29 May 2024
Trial - X-TrialΣυνεντεύξεις - Παρουσιάσεις

Toni Bou: “Μου αρέσει αυτό που κάνω και αυτό είναι το κλειδί για το κίνητρό μου” – Συνέντευξη

Ο 30 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Trial ξεκινά τη δέκατη έκτη σεζόν του με την Repsol Honda Team αυτή την Παρασκευή, με τον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος X-Trial.

Ο Toni Bou αναλύει την έναρξη μιας νέας σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που ξεκινά στη Νίκαια αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα είναι ο πρώτος από τους έξι αγώνες για τη σειρά εσωτερικού χώρου, στην οποία κυριαρχεί από το 2007. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αναβάτης της Repsol Honda Team έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και φτάνει στη γαλλική διοργάνωση σε κορυφαία φόρμα.

Έχουμε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχετε ενσωματώσει και την ποδηλασία και το μοτοκρός στην προπόνησή σας. Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος πίσω από αυτό;

«Πάντα έκανα ποδηλασία και μοτοκρός και συνεχίζω να το κάνω σήμερα. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου άδραξα την ευκαιρία να δείξω λίγο περισσότερο πώς είναι η προπόνησή μου, αλλά κάνω ποδηλασία και μοτοκρός όλη μου τη ζωή. Ανάλογα με την εποχή, κάνω λίγο περισσότερο ποδήλατο από την προπόνηση με μοτοσικλέτα, ή το αντίστροφο. Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα για προπόνηση και το enduro είναι λίγο πιο επικίνδυνο, οπότε προσπαθώ να το κάνω αυτό λίγο περισσότερο έξω από το ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.»

 

Έχετε εμμονικές σκέψεις για τον αριθμό 31;

«Καθόλου. Έχω ήδη πετύχει πολλά περισσότερα από όσα πίστευα. Όταν έφτασα στους τριάντα τίτλους σε μια σύντομη σεζόν στην Ανδόρα και τη Βαρκελώνη, ήταν μεγάλη πίεση. Αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη τόσο όμορφη κατάσταση που ήμουν νικητής του τίτλου νούμερο 30 στο Palau Sant Jordi. Κάνουμε απίστευτα πράγματα, τα οποία είναι εκπληκτικά να τα έχουμε βιώσει, αλλά από την άλλη πλευρά, μας αφαιρεί την πίεση από εδώ και πέρα».

Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην ομάδα σας για τη φετινή σεζόν. Ο Fujinami από συμπαίκτης σου έγινε μάνατζερ της ομάδας σου. Πώς τον βλέπετε να τα πάει στο νέο του ρόλο;

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Προφανώς, είναι η πρώτη του χρονιά και το κάνει μόνο δύο μήνες. Πρέπει να τα παίρνεις σιγά σιγά, αλλά είναι πολύ πρόθυμος. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση και αυτό θα βοηθήσει. Πιστεύω επίσης ότι είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα, το βλέπω ως κάτι που είναι πολύ καλό και πιστεύω ότι θα είναι θετικό για την ομάδα».

Σε μια χρονιά αλλαγών, έχεις και έναν νέο ομόστυαλό. Τι μπορείτε να μας πείτε για τον Γκαμπριέλ Μαρτσέλι;

«Έχουμε σχέση με τον Γκάμπρι εδώ και χρόνια γιατί ήταν στη δορυφορική ομάδα, με τη Μοντέσα Χόντα. Είναι αναβάτης με πολύ καλές δυνατότητες. Σωματικά είναι πολύ δυνατός και δουλεύει πολύ. Αυτή η σεζόν θα είναι πολύ σημαντική για αυτόν.»

Είναι ίδιο ακόμα το κίνητρό σας μετά από 15 χρόνια;

«Είναι πολύ δύσκολο να είναι το ίδιο, γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν συμβεί πολλά πράγματα, αλλά ξεκινάω φέτος πολύ καλά σωματικά και αυτό είναι το κύριο πράγμα. Ας δούμε αν θα φτάσουμε στον πρώτο αγώνα σε τέλεια φόρμα. αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά. Όπως λέω πάντα, μου αρέσει αυτό που κάνω και αυτό είναι το κλειδί για το κίνητρο. Η καθημερινή δουλειά δεν είναι θέμα για μένα και πηγαίνω στους αγώνες με ενθουσιασμό.»

Υπάρχουν περισσότερο νευρικότητα στον πρώτο αγώνα της σεζόν ή στον τελευταίο;

«Εξαρτάται από το τι διακυβεύεται. Ο πρώτος είναι πάντα ένας αγώνας που προκαλεί νευρικότητα, αλλά ο τελευταίος μπορεί να είναι καθοριστικός για τη σεζόν. Στο τέλος, όλα όσα έχουμε αγωνιστεί μας έμαθαν πώς να το κάνουμε. Εμείς να ξέρεις ότι το να είσαι πολύ νευρικός δεν σε βοηθά να πετύχεις στόχους, οπότε ελπίζω να ελέγξω την νευρικότητα μου».

Μετά τους 15 τίτλους, σε αναγνωρίζουν πολύ στο δρόμο;

«Προφανώς ο κόσμος σε ξέρει πολύ καλύτερα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μειονοτικό άθλημα. Αν το είχα πετύχει σε άλλο άθλημα, θα ήταν πολύ διαφορετικό. Στην περίπτωσή μου λέω πάντα ότι είναι τέλειο, γιατί ο κόσμος σε ξέρει και αναγνωρίζει αυτό που κάνεις να το κάνετε, αλλά χωρίς να σας συντρίψει, κάτι που νομίζω ότι μπορεί να ενοχλήσει ορισμένους αθλητές που δεν τους “επιτρέπεται” να ζήσουν πραγματικά».

Πιστεύετε ότι το Trial είναι υγειές;

«Είναι δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια, με τον COVID, έχουν χτυπήσει σκληρά τους πάντες. Είναι καιρός να προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε αυτό το άθλημα. Ας δούμε αν τώρα, με τον νέο προωθητή (promoter), με την FIM -που είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να βελτιώνονται- θα προσπαθήσουν να επωφεληθούνε από αυτή την πτώση λόγω της ύφεσης του COVID που έχει επηρεάσει όλους, σε όλους τους κλάδους, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα που λείπουν και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε».

Έρχονται καλά νεαρά ταλέντα μετά από εσάς;

«Έρχεται ένας καλός αριθμός νέων, δυνατών αναβατών, με πολλή επιθυμία. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πραγματικά πόσοι θα φτάσουν εκεί, αλλά υπάρχουν πολλοί που φαίνονται πολύ καλοί, και αυτό είναι θετικό για το άθλημά μας.»

Τι κάνετε συνήθως την επόμενη μέρα ενός αγώνα;

«Η μέρα μετά από έναν αγώνα είναι συνήθως μια μέρα ξεκούρασης, εκτός αν έχουμε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα και δεν έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε για τον επόμενο αγώνα. Συνήθως είναι μια μέρα για να σκεφτούμε όλα όσα έχουν συμβεί, είτε είναι καλό είτε κακό , και προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Την  χρησιμοποιούμε επίσης για ξεκούραση και ανάκαμψη.»

Ποια είναι μια μέρα στη ζωή του Toni Bou εκτός αγώνων;

«Εκτός από τους αγώνες προσπαθώ να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και να διασκεδάζω. Ό,τι και να κάνω, περνάω χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ, γιατί με τον COVID έχουμε συνηθίσει να μην βλέπουμε ο ένας τον άλλον πολύ. Αλλά πριν ήταν φυσιολογικό πράγμα να λείπεις περισσότερο από το σπίτι και να εκμεταλλευτείς αυτές τις στιγμές απολαμβάνοντας χρόνο ως ζευγάρι και έχοντας μια κανονική ζωή».

Αν μπορούσατε να ορίσετε την καθημερινότητά σας σε ποσοστά, πως είναι μοιρασμένο;

«Σβήνω πολύ λίγο, αλλά όταν το κάνω, το κάνω καλά. Πάνω από το 50% ασχολούμαι πάντα με αυτό το άθλημα. Θα έλεγα ότι το 10 ή 15% είναι αφιερωμένο στην οικογένειά μου, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο χρόνος με τους φίλους είναι το ίδιο και τα υπόλοιπα περνάνε χαλαρά. Φυσικά, προσπαθώ πάντα να απολαμβάνω τα πάντα 100%, τόσο με την μοτοσυκλέτα ποδήλατο, με την οικογένεια, με φίλους και με οτιδήποτε άλλο».

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events