Η Honda αναπτύσσει ένα έξυπνο σύστημα ανίχνευσης εάν ο αναβάτης έχει τραυματιστεί μετά από σύγκρουση
Στο μέλλον, οι μοτοσυκλέτες Honda όχι μόνο θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πότε έχει συμβεί ένα ατύχημα, αλλά και να αξιολογήσουν εάν ο αναβάτης χρειάζεται βοήθεια.
Μέχρι στιγμής, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ήδη συστήματα κλήσεων έκτακτης ανάγκης που ειδοποιούν αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης. Η Honda εργάζεται για να βελτιώσει αυτή τη διαδικασία βάζοντας το σύστημα να καθορίσει εάν ο αναβάτης έχει ακόμα τις αισθήσεις του.
Η Triumph και η BMW προσφέρουν ήδη προαιρετικά συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης που ειδοποιούν αυτόματα τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης όταν πληρούνται ορισμένες παράμετροι. Αυτό χρησιμοποιεί διαφορετικούς αισθητήρες στην ίδια τη μοτοσικλέτα ή στο smartphone του αναβάτη. Τα πιο πρόσφατα iPhone και ρολόγια της Apple έχουν επίσης ήδη τα δικά τους συστήματα ανίχνευσης σύγκρουσης. Η Honda θέλει να κάνει το σύστημά της ακόμα πιο έξυπνο.
Το νέο σύστημα της Honda χρησιμοποιεί υπάρχοντες αισθητήρες στη μοτοσυκλέτα και στο smartphone του αναβάτη, καθώς και ακουστικά Bluetooth στο κράνος. Συνδυάζει δεδομένα και από τις τρεις συσκευές για να προσδιορίσει εάν ο αναβάτης χρειάζεται βοήθεια. Το πρώτο βήμα είναι ένας απλός αισθητήρας κλίσης στη μοτοσικλέτα που ενεργοποιείται όταν η μοτοσικλέτα έχει ασυνήθιστη κλίση (δηλαδή, ξαπλωμένο μετά από πτώση). Αλλά η Honda θέλει να αποφύγει να καλέσει ασθενοφόρο εάν ο αναβάτης είναι καλά και απλά έχει πέσει η μοτοσικλέτα σε ένα πάρκινγκ.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει εάν ο αναβάτης έχει τραυματιστεί. Τα περισσότερα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες κραδασμών και αλγόριθμους για να προσδιορίσουν εάν η πτώση ήταν επικίνδυνη. Το σύστημα Honda στοχεύει να παρακάμψει το βήμα της κλήσης του smartphone του αναβάτη και να εντοπίσει αμέσως εάν ο αναβάτης τραυματίστηκε ή όχι. Το σύστημα χρησιμοποιεί επικοινωνία μεταξύ της μοτοσικλέτας, του smartphone και του ακουστικού Bluetooth για να προσδιορίσει εάν ο αναβάτης βρίσκεται ακίνητος στο έδαφος ή κινείται.
Η αυτόματη κλήση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά βοήθεια. Για να γίνει αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί τοπική επικοινωνία μέσω Bluetooth για να προσδιορίσει τη θέση του smartphone και των ακουστικών σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα και πώς είναι τοποθετημένα μεταξύ τους. Εάν ο αναβάτης σηκωθεί όρθιος μετά την πτώση και σβήσει τη μοτοσυκλέτα, δεν ενεργοποιείται κλήση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, εάν το smartphone και το κράνος βρίσκονται ακίνητα στο έδαφος, γίνεται η κλήση έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα λαμβάνει υπόψη την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας πριν από την πτώση και την απόσταση μεταξύ της μοτοσυκλέτας, του κράνους και του smartphone. Εάν το σύστημα δεν λάβει καμία ανατροφοδότηση από τον αναβάτη, μπορεί ακόμη και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αναβάτη στους διασώστες πριν φτάσουν. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο αναβάτης μπορεί να είναι αναίσθητος και να βρίσκεται ακίνητος στο έδαφος.
Αν και το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά, δείχνει πώς οι συνδεδεμένες συσκευές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των μοτοσικλετιστών στο μέλλον. Το σύστημα θα μπορούσε να σώσει ζωές μειώνοντας τον χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση ατυχήματος. Το νέο σύστημα της Honda είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει έξυπνα την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών.