Πίστα Moto Cross ή Μαντρί στη Μεσορράχη Λάρισας; Διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Μεσορράχη με φόντο τον χώρο της πίστας του Moto Cross. Κάτοικος της περιοχής θέλει συγκεκριμένο χώρο για το ποιμνιοστάσιό του.  Αντιδρά ο ΣΜΑΛ που περιμένει από τον Δήμο Κιλελέρ να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Διεκδίκηση των δικαιωμάτων με κάθε σύννομο τρόπο.

Η έκταση της πίστας και ο χώρος των θεατών

Διαμάχη έχει ξεσπάσει με φόντο το πάρκο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ο ΣΜΑΛ στην περιοχή της Μεσορράχης και ενός κατοίκου της περιοχής που θέλει να φτιάξει ποιμνιοστάσιο μέσα τον χώρο του πάρκου, με την ανοχή του Δήμου Κιλελέρ αλλά και την υποστήριξη του προέδρου της τοπικής κοινότητας, όπως ισχυρίζεται ο Σύλλογος.

Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρείται επί διαδοχικές τετραετίες στον Σύλλογο ο οποίος προσπαθεί να τον λειτουργεί και να τον συντηρεί.

Μέσα στο 2013 προτάθηκε από τον ίδιο πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Δήμου Κιλελέρ να γίνει εικοσαετής παραχώρηση της έκτασης στον σύλλογο, για την αναβάθμιση της περιοχής. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε πράξη η παραχώρηση αυτή.

Ο σύλλογος ξεκίνησε το 2014 μελέτες, δενδροφυτεύσεις, οριοθετήσεις, χάραξη διαδρομών για auto cross, off-road 4×4, αλλά και διαμόρφωση χώρων και υποδομών για τους θεατές.

Όμως και σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΣΜΑΛ  -για τις θέσεις του οποίου είναι ενήμερος ο Δήμος Κιλελέρ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιήσει τις δικές του-  στα μέσα του 2014 άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις από συγκεκριμένο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εκμεταλλευόταν και καλλιεργούσε έκταση 20 και στρεμμάτων, ενώ από το 2015 και μετά γίνεται προς τον σύλλογο ένας διαρκής πόλεμος -όπως ισχυρίζονται- με σκοπό να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και να καρπωθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τα οφέλη από τις δραστηριότητες που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα που υφίσταται, οι άνθρωποι του ΣΜΑΛ επισημαίνουν τα εξής: «Στη Μεσορράχη η πίστα Moto Cross ξεκίνησε να λειτουργεί το 1978. Δημιουργήθηκε από φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διότι οι δύο πίστες που λειτουργούσαν στη Λάρισα (περιοχή Μεζούρλο) Moto Cross και Auto Cross έκλεισαν λόγω ακαταλληλότητας και επέκτασης της πόλης.

ΣΜΑΛ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΑΛ ακόμη και τώρα ξεκαθαρίζει πως «θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα που υφίσταται και δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση την αντιπαράθεση. Τα προβλήματα έχουν λύσεις, με την καλή διάθεση όλων των εμπλεκόμενων. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, σκοπός μας στη συγκεκριμένη έκταση είναι να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού κόσμημα για την περιοχή, στην οποία θα δώσουμε ζωντάνια, θα την αναβαθμίσουμε και θα χαρούμε όλοι μας από τα αποτελέσματα που είναι βέβαιο πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο».

Από τα έτη 1979 έως 1987 έγιναν αγώνες πανελλήνιων πρωταθλημάτων, ελληνοβουλγαρικών πρωταθλημάτων και τοπικών κυπέλλων.

Ο ΣΜΑΛ (Σύλλογος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Λάρισας) ιδρύθηκε το 1998 και συνέχισε να φροντίζει, να συντηρεί και να προστατεύει την περιοχή της πίστας Μεσορράχης με συνεχόμενα παραχωρητήρια από τους ανά 4ετίας Δήμους.

Στις χρονιές μέχρι και το 2013 φιλοξενήθηκαν αρκετοί αγώνες που διοργάνωσε με επιτυχία ο σύλλογος και με την υποστήριξη των Δήμων Κραννώνα και Λάρισας.

Η περιοχή της πίστας είναι 207 στρέμματα χέρσου και άγονου εδάφους. Με πολύ προσωπική δουλειά από τα 150 + μέλη του συλλόγου μας καταφέραμε να οριοθετήσουμε την έκταση από διάφορες καταπατήσεις, να κλείσουμε 4 παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στην έκταση, να ελέγξουμε όσο μπορούμε τις παράνομες αμμοληψίες, να αδειοδοτήσουμε την πίστα, να κάνουμε έργα υποδομών και να προσφέρουμε στους αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού Auto-Moto και 4Χ4 έναν χώρο για διεξαγωγή αγώνων και για προπονήσεις. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, καθώς αυτό είναι μοναδικό σε όλη τη Θεσσαλία.

Στα τέλη του 2013, 31/7 από τον Δήμο Κιλελέρ μας προτάθηκε να αναβαθμίσουμε την έκταση σε ένα πάρκο μηχανοκίνητου αθλητισμού. Γι’ αυτό τον λόγο η παραχώρηση της έκτασης με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε 20ετής. Ο σύλλογος ξεκίνησε το 2014 με μελέτες για την περιοχή – δενδροφυτεύσεις – οριοθετήσεις – συστήματα ποτίσματος – χάραξη διαδρομών, πίστα Auto Cross, Off Road, 4X4, διαμόρφωση χώρων και υποδομών για τους θεατές. Στα μέσα του 2014 άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις από συγκεκριμένο καταπατητή ο οποίος καταπατούσε, εκμεταλλευόταν και καλλιεργούσε έκταση 20 και στρεμμάτων. Έχοντας υποστηρικτές τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.

Από το 2015 και μετά γίνεται προς τον σύλλογό μας ένας διαρκής πόλεμος με σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και να καρπωθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τα οφέλη από τις παράνομες δραστηριότητες που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ ο δήμαρχος – ο Δήμος Κιλελέρ και οι αντιδήμαρχοι της τοπικής κοινότητας έχουν ενημερωθεί πολλές φορές για τις καταπατήσεις του συγκεκριμένου κατοίκου, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι γι’ αυτό και για να προστατέψουν τα συμφέροντα του Δήμου ως όφειλαν, αλλά αντιθέτως προσπαθούν με διάφορους τρόπους να του χαρίσουν μια έκταση 20 στρεμμάτων για την κατασκευή ποιμνιοστασίου.

Ο συγκεκριμένος καταπατητής απαιτεί και θέλει η έκταση να είναι στο κέντρο ακριβώς του Πάρκου του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, θέλοντας έτσι να διαλύσει και να καταστρέψει όλα όσα έχουμε φτιάξει αυτά τα χρόνια.

Ο Σ.Μ.Α.Λ. έχοντας αφιερώσει χρόνια ολόκληρα ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα, πολύ προσωπικό χρόνο από όλα του τα μέλη και επειδή αγαπάει την περιοχή και τους κατοίκους της δεν θα παραιτηθεί από τις προσπάθειές του για να αναδείξει και να αναβαθμίσει την περιοχή χρησιμοποιώντας και διεκδικώντας με νόμιμο τρόπο, όλα του τα δικαιώματα.

Υ.Γ.: Η περιοχή που θέλει να χτίσει ποιμνιοστάσιο παραβαίνει τους νόμους διότι είναι κοντά σε οικισμό. Στα προσωπικά συμφέροντα εμπλέκονται και άτομα της τοπικής διοίκησης.

Στον συγκεκριμένο άνθρωπο προτάθηκε από τον Δήμο περιοχή που τηρεί τις προδιαγραφές για ποιμνιοστάσια (στη θέση Βαρκό), ο οποίος όμως δεν την αποδέχτηκε».

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 1982

Το σημαντικότερο γεγονός σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό ήταν οι αγώνες moto-cross που γίνονταν στη Μεσορράχη και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως σημειώνεται σε ημερολόγιο της τοπικής κοινότητας.

Το 1982 έγιναν οι πρώτοι αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και το 1983, 1984.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τις τρεις φορές η βροχή ήταν καταρρακτώδης.

Η προσέλευση του κόσμου πρέπει να επισημάνουμε ήταν τόση που δεν υπήρχε χώρος ούτε για να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα.

Θεωρούνταν η δεύτερη καλύτερη φυσική πίστα στην Ελλάδα από την άποψη ότι οι θεατές μπορούσαν να έχουν άμεση οπτική επαφή με τον αγωνιστικό χώρο και ότι ήταν προσβάσιμη.

Ο πιο σημαντικός αγώνας που τελέστηκε ήταν ο τελικός του Βαλκανικού πρωταθλήματος το 1987.

Από τότε σταμάτησαν να διεξάγονται οι αγώνες ύστερα από απαίτηση των κατοίκων, καθώς θεωρούνταν ότι ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ξαναγίνονται οι αγώνες σε επίπεδο νομού.
πηγή: eleftheria.gr

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner