Σήμερα είχαμε την πρώτη Μαραθώνια ειδική. Σε αυτές τις ειδικές το βράδυ οι οδηγοί δεν έχουν μηχανικούς, δεν έχουν ανταλλακτικά, δεν έχουν καμία εξωτερική βοήθεια, είναι μόνοι τους.

v-orfanos-dakar-2016Οι μεγάλες ομάδες όπως και η Honda, έχουν  οδηγούς υποστήριξης που κύριος ρόλος τους είναι να υποστηρίξουν τους πρώτους οδηγούς της ομάδας αν χρειαστεί.

Στην κορυφή σήμερα και πάλι οι οδηγοί της Honda και από ότι είδαμε δεν είχαν ούτε πτώσεις ούτε προβλήματα, όποτε δεν θα χρειαστούν βοήθεια, ίσως μόνο να τους δώσουν τα δικά τους ελαστικά για αύριο, αν είναι λιγότερο καταπονημένα.

Σήμερα ο αγώνας είχε τακτική από όλους, όλοι οι οδηγοί κινήθηκαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, χωρίς να έχουν πτώσεις, θέλοντας να τερματίσουν και να είναι η μοτοσυκλέτα τους «ένα κομμάτι» δηλαδή χωρίς πτώσεις, σπασίματα, ζημίες. Όλοι οι οδηγοί προσπαθούν στις μαραθώνιες ειδικές να πάνε γρήγορα και να κερδίσουν έδαφος – αυτό έκανα και εγώ όταν έτρεχα σε αυτές τις ειδικές – και εκεί παραφυλάει ο κίνδυνος να φας ποινές.

4-STAGE-DAKAR-2016

Να εξηγήσουμε εδώ τι συμβαίνει με αυτού του είδους τις ποινές. Το Road book που έχουμε έχει μέσα σημειωμένες τις περιοχές που έχει όριο ταχύτητας , γιατί συνήθως είναι κατοικούμενες περιοχές. Εκεί το όριο είναι 50 χλμ. Εκεί ο οδηγός βλέπει το κοντέρ της μηχανής, κλείνει το γκάζι και κόβει ταχύτητα, αλλά το GPS μπορεί να έχει μια μικρή απόκλιση με το κοντέρ σου και μπορεί να καταγράψει έστω και ένα χιλιόμετρο παραπάνω. Το GPS δουλεύει σαν μαύρο κουτί, και παρόλο που εσύ τηρείς την ταχύτητα βάση του κοντέρ σου, όταν φτάνεις το βράδυ στο τερματισμό, οι κριτές που το ελέγχουν, το εντοπίζουν και αυτόματα μπαίνουν πέναλτι ποινής. Αυτό εξαρτάτε από το ποσό μεγάλη είναι η παραβίαση του ορίου. Αυτό συνήθως συμβαίνει. Αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει με τις ποινές  έως τώρα,  γιατί είναι οι πρώτες μέρες και ακόμα δεν έχουν βρει όλοι  τις ισορροπίες τους και βέβαια υπάρχουν και αυτοί που είναι καινούριοι και κάνουν εύκολα το λάθος.

12401884_1042474229145217_1093202964110581701_oΚανείς οδηγός δεν θέλει να παίρνει ποινές, ακόμα και αυτά τα λίγα λεπτά, μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμα στην τελική κατάταξη.

Σίγουρα ακόμα είναι πολύ νωρίς , αν και μπορεί να βλέπουμε να χτίζονται κάποιες μικρές διαφορές, είναι νωρίς και οι ομάδες και οι οδηγοί έχουν τις στρατηγικές τους.

Σίγουρα το να είσαι μπροστά δημιουργεί μια ασφάλεια αλλά και συγχρόνως ένα άγχος, γιατί όλα είναι ευάλωτα και όλα μπορεί να αλλάξουν.

Αυτό που είναι πραγματικά άξιο σχολιασμού είναι ότι σε αυτές τις ειδικές, η έρημος είναι για όλους η ίδια, βέβαια μπορεί κάποιοι οδηγοι να έχουν κάποιο αβαντάζ με τους Support οδηγούς, αλλά αν έχεις μια μεγάλη πτώση και μεγάλη ζημιά πόσο να σε βοηθήσει και ο Support οδηγός?12471881_1042473842478589_8062971784037579371_oΠροσωπικά πιστεύω πως στις Μαραθώνιες ειδικές ξεχωρίζει αυτό που λέμε η ήρα από το στάρι. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλήσω μόνον μέσα από την εμπειρία μου. Να σημειώσω λοιπόν πως και εγώ εκεί προσπαθούσα να κερδίσω όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, γιατί οι περισσότεροι φυλάγονται σε αυτές τις ειδικές, εκεί  έπαιρνα ένα ρίσκο και προσπαθούσα να κάνω το απόλυτο, για να μπορέσω να ανέβω ψηλότερα.  Άλλες φορές βγαίνει άλλες φορές δεν βγαίνει, εκεί παίζει ρόλο η λιγότερη ατυχία, αλλά αυτό είναι ίδιο για όλους.

Στις Μαραθώνιες ειδικές όπως είπαμε δεν έχεις μηχανικό, αυτό σημαίνει πως αν δεν είσαι καλός μηχανικός, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Εγώ ποντάριζα πολύ σε αυτό γιατί ήξερα ότι αν συνέβαινε κάτι στην μοτοσυκλέτα, θα μπορούσα να το επιδιορθώσω. Με αυτή την τακτική κατάφερνα στις Μαραθώνιες ειδικές και ανέβαινα 50 και 60 θέσεις, και από την 100αδα ανέβαινα στην 50αδα. Αυτό έμενα μου είχε βγει, αλλά αυτό εξαρτάτε από τον κάθε οδηγό πως θα διαχειριστεί τις Μαραθώνιες ειδικές και κυρίως επειδή είναι δυο οι Μαραθώνιες και χρειάζεται καλή διαχείριση για να μπορέσεις να αντεπεξέρθεις σε όλο τον αγώνα.faria_EDO1375_rid

Οι περισσότεροι οδηγοί λόγο ότι δεν έχουν κοντά τους την ομάδα και τους μηχανικούς τους, παρόλο που πηγαίνουν πάρα πολύ γρήγορα,  προσπαθούν να φυλάνε ελαστικά, να μην ρισκάρουν σε μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι μια αλληλουχία πραγμάτων που πρέπει να λάβεις υπόψη, όπως να φυλάξεις το σώμα σου από την κούραση και τους τραυματισμούς, να φυλάξεις την μοτοσυκλέτα σου από μια σοβαρή πτώση. Όλα αυτά έχουν ένα ρίσκο που παίρνει ο κάθε αναβάτης συνεχώς και ανάλογα το ρίσκο που παίρνει ο καθένας έχει και τα αποτελέσματα του στις Μαραθώνιες ειδικές, και αυτό είναι που κάνει αυτό τον αγώνα τόσο δύσκολο.

10633382_1042473875811919_4885863314720084832_o

Σήμερα οι οδηγοί της Yamaha πήραν λιγότερο ρίσκο από άλλους οδηγούς.

Κλείνοντας ας κρατήσουμε τα ονόματα δυο πολύ καλών οδηγών, τον Rodrigues της Yamaha και τον Duclos της Sherco που είναι οδηγοί με μεγάλη πείρα και ξέρουν να κάνουν πολύ καλή διαχείριση του αγώνα.

Ο Βασίλης Ορφανός είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει στο Rally Dakar.
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να
δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner