«Έχουμε και εμείς, τα παιδιά σας, δικαίωμα στο δρόμο!»
Ο Δρόμος είναι δάσκαλος. Ο Δρόμος είναι η ελευθερία, είναι η αναμονή, είναι η κίνηση, είναι η διαδρομή.
Αλήθεια! Πως προσδιορίζεται σήμερα ο δρόμος;
1o Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας με θέμα: «Παιδιά και Οδική Ασφάλεια»
Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 186.300 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροχαία σε όλο τον κόσμο. Αυτό αντιστοιχεί σε 500 νεκρά παιδιά την ημέρα, ή ένα παιδί κάθε τρία λεπτά. Χιλιάδες άλλα τραυματίζονται σε καθημερινές συγκρούσεις.
Κάθε τρία λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στον δρόμο, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται σε καθημερινές οδικές συγκρούσεις..! Εμείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό;
Οι Εκπαιδευτές Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, διεκδικώντας ασφαλέστερους δρόμους, συνεχίζουν τις δράσεις τους με άξονα την εκπαίδευση των παιδιών στην οδική ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση των καθ’ ύλην αρμοδίων θεσμών της Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώνουν με το Ε.Μ.Π., το Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ./Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Α.Π.Θ., συνεπικουρούμενοι από μαζικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο, το 1o Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας με θέμα: Παιδιά και Οδική Ασφάλεια. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, 19 έως 21 Μαΐου 2017, στο Ξενοδοχείο Hyatt (ταυτόχρονα με το Money Show) και σε χώρους που θα επιλεγούν για τις βιωματικές δράσεις και αποτελεί την κατακλείδα σειράς δράσεων που πραγματοποιούμε με αντικείμενο την ασφάλεια των χρηστών των οδοστρωμάτων.
Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση και η αξιολόγηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα παιδιά, και η παρουσίαση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων και καινοτομιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την βελτίωση της ασφάλειας οδηγών, οχημάτων και πεζών στο ελληνικό οδικό δίκτυο.
Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων των στοιχείων οδικών ατυχημάτων, καθώς και μεθοδολογίες και σύγχρονες τεχνολογίες σχετικές µε την οδική ασφάλεια, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί ή πρόκειται ή προτείνεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής «ο Δρόμος» ως σημείο αναφοράς, εκπαίδευσης, συμπεριφοράς, αλληλεπίδρασης και κινητικότητας.
Επίσης, θα παρουσιαστούν διεθνείς καινοτόμες πρακτικές και εμπειρίες και θα συζητηθεί η εφαρµοσιµότητα και τα πιθανά αποτελέσματα τους στις εγχώριες συνθήκες.
Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
- Το παιδί ως έμβρυο (Εγκυμοσύνη και Οδική Ασφάλεια)
- Το παιδί ως επιβάτης
- Το παιδί ως πεζός
- Το παιδί ως Οδηγός
Τα θέματα που θα καλυφθούν είναι:
- Η Πολιτική Οδικής Ασφάλειας σε σχέση με τους χρήστες και το θεσμικό πλαίσιο.
- Το οδικό περιβάλλον σε σχέση με τους χρήστες της οδού
- Τα Σ.Β.Α.Κ. ως εφαλτήριο διαμόρφωσης προτύπων σύγχρονης κινητικότητας
- Η συμπεριφορά και η εκπαίδευση των χρηστών της οδού, ανά ηλικία
- Η παραμέληση του παιδιού
- Η θέση για ασφαλέστερα οχήματα και προδιαγραφές
- Η ανάλυση, πρόβλεψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων
- Η βέλτιστη παροχή φροντίδας μετά από ατύχημα
- Η διαχείριση της οδικής ασφάλειας
- Το όραμα για το παιδί και την οδική ασφάλεια
Το συνέδριο θα περιλαμβάνει και δράσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη!
Οι βιωματικές ασκήσεις θα λάβουν χώρα την Παρασκευή, 19 Μαΐου, στο Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ (Πυλαία) και το Σάββατο, 20 Μαΐου, και ώρα 15:30 στην Πλατεία Αριστοτέλους (με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του Ε.Κ.Α.Β., της Τροχαίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, των Προσκόπων Θεσσαλονίκης και πλήθος εθελοντών) και θα περιλαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες και βιωματικά σενάρια, όπως:
- Επιβίβαση – αποβίβαση από αστικό – τουριστικό – σχολικό λεωφορείο
- Διατάξεις ασφαλείας κατά τη μετακίνηση
- Απεγκλωβισμός επιβατών – μαθητών από φλεγόμενο λεωφορείο
- Διατάξεις και διαδικασίες μεταφοράς ΑμεΑ
- Εργαστήρια Μέσων Συγκράτησης κ.λπ.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν.