Τα τελευταία δυο χρόνια περίπου στην Ελλάδα μια συγκεκριμένη εταιρία καυσίμων, για να σου βάλει βενζίνη ζητά από τους αναβάτες να κατεβούν από την μοτοσυκλέτα!
Την πρώτη φορά για να ομολογήσω την αλήθεια μου φάνηκε εκνευριστικό, σε σημείο που δεν έβαλα καύσιμα εκεί!
Ο Ανεφοδιασμός της μοτοσικλέτα φαίνεται πολύ πιο εύκολο από ό, τι σε ένα αυτοκίνητο, αφού η πρόσβαση στο ρεζερβουάρ είναι γρήγορη. Το θέμα είναι πόσο ασφαλή είναι αυτό με τον αναβάτη πάνω.
Αν παρακολουθήσετε τα παρακάτω βίντεο θα δείτε πως αυτό δεν είναι καθόλου ασφαλή, απεναντίας μπορεί να αποβεί μοιραίο και χωρίς η υπαιτιότητα να είναι δική μας!
Η μοτοσικλέτα μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες την ώρα που βάζουμε βενζίνη, για πολλούς λόγους, και η αντιδράσεις όταν είσαι στην σέλα περιορισμένες, όταν ξαφνικά βρεθείς μέσα στις φλόγες και τον πανικό.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διαφορές περιπτώσεις , όπως όταν η βενζίνη πέφτει μέσα στο ρεζερβουάρ αρκετά γρήγορα και κάποια στιγμή μπορεί να χυθεί έξω και πιθανότατα πέσει πάνω στην καυτή εξάτμιση.
Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός με την μάνικα όταν δεν μπαίνει σωστά στο ρεζερβουάρ και να προκαλέσει φωτιά.
Επίσης έχουν καταγράφει και φωτιές λόγο της χρήσης κινητών τηλεφώνων, και όχι απαραίτητα από εμάς αλλά κάποιον άλλον δίπλα μας!
Ίσως να υπάρχουν και άλλες αιτίες που δεν γνωρίζουμε, αλλά το θέμα είναι ότι όταν είσαι πάνω στην σέλα η αντιδράσεις είναι πολύ λίγες και άκρως επικίνδυνες για την σωματική μας ακεραιότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Το σωστό είναι όταν πάμε στο βενζινάδικο, ασχέτως αν μας το ζητάνε, να καταβαίνουμε από την μηχανή, και αν έχει διπλό σταντ να την βάζετε σε αυτό για να είναι παράλληλα με το έδαφος.
Καλό είναι να βγάζουμε τα γάντια και να αγγίζουμε κάτι μεταλλικό πάνω στην μηχανή για να δημιουργούμε γείωση ώστε να αποφορτιστεί από τυχόν στατικό ηλεκτρισμό, που μπορεί να προκαλέσει φωτιά.
Επίσης θα ήταν προτιμότερο να μην συνεχίζουμε το γέμισμα όταν το αυτόματο σύστημα διακοπής που έχουν οι αντλίες σταματήσει όταν το καύσιμο ανεβαίνει αρκετά στο ρεζερβουάρ (αν δεν είναι απαραίτητο). Αν πρέπει να γεμίσετε μέχρι πάνω συνεχίστε με προσοχή και να προσέχουμε την άκρη της κάνουλας να μην φεύγει από το χείλος του ρεζερβουάρ, αλλά μην το παρακάνετε.
Αυτά θα μπορούσαμε να πούμε εν ολίγης σαν μερικά «μέτρα» για την πρόληψη ατυχημάτων πυρκαγιάς. Ίσως όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά, αλλά σίγουρα δεν είναι, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο!