Ο Johann Zarco ισχυρίζεται ότι η Honda επωφελείται από το να μην επικεντρώνει την ανάπτυξη του MotoGP της σε έναν μόνο αναβάτη, αναφερόμενος στον Marc Márquez.
Το Honda RC213V, έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν του 2012, ενώ στη συνέχεια την επόμενη χρονιά πήγε στα χέρια του rookie Marc Márquez, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του ως αστέρι του ιαπωνικού εργοστασίου το 2013.
Από τότε αυτή η μοτοσυκλέτα κέρδισε 6 παγκόσμια πρωταθλήματα, πριν καθηλωθεί χωρίς τον Marc Marquez στην ομάδα και χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις των Ευρωπαίων που είχαν μια τρομερή άνοδο, αφήνοντας τα Ιαπωνικά εργοστάσια να μην μπορούν να ακολουθήσουν!
Τώρα μετα την αποχώρηση του Marc Marquez η Honda προσπαθεί να βρει έναν άλλο δρόμο, να ακολουθήσει την τακτική των Ευρωπαίων και να επανέλθει στην κορυφη, εκμεταλλευομένη και τις παραχωρήσεις.
Ο Zarco κατάφερε να ξεπερνά σταθερά τους εργοστασιακούς αναβάτες Joan Mir και Luca Marini στο Κατάρ. Όταν ρωτήθηκε εάν η Honda πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο σε αυτόν καθώς προσθέτει περισσότερα εξαρτήματα στη μοτοσυκλέτα του, είπε:
« Δεν πρέπει να εστιάζουν πολύ σε μένα. Ακόμα κι αν μπορώ να είμαι πιο γρήγορος μερικές φορές, αυτό που μοιραζόμαστε μεταξύ μας είναι να βοηθήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της Honda, θα είναι ένα όφελος για όλους. Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη αλλαγή από την προηγούμενη χρονιά είναι ότι δεν υπάρχει είναι σπουδαίος ηγέτης στην επίσημη ομάδα.»
«Δεν θέλω να πω ότι φταίει ο ηγέτης, αλλά ότι οι δύο ομάδες μοιάζουν πολύ και αυτό είναι χρήσιμο και για τις δύο για να αποκτήσουν μια πλήρη ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας, και η Honda το κάνει τώρα έτσι. Καταλαβαίνετε ότι στο παρελθόν έχοντας την άποψη «ο Marc μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα» ίσως επικεντρώθηκαν πάρα πολύ σε αυτά », συνέχισε, αναφερόμενος στον #93 και τη Repsol.
Ο Γάλλος πιστεύει ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Κατάρ θα επιτρέψουν στη Honda να διορθώσει τα αδύνατα σημεία της μοτοσυκλέτας της, ενώ μελετά πώς να επωφεληθεί από το νέο σύστημα παραχώρησης για το 2024. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους αγώνες ως εξέλιξη γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η μοτοσυκλέτα δεν είναι έτοιμη για βάθρο, αλλά σαφώς είναι πολύ καλύτερη από το έργο των δύο τελευταίων ετών», υποστήριξε.
«Η καλύτερη αναφορά στο Κατάρ ήταν ο Viñales για εμάς. Επειδή η Aprilia ήταν μια από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες στο Losail. Δεν είχε τόση αυτοπεποίθηση, έτσι απέτυχε λίγο στην αρχή των δύο αγώνων και τουλάχιστον κατάφερα να τον ακολουθήσω.»
«Και μπορούσα επίσης να δω ότι δεν μπορούσα να τον ακολουθήσω [μετά], κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έτσι ήταν το τέλειο παράδειγμα για να καταλάβω πού βρίσκομαι ως αναβάτης και στη συνέχεια επίσης να δώσω πληροφορίες σχετικά με το πώς είναι η μοτοσυκλέτα.»
« Έχουμε κάποιες παραχωρήσεις, επομένως περισσότερες δοκιμές και περισσότερα ανταλλακτικά να φέρουμε στις δοκιμές , και αυτό θα είναι χρήσιμο. Υπάρχει μια ισορροπία στη μοτοσυκλέτα, δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μυστικό. Αλλά όλοι πρέπει να βρουν αυτήν την ισορροπία, και η Honda προσπαθεί να βρει τον τρόπο.»
Ο ομόσταυλός του Zarco, Takaaki Nakagami , έχει δει μεγάλη διαφορά στον χρόνο απόκρισης του Ιάπωνα κατασκευαστή τους τελευταίους μήνες. Ο Ιάπωνας λέει ότι όχι μόνο έχει περισσότερες συζητήσεις από ποτέ με τους μηχανικούς, αλλά υπάρχει επίσης μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ της δορυφορικής ομάδας και της εργοστασιακής ομάδας, με τους Zarco και Nakagami να λαμβάνουν τώρα νέα εξαρτήματα ταυτόχρονα με τον Mir και τον Marini.
«Σίγουρα εντυπωσιάστηκα με το πώς άλλαξαν τα συστήματα, και την προσέγγιση.», είπε ο Nakagami. «Οι άνθρωποι μέσα στο εργοστάσιο αλλάζουν πολύ. Δεν ξέρω ακόμα πολλά πρόσωπα εκεί . Η επίσημη ομάδα και η ομάδα μας φαίνονται περισσότερο σαν μια μονάδα, οπότε η αίσθηση είναι καλή.»
«Έτσι, κάνω περισσότερες συζητήσεις με τους Ιάπωνες και μπορώ να τους εξηγήσω πράγματα. Είναι ωραίο. Αισθάνομαι περισσότερο σαν οικογένεια, στην οικογένεια της Honda. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι και να βελτιωθούμε γιατί κάθε αναβάτης θέλει να έχουμε μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα. Και θέλουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τους μηχανικούς, οπότε ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι», κατέληξε.