Maverick Viñales: «To μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που είπα όχι στη Ducati – Ίσως ήμουν πρωταθλητής τώρα»
Ο Maverick Viñales μίλησε ανοιχτά για την πορεία του, τα λάθη του και την προσωπική του εξέλιξη, αποκαλύπτοντας πως αρνήθηκε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ όταν αποφάσισε να φύγει από τη Yamaha, με την οποία είχε συμβόλαιο μέχρι το 2022. «Το μετάνιωσα, αλλά τότε δεν είχα την ωριμότητα που έχω σήμερα», παραδέχεται.
Ο Viñales δεν δίστασε να θυμηθεί τη συνύπαρξή του με τον Valentino Rossi στη Yamaha, μια περίοδο που περιέγραψε ως “πολύ δυνατή εμπειρία”, τονίζοντας ότι μόνο τη σεζόν του 2018 δεν κατάφερε να τον νικήσει, και αυτό για μόλις δύο βαθμούς, καθώς, όπως λέει, η Yamaha τότε ακολούθησε την κατεύθυνση που ήθελε ο Ιταλός. «Δεν ήταν εύκολο να τον αντιμετωπίσεις ούτε εντός ούτε εκτός πίστας», δήλωσε.
Παρόλα αυτά, κρατά πολύ θετικά συναισθήματα από τη σχέση τους, χαρακτηρίζοντας τον Rossi «πολύ συμπαθητικό, πολύ έξυπνο και πάντα με διάθεση να κερδίζει». Σημείωσε μάλιστα επανειλημμένα: «Είναι πολύ έξυπνος. Πολύ έξυπνος. Πολύ έξυπνος».
Περιγράφει πως ο στόχος του από παιδί ήταν να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP, στόχος που παραμένει ζωντανός. Πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να τα καταφέρει: «Δεν ξέρω πότε και πού, αλλά νιώθω μέσα μου πως θα συμβεί».
Η δημιουργία της οικογένειάς του, με τη σύζυγό του Raquel και τις κόρες τους, ήταν, όπως λέει, άλλο ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αυτό του έδωσε νέα θεμέλια: «Έμαθα την υπομονή, την ταπεινότητα, τη σημασία του να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο και πιο σοφό».
Στην πίστα, ο Viñales έχει αναπτύξει μια πειθαρχία που δεν είχε στο παρελθόν. «Βάζω κανόνα στον εαυτό μου: ο θυμός δεν κρατά πάνω από δύο λεπτά», λέει, αναφερόμενος και στο περιστατικό με τον Morbidelli στο Mugello. Η πνευματική του προσέγγιση έχει επηρεαστεί από βιβλία αυτοβελτίωσης, ιδιαίτερα του Brian Tracy: «Αν το πιστεύεις, το πετυχαίνεις. Η στάση είναι το παν».
Παραδέχεται ότι μεγάλο του λάθος ήταν που είπε όχι στη Ducati το 2018, χάνοντας την ευκαιρία να πάει στην εργοστασιακή ομάδα δίπλα στον Dovizioso. «Ήμουν έτοιμος να πάω, αλλά η ομάδα μου με έπεισε να μείνω στη Yamaha. Τεράστιο λάθος. Με τη σημερινή εμπειρία και μια Ducati, πιστεύω ότι θα είχα τρία ή τέσσερα πρωταθλήματα».
Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει απόλυτα αφοσιωμένος στο σημερινό του πρότζεκτ με την KTM, την οποία πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να οδηγήσει στην κορυφή. «Έχουμε δυνατότητες, αλλά η μοτοσυκλέτα είναι δύσκολη. Χρειάζεται ακρίβεια σε κάθε μέτρο. Όταν όμως τη βρεις, πετάς».
Αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να γράψει ιστορία ως ο πρώτος που κερδίζει GP με τέσσερις διαφορετικές εργοστασιακές ομάδες. Πιστεύει πως φέτος θα έρθει η στιγμή, αρκεί να βρεθεί στην κατάλληλη θέση, τη σωστή ημέρα. «Πρέπει να είμαι έτοιμος όταν δοθεί η ευκαιρία. Στο Κατάρ δεν ήμουν».
Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας εντός της KTM με τους υπόλοιπους αναβάτες: «Η KTM έριξε όλο το βάρος της σε εμάς. Τώρα είναι στο χέρι μας να της το επιστρέψουμε με αποτελέσματα».
Ο Viñales μπορεί να έχασε εκατομμύρια και να άφησε πίσω μεγάλες ευκαιρίες, όμως κέρδισε κάτι μεγαλύτερο: ειρήνη με τον εαυτό του και πίστη στο μέλλον. «Τώρα είμαι σε πλήρη αρμονία. Αν δεν είναι η στιγμή, θα έρθει κάτι καλύτερο. Αλλά έχω μεγάλη όρεξη για την νίκη».