Μία νέα αεροδυναμική λύση εμφάνισε η KTM στα δύο RC16 της δορυφορικής ομάδας Tech3 με τους Danilo Petrucci και Iker Lecuona .
Όντας μια αεροδυναμική καινοτομία, το Red Bull Ring ήταν ένα καλό μέρος για να το δοκιμάσει καθώς είναι μια πίστα με πολύ υψηλή μέση ταχύτητα και ελαφρού αέρα λόγω των σχεδόν 700 μέτρων υψόμετρου, όπου η αεροδυναμική απόδοση των μοτοσυκλετών είναι σημαντική.
Η KTM έφερε στον Spielberg μια ενδιαφέρουσα ουρά με ένα είδος φτερών που ανοίγει ένα νέο δρόμο έρευνας. Στο πίσω μέρος του RC16 ήρθε μια λύση που θα μπορούσε να δώσει μία λύση εάν παράγει τα αποτελέσματα που ψάχνουν.
Η ιδέα, δεν είναι καινούρια από τους Αυστριακούς, καθώς είχε δοκιμαστεί προηγουμένως από τη Ducati το 2018 κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ σε ένα Grand Prix.
Αντ ‘αυτού, η KTM αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με αυτό που ονομάζεται “duckbill”. Οι μηχανικοί της αεροδυναμικής αποφάσισαν ένα πολύ απλό σχέδιο, πιστεύοντας πως θα έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.
Η κύρια λειτουργία είναι αναμφίβολα η αύξηση του downforce (δύναμης προς τα κάτω) στο KTM κατά το φρενάρισμα, δίνοντας στο RC16 μεγαλύτερη σταθερότητα όταν επιβραδύνει και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να σηκωθεί ο πίσω τροχός από την άσφαλτο.
Αλλά στις φωτογραφίες παρατηρούμε μια άλλη πτυχή που μπορεί να είναι εξίσου σημαντική και που δικαιολογεί το ντεμπούτο της ιδέας σε μια πίστα τόσο γρήγορη όσο αυτή του Σπίλμπεργκ.
Το σχήμα του κεντρικού τμήματος , με μια τοξωτή αυλάκωση ακριβώς πάνω από την εξάτμιση που βρίσκεται κάτω από την ουρά, επιτρέπει την διέλευση του αέρα να γίνεται από την άνω στην κάτω επιφάνεια. Επομένως, το αποτέλεσμα είναι να απορροφήσει τη ροή που αφήνει το κράνος και η πλάτη του οδηγού όταν βρίσκεται σκυμμένος στο φέρινγκ με πλήρη ταχύτητα, κάτι που ίσως να αυξήσει την τελική ταχύτητα.
Θα περιμένουμε να δούμε παραλλαγές στο θέμα, αλλά ίσως και αλλά εργοστάσια να δοκιμάζουν.