Moto 3 – Ο David Muñoz πήρε την πρώτη του νίκη στο Aragon με μια εντυπωσιακή προσπέραση στον τερματισμό – Αποτελέσματα
Ο David καταφέρνει να προσπεράσει τον Quiles στην τελευταία στροφή, με τον Rueda να χάνει πολύτιμους βαθμούς από τον Piqueras.
Ο David Muñoz ήταν ο νικητής του αγώνα Moto3 στο Grand Prix Aragon στο Motorland. Ήταν η πρώτη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, την οποία κατέκτησε με μια εξαιρετική προσπέραση στη στροφή του τερματισμού. Στην εκκίνηση, ο Rueda κράτησε την pole position. Ο Quiles πέρασε γρήγορα τον Lunetta.
Ο Nepa, που εκκινούσε από πιο πίσω, και ο Vicente Perez είχαν πτώση στον πρώτο γύρο. Ο Ισπανός έπεσε και παρέσυρε τον Ιταλό, ο οποίος κατάφερε να επιστρέψει, αλλά κατέληξε τελικά στα pits. Ο Perez αναμενόταν να δεχθεί ποινή, καθώς ήδη είχε τιμωρία long lap από προηγούμενους αγώνες, την οποία και εκτέλεσε.
Ο Rueda προσπαθούσε να διασφαλίσει την πρώτη θέση. Ο Quiles, ο Almansa και ο Muñoz ήταν όμως στην ρόδα του. Ο Roulstone, που ήταν πιο μπροστά, υπέστη τεχνικό πρόβλημα, σήκωσε το χέρι του στη μέση της ευθείας και εγκατέλειψε.
Ο Quiles παραλίγο να είχε επαφή με τον Muñoz, αλλά είχε έξοδο, χάνοντας θέσεις χωρίς να πέσει. Έπεσε στην έβδομη θέση, περίπου 1,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον πρωτοπόρο. Το γκρουπ περιορίστηκε σε δέκα αναβάτες: Rueda, Muñoz, Lunetta, Quiles, Almansa, Furusato, Piqueras, Carpe, Kelso και Yamanaka.
Με έξι γύρους να απομένουν, η κατάσταση άλλαξε: ο Lunetta και ο Muñoz επιτέθηκαν στον Rueda στην πρώτη στροφή. Οι υπόλοιποι είδαν την αδυναμία του και κινήθηκαν επιθετικά. Ο Jose Antonio έπεσε από πρώτος σε έκτος μέσα σε μισό γύρο.
Ο Quiles επιτέθηκε αποφασιστικά για να πάρει το προβάδισμα, αλλά ο Almansa τον πέρασε και προσπάθησε να ανεβάσει ρυθμό.
Ωστόσο, ο Quiles δεν άφησε τον αναβάτη από την La Mancha να πάρει τον έλεγχο και τον ξαναπέρασε. Οι μάχες συνεχίστηκαν, με όλους να προσπαθούν να κερδίσουν θέσεις.
Ο Maximo έλαβε προειδοποίηση για ποινή λόγω συνεχούς υπέρβασης των όριων της πίστας. Με δύο γύρους να απομένουν, ο Muñoz πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα, αλλά ο Quiles απάντησε. Ο Rueda βγήκε λίγο εκτός γραμμής και έπεσε στην ένατη θέση.
Ο Quiles πέρασε ολόκληρο τον τελευταίο γύρο μπροστά. Όλα κρίθηκαν στο φρενάρισμα της τελευταίας στροφής. Ο David Muñoz βούτηξε στην εσωτερική και πέρασε τον Maximo. Τερμάτισε πρώτος με διαφορά 0.050 δευτερόλεπτων.
Η δόξα έφτασε τελικά στον αναβάτη από το Brenes, η πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3. Παρόλο που έχει συχνά επικριθεί για την επιθετικότητά του, η προσπέραση ήταν καθαρή και άψογη.
Ο Carpe κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, προσπερνώντας τον Almansa. Ο Rueda, αντίθετα, τερμάτισε μόλις όγδοος, ενώ ο Piqueras, τερμάτισε έκτος, πλησιάζοντάς τον στη βαθμολογία. Ο David ήταν δικαιολογημένα εκστασιασμένος. Έκλαψε ακόμη και από τη χαρά του. Και όχι άδικα. «Χρειαζόμουν αυτή τη νίκη. Είχα την ευκαιρία να περάσω και το έκανα», δήλωσε.
Ο Quiles, παρότι δέχθηκε συγχαρητήρια από τον μέντορά του Marc Marquez, ήταν έξαλλος:«Είμαι λίγο θυμωμένος. Βγήκα λίγο έξω και με πέρασε· δεν γινόταν να τον ξαναπεράσω στην ευθεία» παραδέχθηκε.