MotoGP 2025

Marc Marquez: “Έχω πετύχει όλους τους στόχους, είμαι έτοιμος να ξεκινήσω τη σεζόν – Δεν είμαι εγώ το φαβορί για το πρώτο αγώνα”

Ο Marc Marquez ολοκλήρωσε το τέλος των δοκιμών προετοιμασίας στο Buriram βάζοντας τη σφραγίδα του στον καλύτερο χρόνο της δεύτερης ημέρας με 1:28.855, κάτι περισσότερο από ενάμιση δέκατο από το ρεκόρ της πίστας του Bagnaia, ακολουθούμενος από τον αδελφό του Alex με την GP24 σε κάτι λιγότερο από δύο δέκατα.

Ο ίδιος ο Bagnaia είναι πεπεισμένος για το πώς ο team-mate του είναι ο αναβάτης που θα είναι ο πιο έτοιμος για αυτό τον πρώτο αγώνα στο ξεκίνημα της σεζόν!

Η απόφαση της Ducati να κάνει ένα βήμα πίσω και να ακολουθήσει το μονοπάτι που έχει ήδη ακολουθηθεί με τον κινητήρα 2024 θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα πιο έντονα αμφισβητούμενο ξεκίνημα της σεζόν, με τις άλλες GP24 του Alex Marquez και του Morbidelli να δείχνουν ήδη ότι είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη.

Ωστόσο, οι δοκιμές είναι μόνο δοκιμές όπως είπε και ο Marc Marquez, που προτιμά να διατηρεί μια προσεκτική προσέγγιση στις προβλέψεις του όπως πάντα.

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι ο κινητήρας του GP24 ήταν η καλύτερη επιλογή;
«Από την αρχή για μένα ήταν δύο διαφορετικές αλλά και νέες μοτοσικλέτες. Η ισορροπία του GP24 ήταν ήδη πολύ καλή, αλλά εξακολουθήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο GP25 για να εξισορροπήσουμε τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία, γιατί τα είχε και ήταν σημαντικά. Στη συνέχεια, όμως, δοκιμάζοντας τη μοτοσυκλέτα σε τρεις διαφορετικές πίστες καταλάβαμε κάτι. Και έτσι η Ducati πήρε την ασφαλέστερη απόφαση να χρησιμοποιήσει τη βασική δομή του κινητήρα του 2024, εισάγοντας παράλληλα νέα πράγματα που είχαμε ήδη φέρει εδώ στις δοκιμές. Η μοτοσυκλέτα δουλεύει καλά και δεν υπήρχε λόγος να πάρουμε το ρίσκο να ομολογκάρουμε (διαπιστεύσουμε) ένα κινητήρα που δεν γνωρίζαμε πλήρως για τα επόμενα δύο χρόνια.»

Όσο για το φέρινγκ;
«Πρέπει ακόμα να το σκεφτούμε, γιατί η αεροδυναμική του GP25 είναι πολύ ανταγωνιστική, αλλά αλλάζει την ισορροπία της μοτοσικλέτας, οπότε πρέπει να καταλάβουμε πώς αποδίδει σε γρήγορες και αργές στροφές, και με βάση τις πίστες στο πρώτο μέρος της σεζόν θα πάρουμε μια απόφαση για το τι θα μας δώσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.»

Σήμερα κάνατε μια προσομοίωση αγώνα διατηρώντας έναν απίστευτο ρυθμό κάτω από το 1’31, κανείς δεν ήταν τόσο γρήγορος.
«Δεν νομίζω ότι κανείς δούλεψε πραγματικά για τον μακρύ αγώνα σήμερα, αλλά αυτός ήταν ένας από τους στόχους μου. Ξέρω ότι είναι βαρετό να είσαι εκεί για 23 γύρους, αλλά σήμερα ο αδελφός μου μου έδωσε κίνητρο γιατί ήταν γρήγορος, αν και είχε ένα μικρό πρόβλημα σήμερα. Δεν ήμασταν πραγματικά μαζί, αλλά μπορούσαμε να τα καταφέρουμε κάνοντας συγκρίσεις επειδή ήταν γρήγορος. Είχα έναν μακρύ κατάλογο τεχνικών λεπτομερειών να περάσω και πέτυχα όλους τους στόχους, είμαι έτοιμος να ξεκινήσω τη σεζόν.»

