Dragster: Γενικός & Τεχνικός Κανονισμός – Τεχνικές προδιαγραφές κατηγοριών & Πίστας 2019
Η ΑΜΟΤΟΕ προκήρυξε, για το 2019, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Dragster αποτελούμενο από 6 αγώνες, καθώς και 3 Περιφερειακά Κύπελλα και εξέδωσε και τους παρακάτω κανονισμούς, Γενικό, Τεχνικό και τεχνικές προδιαγραφές κατηγοριών μοτοσυκλετών και τις Προδιαγραφές Πίστας 2019
Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθλήματος Dragster 2019 & Περιφερειακών Κυπέλλων
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ DRAGSTER 2019
ΑΡΘΡΟ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ
1.1 O αγώνας dragster είναι αγώνας δύο μοτοσικλετών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους από στάση σε ευθεία διαδρομή όπου η απόσταση είναι είτε ¼ του μιλίου (402,336 μέτρα) είτε 1.8 του μιλίου (201,168 μέτρα).
Αυτοί οι διαγωνισμοί εκκινούν μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής που συχνά αποκαλείται «Christmas Tree».
Με την εκκίνηση από την γραμμή αφετηρίας, κάθε αθλητής ενεργοποιεί ένα χρονόμετρο μέσω δέσμης φωτοκύτταρων, το οποίο με τη σειρά του σταματάει όταν η μοτοσικλέτα περάσει την γραμμή τερματισμού. Νικητής του αγώνα θεωρείται η μοτοσικλέτα που περνάει πρώτη την γραμμή τερματισμού.
1.2 Γίνονται δεκτές μοτοσικλέτες δίτροχες όπως ορίζει ο τεχνικός κανονισμός dragster.
1.3 Κλάσεις (κατηγορίες). Μια αγωνιστική διοργάνωση dragster περιλαμβάνει αγώνες για δίτροχες μοτοσικλέτες για μία η περισσότερες κλάσεις αυτών. Οι κλάσεις περιγράφονται αναλυτικά στον τεχνικό κανονισμό και στην προκύρηκη dragster . Ενώ αυτές που περιλαμβάνονται σε κάθε αγώνα πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα στον ειδικό κανονισμό του αγώνα
1.4 Πρόσθετοι αγώνες. Σε έναν αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους επιπλέον αγώνες.
ΑΡΘΡΟ 2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
2.1 Η συμμετοχή στον αγώνα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους δελτίου Αθλητή σωματείου της ΑΜΟΤΟΕ το οποίο βρίσκεται σε ισχύ για το τρέχον έτος.
Κάθε οδηγός μπορεί να συμμετέχει στον αγώνα σε 2 διαφορετικές κατηγορίες το πολύ, αρκεί η μοτοσικλέτα του να είναι πάντα σύμφωνη με τις προδιαγραφές της κάθε κατηγορίας που συμμετέχει.
Ο ίδιος οδηγός δεν μπορεί να συμμετέχει 2 φορές σε μία κατηγορία έστω και με διαφορετική μοτοσικλέτα. Η ίδια μοτοσικλέτα δεν μπορεί να συμμετέχει 2 φορές στην ίδια κατηγορία έστω και με διαφορετικό οδηγό.
2.2 ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΝΤΩΝ. Οι ηλικίες που συμμετάσχουν στις κλάσεις περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη dragster
2.3 Τα παράβολα συμμετοχής καθορίζονται με Εγκύκλιο της ΑΜΟΤΟΕ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η υπέρβαση των ανωτάτων ορίων που καθορίζει η ΑΜΟΤΟΕ.
2.4 Η δήλωση συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή αν δεν συνοδεύεται από το παράβολο συμμετοχής και τον αριθμό δελτίου αθλητή της ΑΜΟΤΟΕ
2.5 Στο παράβολο συμμετοχής περιλαμβάνεται και η ασφάλιση του αθλητή που καλύπτει αστική ευθύνη προς τρίτους. Η ασφάλιση αυτή ισχύει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα από τη στιγμή της εκκίνησής τους και παύει να ισχύει με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ένστασης ή διαφορετικά από τη στιγμή εγκατάλειψης του αγώνα ή του αποκλεισμού από αυτόν.
2.6 Τα παράβολα συμμετοχής επιστρέφονται στις εξής περιπτώσεις:
α. Εάν η δήλωση συμμετοχής δεν γίνει αιτιολογημένα δεκτή.
β. Εάν ο αγώνας ματαιωθεί.
ΑΡΘΡΟ 3. ΣΕΙΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ – ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
3.1 Η σειρά εκκίνησης των μοτοσικλετών και των κατηγοριών ορίζεται από τον οργανωτή.
3.2 Οι αριθμοί συμμετοχής είναι τετραψήφιοι. Τα πρώτα 2 ψηφία του τετραψήφιου αριθμού θα καθορίζουν την κατηγορία της συμμετοχής και θα είναι περίπου το μισό μέγεθος από τα επόμενα δύο που θα καθορίζουν τον αριθμό συμμετοχής.
Οι αριθμοί συμμετοχής είναι σταθεροί για όλο το πρωτάθλημα. Οι 10 πρώτοι αριθμοί κάθε χιλιάδας (π.χ. 1001 – 1010) δίδονται από την ΑΜΟΤΟΕ με βάση την κατάταξη της προηγούμενης χρονιάς.
Οι αριθμοί για τις κατηγορίες καθορίζονται αναλυτικά στην προκήρυξη dragster.
3.3 Οι αριθμοί συμμετοχής θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι κατά τον τεχνικό έλεγχο αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα. Δεν θα δοθεί εκκίνηση σε οποιαδήποτε μοτοσικλέτα η οποία δεν θα είναι σωστά τοποθετημένος ο αριθμός συμμετοχής.
Οι αριθμοί συμμετοχής δεν δίνονται από την οργάνωση, ο κάθε αθλητής βγάζει τον αριθμό συμμετοχής του.
3.4 O έλεγχος εξακρίβωσης που πραγματοποιείται πριν την εκκίνηση θα είναι γενικής μορφής και θα αφορά έλεγχο αγωνιστικών δελτίων, αδειών οδήγησης, ορατή συμφωνία της μοτοσικλέτας με την κατηγορία που έχει δηλωθεί, κύρια όργανα ασφαλείας κλπ.
3.5 O αθλητής οφείλει να διατηρεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα την μοτοσικλέτα του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζουν ο Τεχνικός Κανονισμός για μοτοσικλέτες Dragster, οι εγκύκλιοι της ΑΜΟΤΟΕ και ο Γενικός Κανονισμός. Κάθε παρέκκλιση που έχει διαφύγει από την προσοχή του τεχνικού εφόρου δεν σημαίνει ότι γίνεται δεκτή. O αθλητής φέρει ακέραιη την ευθύνη.
ΑΡΘΡΟ 4. ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
4.1 Επιτρέπεται στους αθλητές να τοποθετούν ελεύθερα πάνω στα οχήματά τους οποιαδήποτε διαφήμιση με τους παρακάτω όρους:
α). Να μην αντιβαίνει το περιεχόμενο τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους και τις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου 2725/1999 όπως αυτός ισχύει.
β). Να μην προσβάλουν τα χρηστά ήθη και έθιμα.
γ). Να μην καλύπτουν τις θέσεις που προορίζονται για τον αριθμό συμμετοχής.
δ). Να μην εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού.
ε). Να μην είναι πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα.
στ). O Οργανωτής έχει το δικαίωμα διαφήμισης του χορηγού του αγώνα στους αριθμούς συμμετοχής.
4.2 Δεν θα επιτραπεί η εκκίνηση σε όχημα που δεν θα είναι σύμφωνο με τα παραπάνω.
ΑΡΘΡΟ 5. ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
5.1 Δεν θα δοθεί εκκίνηση για τον αγώνα σε όχημα που δεν θα είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Τεχνικού Κανονισμού dragster και τις εγκυκλίους της ΑΜΟΤΟΕ.
5.2 Όλοι οι οδηγοί πρέπει να φορούν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα εγκεκριμένη φόρμα, γάντια και κράνος με αγωνιστικό κούμπωμα.
5.3 Απαγορεύεται στους αθλητές με ποινή αποκλεισμού:
α). Να κατευθύνουν για οποιοδήποτε λόγο το όχημά τους αντίθετα με τη φορά του αγώνα χωρίς εντολή του κριτή.
β). Το σπρώξιμο του οχήματος από το ίδιο τον οδηγό ή από τρίτο για οποιοδήποτε λόγο μετά την εκκίνηση, καθώς και το ξάπλωμα (ψαράκι) πάνω στην μοτοσικλέτα.
γ). Η δοκιμή στον χώρο των πίτς με αγωνιστική μοτοσικλέτα ή οποιαδήποτε άλλη μοτοσικλέτα.
5.4 Κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει τουλάχιστον ένα πυροσβεστήρα 6 κιλών στον χώρο της.
5.5 Η παρουσία των αθλητών είναι υποχρεωτική στην ενημέρωση του αγώνα πριν την εκκίνηση του(briefing)
ΑΡΘΡΟ 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ
Το σύστημα χρονομέτρησης αγώνων dragster πρέπει να είναι εξολοκλήρου ηλεκτρονικό σύστημα. Πρέπει να μετράει τον χρόνο για δύο διαδρομές. Η ακρίβειά του σε χρόνο πρέπει να είναι τουλάχιστον του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου (0,001 δευτερόλεπτο) και σε ταχύτητα οχήματος, του ενός εκατοστού του χιλιομέτρου ανά ώρα (0,01km/h). Ένα πλήρες σύστημα φώτων (Christmas tree) με τουλάχιστον μία (1) λυχνία για ένδειξη πριν την γραμμή εκκίνησης (pre stage), μία(1) λυχνία για την γραμμή εκκίνησης (stage), τρείς (3) κίτρινες η πορτοκαλί, μία (1) πράσινη και μία (1) κόκκινη λυχνία, για κάθε διαδρομή.
Θα πρέπει να υπάρχουν φωτοκύτταρα: στην εκκίνηση, στα 18, στα 100,584, στα 201,168, στα 301,752 και στα 402,336 μέτρα, καθώς και για τον υπολογισμό ταχύτητας του οχήματος πριν τα 201,168 και τα 402,336 μέτρα σε απόσταση που μπορεί να καθορίζεται από το συγκεκριμένο σύστημα χρονομέτρησης που χρησιμοποιείται. Όλα αυτά για κάθε διαδρομή χωριστά.
Στην εκκίνηση θα πρέπει να υπάρχουν φωτοκύτταρα για :
1) Την ένδειξη πριν την γραμμή εκκίνησης (pre stage beam) σε απόσταση από 10 έως 20 εκατοστά από την γραμμή εκκίνησης και το άναμμα των αντίστοιχων λυχνιών (pre stage) στο φανάρι (Christmas tree). Ο ρόλος αυτών των φωτοκυττάρων είναι η προειδοποίηση του αθλητή ότι πλησιάζει την γραμμή εκκίνησης.
2) Την ένδειξη της γραμμής εκκίνησης (stage beam) και το άναμμα των αντίστοιχων λυχνιών (stage) στο φανάρι (Christmas tree). Ο ρόλος αυτών των φωτοκυττάρων είναι ότι το όχημα βρίσκεται στην γραμμή εκκίνησης όπου θα πρέπει ο αθλητής να ακινητοποιήσει το όχημά του.
3) Μετά την γραμμή εκκίνησης και σε απόσταση 40 εκατοστών θα πρέπει να υπάρχει φωτοκύτταρο για τον έλεγχο σωστής θέσης του οχήματος(Guard beam). Αν το όχημα “κόψει” αυτήν την δέσμη πριν το άναμμα των κίτρινων λυχνιών του φαναριού (Christmas tree) τότε είναι άκυρη εκκίνηση και ανάβει η κόκκινη λυχνία μόνο, αν όμως “κόψει” την δέσμη την στιγμή που είναι αναμμένες οι κίτρινες λυχνίες τότε ανάβει μαζί και η κόκκινη, αν το όχημα εκκινήσει σωστά και δεν “κόψει” την δέσμη μέχρι το σβήσιμο των κίτρινων λυχνιών τότε ανάβει η πράσινη λυχνία που δηλώνει έγκυρη εκκίνηση.
Οι δέσμες αυτών των τριών φωτοκυττάρων “ κόβονται” από τον μπροστινό τροχό του οχήματος. Ο χρόνος ξεκινάει να μετράει όταν το όχημα αφήσει την δέσμη του φωτοκύτταρου εκκίνησης(stage beam) και σταματάει όταν “κόψει” την δέσμη τερματισμού που μπορεί να είναι στα 201,168 η στα 402,336 μέτρα ανάλογα με το είδος του αγώνα. Ο χρόνος αυτός πρέπει να μην επηρεάζεται όταν ο αθλητής κάνει άκυρη εκκίνηση. Το ύψος των φωτοκυττάρων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο επίπεδο της πίστας και κάθετα. Θα πρέπει το φανάρι (Christmas tree) να δίνει ένδειξη νικητή και να ανάβει τις λυχνίες αριστερά η δεξιά, ανάλογα σε ποια διαδρομή ήταν ο νικητής.
Η εκκίνηση μπορεί να δίνεται είτε χειροκίνητα όταν επιθυμεί ο εκκινητής είτε αυτόματα (αυτόματη εκκίνηση) αφού κλειδώσουν στην εκκίνηση δύο η ένα μόνο όχημα. Στην αυτόματη εκκίνηση ο χρόνος που θα ανάψουν οι κίτρινες λυχνίες θα είναι είτε σταθερός είτε μεταβλητός κατά την διάρκεια του αγώνα. Στην περίπτωση του μεταβλητού χρόνου εκκίνησης, ο χρόνος θα είναι τυχαίος και διαφορετικός για κάθε πέρασμα, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.
Συνολικά τα φωτοκύτταρα και για τις δύο διαδρομές, πρέπει να είναι είκοσι (20)
Το σύστημα χρονομέτρησης θα πρέπει να έχει το ονοματεπώνυμο του αθλητή, τον τύπο του οχήματός του, τον αριθμό συμμετοχής του, την κατηγορία του και το αθλητικό σωματείο που ανήκει. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορούν, οι χρονομέτρες η όποιοι άλλοι κριτές η αθλητές επιθυμούν, τα μέχρι στιγμής η τελικά αποτελέσματα όπως : την προσωρινή η την τελική κατάταξη των προκριματικών κάθε κατηγορίας, τους χρόνους από τις κόντρες, τους χρόνους του κάθε αθλητή ξεχωριστά και την τελική κατάταξη μετά το τέλος του αγώνα. Σε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχουν, εκτός από τις πληροφορίες του αθλητή και ο χρόνος αντίδρασης, ο χρόνος 18 μέτρων, ο χρόνος 100,584 μέτρων, ο χρόνος και η ταχύτητα των 201,168 μέτρων, ο χρόνος 301,752 μέτρων, ο χρόνος και η ταχύτητα των 402,336 μέτρων, η κατάσταση του περάσματος(Άκυρος, Έγκυρος, Νικητής άνευ αγώνα, Δεν προσήλθε, Εγκατέλειψε), η διαδρομή και η ώρα του περάσματος.
Να εκτυπώνονται χαρτάκια αμέσως μετά το πέρασμα οποιουδήποτε οδηγού, αλλά να μπορούν να εκτυπώνονται και ανά πάσα στιγμή στην διάρκεια του αγώνα. Να δημιουργεί αυτόματα τα ζευγάρια για τις κόντρες (ladders) σύμφωνα με τους πίνακες της FIM-FIA-UEM και να περνάει τον νικητή κάθε κόντρας αυτόματα στον επόμενο γύρο. Όταν σε μία κόντρα εκκινήσουν άκυρα και οι δύο αθλητές τότε θα πρέπει το σύστημα να μπορεί αυτόματα να αναδεικνύει τον νικητή που είναι λιγότερο άκυρος.
Θα πρέπει να μπορεί το σύστημα να δίνει ποινή εκκίνησης για να ανάψουν τα κίτρινα φώτα στην εκκίνηση με διαφορά χρόνου.
Θα πρέπει να μπορεί το σύστημα να χρονομετρεί και στα 201,168 μέτρα και να δείχνει νικητή όταν υπάρχει κατηγορία που αγωνίζονται σε αυτά τα μέτρα μόνο.
ΑΡΘΡΟ 7. ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Για να είναι μια προσπάθεια πρόκρισης έγκυρη, όλες οι μοτοσικλέτες θα πρέπει να στηθούν και να εκκινήσουν μόνα τους. Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος οδηγός ή οδηγοί λόγω ανωτέρας βίας δεν καταφέρουν να κάνουν έστω και μία προκριματική κούρσα, τότε οι Αγωνοδίκες του αγώνα έχουν το δικαίωμα να τους εντάξουν στην λίστα των προκριθέντων πίσω από όλους τους άλλους οδηγούς εφόσον οι προκριθέντες οδηγοί της εν λόγω κατηγορίας είναι λιγότεροι από 16. Αν είναι πάνω από ένας οι οδηγοί που θα ενταχθούν στην λίστα των προκριθέντων η σειρά κατάταξής τους θα ορίζεται από τη μέχρι εκείνης της στιγμής βαθμολογία τους στο πρωτάθλημα. Το παραπάνω θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν παρουσιαστεί κάποιο σφάλμα στο σύστημα χρονομέτρησης κατά τη διάρκεια μιας προκριματικής προσπάθειας, ή αν κάποιος οδηγός αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη προσπάθεια λόγω απώλειας ελέγχου του οχήματος που βρίσκεται στην άλλη λωρίδα, ή αν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Στην περίπτωση που ο αθλητής έχει πέρασμα bye(ελεύθερο) μπορεί να μην το κάνει, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής διαδρόμου για την επόμενη φάση. Εάν δεν είναι bye και ο αντίπαλός του δεν προσέλθει, οφείλει να κάνει το πέρασμα του και εάν το κάνει κανονικά τότε μετράει ο χρόνος για την επιλογή διαδρόμου στην επόμενη φάση. Αν κοκκινίσει κατά την εκκίνηση κρατάει τον χρόνο του για την επιλογή διαδρόμου για την επόμενη φάση.
ΑΡΘΡΟ 8. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ
Σε όλες τις κατηγορίες η επιλογή διαδρόμου ορίζεται από τους χρόνους επίδοσης. Ο οδηγός με τον ταχύτερο χρόνο των προκριματικών επιλέγει τον διάδρομο που θα αγωνιστεί στον πρώτο γύρο και στους επόμενους γύρους η επιλογή διαδρόμου γίνεται από το οδηγό που έκανε το ταχύτερο χρόνο στον προηγούμενο γύρο.
Σε περίπτωση που και οι δύο αθλητές έχουν τον ίδιο χρόνο, επιλέγει διάδρομο αυτός που πέτυχε μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου.
ΑΡΘΡΟ 9. ΣΧΑΡΕΣ
Το ζευγάρωμα της κάθε κατηγορίας βασίζεται στους καταρτισμένους από τη FIΜ – UEM, πίνακες σχαρών. Οι προκριματικοί χρόνοι ορίζουν τις θέσεις στην σχάρα. Στις περιπτώσεις που δεν συμπληρωθούν όλες οι θέσεις της σχάρας, όπως η είσοδος 14 μοτοσικλετών σε ένα πεδίο 16 μοτοσικλετών, χρησιμοποιείται σχάρα 14 μοτοσικλετών και όχι σχάρα 16 μοτοσικλετών.
ΑΡΘΡΟ 10. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
10.1 Οι σειρές εκκίνησης στα προκριματικά καθορίζονται από τον οργανωτή ανάμεσα στις συμμετέχοντες μοτοσικλέτες της ίδιας κατηγορίας και κλάσης, και γίνονται εναλλάξ και στους δυο διαδρόμους ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής(μονά – ζυγά). Τα προκριματικά ορίζονται έως τέσσερα (4) και θα είναι όλα επίσημα χρονομετρημένα. Σε αυτά η χρονομέτρηση ισχύει για την κατάταξη, ακόμη και αν ο αθλητής φύγει με κόκκινο φανάρι.
10.2 Στην εκκίνηση κάθε αγώνα λαμβάνουν μέρος όλοι οι αθλητές ανά ζεύγη ή όχι, σε μία έως τέσσερις χρονομετρημένες προσπάθειες (ορίζεται στον ειδικό κανονισμό, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου χρόνου για την καλύτερη και πιο προνομιούχα κατάταξη για τον κυρίως αγώνα).
10.3 Με βάση τους χρόνους των προκριματικών καταρτίζεται ο πίνακας του κυρίως αγώνα (σχάρες).
10.4 Για τις κόντρες, προκρίνονται το μέγιστο οι 16 που πέτυχαν τους καλύτερους χρόνους στα προκριματικά.
10.5 Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών οι Αγωνοδίκες έχουν δικαίωμα να τροποποιήσουν τον αριθμό των προσπαθειών στα προκριματικά.
10.6 Σε περίπτωση που αθλητής κατά τον έλεγχο των προκριματικών περασμάτων βρεθεί να έχει κάνει παραπάνω περάσματα από αυτά που έχουν καθοριστεί για τον συγκεκριμένο αγώνα θα του αφαιρεθούν τα παραπάνω περάσματα και θα επιλεχτούν προς αφαίρεση αυτά με τους γρηγορότερους χρόνους.
10.7Στις κατηγορίες True Street 9,3 και True Street 9.0 για να πάρει κατάταξη στα προκριματικά κάποιος αθλητής πρέπει να κάνει τουλάχιστον 1 έγκυρη προσπάθεια. Εάν κάνει 2 μη έγκυρες αποκλείεται από τον αγώνα.
10.8 Ένας αγώνας, που τυχόν διεκόπη για λόγους ανωτέρας βίας, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε αν έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον τα προκριματικά που ανάλογα με τους καλύτερους χρόνους που επιτεύχθηκαν θα βγαίνει η κατάταξη και η απονομή στις κατηγορίες. Αν γίνει διακοπή του κυρίως αγώνα(κόντρες) ισχύει η βαθμολογία μέχρι τον γύρο που ολοκληρώθηκε. Η απονομή των κυπέλλων γίνεται βάση των αθλητών που έχουν απομείνει από τον τελευταίο ολοκληρωμένο γύρο του κυρίως αγώνα(κόντρες). Νικητής θεωρείται ο αθλητής που έχει τον καλύτερο χρόνο στα προκριματικά.
10.9 Σε περίπτωση κόντρας, που έχουν εμφανιστεί και οι δύο, ο ένας αθλητής εγκαταλείψει και ο άλλος κοκκινίσει τότε νικητής της κόντρας είναι αυτός που εγκατέλειψε, αλλά πρέπει να περάσει ο πίσω τροχός την γραμμή εκκίνησης.
10.10 Σε περίπτωση κόντρας που και οι δυο αθλητές κοκκινίσουν τότε νικητής είναι ο λιγότερος άκυρος.
10.11 Αν ο ένας αθλητής κοκκινίσει (αλλά ολοκληρώσει την κούρσα του) και ο άλλος αλλάξει διάδρομο, νικητής είναι αυτός που κοκκίνισε.
10.12 Στις κατηγορίες με δηλωτούς χρόνους όταν και οι δυο αθλητές κάνουν χρόνο μικρότερο από αυτόν της κατηγορίας τότε νικητής είναι αυτός που έκανε τον κοντινότερο, αρκεί να μην υπάρχει άκυρη εκκίνηση.
10.13 Επανάληψη περάσματος μπορεί να συμβεί μόνο λόγω τεχνικών προβλημάτων στην χρονομέτρηση ή προβλημάτων των διαδρόμων ή αν έχει παρεμβολές από κοινό και κριτές. Ο αλυτάρχης και οι αγωνοδίκες πρέπει να συμφωνήσουν για την επανάληψη του περάσματος.
10.14 Σε περίπτωση μη εμφάνισης και των δυο αθλητών στην γραμμή εκκίνησης , δεν ανακηρύσσετε νικητής . Για τις σχάρες(ladder) μετράει ο χρόνος των χρονομετρημένων περασμάτων.
10.15 Σε περίπτωση που δυο αθλητές έχουν πάρει εκκίνηση και κατά την διάρκεια κόντρας σπάσουν οι μοτοσυκλέτες τους, νικητής ανακηρύσσετε όποιος από τους δυο έχει διανύσει εν λειτουργία κινητήρα, την μεγαλύτερη απόσταση από την γραμμή εκκίνησης.
ΑΡΘΡΟ 11. BURN OUT (Ζέσταμα ελαστικών)
11.1 Όλα τα Burn out περιορίζονται σε οριοθετημένους χώρους, χρησιμοποιώντας μόνο νερό. Το πέρασμα της κεντρικής γραμμής κατά την διάρκεια burn out δεν είναι ακύρωση. Απαγορεύονται επί ποινή αποκλεισμού τα burn out φωτιάς. Επιτρέπεται σε όλες τις κατηγορίες μόνο ένα (1) burn out ισχύος. Μετά το burn out απαγορεύεται ο ψεκασμός της εισαγωγής του κινητήρα με τεχνητό ψεκασμό ή ψυκτικό.
11.2 Απαγορεύεται αυστηρά κατά την διάρκεια του burn out, το κράτημα της μοτοσικλέτας από τους μηχανικούς και τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού από την εκτέλεση της προσπάθειας.
ΑΡΘΡΟ 12. ΓΡΑΜΜΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Όταν η μοτοσικλέτα βρεθεί στην περιοχή στησίματος πριν τη γραμμή εκκίνησης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ρυθμίσεις του οχήματος. Κανένα μέλος του συνεργείου δεν μπορεί να αγγίξει ή να προβεί σε κάποια λειτουργία – ρύθμιση στην μοτοσικλέτα σ΄ αυτή τη περιοχή. Διαδικασίες σαν τις ακόλουθες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το στήσιμο (ευθυγράμμιση του οχήματος μετά το burn out, σκούπισμα ελαστικών, ρυθμίσεις ψεκασμού κινητήρα, κλπ). ). Αν ένας αθλητής δεν παρουσιασθεί στο burn out, μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που τον κάλεσε ο Αλυτάρχης, αποκλείεται από το σκέλος. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού ορίου ο άλλος αθλητής πραγματοποιεί τη διαδικασία μόνος του.
ΑΡΘΡΟ 13. ΣΤΗΣΙΜΟ
13.1 Μόλις η μοτοσικλέτα φτάσει στην μπλέ γραμμή απαγορεύεται η οποιαδήποτε διόρθωση η άγγιγμα του οποιουδήποτε, το άγγιγμα τιμωρείται με ακύρωση του περάσματος. Για να είναι έγκυρο το πέρασμα, η μοτοσικλέτα του θα πρέπει να στηθεί και να ξεκινήσει μόνη της. Το στήσιμο θα πρέπει να γίνει με την ισχύ της μοτοσικλέτας. Απαγορεύεται το στήσιμο και η εκκίνηση με σπρώξιμο.
13.2 Η εφαρμογή ή χρήση οποιασδήποτε διάταξης, μηχανικής ή ηλεκτρονικής, η οποία επιτρέπει στο οδηγό να εξακριβώσει την θέση της μοτοσικλέτας του σε σχέση με τη γραμμή εκκίνησης, απαγορεύεται. Μόνο οπτική παρατήρηση του εξοπλισμού της πίστας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση της θέσης της μοτοσικλέτας.
13.3 Ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δίδεται στους οδηγούς για να στηθούν. Το χρονικό όριο αυτό είναι στην απόλυτη κρίση του Αφέτη του αγώνα (ο μέγιστος χρόνος καθορίζεται στο 1 λεπτό). Αποτυχία στο στήσιμο μετά της οδηγίες του Αφέτη, είναι πιθανόν να επιφέρουν ακύρωση. Μετά το στήσιμο και την λήψη του σήματος του Αφέτη για εκκίνηση, δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση της μοτοσικλέτας. Οποιοσδήποτε οδηγός αφήσει την γραμμή εκκίνησης πριν το σύστημα χρονομέτρησης ενεργοποιηθεί, περιλαμβανομένων και των οδηγών που τρέχουν μόνοι τους, θα ακυρώνονται.
13.4 Όταν και οι δύο αθλητές βρίσκονται στο pre stage, και ο ένας κλειδώσει στο stage, τότε ο άλλος, έχει δικαίωμα να καθυστερήσει να κλειδώσει μέχρι 10 δευτερόλεπτα.
ΑΡΘΡΟ 14. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΠΑΥΣΗ, ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗ
14.1 Όταν και οι δύο οδηγοί περνούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των διαδρόμων τότε αποκλείεται αυτός που πέρασε την γραμμή πρώτος (εκτός αν συνέτρεξαν λόγοι ασφαλείας, οπότε κρίνεται από τους Αγωνοδίκες). Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος οδηγός χάσει τον έλεγχο λόγω υπερβολικών φρένων και έρθει σε επαφή με τα φωτοκύτταρα, περάσει τη πλάγια γραμμή ή την κεντρική ακόμη και αν περάσει την γραμμή τερματισμού θα πρέπει να αποκλεισθεί. Εκούσιο πέρασμα της πλάγιας γραμμής για να μην αφήσει συντρίμμια στη πίστα δεν εγείρει αποκλεισμό.
14.2 Μετακίνηση της μοτοσικλέτας από τον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης πριν από την εντολή του Αλυτάρχη, επιφέρει αποκλεισμό από τον αγώνα.
14.3 Καθυστέρηση προσέλευσης πέραν των δύο (2) λεπτών στον χώρο εκκίνησης μετά την πρόσκληση να έρθει σε αυτόν, αποκλεισμός από το σκέλος.
14.4 Όλοι οι αθλητές και συνοδοί τους είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των διοργανωτών του αγώνα, του αλυτάρχη και των κριτών και να
συμπεριφέροντε με κόσμιο τρόπο απέναντι σε αυτούς και τους συναθλητές τους. Κάθε παράβαση των παραπάνω, θεωρείται αντιαθλητική συμπεριφορά και επιφέρει σοβαρές ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και αποκλεισμό από τον αγώνα. Για αντιαθλητική συμπεριφορά, ο αθλητής μπορεί να τιμωρηθεί επιπλέον και από την ΑΜΟΤΟΕ εφόσον υπάρχει σχετική αναφορά από τον αλυτάρχη, από άλλον αθλητή ή από άλλα στελέχη του αγώνα με παραπομπή του σε πειθαρχική διαδικασία.
14.5 Μη συμμόρφωση στους όρους διεξαγωγής του Burn out αποκλεισμός από το σκέλος.
14.6 Ανεφοδιασμός χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας επιφέρει σοβαρές ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και αποκλεισμό από τον αγώνα.
14.7 Αθλητής που σε 3 σκέλη αλλάξει λωρίδα, επιφέρει αποκλεισμό από τον αγώνα.
14.8 Κριτής Τερματισμού. Σε περίπτωση που ο αθλητής δεν ελαττώσει ταχύτητα έως τα 450 μέτρα, παίρνει Κίτρινη κάρτα και υπογράφει ο αθλητής ειδικό έντυπο. Εάν επαναλάβει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά δηλαδή χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα ο αθλητής έως τα 450 μέτρα δέχεται Κόκκινη κάρτα και άμεση αποβολή από τον αγώνα.
ΑΡΘΡΟ 15. ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (PARC FERME)
15.1 Οι αθλητές, αμέσως μετά τον τερματισμό τους στο τελικό σκέλος πρέπει να κατευθύνουν τις μοτοσικλέτες τους στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης που προβλέπει ο Ειδικός κανονισμός, όπου θα παραμένουν μέχρι το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων. Αθλητής που δεν θα κατευθυνθεί κατ’ ευθείαν στο χώρο αυτό θα αποκλείεται από τον αγώνα.
15.2 Σε περίπτωση 2ης συμμετοχής με ίδια μοτοσικλέτα αυτό θα επιστρέψει στην αφετηρία με την έγκριση εντεταλμένου κριτή από την οργάνωση.
15.3 Στο διάστημα που οι μοτοσικλέτες βρίσκονται κάτω από καθεστώς επιτηρούμενης στάθμευσης δεν επιτρέπεται καμία αφαίρεση, μετατροπή, προσθήκη ή ανεφοδιασμός.
ΑΡΘΡΟ 16. ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Μετά τον τερματισμό μπορεί να γίνεται ένας πλήρης και λεπτομερής έλεγχος, που μπορεί να προβλέπει μέχρι και την αποσυναρμολόγηση της μοτοσικλέτας κατά την απόλυτη κρίση των Αγωνοδικών που ενεργούν ή αυτεπάγγελτα ή μετά από ένσταση ή μετά από εισήγηση του Αλυτάρχη ή κατ’ εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου της ΑΜΟΤΟΕ.
ΑΡΘΡΟ 17. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΦΕΣΕΙΣ
17.1 Οι ενστάσεις υποβάλλονται ως εξής:
α). Σχετικά με αντικανονική εγγραφή ή με τον έλεγχο εξακρίβωσης ο χρόνος ορίζεται μισή (½) ώρα μετά το τέλος του ελέγχου εξακρίβωσης.
β). Σχετικά με τεχνικά θέματα ο χρόνος ορίζεται σε 15 λεπτά από τον τερματισμό της μοτοσικλέτας προς ένσταση. Το παράβολο της ενστάσεως είναι το ποσό της συμμετοχής και εφόσον κερδηθεί επιστρέφεται στον ενιστάμενο και ο χαμένος της ενστάσεως αποκλείεται από τον αγώνα. Κατά την διαδικασία της ενστάσεως η μοτοσικλέτα υποχρεούται να οδηγηθεί στο σημείο που θα ορίσει ο Τεχνικός Έφορος.
γ). Σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα της τελικής κατάταξης, μέσα σε 20΄ από την ανάρτησή τους.
δ). Κατά της χρονομέτρησης δεν χωράει καμία ένσταση.
17.2 Οι ενστάσεις υποβάλλονται εγγράφως στην γραμματεία, ή σε ένα από τους Αγωνοδίκες.
17.3 Σε περίπτωση υποβολής ένστασης ο αθλητής κατά του οποίου έγινε ή ένσταση θέτει στη διάθεση των αγωνοδικών την μοτοσικλέτα του χωρίς καμία επιφύλαξη και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις τους. Κάθε παράβαση επιφέρει τον αποκλεισμό του από τον αγώνα και αναφορά του στην ΑΜΟΤΟΕ.
17.4 H ένσταση που γίνεται για τεχνικά θέματα πρέπει να αφορά απολύτως συγκεκριμένα σημεία της μοτοσικλέτας και ο Ενιστάμενος οφείλει να καταθέσει στον Αλυτάρχη συμπληρωματικά ποσά δαπανών αποσυναρμολόγησης που απαιτούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΜΟΤΟΕ. Σχετικά με το ποσό που απαιτείται για εξαρτήματα που δεν αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο της ΑΜΟΤΟΕ αποφασίζουν οι Αγωνοδίκες.
17.5 Tα έξοδα για την αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση της μοτοσικλέτας καθώς και τα έξοδα μεταφοράς της, επιβαρύνουν τον ενιστάμενο η τον αθλητή στον οποίο έγινε η ένσταση αναλόγως του αποτελέσματος. Σε περίπτωση που ο ενιστάμενος δικαιωθεί του επιστρέφεται το ποσό που κατέβαλε. Σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνει όλο το παραπάνω εξοδολόγιο.
17.6 Οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα της έφεσης που πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της ΑΜΟΤΟΕ.
ΑΡΘΡΟ 18. ΚΑΤΑΤΑΞΗ
18.1 Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στον χώρο του αγώνα, εντός τριάντα (30) λεπτών μετά τη λήξη του αγώνα και θα αναρτώνται στον Επίσημο Πίνακα Ανακοινώσεων.
18.2 Οι αθλητές κατατάσσονται με βάση τα αποτελέσματα των διαδοχικών σκελών. Οι χαμένοι από τις κόντρες παίρνουν θέση στην τελική κατάταξη βάση των προκριματικών χρόνων.
ΑΡΘΡΟ 19. ΡΕΚΟΡ
19. Για να κατοχυρωθεί πανελλήνιο ρεκόρ σε μια κατηγορία πρέπει να επιβεβαιώνεται τουλάχιστον δύο φορές στον ίδιο αγώνα με απόκλιση 2 δέκατων του δευτερολέπτου (0,2 δευτερόλεπτα).
ΑΡΘΡΟ 20. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται σύμφωνα με τον Ειδικό κανονισμό.
ΑΡΘΡΟ 21. ΕΠΑΘΛΑ
Τα έπαθλα που θα απονέμονται υποχρεωτικά είναι τα εξής:
21.1 Στους 3 πρώτους κάθε κατηγορίας – κλάσης απονέμονται κύπελλα.
21.2 Οι Οργανωτές μπορούν να αθλοθετήσουν και άλλα έπαθλα πέρα από τα παραπάνω που είναι υποχρεωτικά. Όλα τα έπαθλα πού θα απονεμηθούν πρέπει να αναφέρονται στον ειδικό κανονισμό του αγώνα.
ΑΡΘΡΟ 22. ΑΠΟΝΟΜΗ
H απονομή των Επάθλων γίνεται σύμφωνα με τον Ειδικό κανονισμό.
ΑΡΘΡΟ 23. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Οι βαθμοί απονέμονται ως εξής:
α) 10 βαθμοί στους αθλητές που περνάνε γραμματεία και τεχνικό έλεγχο.
β) 10 βαθμοί στους αθλητές που παίρνουν μέρος στο σκέλος των προκριματικών.
γ) 20 βαθμοί σε κάθε νικηφόρο γύρο στις κόντρες.
δ) Επιπλέον βαθμοί δίνονται ανάλογα με το πόσοι αθλητές συμμετείχαν στο σκέλος των προκριματικών σε κάθε κατηγορία. (Π.χ. αν σε μια κατηγορία έχουμε 10 αθλητές ο 1ος παίρνει 10 βαθμούς, ο 2ος 9 βαθμούς, ο 3ος 8 βαθμούς ………. και ο 10ος 1 βαθμό)
ε) Πρωταθλητής ανακηρύσσεται ο αθλητής που έχει την υψηλότερη βαθμολογία ασχέτως τον αριθμό συμμετοχών του στους αγώνες και ασχέτως τον αριθμό αθλητών που συμμετέχουν στην κατηγορία του.
ΑΡΘΡΟ 24. ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
24.1 O Αλυτάρχης του αγώνα είναι επιφορτισμένος για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και των διατάξεών του κατά τη διεξαγωγή του αγώνα.
24.2 Παρόλα αυτά, για κάθε σημαντική απόφαση που χρειάσθηκε να πάρει σε σχέση με την ερμηνεία του γενικού ή του ειδικού κανονισμού του αγώνα πρέπει να ενημερώνει τους Αγωνοδίκες.
24.3 Κάθε ένσταση επί της εφαρμογής του κανονισμού θα μεταβιβάζεται προς εξέταση και απόφαση στους Αγωνοδίκες.
24.4 Κάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό αυτόν θα εξετάζεται από τους Αγωνοδίκες οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν.
24.5 Σε περίπτωση αμφισβήτησης της ερμηνείας του κειμένου του παρόντος κανονισμού η μόνη αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΑΜΟΤΟΕ.
24.6 Κάθε λανθασμένη ή δόλια ενέργεια από τον αθλητή, θα δικάζεται από τους Αγωνοδίκες οι οποίοι θα αποφασίζουν για κάθε ενδεχόμενη ποινή που μπορεί να φθάσει μέχρι αποκλεισμό.
ΑΡΘΡΟ 25. ΟΡΙΣΜΟΣ
O Οργανωτής … (αναφέρεται το όνομα της Λέσχης που οργανώνει τον αγώνα) μετά από έγκριση της ΑΜΟΤΟΕ, οργανώνει τον … (αναφέρεται η ονομασία του αγώνα), ο οποίος θα διεξαχθεί … (αναφέρεται η ημερομηνία του αγώνα).
Ο αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις:
α) Τον Αθλητικό Νόμο 2725/1999 όπως αυτός ισχύει.
β) Τον Γενικό Κανονισμό αγώνων της ΑΜΟΤΟΕ.
γ) Του Κανονισμούς της ΑΜΟΤΟΕ όπως ισχύουν.
δ) Του παρόντος Κανονισμού και των παραρτημάτων του.
ε) Του Ειδικού Κανονισμού του Οργανωτή (που αποτελεί συμπλήρωμα του παρόντος Γενικού Κανονισμού) και των παραρτημάτων του.
στ) Του τεχνικού κανονισμού αγώνων Dragster.
Σημείωση: O Ειδικός κανονισμός υπόκειται πάντοτε σε προηγούμενη έγκριση της ΑΜΟΤΟΕ και σε συνδυασμό με τον γενικό κανονισμό (τον οποίο και συμπληρώνει), αποτελεί τον κανονισμό του αγώνα. Πρέπει να υποβάλλεται για έγκριση 1 μήνα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.
Σε περίπτωση που ο Ειδικός κανονισμός τροποποιεί τον γενικό, μαζί με την υποβολή του προς έγκριση, απαιτείται να υποβάλλεται και συνοδευτική επιστολή στην οποία να αναφέρονται σαφώς τα άρθρα που τροποποιούνται και ο λόγος για τον οποίον αιτείται η τροποποίηση.
ΑΡΘΡΟ 26. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος …
Μέλη … …
ΑΡΘΡΟ 27. ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Πρόεδρος Αγωνοδικών –> Ορίζεται από την ΑΜΟΤΟΕ.
Αγωνοδίκες –> Απαραίτητα άτομα από τον κατάλογο Αγωνοδικών της ΑΜΟΤΟΕ.
Παρατηρητής ΑΜΟΤΟΕ –> Ορίζεται από την ΑΜΟΤΟΕ.
Αλυτάρχης –> Απαραίτητα άτομο από τον κατάλογο Αλυταρχών της ΑΜΟΤΟΕ.
Γραμματέας του αγώνα –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Τεχνικός έφορος –> Απαραίτητα άτομο από τον κατάλογο Τεχνικών Εφόρων της ΑΜΟΤΟΕ.
Έφορος χρονομέτρησης –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Κριτές γεγονότων –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Υπεύθυνος Ασφαλείας –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Επικεφαλής Γιατρός –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Αφέτης –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
Βοηθοί Αφέτη –> Με μέριμνα του Οργανωτή.
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ DRAGSTER 2019
1.ΓΕΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Iσχύουν για όλες τις κατηγορίες, όπου αναφέρεται αθλητής εννοείται και αθλήτρια.
Στα κοινά σημεία αναφοράς μεταξύ του παρόντος ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (1) και των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (2) που ακολουθεί , ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ είναι και ΙΣΧΥΟΥΝ οι κανόνες των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (2).
1.0 Μέτρηση κυβισμού
1.1 Μετρήσεις
1.2 Σκελετός (πλαίσιο).
1.3 Πρόσθετα βάρη-Wheelie Bar
1.4 Απόσταση από το έδαφος
1.5 Τιμόνι
1.6 Χειριστήρια
1.7 Φρένα.
1.8 Τροχοί.
1.9 Λάστιχα.
1.10 Εμπρόσθια πιρούνια.
1.11 Αεροδυναμική κάλυψη (Fairing).
1.12 Κάθισμα.
1.13 Προστατευτικά καλύμματα.
1.14 Δεξαμενές καυσίμου.
1.15 Σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου.
1.16 Καύσιμα.
1.17 Καρμπυρατέρ και έγχυση καυσίμου.
1.18 Δεξαμενές συλλογής λιπαντικού.
1.19 Εξαγωγή καυσαερίων.
1.20 Αλλαγή ταχυτήτων.
1.21 Μηχανισμοί εκκίνησης κινητήρα
1.22 Ηλεκτρονικές διατάξεις.
1.23 Αριθμοί συμμετοχής.
1.24 Εξοπλισμός προστασίας αθλητών
1.25 Διακόπτης λειτουργίας συνδεδεμένος με τον οδηγό (switch killer).
1.26 Έγγραφα Νομιμότητας
1.0 Μέτρηση κυβισμού
● Η μέτρηση γίνεται με τον συνήθη υπολογισμό όγκου κυλίνδρου, υπολογισμένου με βάση την μέτρηση της διαμέτρου και διαδρομής με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού.
1.1 Μετρήσεις
● Όλες η μετρήσεις διαστάσεων και απόστασης από το έδαφος θα γίνονται με την μοτοσυκλέτα σε όρθιο στάση, πάνω σε οριζόντια επιφάνεια και τον αθλητή σε θέση οδήγησης.
1.2 Σκελετός (πλαίσιο).
● Οι σωλήνες του πλαισίου που αποτελούν τμήματα της φέρουσας κατασκευής πρέπει να έχουν διαστάσεις τουλάχιστον 20 x 1,5 mm.
● Εάν χρησιμοποιείται ένας σκελετός μονού σωλήνα πρέπει να είναι διαμέτρου, τουλάχιστον 50 mm.
● O κινητήρας δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο της φέρουσας καταπονήσεως κατασκευής και πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να επιτυγχάνεται µια καλή κατανομή βαρών.
1.3 Πρόσθετα βάρη-Wheelie Bar
●Tα πρόσθετα βάρη, πρέπει να είναι στερεωμένα σταθερά, με μηχανικό τρόπο
σε ασφαλή σημεία του πλαισίου.
● Tα πρόσθετα βάρη πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
● To Wheelie Bar Πρέπει να είναι τοποθετημένο στον τεχνικό έλεγχο.
● Σε περίπτωση τοποθέτησης πρόσθετων βαρών η Wheelie Bar( στις κατηγορίες που είναι προαιρετικά) μετά τον τεχνικό έλεγχο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ να ενημερωθεί ο Τεχνικός Έφορος.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
●Η τοποθέτηση Μεταλλικών φτερών εμπρόσθιου τροχού.
●Τα πρόσθετα βάρη να τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο του εμπρόσθιου συστήματος (τροχό -άξονα-πιρούνι).
●H τοποθέτηση τους με zip ties και περιμετρικούς σφιγκτήρες.
● Τα βάρη να τα φέρει ο οδηγός.
● Πρόσθετα βάρη υγρής μορφής ή μετακινούμενα.
1.4 Απόσταση από το έδαφος
● Σε όλες τις κατηγορίες, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος με τον αθλητή σε θέση οδήγησης και πιέσεις ελαστικών αγωνιστικών συνθηκών πρέπει να είναι 50 χλστ.
● 0.5 ατμ. για ειδικά λάστιχα Dragster.
1.5 Τιμόνι
● Το τιμόνι πρέπει να έχει κλειστά άκρα λεία και όχι μυτερά .
● Το τιμόνι πρέπει να έχει σταθερά όρια περιστροφής έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση οι μανέτες να απέχουν 25 χλστ το ελάχιστο από κάθε σταθερό σημείο της μοτοσυκλέτας.
● Ο σταθεροποιητής τιμονιού (σταμπιλιζατέρ) δεν πρέπει να καμία περίπτωση να λειτουργεί σε όριο περιστροφής.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Η επισκευή του τιμονιού με κάθε τύπο συγκόλλησης.
1.6 Χειριστήρια
● Όλα τα χειριστήρια (μανέτες-πεντάλ) πρέπει να έχουν ανεξάρτητο άξονα περιστροφής.
● Αν ο άξονας του πεντάλ του πίσω φρένου λειτουργεί και σαν μαρσπιέ, πρέπει να επιτρέπει την λειτουργία του πεντάλ αν στραβώσει.
● Τα πεντάλ-μανέτες-πατηράκια πρέπει να είναι κλειστά στις άκρες λεία και όχι μυτερά.
1.7 Φρένα.
● Όλες οι μοτοσυκλέτες, πρέπει να είναι εφοδιασμένες µε δύο ανεξάρτητα φρένα, που να επενεργούν και στους 2 τροχούς.
● Μπροστά υποχρεωτικά δισκόφρενα υδραυλικά.
● Οι μοτοσυκλέτες µε κινητήρα μεγαλύτερο από 500 cc πρέπει να έχουν εμπρός δισκόφρενο, τουλάχιστον 250Χ5 mm για μονό δίσκο ή 220Χ5 mm για διπλό δίσκο.
● Μοτοσυκλέτες που εργοστασιακά έχουν 2 δισκόφρενα εμπρός, θα τα φέρουν υποχρεωτικά.
● Μπορούν να αντικατασταθούνε με after market εγκεκριμένου οίκου.
1.8 Τροχοί.
● Οι µοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες µε τροχούς μοτοσυκλέτας.
● H πίσω ζάντα δεν πρέπει να είναι στενότερη από 50 mm από το πλάτος που έχει η επιφάνεια επαφής του οπίσθιου ελαστικού µε τον δρόμο.
● Μπορούν να αντικατασταθούνε με after market εγκεκριμένου οίκου.
1.9 Λάστιχα.
● Τα λάστιχα μπορεί να είναι λεία (slick) ή με χάραξη.
● Στα σλικ ελαστικά, πρέπει να υπάρχουν 3 σημεία ελέγχου βάθους πέλματος.
● Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουν ελάχιστο βάθος 2 mm
● Πρέπει να είναι radial η drag radial η dragster με ελάχιστο δείκτη ταχύτητας S εκτός των κατηγοριών MINI PRO και PRO Z.
1.10 Ανάρτηση – πιρούνια .
● Η εμπρός ανάρτηση (πιρούνι) πρέπει να είναι υδραυλικού τύπου.
Στίς κατηγορίες PRO & PRO Z ισχύει από την αγωνιστική χρονιά 2018
● Ελάχιστη διαδρομή 20 χλστ. Κανένα τμήμα της μοτοσυκλέτας εκτός από τους τροχούς, µε το πιρούνι τερματισμένο, δεν πρέπει να αγγίζει το έδαφος.
● Το βάκτρο (εσωτερικός κύλινδρος) της ανάρτησης πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 28 mm στις μοτοσυκλέτες µε κινητήρα 350 – 750 cc, και 32 mm στις μοτοσυκλέτες µε κινητήρες μεγαλύτερες από 750 cc.
● Επιτρέπεται η αντικατάσταση του εμπρόσθιου και πίσω συστήματος ανάρτησης με after market εγκεκριμένου οίκου.
1.11 Αεροδυναμική κάλυψη (Fairing).
● Πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να επιτρέπει στον αναβάτη να ανεβαίνει και να κατεβαίνει εύκολα, χωρίς να μετακινεί κανένα εξάρτημα και να τον αφήνουν να ελέγχει ανεμπόδιστα τη μοτοσυκλέτα.
● Nα αντικατασταθεί το φαίρινγκ με πολυεστερικό η carbon χωρίς όμως να αλλάζει η αρχική μορφή της μοτοσυκλέτας.
● Απαγορεύεται κάθε είδους ταινία και δεματικά(tie wraps) για τη συγκράτηση ή την ένωση των φαίρινγκ και γενικά των πλαστικών της μοτοσυκλέτας.
1.12 Κάθισμα.
● Το κάθισμα πρέπει να εξασφαλίζει στον αναβάτη ασφαλή θέση οδήγησης και να φέρουν υποχρεωτικά στοπ στη σέλα, ώστε να απαγορεύει την μετατόπιση του οδηγού προς τα πίσω.
● Το κάθισμα δεν πρέπει να έχει ανοιχτά και αιχμηρά (μυτερά) τελειώματα, αλλά κλειστά και λεία.
● Απαγορεύεται κάθε είδους ταινία και δεματικά(tie wraps) για τη συγκράτηση του stop της σέλας.
● Απαγορεύεται η μοτοσυκλέτα να είναι χωρίς σέλα.
1.13 Προστατευτικά καλύμματα.
● Όλες οι ανοιχτές σχέσεις μετάδοσης πρέπει να έχουν καλύμματα που να προστατεύουν από την επαφή µε τα περιστρεφόμενα μέρη τους.
● Οι αλυσίδα κίνησης (καδένα) πρέπει να είναι καλυμμένη τουλάχιστον έως το σημείο του άξονα πίσω τροχού.
● Οι μηχανοκίνητοι υπερσυμπιεστές πρέπει να έχουν κάλυμμα από χαλύβδινο έλασμα πάχους 3χλσ ή από αλουμίνιο πάχους 5 mm ή ένα εγκεκριμένο αντιεκρηκτικό κάλυμμα.
● Οι εξωτερικοί συμπλέκτες πρέπει να έχουν κάλυμμα πάχους 5 mm αν είναι από αλουμίνιο, ή 3 mm αν είναι χαλύβδινο για προστασία του αθλητή.
1.14 Δεξαμενές καυσίμου.
● H δεξαμενή καυσίμου πρέπει να είναι στερεωμένη πάνω στο πλαίσιο µε ασφαλή τρόπο και υποχρεωτικά μεταλλική.
● Στις κατηγορίες PS1, PS2, μπορούν να τοποθετηθούν στο ψαλίδι µε ασφαλή τρόπο και υποχρεωτικά μεταλλική.
1.15 Σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου.
● Οι σωληνώσεις καυσίμου πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένες και ασφαλισμένες
1.16 Καύσιμα.
● Βενζίνη που διατίθενται από τα πρατήρια καυσίμων του συνήθους εμπορίου ή βενζίνη που παράγεται και διατίθεται για αγωνιστική χρήση.
● H χρήση Αλκοόλης (Mεθανόλης) μόνο στις μοτοσυκλέτες Κατηγορίας PRO.
1.17 Απαγορεύεται το ζέσταμα της φιάλης νίτρου με οποιοδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει φλόγα προερχόμενη από φλόγιστρο σε οποιοδήποτε στιγμή του αγώνα και σε οποιοδήποτε σημείο στάθμευσης (Pit).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
Η χρήση Nιτροµεθανίου.
1.17 Καρμπυρατέρ και έγχυση καυσίμου.
● Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν χειριστήριο γκαζιού, που θα λειτουργεί χειροκίνητα µε την περιστροφή λαβής στο τιμόνι. Το γκάζι πρέπει να κλείνει αυτόματα με την απελευθέρωση της λαβής περιστροφής με ενέργεια ελατηρίου.
1.18 Δεξαμενές συλλογής λιπαντικού.
● Όπου υπάρχει σωλήνας αναθυμιάσεων, πρέπει να καταλήγει σε δοχείο περισυλλογής όγκου ίσου με το 20% της ποσότητας λαδιού του κινητήρα.
1.19 Εξαγωγή καυσαερίων.
●Οι σωλήνες εξαγωγής καυσαερίων δεν πρέπει να προεξέχουν από την πίσω ρόδα και πρέπει να έχουν κατεύθυνση αντίθετη από τη θέση του αναβάτη, της δεξαμενής καυσίμου και της φοράς των ελαστικών.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
Οι ευλύγιστες σωλήνες εξαγωγής καυσαερίων.
1.20 Αλλαγή ταχυτήτων.
● O μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε ο αναβάτης να τον χειρίζεται κρατώντας το τιμόνι και µε τα δύο του χέρια.
1.21 Μηχανισμοί εκκίνησης κινητήρα
● Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να εκκινούν χωρίς ώθηση.
● Στις κατηγορίες Mini Pro & Pro Z επιτρέπεται η εκκίνηση με ώθηση.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
Εξωτερικοί εκκινητές (μίζες).
1.22 Ηλεκτρονικές διατάξεις.
● Ηλεκτρονικές διατάξεις/συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη παθητική συλλογή δεδομένων και μόνο.
● H λειτουργία του γκαζιού, η ενεργοποίηση του συμπλέκτη και το φρενάρισμα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από τον ίδιο τον αναβάτη.
1.23 Αριθμοί συμμετοχής.
● Όλες οι μοτοσυκλέτες θα φέρουν υποχρεωτικά τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχής στο εμπρόσθιο μέρος.
● Στις κατηγορίες ΜΙΝΙ PRO και PRO Z υποχρεωτικά στο κράνος και από τις δυο πλευρές.
1.24 Εξοπλισμός προστασίας αθλητών.
ΚΡΑΝΟΣ
● Είναι υποχρεωτικό, κατάλληλα προσδεμένου, σωστής προσαρμογής και καλής κατάστασης. Πρέπει να έχει αγωνιστικό κούμπωμα (κρίκους-D RING) και μαρκάρονται στον τεχνικό έλεγχο. Πρέπει να είναι, full face για χρήση μοτοσυκλέτας. Η προστασία των οφθαλμών είναι υποχρεωτική, με μη εύθραυστο διαφανές υλικό που να προσφέρει πλήρη, σωστή ορατότητα χωρίς παραμορφώσεις.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
Η προσαρμογή οποιουδήποτε αντικειμένου επί του κράνους.les
ΣΤΟΛΗ
● Η φόρμα πρέπει να είναι δερμάτινη μοτοσυκλέτας, ελάχιστου πάχους 1,2 χλστ.
● Στη διαιρούμενη φόρμα το μπουφάν θα ενώνεται με το παντελόνι με φερμουάρ.
● To φερμουάρ πρέπει να καταλαμβάνει το 75% της περιφέρειας του κορμιού.
● Τα παρακάτω σημεία πρέπει να είναι ενισχυμένα από την εσωτερική μεριά της φόρμας. Ώμοι – αγκώνες – γόνατα- οι δύο πλευρές της άρθρωσης του ισχίου.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
Η χρήση Kevlar ή διάτρητου δέρματος, σε ΜΗ κρίσιμα σημεία όπως στα σημεία που κλείνουν οι αγκώνες και τα γόνατα.
ΓΑΝΤΙΑ
● Τα γάντια πρέπει να είναι μοτοσυκλέτας ,δερμάτινα (πάνω-κάτω), και το μήκος τους τέτοιο (με μανίκι) που να μην υπάρχει ακάλυπτη επιφάνεια δέρματος χεριού και θα σημαδεύονται από τον τεχνικό έλεγχο.
ΜΠΟΤΕΣ
● Οι μπότες πρέπει να είναι δερμάτινες μοτοσικλέτας με ελάχιστο ύψος 20 εκ.
● Απαγορεύονται τα κορδόνια στις μπότες, εκτός κι αν καλύπτονται (σκεπάζονται) με επιπρόσθετο κομμάτι δέρματος που δεν επιτρέπει να λυθούν ή να μπλεχτούν σε κινητά ή σταθερά μέρη της μοτοσυκλέτας.
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ
Το προστατευτικό σπονδυλικής στήλης.
1.25 Διακόπτης λειτουργίας συνδεδεμένος με τον οδηγό (switch killer).
●Ο διακόπτης λειτουργίας συνδεδεμένος με τον οδηγό (switch killer) είναι υποχρεωτικός σε όλες τις κατηγορίες.
●Πρέπει να λειτουργεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί δηλαδή περιστροφικά 360° (μοίρες).
● Να διακόπτεται η τροφοδοσία στο κύκλωμα ηλεκτρολογικά και όχι μηχανικά απευθείας από τον διακόπτη ( run on/off).
1.26 Ιμάντες Χαμηλώματος
Ο ιμάντας χαμηλώματος θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος για χρήση μοτοσυκλέτας και μόνο .
1.27 Έγγραφα Νομιμότητας
●Η μοτοσικλέτα με την οποία αγωνίζεται ο αθλητής πρέπει να συνοδεύεται σε κάθε αγώνα με ΕΝΑ από τα παρακάτω έγγραφα.
α) Άδεια κυκλοφορίας ή Βεβαίωση κατάθεσης πινακίδων.
β) Τιμολόγιο αγοράς
γ) Βεβαίωση Εκτελωνισμού
δ) Θεωρημένη βεβαίωση αγοράς (από ιδιώτη).
Αντίγραφο του επιλεγμένου από τον αθλητή έγγραφου νομιμότητας θα πρέπει να παραδοθεί στον τεχνικό έλεγχο για χρήση αρχείου.
2. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ 2019
Στα κοινά σημεία αναφοράς μεταξύ του παρόντος κανονισμού ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (2) και του ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (1) που προαναφέρεται , ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ είναι και ΙΣΧΥΟΥΝ οι κανόνες των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (2)
2.0 FREE PASS
2.1 MINI PRO
2.2 PRO Z
2.3 TRUE STREET 9,3
2.4 TRUE STREET 9,0
2.5 STREET 2
2.6 PRO STREET 1
2.7 PRO STREET 2
2.8 SUPER STREET
2.9 SUPER PRO
2.10 REAL STREET
2.11 DRAG JUNIOR
2.0 FREE PASS
● Κατηγορία χρονομετρημένων περασμάτων.
● ΔΕΝ μπορεί να δηλωθεί ως κύρια κατηγορία συμμετοχής.
● Δηλώνεται μόνο ως δεύτερη συμμετοχή.
● Μπορούν να λάβουν μέρος μοτοσυκλέτες όλων των κατηγοριών εκτός Drag Junior
● Δεν υπάρχουν απονομές.
● Δεν υπάρχουν σχάρες.
2.1 MINI PRO
● Επιτρέπεται ο σκελετός αλουμινίου.
● Η εξέλιξη για το 2020 προβλέπει ότι η MINI PRO και PRO Z θα γίνουν μία κατηγορία.
● Για τις μοτοσυκλέτες C 50 για το 2019 δημιουργείται υποκατηγορία και θα ονομάζεται MINI PRO 2. Αναλόγως των συμμετοχών της χρονιάς θα ανεξαρτητοποιηθεί αναβαθμιζόμενη σε αυτόνομη κατηγορία ή θα καταργηθεί.
● Μοτοσυκλέτες ιδιοκατασκευής που χρησιμοποιούν:
● Mονοκύλινδρο κινητήρα τετράχρονο παράλληλο η κάθετο, κατασκευασμένο για μοτοσυκλέτα παραγωγής, με έγκριση τύπου Underbοne (παπί), ανεξαρτήτως κυβισμού.
● Μονοκύλινδροι τετράχρονοι κάθετοι κινητήρες τύπου X135 και FX με το ίδιο πλαίσιο και τα εργοστασιακά κάρτερ.
● Οι βελτιώσεις στα εξαρτήματα παραγωγής ή και η χρήση κυλίνδρων ανεξάρτητου κατασκευαστή είναι ελεύθερες.
● Ο μπροστινός τροχός πρέπει να είναι υποχρεωτικά από μοτοσυκλέτα- παπάκι.
● Μπορούν να έχουν εμπρός δισκόφρενο ποδηλάτου, µε ελάχιστη διάμετρο 180 mm, υποχρεωτικά υδραυλικά, με μαρκούτσια, τρόμπα και δαγκάνα.
● Πίσω φρένο, δίσκος 180 χλστ ή ταµπούρο 108 χλστ ελάχιστη διάμετρο αντίστοιχα.
● Υποχρεωτικά φέρουν αμορτισέρ τιμονιού (stabilizater).
● Το κάθισμα δεν πρέπει να έχει ανοιχτά και αιχμηρά (μυτερά) τελειώματα, αλλά κλειστά και λεία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Στον κάθετο κινητήρα η υποβοήθηση ( τούρμπο η νίτρο )
● Η ταυτόχρονη χρήση τούρμπο και νίτρου.
● Η χρήση δεύτερου κινητήρα.
● Η χρήση ιμαντών χαμηλώματος
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
● Στον παράλληλου κινητήρα η υποβοήθηση ( τούρμπο η νίτρο )
● Η χρήση κάθε τύπου συμπλέκτη.
● Η αντικατάσταση και η μετατροπή του πλαισίου
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
● Η χρήση wheelie bar
● To wheelie bar πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ:
Παράλληλος ατμοσφαιρικός κινητήρας μαζί με τον αναβάτη ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΑΡΟΥΣ.
Κάθετος ατμοσφαιρικός κινητήρας μαζί με τον αναβάτη 105κιλ.
Παράλληλος με υπερτροφοδότηση μαζί με τον αναβάτη 115κιλ.
2.2 PRO Z
● Επιτρέπεται ο σκελετός αλουμινίου.
●Μοτοσυκλέτες με πλαίσιο και κινητήρα (Κάρτερ) παραγωγής με έγκριση τύπου Undrbone (παπί) αρχικού κυβισμού 125 κ.εκ., δίχρονες, μονοκύλινδρες.
● Σκούτερ (scooter) δίχρονα έως 180 κ.ε.
● Ο μπροστινός τροχός πρέπει να είναι υποχρεωτικά από μοτοσικλέτα- παπάκι.
● Μπορούν να έχουν εμπρός δισκόφρενα ποδηλάτου, µε ελάχιστη διάμετρο 180 mm, υποχρεωτικά υδραυλικά, με μαρκούτσια, τρόμπα και δαγκάνα.
● Πίσω φρένο, δίσκος διάμετρο 180 χλστ ή ταµπούρο με 108 χλστ τουλάχιστον.
● Υποχρεωτικά φέρουν αμορτισέρ τιμονιού (stabilizater).
● Το κάθισμα δεν πρέπει να έχει ανοιχτά και αιχμηρά (μυτερά) τελειώματα, αλλά κλειστά και λεία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Η αλλαγή κινητήρα με άλλου τύπου και η χρήση turbo ή nitro.
● Η χρήση ιμαντών χαμηλώματος
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
● Η αύξηση του κυβισμού
● Η αντικατάσταση της κεφαλής του κυλίνδρου.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
● Η χρήση wheelie bar
● To wheelie bar πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ: 105κιλ. μαζί με τον αναβάτη.
2.3 TRUE STREET MOTO 9,3
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό κινητήρα άνω των 750cc.
● Ανεξαρτήτως αριθμού κυλίνδρων.
● Το πλαίσιο και ο κινητήρας πρέπει να ανήκουν σε αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα
ιδίου κατασκευαστή.
● Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε μετατροπή (έλλειψη ή πρόσθεση) εξαρτημάτων κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης, τότε η μοτοσυκλέτα μεταφέρεται στην επόμενη κατηγορία, εφόσον πληροί τις διατάξεις της.
● Τα ελαστικά πρέπει να είναι radial η drag radial.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Τα τετράγωνα (DRAGSTER) ελαστικά
● Tα wheelie bars
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης
● Air shifters και οποιουδήποτε είδους υποβοήθηση που να επιτρέπει την διαδικασία
αλλαγής ταχυτήτων με το χέρι.
● Oποιαδήποτε επέμβαση, αλλαγή ή τροποποίηση στο εργοστασιακό ψαλίδι, καθώς και η οποιαδήποτε αντικατάσταση όλων των συνεργαζόμενων εξαρτημάτων του ψαλιδιού, ρεγουλατόροι αλυσίδας, ρουλεμάν στήριξης ψαλιδιού κ.α.) με προϊόντα after market.
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● H αφαίρεση το κόψιμο και η τροποποίηση της καρίνας.
● Η αφαίρεση των φαναριών (εμπρός-πίσω)
● Η αλλαγή θέσης των δαγκανών φρένου.
● Η πλαϊνή εξάτμιση
● Tα πρόσθετα βάρη
● Να αφαιρεθεί η να αντικατασταθεί το μπροστινό φτερό.
● Η αλλαγή διάστασης των τροχών.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση (ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΝΗΣ)
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπέκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Tα ηλεκτρονικά και μηχανικά βοηθήματα διαχείρισης της μοτοσυκλέτας, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές των ταχυτήτων θα γίνονται πάντοτε με το πόδι.
● H αλλαγή του μοχλικού συστήματος που είναι σχετική με το χαμήλωμα της μοτοσυκλέτας.
●H αλλαγή τιμονόπλακας, υπό την προϋπόθεση να μην αυξάνεται το εργοστασιακό μεταξόνιο της εκάστοτε μοτοσυκλέτας.
● Nα αφαιρεθούν Καθρέπτες, φλας, πινακίδα με την βάση της.
●Η 9,5 εξελίσσεται σε 9,3 και για το 2020 προβλέπεται ότι από τις κατηγορίες true street θα υπάρχει μόνο μία κατηγορία, η TRUE STREET MOTO 9,0.
2.4 TRUE STREET MOTO 9,0
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό κινητήρα άνω των 750cc.
● Ανεξαρτήτως αριθμού κυλίνδρων.
●Το πλαίσιο και ο κινητήρας πρέπει να ανήκουν σε αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα ιδίου κατασκευαστή.
● Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε μετατροπή (έλλειψη ή πρόσθεση) εξαρτημάτων κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης, τότε η μοτοσυκλέτα μεταφέρεται στην επόμενη κατηγορία, εφόσον πληροί τις διατάξεις της.
● Τα ελαστικά πρέπει να είναι radial η drag radial.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Τα τετράγωνα (DRAGSTER) ελαστικά
● Tα wheelie bars
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης
● Air shifters και οποιουδήποτε είδους υποβοήθηση που να επιτρέπει την διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων με το χέρι.
● Oποιαδήποτε επέμβαση, αλλαγή ή τροποποίηση στο εργοστασιακό ψαλίδι, καθώς και η οποιαδήποτε αντικατάσταση όλων των συνεργαζόμενων εξαρτημάτων του ψαλιδιού, ρεγουλατόροι αλυσίδας, ρουλεμάν στήριξης ψαλιδιού κ.α.) με προϊόντα after market.
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● H αφαίρεση το κόψιμο και η τροποποίηση της καρίνας.
● Η αφαίρεση των φαναριών (εμπρός-πίσω)
● Η αλλαγή θέσης των δαγκανών φρένου.
● Η πλαϊνή εξάτμιση
● Tα πρόσθετα βάρη
● Να αφαιρεθεί η να αντικατασταθεί το μπροστινό φτερό.
● Η αλλαγή διάστασης των τροχών.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση (ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΝΗΣ)
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπεκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Tα ηλεκτρονικά και μηχανικά βοηθήματα διαχείρισης της μοτοσυκλέτας, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές των ταχυτήτων θα γίνονται πάντοτε με το πόδι.
● H αλλαγή του μοχλικού συστήματος που είναι σχετική με το χαμήλωμα της μοτοσυκλέτας.
●H αλλαγή τιμονόπλακας, υπό την προϋπόθεση να μην αυξάνεται το εργοστασιακό μεταξόνιο της εκάστοτε μοτοσυκλέτας.
● Nα αφαιρεθούν Καθρέπτες, φλας, πινακίδα με την βάση της.
2.5 STREET 2
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό κινητήρα άνω των 750cc.
● Ανεξαρτήτως αριθμού κυλίνδρων.
● Το πλαίσιο και ο κινητήρας πρέπει να ανήκουν σε αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα ιδίου κατασκευαστή.
● Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε έλλειψη εξαρτημάτων ή μετατροπή κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης, τότε η μοτοσυκλέτα μεταφέρεται στην επόμενη κατηγορία, εφόσον πληροί τις διατάξεις της.
● Τα ελαστικά πρέπει να είναι radial η drag radial.
● Ελάχιστη διάσταση εμπρός τροχού 17”
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Τα τετράγωνα (DRAGSTER) ελαστικά
● Tα wheelie bars
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης
● Αir shifters και οποιουδήποτε είδους υποβοήθηση που να επιτρέπει την διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων με το χέρι.
● Η οποιαδήποτε επέμβαση, αλλαγή ή τροποποίηση στο εργοστασιακό ψαλίδι, καθώς και η οποιαδήποτε αντικατάσταση όλων των συνεργαζόμενων εξαρτημάτων του ψαλιδιού, ρεγουλατόροι αλυσίδας, ρουλεμάν στήριξης ψαλιδιού κ.α.) με προϊόντα after market.
●Η αφαίρεση του οπίσθιου φαναριού. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε λειτουργία.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπεκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Tα ηλεκτρονικά και μηχανικά βοηθήματα διαχείρισης της μοτοσυκλέτας, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές των ταχυτήτων θα γίνονται πάντοτε με το πόδι.
● Η αλλαγή του μοχλικού συστήματος σχετικά με το χαμήλωμα της μοτοσυκλέτας.
● Η αλλαγή τιμονόπλακας, υπό την προϋπόθεση να μην αυξάνεται το εργοστασιακό μεταξόνιο της εκάστοτε μοτοσυκλέτας.
● Nα αφαιρεθούν φανάρια, καθρέπτες, φλας, πινακίδα με την βάση της.
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● H τροποποίηση ψυγείου ψύξης κινητήρα.
● Να αφαιρεθεί το μπροστινό φτερό.
● Να αντικατασταθεί η ελαιολεκάνη.
● Να κοπή η καρίνα με την προϋπόθεση ότι θα είναι στο ίδιο ύψος με την ελαιολεκάνη.
2.6 PRO STREET 1
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό κινητήρα 4κυλινδρο , μέχρι 750cc.
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό κινητήρα 2 ή 3 κυλίνδρων ανεξαρτήτως κυβισμού
● Μοτοσυκλέτες ατμοσφαιρικές ή τούρμπο ή νίτρο μονοκύλινδρες ανεξαρτήτως κυβικών
● Μεταξόνιο μέχρι 1,95m.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης εμπρός τροχού 3.5’’.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης πίσω τροχού 7’’.
● H ελάχιστη εμπρόσθια ζάντα πρέπει να είναι WM 1 x 16”.
● Ελεύθερη επιλογή είδους ελαστικού
● Στις μοτοσυκλέτες με φυγοκεντρικό συμπλέκτη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η επαφή με το τιμόνι όσων ωθούν την μοτοσικλέτα μετά το burn out πρός τα πίσω στην θέση εκκίνησης EKTOΣ ΑΝ προβλέπεται μια διάταξη αποφυγής ανοίγματος του γκαζιού.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
● H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση
● Eλατήρια ανάρτησης
● Zιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπεκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης.
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● Nα μετατραπεί και να αφαιρεθεί το φαίρινγκ και η καρίνα.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
● Η χρήση wheelie bar
● To wheelie bar πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
2.7 PRO STREET 2
●Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό ή υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα πάνω από 750cc ανεξαρτήτως κυλίνδρων
● Μεταξόνιο μέχρι 1,98m.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης εμπρός τροχού 3.5’’.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης πίσω τροχού 7’’.
● H ελάχιστη εμπρόσθια ζάντα πρέπει να είναι WM 1 x 16”.
● Ελεύθερη επιλογή είδους ελαστικού.
● Στις μοτοσυκλέτες με φυγοκεντρικό συμπλέκτη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η επαφή με το τιμόνι όσων ωθούν την μοτοσικλέτα μετά το burn out πρός τα πίσω στην θέση εκκίνησης EKTOΣ ΑΝ προβλέπεται μια διάταξη αποφυγής ανοίγματος του γκαζιού
●Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά ύπαρξης της κατηγορίας, το 2020 καταργείται.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Η χρήση νίτρου και η ύπαρξη σχετικής εγκατάστασης σε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
● Η χρήση νίτρου μόνο σε ατμοσφαιρικούς κινητήρες.
● H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση
● Ελατήρια ανάρτησης
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπεκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης.
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● Nα μετατραπεί και να αφαιρεθεί το φαίρινγκ και η καρίνα
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
● Η χρήση wheelie bar
●To wheelie bar πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
2.8 SUPER STREET
● Μοτοσυκλέτες με έγκριση τύπου.
● Διατηρούν την εργοστασιακή μορφή.
● Το πλαίσιο και ο κινητήρας παραμένουν ίδια με την αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα. ● Η χρήση turbo ή nitro είναι ελεύθερη .
● Το μέγιστο μεταξόνιο να είναι 1,73 μ.
● Ελάχιστη διάμετρος τροχών εμπρός και πίσω 16 in.
● Τα ελαστικά πρέπει να είναι radial η drag radial.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης εμπρός τροχού 3.5’’.
● Μέγιστο πλάτος στεφάνης πίσω τροχού 7’’.
● Στις μοτοσυκλέτες με φυγοκεντρικό συμπλέκτη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η επαφή με το τιμόνι όσων ωθούν την μοτοσικλέτα μετά το burn out πρός τα πίσω στην θέση εκκίνησης EKTOΣ ΑΝ προβλέπεται μια διάταξη αποφυγής ανοίγματος του γκαζιού.
● Υποχρεωτικά πρέπει να έχει φέρινγκ και πίσω μέρος.
Τα φέρινγκ πρέπει να είναι τοποθετημένα και στερεωμένα σταθερά με μηχανικό τρόπο (zip ties, περιμετρικοί σφικτήρες κ.λ.π. απαγορεύονται)
● Οι αναρτήσεις θα είναι λειτουργικές, θα έχουν ελάχιστη διαδρομή, η μπροστινή 2 εκατοστά (ακόμη και με χρήση ιμάντων) και η πίσω 3 εκατοστά.
● Κάτω από το Κάρτερ δεν επιτρέπεται να προεξέχει κανένα εξάρτημα του κινητήρα (ρακόρ, τουρμπίνα, φίλτρο λαδιού, κ.λ.π.)
● Φρένα, υποχρεωτικά: δύο δίσκοι εμπρός και ένας πίσω 220×5 χλστ κατ’ ελάχιστον.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Τα τετράγωνα (DRAGSTER) ελαστικά
● Η ταυτόχρονη χρήση τούρμπο και νίτρου.
● Η χρήση wheelie bar
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση
● Ελατήρια ανάρτησης
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπεκ έκχυσης
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Ιμάντες χαμηλώματος
● Η βελτίωση του κινητήρα
● H χρήση κάθε τύπου συμπλέκτη.
● Nα μετατραπεί το φαίρινγκ.
● Να αφαιρεθεί μόνο το κάτω μέρος (καρίνα).
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα και ψυγείου λαδιού.
● Nα αφαιρεθούν φανάρια, καθρέπτες, φλας, πινακίδα με την βάση της.
2.9 SUPER PRO
●Μοτοσυκλέτες ιδιοκατασκευής, τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.
Αρ. κυλίνδρων Ελαχ.βάρος (με τον αθλητή) Κυβισμός
3/4 κύλινδροι 260 κιλά μεγιστ.1510 κ.εκ.
3/4 κύλινδροι 270 κιλά μεγιστ.1600 κ.εκ.
3/4 κύλινδροι 275 κιλά μεγιστ.1655 κ.εκ.
3/4 κύλινδροι 280 κιλά μεγιστ.1755 κ.εκ.
3/4 κύλινδροι, στροφ/ρος με κουζινέτα 285 κιλά μεγιστ.1800 κ.εκ.
2 κύλινδροι/ωστήρια, γων 45° 265 κιλά μεγιστ.3200 κ.εκ.
2 κύλινδροι/ωστήρια, γων > 45° 290 κιλά μεγιστ.2700 κ.εκ.
2 κύλινδροι/1 ΕΕΚ ή 2 ΕΕΚ 285 κιλά μεγιστ.2700 κ.εκ.
2 κύλινδροι 220 κιλά μεγιστ.2000 κ.εκ.
2-stroke 220 κιλά/νίτρο επιτρ έως 1000 κ.εκ.
4 κύλινδροι κινητήρες με κάρτερ παραγωγής και κουζινέτα στο στροφαλοφόρο, με λιγότερα των 1755 κ.εκ. μπορούν να έχουν μειωμένο βάρος κατά 5 κιλά.
● Μέγιστη γωνία κάστερ 40°.
● Ανάρτηση υποχρεωτικά εμπρός με ελάχιστη διαδρομή 20 χλστ.
● Μέγιστο μεταξόνιο 1780 χλστ, 3.310 χλστ συνολικά με το wheelie bar (απόσταση εμπρός άξονα με άξονα ράουλων wheelie bar).
● Επιτρέπονται μοτοσυκλέτες με μεγαλύτερο μεταξόνιο έως 2150χλστ, με αντίστοιχη αύξηση του ελάχιστου βάρους: 10κιλ./100χλστ.
● Φρένα: εμπρός δύο δίσκοι 200 Χ 4,5 χλστ κατ’ ελάχιστον ή ένας δίσκος 250Χ4,5 χλστ κατ ελάχιστον. Πίσω ένας δίσκος 200Χ4,5 χλστ κατ’ ελάχιστον.
● Οι μοτοσυκλέτες αυτές δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε άλλη κατηγορία.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ:
●Η χρήση wheelie bar που πρέπει να είναι τοποθετημένα στον τεχνικό έλεγχο.
● Τετράγωνα πίσω ελαστικά με ζάντα πλάτους 7 in κατ’ ελάχιστο.
● Ελαιοσυλλέκτης.
● Στις μοτοσικλέτες που δεν έχουν κλειστά φερινγκ θα μπαίνουν επενδύσεις στο κάτω μέρος του κάρτερ π.χ (σφουγγάρια, πάμπερς κ.τ.λ).
2.10 REAL STREET
● Μοτοσυκλέτες με ατμοσφαιρικό η υπερτοφοδοτούμενο 4κυλίνδρο κινητήρα άνω των 1000 κ.ε
● Το πλαίσιο και ο κινητήρας πρέπει να ανήκουν σε αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα ιδίου κατασκευαστή.
●Μεταξόνιο ατμοσφαιρικών μέχρι 1.68
●Μεταξόνιο υπερτοφοδοτούμενου μέχρι 1.62
● Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε μετατροπή (έλλειψη ή πρόσθεση) εξαρτημάτων κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης, τότε η μοτοσυκλέτα μεταφέρεται στην επόμενη κατηγορία, εφόσον πληρή τις διατάξεις της.
● Τα ελαστικά πρέπει να είναι radial η drag radial.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
● Τα τετράγωνα (DRAGSTER) ελαστικά
● Tα wheelie bars
● Αυτόματο σασμάν
● Φυγοκεντρικός συμπλέκτης και οποιαδήποτε τροποποίηση του συμπλέκτη
● H ύπαρξη εγκατάστασης και χρησιμοποίησης Air shifters και οποιουδήποτε είδους υποβοήθηση που να επιτρέπει την διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων με το χέρι .
● H αφαίρεση ψυγείου ψύξης κινητήρα .
● H αφαίρεση της καρίνας.
● Η αφαίρεση των φαναριών (εμπρός-πίσω)
● Η αλλαγή θέσης των δαγκανών φρένου.
● Να αφαιρεθεί η να αντικατασταθεί το μπροστινό φτερό.
● Η αλλαγή διάστασης των τροχών.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:
H μετατροπή ή αντικατάσταση των :
● Εξάτμιση
● Ζιγκλέρ, βελόνες
● Φίλτρο αέρα
● Μπέκ έκχυσης.
● H επέμβαση στην ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ΕCU)
● Η βελτίωση του κινητήρα.
● Tα ηλεκτρονικά και μηχανικά βοηθήματα διαχείρισης της μοτοσυκλέτας, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές των ταχυτήτων θα γίνονται πάντοτε με το πόδι.
● H αλλαγή του μοχλικού συστήματος που είναι σχετική με το χαμήλωμα της μοτοσυκλέτας.
● Η χρήση ιμαντών χαμηλώματος
● H αλλαγή τιμονόπλακας, υπό την προϋπόθεση να μην αυξάνεται το εργοστασιακό μεταξόνιο της εκάστοτε μοτοσυκλέτας.
● Η αφαίρεση του ψυγείου λαδιού.
● H τροποποίηση ψυγείου ψύξης κινητήρα.
● Nα αφαιρεθούν Καθρέπτες, φλας, πινακίδα με την βάση της.
● Να αντικατασταθεί η ελαιολεκάνη.
● Να κοπή η καρίνα με την προϋπόθεση ότι θα είναι στο ίδιο ύψος με την ελαιολεκάνη.
● Να αντικατασταθεί η να τροποποιηθεί το πλαστικό μέρος της ουράς με την προϋπόθεση :
ότι το φανάρι και τα φλας δεν θα αφαιρεθούν , η θέση του οδηγού θα παραμείνει στην αρχική (εργοστασιακή) θέση , και θα χρησιμοποιηθούνε οι ίδιες βάσεις στήριξης.
2.11 DRAG JUNIOR
• Μοτοσυκλέτες Βενζινοκίνητες ανεξαρτήτως αριθμού τροχών.
• Διανυόμενα μέτρα 0 – 100
• Ηλικία αναβατών 8 +
• Συγκατάθεση και των δύο γονέων.
• Kράνος Παιδικό προδιαγραφών ΕCΕ 22/05
• Μπουφάν-Παντελόνι δερμάτινα.
• Μπότες η μποτάκι με την προϋπόθεση να καλύπτετε ο αστράγαλος
• Γάντια δερμάτινα .
•Το τιμόνι να είναι τύπου μοτοσικλέτας .
•Τα ελαστικά να είναι street ( χωρίς τακούνι).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
Nά αγωνιστεί στην κατηγορία FREE PASS
● Η χρήση ιμαντών χαμηλώματος
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΑΣ
1. Ο πρόεδρος της επιτροπής για αγώνες dragster πρέπει να πραγματοποιήσει επιθεώρηση των αγωνιστικών διαδρομών και να εξασφαλίσει ότι οι προδιαγραφές για την ασφάλεια των αθλητών και των διαδρόμων είναι σύμφωνα με τον κανονισμό.
2 . Οι διάδρομοι για αγώνες ντράγκστερ είναι δυο .
3 . Οι διάδρομοι πρέπει να έχουν διαγράμμιση .
4 . Οι διάδρομοι πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές όπως αναφέρονται στον παρών κανονισμό .
5 . Οι διάδρομοι που χρησιμοποιούνται πρώτη φορά για αγώνα dragster πρέπει να τηρούν τους κανόνες έγκρισης του παρόντος κανονισμού.
6 . Μια πίστα ντράγκστερ μπορεί να είναι μόνιμη , ημιμόνιμη η προσωρινή.
7 .Όλες οι πίστες ντράγκστερ ορίζονται στην αρχή του έτους , ελέγχονται από την επιτροπή της ομοσπονδίας και οποιαδήποτε άδεια προ-υπήρχε ακυρώνεται.
8 Για την αδειοδότηση της πίστας ελέγχεται ο χώρος στάθμευσης θεατών , η εξέδρα επισήμων, οι κερκίδες , ο χώρος στάθμευσης αθλητών , ο χώρος αναμονής των αθλητών ,ο χώρος εκκίνησης , ο χώρος τερματισμού , ο τρόπος διαφυγής αν δεν μπορεί να φρενάρει ο αθλητής ,ο χώρος εκκίνησης κινητήρα , το σημείο ζεστάματος ελαστικών , τα σημεία Α-Β εκκίνησης (κλείδωμα- προ κλείδωμα) ,το σημείο 18 μέτρων , το σημείο τερματισμού , το σημείο ταχύτητας εξόδου και ο διάδρομος επιστροφής και ρυμούλκησης.
9 . Οι αγωνιστικοί διάδρομοι πρέπει να είναι ευθεία σε όλο το μήκος , για την εφαρμογή του αθλήματος πρέπει να ορίζονται σαφώς για τον αθλητή . Οι διάδρομοι πρέπει να διαιρούνται σε τρεις περιοχές: α) χρονομετρημένης διαδρομής , β)διαδρομής φρεναρίσματος και γ)στην περιοχή έκτακτης ανάγκης . Το φάρδος για τον κάθε διάδρομο ορίζεται σε 5 μέτρα .
10 . Για τους αγώνες ντράγκστερ ορίζονται τρεις διαδρομές διεξαγωγής :
α) Η απόσταση να είναι 201,16 m.
β) η απόσταση να είναι 402,33m. γ) σε ειδικές περιπτώσεις να είναι 304,8m. Σε όλες τις περιπτώσεις ο διάδρομος φρεναρίσματος είναι minimum 500μ. Για αγώνα 402,33 μέτρα προτείνεται ο διάδρομος φρεναρίσματος να είναι 600 μέτρα . Σε όλες τις περιπτώσεις η διαδρομή του αγώνα ορίζεται από την επιθεώρηση της επιτροπής ντράγκστερ.
Η επιτροπή έχει δικαίωμα να αλλάζει το μήκος της διαδρομής ανάλογα με την αγωνιστική κατηγορία τών μοτοσυκλετών.
11 . Το συνολικό φάρδος της πίστας πρέπει να είναι το ελάχιστο 10 μέτρα και να προσδιορίζεται σαφώς με άσπρες ή κίτρινες γραμμές τουλάχιστον για τα 100 πρώτα μέτρα .
12. Οι αγωνιστικοί διάδρομοι δεν πρέπει να έχουν κλίση μεγαλύτερη του 2% , η περιοχή φρεναρίσματος μπορεί να έχει έως 10% .
13. Οι αγωνιστικοί διάδρομοι πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άσφαλτο καλής ποιότητας και να μην έχουν τρύπες ή εμφανή σημάδια φθοράς . Θα πρέπει να μην έχουν ενώσεις η σημεία κατακράτησης υγρών . Κανένα νερό έλαιο ή υγρό δεν πρέπει να επιτρέπεται στην επιφάνεια των αγωνιστικών διαδρομών . Εάν οι διάδρομοι μολυνθούν από οτιδήποτε , ο οργανωτής έχει υποχρέωση να σταματήσει τον αγώνα και να καθαρίσει την πίστα . Κατά τον καθαρισμό θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντολογικές διαδικασίες για τον καθαρισμό των διαδρόμων . Ο οργανωτής είναι υπεύθυνος για την τήρηση αυτών .
14. Για τον αγώνα πρέπει να ορίζεται γραμμή εκκίνησης η οποία πρέπει να είναι άσπρη και να είναι εμφανής στον αθλητή , η γραμμή αυτή τοποθετείται στο σημείο 0 (μηδέν) της εκκίνησης και έχει τουλάχιστον 10 εκατοστά φάρδος . Ο χώρος όπου χρησιμοποιείται το νερό στην γραμμή εκκίνησης πρέπει να είναι 10 μέτρα φάρδος.
15 . Ο τερματισμός της διαδρομής να ορίζεται με γραμμή διαφορετικού χρώματος από την πίστα , συνιστάται η γραμμές αυτές να είναι διαγώνιες για να είναι εμφανή στον αθλητή κατά την προσπέλαση τους .
Ο εξοπλισμός της χρονομέτρησης πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σημεία ακίνδυνα , δεν επιτρέπεται κανένα σκληρό αντικείμενο μέσα στην διαδρομή . Όλος ο εξοπλισμός της χρονομέτρησης θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο εξωτερικό μέρος των διαδρομών. Στην μέση θα είναι μόνο ελαφριοί ανακλαστήρες με μαξιλάρια αφρού ήδιογκωμένη πολυστερίνη .
16 . Ο διάδρομος επιστροφής των οχημάτων πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος 3 μέτρα και πρέπει να είναι στα ίδια πρότυπα με τον αγωνιστικό διάδρομο . Στον διάδρομο επιστροφής πρέπει να υπάρχουν δυο είσοδοι επικοινωνίας με τους αγωνιστικούς διαδρόμους .
17. Ο χώρος των πιτς πρέπει : Nα μπορεί να φιλοξενεί βαριά οχήματα και να έχει ύψος πάνω από 4.5 μέτρα . Η επιφάνεια μπορεί να είναι είτε άσφαλτος είτε χλόη ή παρόμοια αυτών και η είσοδος τους να είναι πάντα ελεύθερη για την είσοδο οχημάτων έκτακτης ανάγκης κατά όλη την διάρκεια του αγώνα . Οι εγκαταστάσεις του χώρου πρέπει να έχουν τουαλέτες ανδρών -γυναικών με παροχή νερού τουλάχιστον τριών σημείων , η παροχή του νερού πρέπει να είναι χρηστική για καθαρισμό και κατάλληλη για κατανάλωση.
Nα διαθέτει χώρο πρώτων βοηθειών και χώρο πυρασφαλείας εξοπλισμένο με τουλάχιστον 6 πυροσβεστήρες .
Να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, δημόσιο τηλέφωνο, σίτιση και πίνακα ανακοινώσεων και να είναι εξοπλισμένος με εφτά κάδους απορριμμάτων .
Για κάθε συμμετοχή αθλητού προτείνεται χώρος έξι μέτρα πλάτος , εάν κάποιος χώρος φιλοξενεί πάνω από μια συμμετοχή αυτό μπορεί να διπλασιαστεί η να οριστεί από τον οργανωτή.
18. Ο χώρος τεχνικού ελέγχου ορίζεται από τον διοργανωτή και πρέπει να είναι σε κατάλληλη θέση έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος και να ευχεραίνεται το έργο του ελέγχου αθλητών και μοτοσικλετών. Θα πρέπει να υπάρχει πίνακας για τις επίσημες ανακοινώσεις του τεχνικού ελέγχου.
19. Πρέπει να υπάρχει χώρος αποθήκευσης του εξοπλισμού της οργάνωσης διπλά στην εκκίνηση. Στον χώρο αυτόν παραβρίσκονται μόνο εξουσιοδιοτημένα άτομα. Το εφεδρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι σε κατάλληλη θέση και σε πλήρη ετοιμότητα όταν χρειαστεί .
20. Οι αθλητές πρέπει να έχουν άμεση επαφή με την γραμματεία του αγώνα .
21. Πρέπει να υπάρχει κριτής τερματισμού που ελέγχει τον χώρο φρεναρίσματος και να είναι έτοιμος να αντιδράσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης . Να βοηθήσει αθλητές να βγουν γρήγορα από τον διάδρομο και πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ραδιοσύνδεση η τηλέφωνο και φωσφορούχο γιλέκο εργασίας .
22. Πρέπει να υπάρχει στον αγώνα επικοινωνία με όλους τους κριτές όπως και το ιατρικό προσωπικό . Πρέπει να υπάρχει ηχοσύστημα για την ενημέρωση του κοινού και των αθλητών . Ο εκφωνητής πρέπει να δίνει πληροφορίες για τον αγώνα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα τουλάχιστον .
23. Η επιτροπή του αγώνα και ο πρόεδρος της πρέπει να φιλοξενείται σε χώρο καθαρό και προσιτό για τις συνεδριάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα . Η επιτροπή πρέπει να είναι προσιτή για να βοηθήσει τους αθλητές που επιθυμούν να κάνουν διαμαρτυρία ή ένσταση . Ο χώρος που φιλοξενείται η επιτροπή πρέπει να είναι καθαρός και ορίζεται προσωπικό υπηρεσιών . Ο χώρος πρέπει να είναι εξοπλισμένος με κλιματισμό ,διαδίκτυο, εγκατάσταση νερού και χώρους υγιεινής .
24. Πρέπει να υπάρχει χώρος φιλοξενίας τύπου. Στον χώρο αυτόν πρέπει να υπάρχουν καρέκλες, δημόσιο τηλέφωνο, fax και διαδίκτυο .
25. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας κοινού πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς εθνικής ασφαλείας, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα εξής:
Α) Χώρος στάθμευσης μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου.
Β) Χώρος πρώτων βοηθειών .
Γ) Εξέδρα επισήμων .
Δ) Τουαλέτες .
Ε) Παροχή νερού 6 σημείων για κατανάλωση και καθαρισμού .
Στ) Εφτά κάδοι απορριμμάτων .
Ζ) Πυρασφάλεια .
η) Εστιατόρια ή κυλικεία για την εξυπηρέτηση του κοινού με εμφανής σήμανση για την διαδρομή προς αυτά.
Θ) Εμφανείς σήμανση για τους αθλητές και το κοινό για όλη την διάρκεια του αγώνα.
27. Πρέπει να υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός.
28. Πρέπει να υπάρχει στον χώρο ιατρική υπηρεσία για όλα τα συμβάντα κατά την διάρκεια του αγώνα για αυτό ευθύνεται ο πρόεδρος της επιτροπής του αγώνα , ο οποίος είναι υπεύθυνος για το που θα τοποθετηθούν τα ιατρικά η παράιατρικά οχήματα .
Ένα ασθενοφόρο είναι υποχρεωτικό και συστήνεται δεύτερο η πρόσβαση στο ασθενοφόρο πρέπει να είναι εύκολη για το κοινό .
29. Η υπηρεσία πυρόσβεσης πρέπει να τοποθετείται σε σημείο κατάλληλο έτσι ώστε να παρέχει άμεση υποστήριξη , πρέπει να έχει προσβασιμότητα στους αγωνιστικούς διαδρόμους και στα πιτς .
Πρέπει να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες κατά μήκος των διαδρόμων
Πρέπει να υπάρχει όχημα διάσωσης στην περιοχή φρεναρίσματος , να υπάρχουν ένα η δυο άτομα με πυροσβεστήρες στην εκκίνηση και ο κριτής τερματισμού να είναι εξοπλισμένος με πυροσβεστήρα.
30 . Πρέπει να υπάρχει όχημα ρυμούλκησης κατάλληλα εξοπλισμένο και διαθέσιμο κατά την διάρκεια του αγώνα , εξοπλισμένο με ιμάντα ρυμούλκησης για να βοηθήσει τους αθλητές ακίνδυνα να βγουν από τις διαδρομές.
31. Να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό της πίστας .
32. Η επιθεώρηση της πίστας γίνεται από εκπρόσωπο της επιτροπής ντράγκστερ ο οποίος ελέγχει το επίπεδο ασφαλείας του αγώνα και έχει δικαίωμα σύστασης.
Είναι υπεύθυνος για όλες τις εργασίες που εκτελούνται κατά την διάρκεια του αγώνα και για την χορήγηση αδείας του αγώνα .
33. Η επιθεώρηση της πίστας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν τον αγώνα.
34. Το μέλος της επιτροπής που κάνει την επιθεώρηση πρέπει να είναι καταρτισμένος με τους κανόνες της ομοσπονδίας .Η κάλυψη των δαπανών της επιθεώρησης επιβαρύνουν την ομοσπονδία σύμφωνα με την μέθοδο πληρωμής που ορίζει αυτή . Η έκθεση έλεγχου της επιθεώρησης πρέπει να σταλεί στην ομοσπονδία .
35. Ο επιθεωρητής ελέγχει τα συστήματα ασφαλείας και όλα τα απαραίτητα κυκλώματα και επίσης αν θέλει κάνει μέτρηση της διαδρομής ,ο εξοπλισμός μέτρησης θα πρέπει να παρασχεθεί από τον οργανωτή.
36. Οι διορισμένοι επιθεωρητές θα πρέπει να αποστείλουν την έκθεση τους μέσα σε 15 μέρες μετά την επιθεώρηση όπως επίσης και τις προτάσεις ή τις βελτιώσεις που πρότειναν στον διοργανωτή.
37. Σε ορισμένες περιπτώσεις η άδεια χρήσης πίστας έχει έως 3 έτη έγκριση, αυτό το ορίζετε από την επιτροπή ντραγκστερ.
38. Και για τους δυο διαδρόμους πρέπει να υπάρχει κόκκινο φως για τον χρόνο αντίδρασης.
Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθλήματος Dragster 2019 & Περιφερειακών Κυπέλλων