Carlos Ezpeleta: «Δεν χρειάζεται να έχεις μοτοσυκλέτα για να αγαπήσεις το MotoGP»
Το MotoGP βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, με στόχο την προσέλκυση νέου κοινού πέρα από τους παραδοσιακούς φίλους της μοτοσυκλέτας.
Ο Carlos Ezpeleta, Διευθυντής της Dorna, εξηγεί τη στρατηγική που εφαρμόζεται σήμερα για να διατηρηθεί το άθλημα ζωντανό και ελκυστικό, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον η προτεραιότητα δεν είναι απλώς οι μοτοσυκλετιστές:
«Σε αυτό το στάδιο είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας και ήδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να οδηγάς μοτοσυκλέτα για να είσαι φίλος του αθλήματος. Αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό. Στις εκδηλώσεις μας έρχονται περισσότερα άτομα με αυτοκίνητο παρά με μοτοσυκλέτα, και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν μοτοσυκλέτα»
Ο Ezpeleta τόνισε πως το κοινό του MotoGP αλλάζει. Το άθλημα δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε παραδοσιακούς φίλους της μοτοσυκλέτας, αλλά σε ένα πιο ευρύ, σύγχρονο και ποικιλόμορφο κοινό.
«Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, έχουμε πολύ ευρεία βάση. Το γυναικείο κοινό μας έχει αυξηθεί ραγδαία. Το νεανικό κοινό μας έχει αυξηθεί κατα πολύ. Πολλοί από αυτούς δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μηχανολογικό κομμάτι ούτε για τις ίδιες τις μοτοσυκλέτες. Τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ιστορίες που υπάρχουν από πίσω. Και το marketing μας και η ταυτότητά μας επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να περάσουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε αποκλειστικά για μοτοσυκλετιστές».
Παράλληλα, μίλησε για το άνοιγμα του MotoGP σε νέους επενδυτές και την προσπάθεια να παρουσιαστεί το άθλημα σαν κάτι μεγαλύτερο από τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας: «Υπάρχει μία μεγάλη λίστα ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP και να μπουν στο άθλημα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλα όσα κάνουμε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό».
«Η προσέγγισή μας επικεντρώνεται, φυσικά, στις ανθρώπινες ιστορίες και στη χτίση των προσωπικοτήτων που υπάρχουν πίσω από τους αγώνες. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το άθλημα και τους αναβάτες, για τις ικανότητες και τη φυσική τους κατάσταση. Απλώς πρέπει να δείξουμε καλύτερα ποιοι είναι, ας πούμε, έξω από το κράνος και το γκαράζ. Ήδη γίνονται κάποια πράγματα, για παράδειγμα, στις πλατφόρμες μας, στα social media, στο πώς εξηγούμε τους αγώνες και όσα δεν σχετίζονται άμεσα με αυτούς. Επίσης και σε μη ενδογενή μέσα, ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας. Και πιστεύω ότι το κοινό μας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Formula 1. Ωστόσο, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να προσεγγίσουμε νέο κοινό. Μετά την επιτυχία του “Drive to Survive”, τώρα είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι πριν. Ωστόσο, η σειρά δεν ήταν ο μόνος καταλύτης της ανάπτυξης».