακολουθούν και είναι πράγματι πολύ χρήσιμο και πολλές φορές “σωτήριο”.

Ας ρίξουμε και μια τεχνική ματιά στον τετραβάλβιδο κινητήρα που κινεί το νέο scooter.

Ο τετραβάλβιδος Enhanced Smart Power+ (eSP+), SOHC κινητήρας χωρητικότητας 330cc του ADV350 πετυχαίνει άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις και υψηλή απόδοση ισχύος – για χρήση εντός και εκτός πόλης – χάρη στην υιοθέτηση τεχνολογίας χαμηλών τριβών.

Η μέγιστη ισχύς των 29,2 PS (21,5kW) που αποδίδεται στις 7.500 σαλ. συνδυάζεται με τη μέγιστη ροπή των 31,5Nm στις 5.250 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή είναι 77mm x 70,8mm, με σχέση συμπίεσης 10.5:1. Έχοντας κοκοράκια με ολισθητήρες, κουζινέτα στροφάλου χαμηλών τριβών και στεγανοποιημένο στροφαλοθάλαμο, διακρίνεται για την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου και τις ισχυρές επιδόσεις. Για βελτίωση της ψύξης του εμβόλου, ένα μπεκ λαδιού, όπως αυτό της CRF450R, ψεκάζει το λάδι στο πίσω τμήμα του εμβόλου, βελτιώνοντας το χρονισμό της ανάφλεξης και την αποδοτικότητα καύσης. Η χωρητικότητα σε λιπαντικό είναι 1,8 λίτρα.

Ο αέρας τροφοδοτείται από ένα φιλτροκούτι 5,5 λίτρων και μία πεταλούδα 36mm τροφοδοτεί το μείγμα καυσίμου/αέρα στις βαλβίδες εισαγωγής των 28mm. Ο αυλός εισαγωγής προσφέρει αυξημένη ροή και στροβιλισμό του καύσιμου μείγματος εντός του κυλίνδρου για πιο ομοιογενή και αποδοτική καύση. Τα καυσαέρια εξέρχονται μέσω αυλού εξαγωγής ευθείας σχεδίασης. Για μείωση της πίεσης των καυσαερίων, το σιλανσιέ αποτελείται από δύο θαλάμους.

Οι εσωτερικές τριβές έχουν μειωθεί χάρη στην έκκεντρη τοποθέτηση του κυλίνδρου κατά 5mm, στην υιοθέτηση υδραυλικού τεντωτήρα καδένας εκκεντροφόρου και στη χρήση μιας αντλίας επιστροφής λαδιού. Η αντλία αυτή που χρησιμοποιείται σε κινητήρες υψηλών επιδόσεων, μειώνει την εσωτερική πίεση μέσα στον κινητήρα και την ανάδευση του λαδιού, καθώς και τις απώλειες και τις εσωτερικές τριβές στα κινούμενα μέρη. Ένας νέος αντικραδασμικός άξονας ελαχιστοποιεί τους ενοχλητικούς κραδασμούς και συμβάλλει σε μία ομαλή, απολαυστική οδήγηση. Ένας αυτόματος φυγοκεντρικός συμπλέκτης ελέγχει ένα κιβώτιο V-Matic (με κλιμάκωση κατάλληλη για δυνατές επιταχύνσεις στις χαμηλές ταχύτητες) και τον ιμάντα τελικής μετάδοσης.

Ο κινητήρας του ADV350 διαθέτει επίσης Honda Selectable Torque Control (HSTC) δύο επιπέδων. Το σύστημα ανιχνεύει την οποιαδήποτε διαφορά ταχύτητας μεταξύ εμπρός και πίσω τροχού, υπολογίζει το βαθμό ολίσθησης και ελέγχει τη ροπή του κινητήρα μέσω του συστήματος ψεκασμού καυσίμου για ανάκτηση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Το HSTC ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από έναν διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Η ένδειξη ‘ΤC’ στην ψηφιακή οθόνη αναβοσβήνει όταν το σύστημα διαχειρίζεται την πρόσφυση.

Αφού τελειώσαμε με τις τεχνικές λεπτομερείς να πούμε εδώ ότι με αυτό το μοτέρ η κατανάλωση καυσίμου είναι μόλις 29,4km/l (WMTC mode), με το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 11,7L να παρέχει δυνατότητα αυτονομίας έως και 340km. Ο κινητήρας πληροί τις προδιαγραφές EURO5.

Η δύναμη του είναι εντυπωσιακή που παρόμοια του έχουμε συναντήσει και πάλι σε scooter της Honda, το Forza 350. Μέσα στην πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να σου λείψει η δύναμη, ενώ στον ανοικτό δρόμο, σε ταξιδάκι θα είστε ευχαριστημένοι ακόμα και διαβάλλοι, χωρίς να κουραστείτε και κυρίως χωρίς να αισθανθείτε ότι δεν έχετε αρκετή δύναμη, αλλα πάντα όπως είπαμε αν δεν αναζητείτε ποιο “αραιά” πράγματα!

Η Honda όπως ήταν αναμενόμενο το συνοδεύει με μια σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ Honda που θα διατίθεται για το ADV350 , όπως το Smart top box 50L , η πίσω σχάρα (άμεσης τοποθέτησης),  εσωτερικές βαλίτσες, θερμαινόμενα γκριπ, λουκέτο τύπου U και κουκούλα, για να εχτέ πλήρως προικισμένο το αγαπημένο σας scooter!

Το 22YM ADV350 θα διατίθεται με τους εξής χρωματισμούς:
Spangle Silver Metallic – Mat Carbonium Gray Metallic – Mat Carnelian Red Metallic

Η τιμή του είναι περίπου στα 6.690€ και 7.190€ με Smart Top Box.

VIDEO

*Το σύστημα Honda Smartphone Voice Control δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας την παρούσα στιγμή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την HONDA

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Υγρόψυκτος 4-χρονος, 4 βάλβιδος SOHC μονοκύλινδρος, προδιαγραφών Euro 5
Χωρητικότητα 330cc
Διάμετρος & Διαδρομή 77mm x 70.8mm
Σχέση συμπίεσης 10.5:1
Μέγιστη ισχύς 29,2 PS (21,5 kW) @ 7.500 rpm
Μέγιστη ροπή 31,5 Nm @ 5.250 rpm
Επίπεδο θορύβου (dB) Lurban 75.5dB / Lwot 80.2dB
Χωρητικότητα σε λιπαντικό 1,8 L
Σύστημα τροφοδοσίας  
Ψεκασμός Ηλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 11,7L
Εκπομπές CO2 (WMTC)

 

79g/km

 

Κατανάλωση καυσίμου 29,4km/L / (3,4L/100km)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
Μίζα Ηλεκτρική
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V-9.1Ah
ΜΕΤΑΔΟΣΗ  
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος φυγοκεντρικός συμπλέκτης, ξηρού τύπου
Τύπος κιβωτίου CVT
Τελική Μετάδοση V-Belt
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
CHASSIS  
Διαστάσεις (Μ x Π x Υ) 2200mm x 895mm x 1295mm
Μεταξόνιο 1.520mm
Γωνία Κάστερ 26,5°
Ίχνος 90mm
Ύψος Σέλας 795mm
Απόσταση από το έδαφος 145mm
Βάρος (πλήρες υγρών) 186kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι 37mm – διαδρομή 125mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ – διαδρομή 130mm
Τροχοί  
Εμπρός 15” από χυτό αλουμίνιο, έξι μπράτσων
Πίσω 14” από χυτό αλουμίνιο, έξι μπράτσων
Ελαστικά Εμπρός 120/70-15MC 56P
Ελαστικά Πίσω 140/70-14MC 62P
ΦΡΕΝΑ  
Τύπος ABS 2-κάναλο ABS
Εμπρός Ένας δίσκος 256mm με διπίστονη δαγκάνα της Nissin
Πίσω Ένας δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ  
Όργανα Full LCD, ρολόι, δύο χιλιομετρητές, δείκτης κατανάλωσης καυσίμου, ένδειξη Honda SMART Key.
Σύστημα προστασίας Immobiliser
Προβολέας LED
Πίσω φως LED
Συνδεσιμότητα Ναι
USB Ναι
Cruise Control Όχι
Πρόσθετα χαρακτηριστικά HSTC (Honda Selectable Torque Control) και ESS (Emergency Stop Signals)

Όλες οι προδιαγραφές είναι προκαταρτικές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

# Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner