Μετά από μια εξαιρετική περίοδο χειμερινών δοκιμών και μια φανταστική έναρξη της σεζόν, με την νίκη του Maverick Vinales στο Κατάρ και στην Αργεντινή, στη Yamaha ξεκίνησε ένα δύσκολο 2017.
Από τότε και μετά έκαναν μόνο δυο νίκες, μία του Vinales στο Le Mans, και μια του Valentino Rossi στο Assen.
Πρόβλημα των Ελαστικών ή όχι ;
Για τον Ramon Forcada, πρώην μηχανικό προϊστάμενο του Jorge Lorenzo και τώρα του Maverick, το πρόβλημα προήλθε από τα ελαστικά: « Είχαμε εξαιρετική πρόσφυση με ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικών. Όταν άλλαξαν τον τύπο του ελαστικού, έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές για να προσαρμόσουμε την μοτοσυκλέτα στο νέο ελαστικό. Έχουμε χάσει την πρόσφυση. Η Michelin άλλαξε το σκελετό του πίσω ελαστικού τουλάχιστον έντεκα φορές. Και έτσι έγινε πιο περίπλοκο.»
Προφανώς, η εξήγηση δεν ικανοποιεί τον Piero Taramasso, διευθυντή της Michelin MotoGP, ο οποίος διαψεύδει αυτήν την εκδοχή, λέγοντας ότι η λύση βρίσκεται μόνο στην Yamaha: «Η Yamaha έχει πρόβλημα με την διαχείριση των ηλεκτρονικών. Αυτό δεν είναι πρόβλημα ελαστικών, διότι τα ελαστικά είναι τα ίδια για όλους. Από το Mugello, δεν έχουν αλλάξει. Το πίσω ήταν πάντα το ίδιο και είναι το ίδιο ελαστικό που είχαμε στη Βαλένθια το 2016. Νομίζω ότι η Yamaha έχει χάσει λίγο στην εξέλιξη των μοτοσικλετών της»
«Είναι αλήθεια ότι ο Valentino μας ανέφερε ότι φέτος ένιωθε πως το πίσω ελαστικό ήταν πιο μαλακό από πέρυσι. Αλλά όπως το εξηγήσαμε ξανά και ξανά, το ελαστικό είναι το ίδιο. Αυτό το συναίσθημα που έχει προέρχεται από την μοτοσυκλέτα, τις ρυθμίσεις, τις αναρτήσεις ή κάτι άλλο . Αλλά όχι το ελαστικό.»
«Όταν κοιτάζω στις άλλες ομάδες όπως η Honda και η Ducati, βλέπω ότι τα ελαστικά λειτουργούσαν καλά. Είδα την KTM και την Aprilia να τερματίζουν τακτικά στην πρώτη δεκάδα. Η Suzuki βρήκε το σωστό δρόμο και είχε καλή απόδοση στο τέλος του έτους. Για μένα, το ελαστικό δεν επηρέασε την απόδοσή της Yamaha».
«Η μοτοσυκλέτα με την οποία αγωνιστήκαμε στην Jerez και στο Montmelo ήταν η μηχανή που κέρδισε στο Κατάρ, στην Αργεντινή και στο Le Mans», δήλωσε ο Forcada. « Το δυσκολότερο ήταν να απομονώσουμε το πρόβλημα.»
«Στο Μπρνο δοκιμάσαμε και πάλι την μηχανή που λειτούργησε καλά στο Κατάρ και στην Αργεντινή, αλλά δεν πήγαμε καλά.»
«Θα έλεγα ότι η M1 την περασμένη σεζόν ήταν μάλλον απρόβλεπτη, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά στην Yamaha. ”
Μια ομάδα δοκιμών για βελτίωση
Σε αντίθεση με τις Ducati και KTM, οι οποίες διαθέτουν ομάδες με οδηγούς δοκιμών υψηλού επιπέδου, η Yamaha, όπως και η Honda και η Suzuki, έχει ένα πιο παλιό σύστημα βασισμένο σε έναν οδηγό (Katsuyuki Nakasuga στην Yamaha) και ουσιαστικά μόνο στην πίστα του Motegi. Οι οδηγοί Michele Pirro και Mika Kallio οι οποίοι οδηγούν στις ευρωπαϊκές πίστες το Ducati GP17 και το KTM RC 16, με 4 αγώνες GP σαν έκτατη συμμετοχή του Φιλανδού και 3 του Ιταλού. Ο Nakasuga της Yamaha έκανε μόνο ένα αγώνα, και πάλι για να αντικαταστήσει τον Jonas Folger.
Αλλά για τον Ramon Forcada, ο Nakasuga δεν πρέπει να είναι ο μόνος που εξελίσσει, επειδή όπως λέει, « Ένας εργοστασιακός αναβάτης πρέπει να κερδίσει αγώνες, αλλά και να εξελίσσει την μοτοσυκλέτα. Ο κατάλογος των πραγμάτων που πρέπει να δοκιμάσουν σε μια εργοστασιακή ομάδα είναι τεράστιος και υπάρχουν πιθανώς περισσότερα απορριφθέντα μέρη από τα επικυρωμένα μέρη, αυτά δηλαδή που τελικά χρησιμοποιούν. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικοί στον τομέα της ανάπτυξης, οι Rossi και Vinales έχουν αρκετές ημέρες δοκιμών και ότι ο καιρός είναι ευνοϊκός για αυτούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Grand Prix.»
Κλείνοντας ο μηχανικός της Yamaha είπε: «Στην Yamaha, ο οδηγός μπορεί να αλλάξει τα πάντα εκτός από τα χρώματα και το σχεδίου του φέρινγκ που το ορίζουν οι χορηγοί. Και το σημαντικότερο θέμα είναι η ασφάλεια», λέει ο Forcada «Οι οδηγίες της Yamaha υπαγορεύουν ότι κάθε οδηγός μπορεί να δοκιμάσει όλα τα νέα εξαρτήματα, ακόμα κι αν έχουν σχεδιαστεί για ένα άλλο οδηγό.»