Πώς σας φαίνεται η συνεργασία με τον Rigamonti;
«Η σχέση μας έχει βελτιωθεί πολύ σε αυτές τις διάφορες δοκιμές, αλλά ειδικά εδώ είναι που αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε περισσότερο στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Μελέτησε πολύ αυτό το χειμώνα τα δεδομένα μου από πέρυσι για να καταλάβει το στυλ οδήγησής μου και τι χρειάζομαι και τι μπορώ να βελτιώσω. Έχω μια νέα ομάδα αλλά προσπαθώ να το κάνω εύκολο για όλους και δημιουργώ μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Μου αρέσει πολύ η μέθοδος εργασίας του, είναι πολύ οργανωμένος και ακριβής για το τι πρέπει να κάνουμε, είμαι χαρούμενος.»

Σήμερα στην αρχή της ημέρας είχατε κάποια προβλήματα με το φρενάρισμα, αλλά αφού το συζητήσατε με τους Rigamonti και Dall’Igna λύθηκε και γράψατε τον ταχύτερο γύρο σας. «Ναι, άργησα να κάνω τον γρήγορο γύρο μου επειδή έπρεπε να δοκιμάσουμε ακόμα κάποια εξαρτήματα. Στις δοκιμές πρέπει να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και στις ανάγκες της ομάδας.»

Πιστεύετε ότι είστε το φαβορί στον πρώτο αγώνα της σεζόν;
«Όχι, για μένα το φαβορί είναι ο Pecco και εγώ είμαι ο δεύτερος. Πέρυσι τελειώσαμε έτσι το πρωτάθλημα. Πάλεψε για το πρωτάθλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κέρδισε δύο φορές εδώ σε αυτή την πίστα.
Οι δοκιμές είναι δοκιμές και είμαστε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όλοι είναι πολύ γρήγοροι. Ειλικρινά, ήμουν καλύτερος στις δοκιμές στη Μαλαισία απ’ ό,τι εδώ, πρέπει να προσπαθείς να είσαι δυνατός στις αδυναμίες σου, όχι στα δυνατά σου σημεία.»

«Σε πόσες προετοιμασίες ένας αναβάτης είναι σούπερ γρήγορος; … σε ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο πολλά πράγματα αλλάζουν και όλα μπορούν να συμβούν, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια καλή βάση. Τη βρήκαμε, αλλά θα συνεχίσουμε με καλή ισορροπία που θα είναι πολύ σημαντική. Και μην ξεχνάτε τον Μάρτιν. Εντάξει, δεν είναι εδώ και όταν δεν βλέπεις το όνομά του απλά το ξεχνάς, και όπως είδαμε τον Bezzecchi σήμερα με την Aprilia να είναι επίσης γρήγορος.»

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή σεζόν, ποιους βλέπετε ανάμεσα στους κύριους αντιπάλους σας;
«Ελπίζω να μπορέσω να αγωνιστώ για τον τίτλο. Σίγουρα ανάμεσα στους αντιπάλους μου βλέπω τον “συγκάτοικο” μου στο γκαράζ, τον Bagnaia και τον συγκάτοικο μου στο σπίτι, τον αδελφό μου τον Alex που ειναι επίσης με Ducati. Προφανώς βλέπω επίσης τον Acosta και τον Martin, αλλα είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, θα είναι μια μεγάλη σεζόν με 22 αγώνες και στο MotoGP όλα μπορούν να συμβούν, οπότε πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε τον έλεγχο στο γκαράζ μας και το αν θα μπορέσουμε να παλέψουμε για τον τίτλο αυτή τη σεζόν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner