Από την 1η Φεβρουαρίου, η διήθηση (πέρασμα) των μοτοσυκλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα επιτρέπεται σε έντεκα διαμερίσματα της Γαλλίας, υπό ορισμένες συνθήκες.
Η πλέον ευρέως διαδεδομένη πρακτική είναι νόμιμη σε καθορισμένες διαδρομές, δηλαδή, αυτοκινητόδρομους διπλής κατεύθυνσης που χωρίζονται από διάζωμα και όπου το όριο ταχύτητας είναι μεταξύ 70 και 130 km/h. Η ταχύτητα που θα επιτρέπετε να κινούνται οι μοτοσυκλέτες θα είναι το ανώτερο 50 km/h. Το μέτρο απαγορεύει την διήθηση σε οχήματα quad, atv και μοτοσικλέτες με side car.
Η παραβίαση των όρων θα έχει ποινή προστίμου των € 135 έως 1.500 ευρώ και 1 έως 6 βαθμούς ποινής, επίσης αυτό το μέτρο δεν θα ισχύει στην περίπτωση που γίνονται έργα ή έχει χιόνι ή πάγο.
Αυτό απαγορεύεται σήμερα στις αστικές περιοχές όπου η ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα. Στο Παρίσι, ιδιαίτερα στις μεγάλες λεωφόρους η παραβίαση αυτή είναι ένα εθνικό άθλημα σε ώρες αιχμής, πρακτική που είναι εντελώς παράνομη, αλλά ανεκτή σήμερα. «Από τους 790 θανάτους μοτοσικλετών το 2014, οι 12 σημειώθηκαν όταν οι μοτοσικλετιστές ήταν ανάμεσα σε αμάξια» είπε η Διυπουργική Εκπρόσωπος για την Οδική Ασφάλεια Emmanuel Barbe.
Εννέα περιοχές θα είναι υπό παρακολούθηση.
Το Cerema (Κέντρο Μελετών και την εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τους κινδύνους, το περιβάλλον, την κινητικότητα και την ανάπτυξη) – ένας δημόσιος οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Οικολογίας – θα είναι υπεύθυνος να παρακολουθήσει και να μελετήσει τον πειραματισμό.
Εννέα περιοχές της Γαλλίας θα τεθούν υπό παρακολούθηση. Τρεις φορές το χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο, καλοκαίρι) και για τρεις ώρες κάθε φορά, θα καταγράφονται με κάμερες οι οδηγοί. Μια επιστημονική επιτροπή θα αναλύσει τα αποτελέσματα μέχρι το 2020, και στο τέλος αυτού του πειράματος θα αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να γενικευθεί η πρακτική που τώρα εγκρίθηκε από δύο εκατομμύρια χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων στη Γαλλία.
Αν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η διήθηση στην Γαλλία έχει σωστά αποτελέσματα και καθιερωθεί, τότε ίσως αυτό επηρεάσει και άλλες περιπτώσεις αλλά και την νομοθεσία σε άλλες χώρες και έτσι δημιουργηθεί μια ενιαία συμπεριφορά.
πηγή: Le Figaro