«Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» αναφέρει συνοπτικά το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι της E-Food, εκφράζοντας συμπυκνωμένα τον πυρήνα σκέψης πίσω από τις πρόσφατες νομικές μετατροπές που (απόρ)ρυθμίζουν εκ νέου τις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας alterthess.gr, η οποία αποκάλυψε πρώτη την είδηση και μίλησε με εργαζομένους στην εταιρεία, μηνύματα σαν το παραπάνω, απεστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες σε συνολικά 100 διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση από τους χρήστες της υπηρεσίας.
Η ιστοσελίδα powergame.gr επισημαίνει επίσης ότι οι τρίμηνες αυτές συμβάσεις δεν πραγματοποιούνταν από την E-food, αλλά μέσω πολυεθνικής που ειδικεύεται στην εξεύρεση στελεχών και την υπενοικίαση εργαζομένων. Παράλληλα, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός διανομέων – υπολογίζονται γύρω στους 200 – που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη θυγατρική της Delivery Hero στην Ελλάδα.
Το alterthess.gr αναφέρει: «Το νομικό κενό πάνω στο οποίο είχαν πατήσει ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους, ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021. Το κενό δεν καλύφθηκε βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των εταιρειών καθώς η εικονική αυταπασχόληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θεσμοθετήθηκε και επίσημα. Η πληρωμή βάσει της παραγόμενης αξίας (συγκεκριμένα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά παραγγελία), η μετακύλιση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων καθώς με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, είναι η μία όψη του νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να απεικονίζει από την μία την Θάτσερ και από την άλλη τον Πινοσέτ».
Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων της Θεσσαλονίκης ανέφερε στο powergame.gr ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για freelancing, κάτι που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά μία εξαρτώμενη σχέση με πολύ χειρότερους όρους. Όπως εξήγησε, ο νόμος και γενικότερα η συνεργασία σαν ελεύθερος επαγγελματίας δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να συνεργαστείς και με ανταγωνιστικές εταιρείες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς ο freelancer καλείται να φοράει στολή με τα διακριτικά της εταιρείας για την οποία εργάζεται. Κοινώς, αν θέλει να εργάζεται παράλληλα στην e-food και στη wolt ή και στη Rocket θα πρέπει να έχει μαζί του τρεις διαφορετικές στολές, τρία διαφορετικά κουτιά για τα προϊόντα κ.π.λ..
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alterthess, επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα δικαιώματά τους και την κατεκτημένη σχέση εργασίας που είχαν ως τώρα, θεωρώντας τη μετατροπή των όρων εργασίας τους βλαπτική αλλά και άδικη. Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Στη Θεσσαλονίκη συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας καλεσμένη από την επιτροπή αγώνα διανομέων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο. «Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη», αναφέρει το κάλεσμα.
Πολλές ήταν οι αντιδράσεις και στα social media όταν έσκασε η είδηση, η οποία έγινε χάσταγκ με το όνομα #cancel_efood. Πλήθος χρηστών καλούν σε μποϊκοτάζ των υπηρεσιών της E-food.