Ένα Ντακάρ πέρασε στην Ιστορία, με το σημαντικότερο γεγονός όλων, ότι φέτος δεν «χάσαμε» κανένα άνθρωπο!
Θα μπορούσαμε αν δώσουμε μερικούς τίτλους για το φετινό Ντακάρ. Ένα από αυτούς είναι ότι ήταν το Dakar που πνίγηκε στην Λάσπη, κάτι που ήταν αδιανόητο να το πούμε τον καιρό που γίνονταν στην Αφρική!
Ο καιρός στα τροπικά κλίματα που γίνεται τώρα το Ντακάρ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και δυσκόλεψε πολύ την διεξαγωγή του. Η οργάνωση προσπάθησε πολύ, και όχι μόνο για τον αγώνα, αλλά και για να βοηθήσει τους κατοίκους και τα χωριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να το τονίσουμε αυτό ότι το Ντακάρ από όπου περνά, προσπαθεί να βοηθά και το κάνει, από τον καιρό που γινόταν στην Αφρική, μέχρι σήμερα! Έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο το Ντακάρ πέρα από το Αγωνιστικό!
Ένας δεύτερος τίτλος θα ήταν η Honda έκανε Χαρακίρι! Μπορεί να τους ικανοποιεί ότι κέρδισαν τις περισσότερες ειδικές, αλλά ο νικητής είναι που μετρά, τον νικητή θυμούνται μετά από χρόνια!
Ο αγώνας κρίθηκε από το λάθος της Honda στον ανεφοδιασμό της 4η ημέρας που κόστισε σε όλους τους αναβάτες της 1 ώρα ποινής, και ουσιαστικά εκεί χάθηκε ο αγώνας για την Honda, αφού αν δούμε τους χρόνους χωρίς την ποινή, θα ήταν νικητές. Η Honda έκανε χαρακίρι, ουσιαστικά αυτοκτόνησαν μόνοι τους, πράγμα απαράδεκτο για τόσο μεγάλη ομάδα.
Την ποινή την πήραν όλοι ο οδηγοί, άρα το λάθος έγινε από την ομάδα και την εντολή που έδωσε κάποιος για ανεφοδιασμό και όχι από πρωτοβουλία ενός αναβάτη γιατί μπορεί να είχε κάποιο πρόβλημα ή αγχώθηκε για τα καύσιμα του! Ήταν καθαρά σφάλμα στρατηγικής και το ποιος έδωσε την εντολή!
Είχαμε 8 διαφορετικούς νικητές , πράγμα που δείχνει ότι το επίπεδο και η ποιότητα του ανταγωνισμού έχει ανέβει πολύ, και πλέον έχουμε πολλούς οδηγούς που μπορούν να ανεβούν στο βάθρο! Οι εργοστασιακοί οδηγοί ένα δυνάμει μπορούν να κερδίσουν γιατί αυτή είναι η δουλειά τους!
Όπως είχαμε πει και την τελευταία φορά, οι οδηγοί της KTM είχαν πάρα πολύ καλή στρατηγική στον αγώνα, από την στιγμή που ακυρώθηκε η δεύτερη ειδική, και έγειρε η ζυγαριά υπέρ της KTM και κατάφεραν να έρθουν ποιο κοντά στην νίκη. Δεν κέρδισαν τις τελευταίες ειδικές του αγώνα και πιστεύω πως έκαναν καλά, κάνοντας έναν αγώνα συντήρησης, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτα την νίκη τους στο Ντακάρ, απεναντίας, αυτό δείχνει μια πολύ καλή στρατηγική από όλη την ομάδα, έτσι οδήγησαν με λιγότερο ρίσκο να πάθουν κάποιο ατύχημα και να τραυματιστούν, παρόλα αυτά οδήγησαν πολύ γρήγορα! Η KTM κατάφερε για άλλη μια φορά, την 16η συνεχόμενη, κατάφερε να κερδίσει το Ντακάρ και να προσθέσει άλλο ένα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη της ομάδας και της εταιρείας της!
Οι πρώτες θέσεις μετά από όλες τις εξελίξεις, τους τραυματισμούς, τις εγκαταλείψεις και τις τιμωρίες, πήγαν σε οδηγούς που ήταν «outsider», που δεν τους περίμενε κανείς ότι μπορούν να κερδίσουν το Ντακάρ!
Ο Sam Sunderland (KTM) κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο Dakar, στο πρώτο Ντακάρ που κατάφερε να τερματίσει. Ο Βρετανός είχε δείγματα για την καλή του κατάσταση και φόρμα όλη την χρόνια. Οδήγησε συνετά, μυαλωμένα, γρήγορα και κατάφερε να πάρει μια άξια νίκη! Να πούμε εδώ ότι ο Sunderland είναι ο πρώτος Βρετανός που κερδίζει Ντακάρ!
Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι αυτό του Gerard Farrés, όπου κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να ανεβεί στο βάθρο, που δείχνει πως το Ντακάρ είναι ένας αγώνας που απαιτεί πείρα, πέρα από την ταχύτητα, την φυσική κατάσταση, την προετοιμασία και όλα τα υπόλοιπα. Έχουμε τρέξει μαζί στην ιδία ομάδα (Aprilia) και τον ξέρω καλά σαν οδηγό, και νομίζω πως δικαιώθηκε για όλη του την πορεία, μια θέση στο βάθρο του άξιζε!
Αυτοί που αξίζουν με το παραπάνω τα συγχαρητήρια όλων, είναι οι ιδιώτες οδηγοί, που στηρίζουν τον αγώνα τόσα χρόνια !
Αξίζει να σημειώσουμε την συμμετοχή και τον τερματισμό του Ιταλού Franco Picco που αγωνίζεται στο Ντακάρ από το 1985, από τους ποιο παλιούς αγωνιζόμενους που τρέχουν ακόμα!
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>