H BMW παρουσίασε ένα 3D εκτυπωμένο σκελετό και ψαλίδι αλουμινίου για το S1000RR. Η BMW δηλώνει ότι το πλαίσιο είναι αποτέλεσμα ψηφιακής κατασκευής, η οποία της επιτρέπει να κατασκευάζει ειδικά πολύπλοκα αντικείμενα.
Παρέχει επίσης στην εταιρεία τη δυνατότητα να κατασκευάζει γρήγορα νέα πρωτότυπα, με το νέο ερευνητικό της κέντρο να παράγει πάνω από 140.000 τμήματα πρωτοτύπων ετησίως.
Η βιομηχανία μοτοσυκλετών χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση για να κατασκευάσει πρωτότυπα μέρη για χρόνια. Δεν είναι μια νέα τεχνολογία – οι εταιρείες αεροδιαστημικής το χρησιμοποιούσαν στη δεκαετία του ’80. Η τρισδιάστατη εκτύπωση χωρίζει ένα αντικείμενο σε μικροσκοπικά τμήματα που στη συνέχεια δημιουργούν μια εκτύπωση, στρώμα με στρώμα, με βάση το σχέδιο.
Οι εταιρείες μοτοσυκλετών άρχισαν να χρησιμοποιούν την εκτύπωση 3D για να κατασκευάσουν τα πρωτότυπα μέρη από πλαστικά, έτσι ώστε οι σχεδιαστές να δουν στην πραγματικότητα πώς είναι τα CAD μοντέλα τους. Αργότερα η ίδια τεχνολογία πρόσφερε την δυνατότητα να κατασκευαστούν και μεταλλικά μέρη. Αν και δεν το έχουν αυτή την μέθοδο πολλοί, το γεγονός ότι η BMW έχει δημιουργήσει ένα σκελετό και ένα ψαλίδι αποδεικνύει ότι αυτό αλλάζει.
Η BMW έχει αποκαλύψει πολύ λίγα για το πλαίσιο, αλλά φαίνεται να έχει το κατασκευαστεί με τη χρήση « metal powder laser melting». Η BMW χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία στα αυτοκίνητα για την παραγωγή ελαφρών αντικειμένων που διαφορετικά θα ήταν υπερβολικά δαπανηρά ή πολύπλοκα για να δημιουργήσουν.