Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας.
Για τους οδηγούς αγώνων δεν θα ήταν λιγότερο, αφού ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε Σαββατοκύριακο στις διάφορες πίστες σε όλο τον κόσμο στον αγώνα για τα όνειρά τους.
Ο Hillar, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Alpinestars μίλησε με αφορμή την 75η επέτειό του MotoGP, τονίζοντας την ανάδειξη της σημασίας αυτού του εξοπλισμού.
«Από τη δεκαετία του ’70 έως τη δεκαετία του ’90, οι δερμάτινες φόρμες δεν ήταν τίποτα άλλο από αυτό: δέρμα και κλωστή», εξηγεί . « Είχαν κάποια προστασία από κάτω, αλλά η κατασκευή τους ήταν πολύ βασική. Αν το συγκρίνετε με μια σημερινή φόρμα όπως του Fabio Quartararo, θα δείτε ότι έχει περίπου 150 μεμονωμένα εξαρτήματα».
Είναι αλήθεια ότι η μάρκα έπρεπε επίσης να προσαρμοστεί στις αλλαγές, αφού οι οδηγοί δεν χρειάζονται τις ίδιες προστασίες σήμερα όπως πριν από δεκαπέντε χρόνια. Το βλέπουμε στους οδηγούς GP: η κλίση είναι ένα από τα σημεία ανάπτυξης για τις προστασίες.
«Μεταξύ 2011 και 2012, οι οδηγοί άρχισαν να αγγίζουν τους αγκώνες τους σε ορισμένες στροφές. Ο Marc Márquez ήταν πραγματικά ο πρώτος που πρότεινε να τοποθετηθούν προστατευτικά στους αγκώνες. Με τα χρόνια αναπτύσσουμε αυτά τα προστατευτικά αγκώνα και σήμερα χρησιμοποιούνται σε όλες τις κατηγορίες, αφού οι περισσότεροι οδηγοί ακουμπούν ήδη τον αγκώνα. Ο Χόρχε Μαρτίν ειδικά ήδη σέρνει ολόκληρο τον ώμο του σε κάποιες στροφές, είναι ένας τομέας στον οποίο βελτιωνόμαστε συνεχώς».
Παρά το γεγονός ότι είναι κάπως δυσκίνητες και βαριές οι φόρμες, η Alpinestars αναζητά πάντα λύσεις: «Μπορείτε να διπλώσετε μια φόρμα από το 1998 εντελώς, και αν πάρετε την φόρμα του Fabio Quartararo εντελώς έτοιμο για ένα Σαββατοκύριακο, μπορείτε ακόμα να το διπλώσετε σχεδόν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη ότι μέσα έχετε έναν πλήρη αερόσακο και κάθε είδους άκαμπτες και μαλακές προστασίες» εξήγησε.
Αλλά δεν είναι μόνο απαραίτητες οι προστασίες, υπάρχει κάτι που σώζει πολλές ζωές: οι αερόσακοι: « Παρουσιάσαμε τον πρώτο αερόσακο στο MotoGP το 2009 . Το 2018, η FIM σημείωσε ότι υπήρξε τεράστια μείωση στον αριθμό των τραυματισμών, επομένως κατέστησαν υποχρεωτική αυτήν την τεχνολογία . Μπορεί να ανιχνεύσει μια πτώση σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου και μόλις ο αλγόριθμος αποφασίσει ότι θα πέσεις, ανοίγει εντελώς τον αερόσακο σε 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου», κατέληξε.