Μύθοι και πραγματικότητες για το μέλλον της αστικής κινητικότητας
Κώστας Αντωνίου (Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου): Μύθοι και πραγματικότητες για το μέλλον της αστικής κινητικότητας
Ο κ. Κώστας Αντωνίου, Καθηγητής στην Έδρα Μηχανικής Συστημάτων Μεταφορών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, παρουσίασε πτυχές της έρευνάς του για τους αυτοματισμούς στη μετακίνηση και στις μεταφορές, στο πλαίσιο του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe, του παγκοσμίου φήμης συνεδρίου του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως ανέφερε, ως Μηχανικό Μεταφορών τον απασχόλησε το ερώτημα «πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, το Λονδίνο ή το Μόναχο», αλλά και το πώς θα παραχθεί γνώση η οποία να βοηθάει ουσιαστικά εκείνους που εφαρμόζουν τις λύσεις. Δεν δίστασε να πει ότι πολλές από τις πολιτικές που δοκιμάζονται στο πεδίο «είναι απλά πειράματα, άρα πρέπει να δούμε τι θα λειτουργήσει στη μελλοντική κινητικότητα». Παρουσίασε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τα ιπτάμενα ταξί στη Βαυαρία, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε μια παρόμοια προσπάθεια που έγινε για την Αθήνα, με σκοπό να διερευνηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Επισήμανε ότι οι πολιτικοί τείνουν να αγνοούν τις μελέτες των επιστημόνων, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την επιστημονική έρευνα και την εξεύρεση λύσεων και στον τομέα της κινητικότητας. Έκλεισε την παρουσίασή του λέγοντας: «Εκείνα που γνωρίζουμε για το μέλλον ολοένα γίνονται λιγότερα. Μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, σενάρια για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και απλώς να ελπίζουμε για το απώτερο μέλλον».
Στη συνέχεια συνομίλησε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Συνεργάτη της Blue Dome Capital και Συνιδρυτή της Cognitor AI, για καινοτομίες που ακόμα είναι στα σπάργανα, όπως το Hyperloop, και άλλες που είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον, με τους πολίτες να είναι αυτοί που τελικά θα υιοθετήσουν ή όχι ένα νέο μεταφορικό μέσο. Ο κ. Αντωνίου μίλησε, τέλος, για τον αυτοματισμό στην οδήγηση, αλλά και για τη εισαγωγή μικρότερων οχημάτων δημόσιας χρήσης, που θα είναι πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα.