Μια βουτιά στο παρελθόν θα κάνουμε με αυτό το άρθρο, στην Σοβιετική Ένωση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, για να γνωρίσουμε τους μοτοσικλετιστές – ταχυδρόμους που μετέφεραν μηνύματα και αναλάμβαναν δύσκολες αποστολές στους -40 βαθμούς. Τι έκαναν για να αντέξουν στο παγωμένο ανατολικό μέτωπο της Ρωσίας…
Ο χειμώνας στη Ρωσία είναι παροιμιώδης. Κατάφερε να κατατροπώσει όχι μόνο τον στρατό του Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα, αλλά και τους Γερμανούς στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η φονική μάχη στο Στάλινγκραντ που ξεκίνησε το 1942 υπήρξε η «αρχή του τέλους» για τις γερμανικές δυνάμεις, που μετά από συνεχόμενες νίκες, άρχισε να έχει σταθερά μία καθοδική πορεία. Πριν όμως φτάσουν στην ολοκληρωτική ήττα, οι Γερμανοί είχαν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο, που έφτανε και τους -40 βαθμούς Κελσίου! Οποιοδήποτε σημείο του σώματος έμενε εκτεθειμένο θα πάγωνε αμέσως, γι’ αυτό και οι στρατιώτες κάλυπταν κάθε σημείο του δέρματός τους. Ο άντρας στη φωτογραφία είναι ένας από τους ταχυδρόμους του Γερμανικού στρατού στη Ρωσία, τους λεγόμενους «kradmelder». Φορά γούνινο παλτό, χοντρά γάντια, έχει καλύψει το κεφάλι με γούνινο σκουφί και προστατεύει το πρόσωπό του από τον παγωμένο αέρα με μάσκα που κανονικά χρησιμοποιούνταν για την προστασία απ’ τα χημικά αέρια. Για να τη φορέσει, είχε αφαιρέσει το φίλτρο αέρα και είχε προσθέσει στρώσεις στους φακούς, αφήνοντας κενό αέρα μεταξύ τους, για να μην θολώνουν απ’ τη διαφορά θερμοκρασίας. ..
Οι ταχυδρόμοι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου βασίζονταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στις μοτοσυκλέτες. Δεν μετέφεραν μόνο αλληλογραφία, αλλά μετέφεραν τους αξιωματικούς. Πολλές φορές έφερναν και ζεστά φαγητά στους στρατιώτες ή λειτουργούσαν ως ανιχνευτές για τις τριγύρω περιοχές. Η δουλειά τους ήταν δύσκολη, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μετακινούνταν μόνοι τους και απροστάτευτοι σε άγνωστες, εχθρικές περιοχές. Η ταχύτητα μπορούσε να τους σώσει απ’ τους σοβιετικούς ελεύθερους σκοπευτές, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να φυλαχτούν από νάρκες και αεροπορικές επιθέσεις….
ΠΗΓΗ: Μηχανή του Χρόνου