Όταν θέλει η διοργάνωση βγάζει «άσσους – Video» από τα μανίκια της για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποποιηθεί τις ευθύνες της.
Όμως το Video αποδεικνύει για οποίον θέλει να δει αντικειμενικά τα πράγματα, μόνο την στρατηγική που ακολουθήσε ο Marc Márquez και το σχέδιο που σκέφτηκε και που ακολουθήσε η ομάδα του, – που φάνηκε να μην γνωρίζει επακριβώς τους κανονισμούς – αλλα και την διένεξη και ασάφεια διάφορων κανόνων που εμποδίσαν την επιτροπή ασφάλειας να τιμωρήσει τους οδηγούς και κατέληξε να βγάλει κόκκινη σημαία και επανεκκίνηση του αγώνα αφού δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο!
Το Video δείχνει καθαρά επίσης πως ο σχεδιασμός του Marc Márquez δεν περιλάμβανε κανέναν άλλον πάρα μόνο τον εαυτό του και την γνώση ότι πέρνει ρίσκο, αποδεχόμενος ακόμη και να ξεκινήσει τελευταίος στο grid. Όταν έφυγε από το grid τρέχοντας δεν κοίταξε καν αν τον ακολουθεί κάνεις, αλλα έκανε αυτό που είχε στο μυαλό του και όντας ήταν πρώτος που μπήκε μέσα, ήταν και ο πρώτος που έφτασε στην έξοδο των pit lane!
Κατά τη διάρκεια του βίντεο, στο οποίο ο Rigamonti ρωτά τον Davide Tardozzi για τις ποινές που μπορεί να λάβει ο αναβάτης ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνει, γίνεται κατανοητό ότι κανείς δεν ήξερε πολύ καλά ποιος είναι ο κανόνας και οι συνέπειες της εξόδου από το grid, με τα πόδια ή με μοτοσικλέτα, μπαίνοντας για αλλαγή στον γύρο προθέρμανσης.
Αρά ο Marc Márquez, ήταν απόλυτα αποφασισμένος να αγωνιστεί με τη στεγνή μοτοσυκλέτα, και έπαιξε με τις διάφορες επιλογές.
Την επιλογή του Marc Márquez, ακολουθήσαν αμέσως πολλοί οδηγοί με αποτέλεσμα να τρέχουν ξοπίσω του για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα, και να κατευθύνονται στην έξοδο των pit. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Διεύθυνση Αγώνα έβγαλε κόκκινη σημαία, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία εκκίνησης, με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να μπουν στα pit και να ξεκινήσουν ξανά με τα σλικ ελαστικά, αδικώντας φανερά αυτή η απόφαση τους αναβάτες που είχαν κάνει την σωστή επιλογή και είχαν βγει από την αρχή με σλικ ελαστικά.
Παρόλο που ο διευθυντής του αγώνα Mike Webb στο Video λέει ότι υπάρχουν κανόνες για να τιμωρηθεί μια τέτοια κίνηση – εάν η εκκίνηση δεν είχε καθυστερήσει με κόκκινη σημαία με αιτιολογία «λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» που δεν είναι μακριά από την αλήθεια και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.
Ας δούμε όμως μερικά γεγονότα για να ξεκαθαριστεί ότι τα πράγματα ήταν ποιο περιπλοκά από ότι θέλουν να δείξουν και η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και τι “ξέχασαν” να πούν.
Στο τέλος αυτού του “αποκαλυπτικού” Video,ο Mike Webb λέει: «Είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στην Αργεντινή το 2018. Μαζευτήκαμε και ξαναγράψαμε τους κανόνες για να βεβαιωθούμε ότι όποιος αλλάξει τον τύπο των ελαστικών στη μοτοσυκλέτα φεύγοντας από το grid θα τιμωρηθεί. Επομένως, αν δεν υπήρχε το χάος που με έκανε να κάνω μια νέα διαδικασία εκκίνησης – και αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, οι αναβάτες που πήγαν και πήραν την εφεδρική μοτοσυκλέτα τους στο pit lane με διαφορετικά ελαστικά θα είχαν τιμωρηθεί στον αγώνα».
«Ακούγεται ότι η ομάδα του Marquez δεν περίμενε μια ποινή πέρασμα μέσα από τα pit lane, ίσως περίμενε απλώς να ξεκινήσει από το pit lane ή το πίσω μέρος του grid. Όχι, ο κανόνας είναι ότι αλλάζοντας ελαστικά με αυτόν τον τρόπο, παίρνετε ξανά την αρχική σας θέση στο grid μετά το ζέσταμα [γύρο] και παίρνεις ποινή πέρασμα από τα pit lane μέσα στους τρεις πρώτους γύρους του αγώνα.»
«Με τον τρόπο που συνέβη, με τόσες πολλές μοτοσυκλέτες τέτοια σύγχυση να βγάλουν τις μοτοσυκλέτες και τους ανθρώπους από το grid, έκανα μια νέα εκκίνηση για ασφάλεια και ήταν πολύ τυχεροί που το ξεπέρασαν έτσι».
Αυτό που “ξέχασε” να πει ο Mike Webb ήταν ότι ένας ακόμα κανονισμός που γράφτηκε μετα το περιστατικό της Αργεντινής λέει πως “Αν πριν από τον γύρο προθέρμανσης περισσότεροι από 10 αναβάτες εγκαταλείψουν το grid και πρέπει να εκκινήσουν από την έξοδο από το pit lane, τότε η εκκίνηση θα καθυστερήσει και θα πραγματοποιηθεί μια νέα διαδικασία εκκίνησης (Quick Start).”
Αρα εδώ έχουμε να κάνουμε με κανόνες που έρχονται σε διένεξη λόγω της ασάφειας τους και αυτός ήταν ο λόγος που στην αρχική του δήλωση ο Mike Webb είπε «Θα αναλύσουμε την κατάσταση μαζί με τις ομάδες και θα επανεξετάσουμε τους κανονισμούς».
Έτσι λοιπόν το Video από την διοργάνωση το τιτλοφορεί ως λάθος επιλογή του Marc Marquez αλλα όλα τα γεγονότα δείχνουν πως οι κανόνες είναι ασαφής και ότι ο Marc Marquez πήρε μια απόφαση ρισκάροντας, πετυχαίνοντας τελικά αυτό που είχε στο μυαλό του.
Αρα ήταν αδύνατον να ρισκάρουν να αφήσουν να ξεκινήσουν τόσους πολλούς οδηγούς από τα Pit lane, αλλα ούτε να δώσει ποινή πέρασμα μέσα από τα Pit lane σε τόσους πολλούς οδηγούς μέσα στους 3 πρώτους γύρους, και να αγνοήσουν έναν ακόμα κανόνα που θα έφερνε ενστάσεις και ίσως τραβούσε όλο αυτό πολύ μακριά με το αποτέλεσμα του αγώνα να είναι ασαφή, οπότε προτίμησαν να βγάλουν κόκκινη σημαία για να καλύψουν τα νότα τους, επικαλούμενοι την ασφάλεια που είναι ένας από τους λογούς, αλλα όχι ο πραγματικός κατά την άποψη μας.
Μια κατάσταση που, αναμφίβολα, θα οδηγήσει τους υπεύθυνους για τη ρύθμιση του πρωταθλήματος, να εισαγάγουν νέες αλλαγές και παραλλαγές για να τελειοποιήσουν αυτού του είδους τις υποθέσεις, έτσι ώστε, αφενός, να μην είναι «ελεύθερο» για τους αναβάτες να αλλάζουν μοτοσυκλέτες μόλις μπουν στο grid, και πάνω απ’ όλα οι αναβάτες που κάνουν σωστή επιλογή, δεν πλήττονται τελικά περισσότερο.
Κλείνοντας μπορούμε να πούμε ότι ήδη υπάρχουν πολλές ερμηνείες των κανονισμών, από διάφορες πλευρές ανάλογα από πια θέση έχεις, κάτι που σημαίνει πως οι κανονισμοί δεν είναι ξεκάθαροι, και χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας από τον καθένα.
Το κλειδί είναι στην δήλωση του ο Mike Webb που είπε «Θα αναλύσουμε την κατάσταση μαζί με τις ομάδες και θα επανεξετάσουμε τους κανονισμούς».
Αρα θα πρέπει να φτιάξουν έναν κανονισμό σχετικό με αυτό το θέμα που να μην σηκώνει καμία διαφορετική ερμηνεία, τέλος, οποίος το καταλαβαίνει το καταλαβαίνει, οι υπόλοιποι ας μείνουν στις θεωρίες.