21 June 2024
BS RIDEZeroZero Test

Zero S – Μια Γυμνή Ηλεκτρική Μοτοσυκλέτα – Test Ride – Review – VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

Η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα (εκτός των μικρών ηλεκτρικών σκούτερ) που πήραμε στα χέρια μας να δοκιμάσουμε μας άφησε έκπληκτους από τα πρώτα μέτρα!

Η αλήθεια είναι ότι η αίσθηση δεν έχει καμία σχέση με ότι άλλο ηλεκτρικό είχαμε οδηγήσει μέχρι τώρα, μιλάμε για δύναμη και ταχύτητα που πρέπει να είσαι προσεκτικός την πρώτη φορά που θα την οδηγήσεις!

Το Zero S είναι το μικρό μοντέλο των 11KW, που οδηγείτε με δίπλωμα Α1, και έχοντας τρία προγράμματα οδήγησης, έχεις την άνεση να οδηγήσεις όπως θέλεις, αφού στην επιλογή custom μπορείς να κάνεις τις δίκες σου ρυθμίσεις!

Η Zero Motorcycle παρουσίασε για πρώτη φορά τα μοντέλα της πριν από μερικούς μήνες σε Πανελλαδική παρουσίαση στην Αθήνα και είδαμε από κοντά τη γκάμα των ηλεκτρικών μοτοσικλετών της!

Μια εβδομάδα παρέα με την Zero S, ήταν μια από τις μοναδικές εμπειρίες που είχαμε με μοτοσυκλέτα, μιας και είναι ένα καινούριο είδος που έρχεται στην ζωή μας.

Η Zero Motorcycle παρουσιάζει την Zero S  σαν το μοντέλο που καθόρισε την ηλεκτρική μοτοσικλέτα δρόμου και εξακολουθεί να συναρπάζει τους αναβάτες σε όλο τον κόσμο.

Δεν έχουν άδικο αφού η εκπληκτική επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας κάνει όλα τα βλέμματα να πέφτουν επάνω σου, και σε κάθε φανάρι θα βρεθεί κάποιος που θα κοιτά με έκπληξη και θα ρωτά, «φίλε τι είναι αυτό ?»

Ξεκινώντας από την θέση οδήγησης, είναι μια κλασική γυμνή μοτοσυκλέτα, όπως πάρα πολλές άλλες, κάθεσαι με άνεση, ανεξάρτητου ύψους, και με το χαμηλό κέντρο βάρους σου δίνει την δυνατότητα να την κουμαντάρεις ευκολά και με άνεση!

Στην λειτουργία ECO ξεκινάς και αρχίζεις να μπαίνεις στο κόσμο της ηλεκτροκίνησης, με την απουσία του θορύβου του κινητήρα, αλλα μόνο του ηλεκτρικού κινητήρα με τον χαρακτηριστικό του θόρυβο!

Η ροπή του είναι απίστευτη και αν αναλογιστείς ότι έχει μέγιστη ροπή 109 Nm, όταν ένα Panigale V4 SP2 έχει μέγιστη ροπή 123,6 Nm, καταλαβαίνεις με τι έχεις να κάνεις και πόση δύναμη έχεις στο δεξί σου χέρι! Ακόμα καταλαβαίνεις την υπεροχή της μοτοσυκλέτας με την ταχύτητα που έρχονται τα χιλιόμετρα, κάτι που πρέπει να συνηθίσεις, αφού δύσκολα θα σε “πιάσει” άλλη κλασική μοτοσυκλέτα!

Το φρενάρισμα αυτής της γρήγορης μοτοσυκλέτας αναλαμβάνουν εμπρός ένας δίσκος 320 mm με διπίστονη πλευστή δαγκάνα, ενώ πίσω έχει έναν 240 mm με μονοπίστονη πλευστή δαγκάνα, και φυσικά διαθέτουν ABS της Bosh 9ης γενιάς.

Στους δρόμους της πόλης αλλα και σε μεγαλύτερες διαδρομές η μοτοσυκλέτα είναι πάρα πολύ άνετη, με το τιμόνι να μην κόβει όσο θα θέλαμε, χωρίς να εμποδίζει τον ελιγμό μέσα στην κίνηση!

Η εργονομία των διακοπτών στο τιμόνι είναι καλή, με την οθόνη να χρειάζεται βελτίωση, πράγμα που έκαναν οι Αμερικανοί στο νέο μοντέλο τοποθετώντας μια νέα οθόνη.

Να πούμε εδώ ότι έχει επίσης ένα χώρο αποθήκευσης εκεί όπου στις μοτοσυκλέτες με κινητήρα βενζίνης βρίσκεται το ντεπόζιτο καυσίμων, που είναι αρκετά ικανοποιητικό, και φυσικά κλειδώνει, ενώ εκεί μπορεί να μπει μια εξτρά μπαταρία που σου προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία σε ταξίδι, ή ένας ταχυφορτιστής με την κλασική πρίζα που έχουν τα βενζινάδικα.

Η πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa εμπρός και πίσω έχουν εξαιρετική αίσθηση σε όλες τις συνθήκες, όπως οι λακκούβες της πόλης. Όταν βγεις έξω από την πόλη σε στροφιλίκι οι αναρτήσεις δουλεύουν άψογα και σε βοηθάνε να στρίψεις εύκολα σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους, που σου δίνει μια σπορ αίσθηση!

Το βάρος της που είναι περίπου στα 190 κιλά, που είναι καλά αφού μιλάμε για μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα, δεν σου κάνουν την παρουσία τους πουθενά και δεν αντιμετωπίζεις κανέναν πρόβλημα.

Τα ελαστικά Pirelli Diablo Rosso II που φοράει η μοτοσυκλέτα δουλεύουν άψογα σε όλες τις συνθήκες και μάλιστα το μπροστινό που ΄τρώει΄ μεγαλύτερη πίεση λόγω του παραπάνω βάρος εμπρός από την μπαταρία, ανταπεξέρχεται άψογα!

Το Zero S χρησιμοποιεί έναν αερόψυκτο ηλεκτροκινητήρα “Z-Force 75-5” χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων και βέβαια χωρίς συμπλέκτη!

Το μοτέρ είναι τοποθετημένο με τον άξονα του να είναι κοινός με τον άξονα του ψαλιδιού, κάτι που δίνει τέλεια εφαρμογή του ιμάντα που μεταδίδει την κίνηση στον πίσω τροχό. Με αυτό το τρόπο δεν έχουμε καθόλου μπόσικα στο ιμάντα και απουσιάζουν σκοραρίσματα και χαλαρότητες στις αλλαγές του εδάφους.

Το Zero S όπως είπαμε έχει τρία προγράμματα

Η μέγιστη απόδοση σύμφωνα με τις προδιάγραφες είναι 59 ίπποι, και στην λειτουργία Sport σου δίνει πλήρη ισχύ, με την τελική να έρχεται πάρα πολύ γρήγορα στα 140 km/h που είναι και το όριο της μοτοσικλέτας αφού εκεί μπαίνει ο περιοριστής, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει πολύ παραπάνω! Όμως θέλοντας να πέτυχουν μεγαλύτερη αυτονομία και λιγότερη καταπόνηση κινητήρα και μπαταρίας, κόβουν την δύναμη εκεί (έχει 139Km/h τελική ηλεκτρονικά περιορισμένη γιατί εκεί επιτρέπεται με το Α1 δίπλωμα) !

Η λειτουργία Eco η απόκριση του γκαζιού αλλα και η ταχύτητα έρχονται πιο αργά , πετυχαίνοντας έτσι εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σε αυτή την λειτουργία όταν κλείνει το γκάζι και πατάς φρένο το σύστημα επαναφορτίζει την μπαταρία, με αποτέλεσμα να μεγαλώνεις την αυτονομία σου!

Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 14,4 kWh. Η αυτονομία της μπαταρίας κυμαίνεται μεταξύ 140-160 χιλιομέτρων σε διαδρομές εκτός πόλης με το γκάζι να είναι ανοικτό και τις ταχύτητες κοντά στην τελική του!

Εμείς κάναμε μια μικρή βόλτα της τάξης των 120 χλμ με σχεδόν τέρμα γκάζι, με οδηγό και συνεπιβάτη, σε εθνική και παλιά εθνική, και επιστρέψαμε με την μπαταρία στο 35%.

Στην πόλη η αυτονομία ξεπερνά χαλαρά τα 230 χλμ αν πηγαίνεις σβέλτα και στο πρόγραμμα sport , ενώ αν δουλεύεις το πρόγραμμα eco, θα κάνεις πάνω από 260 – 270 χιλιόμετρα άνετα, με μια φόρτιση των 1,5 ευρώ !!!

Η φόρτιση γίνεται απλά συνδέοντας το καλώδιο σε μια οικιακή πρίζα σούκο και θέλει περίπου 7 με 9 ώρες για να πλήρη φόρτιση. Με έναν ταχυφορτιστή που μπαίνει στο εμπρός μέρος, στην θέση του αποθηκευτικού χώρου εκεί που οι μοτοσυκλέτες με βενζίνη έχουν το ντεπόζιτο, φορτίζει σε λιγότερο από 2 ώρες, ενώ θέλει περίπου 5 ώρες με έναν επιπλέον εξωτερικό φορτιστή πάλι όμως σε σούκο πρίζα.

Η Zero δίνει 5 χρόνια εγγύηση, απεριόριστων χιλιομέτρων για τη μπαταρία και δίνει εκτίμηση για πάνω από 350.000 χιλιόμετρα πριν η χωρητικότητα της μπαταρία αρχίσει να πέφτει στο 80%. Δηλαδή μας δηλώνει ότι έχουν σχεδιάσει μια μπαταρία που θα δουλεύει για πάντα!

Εν κατακλείδι θα πούμε πως ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία η οδήγηση με αυτή την μοτοσυκλέτα, με πρωτόγνωρες αισθήσεις, καλές και λιγότερο καλές, όπως το να μην σε νοιάζει η τιμή της βενζίνης, να μπαίνεις στον κόσμο της οικολογικής ενέργειας, της λιγότερης μόλυνσης, και την απουσία όλων όσων συνοδεύουν τις μοτοσυκλέτες με κινητήρες εσωτερικής καύσεως, όπως αλλαγές λαδιών, σέρβις, ρυθμίσεις, περίεργοι θόρυβοι του κινητήρα, ποιότητα καυσίμου, βουλόμενες τρόμπες βενζίνης λόγω κακής ποιότητας καυσίμου, βουλόμενα μπεκ ψεκασμού κλπ. κλπ.

Ενώ από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσεις το υψηλό κόστος απόκτησης της μοτοσικλέτας και να μάθεις να ζεις με το “άγχος” του να κατεβαίνει το ποσοστό της % στην μπαταρία αν είσαι σε διαδρομή εκτός πόλης για ένα ταξίδι η μια μακρινή βόλτα. Επίσης πρέπει να συνηθίσεις την έλλειψη θορύβου του κινητήρα και όλων των άλλων ήχων όπως της εξάτμισης, κάτι που πολλοί οδηγοί λατρεύουν!

Πρέπει αυτός που θα θελήσει να την αποκτήσει να τα σταθμίσει αυτά, συν ένα σημαντικό ότι αν χρησιμοποιεί μια μοτοσυκλέτα κάνοντας πάνω από 50 χλμ την ημέρα το κέρδος που θα έχει από το κόστος καυσίμου φτάνει σε τρομερά ποσά που σου κάνουν απόσβεση την αγορά της μοτοσικλέτας πάρα πολύ γρήγορα και όταν λεμέ απόσβεσή εννοούμε την πλήρη απόσβεση, όλου του ποσού αγοράς!

Στην τιμή πρέπει να υπολογίσει κάνεις και την κρατική επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα που φτάνει σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση τα 1300 ευρώ.

VIDEO

Την τρέχουσα τιμή θα την μάθετε από την αντιπροσωπία της Zero στην Ελλάδα, την Electromove καθώς η τελική τιμή μπορεί να καθοριστεί διαφορετικά με τις προωθητικές ενέργειες κάθε φορά που κάνουν. Η ενδεικτική τιμή τώρα είναι κάτι  λιγότερο από 16.000 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner