5 November 2024
MotoGP 2021WSBK 2021Διεθνή Επικαιρότητα

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την εκδίωξη κατοίκων της περιοχής με ΩΜΗ ΒΙΑ για την κατασκευή της πίστας Mandalika στην ινδονήσια

Την ώρα που η FIM και η Dorna επισκέφτηκαν την πίστα στο  Mandalika της ινδονήσια για να ελέγξουν την πρόοδο των εργασιών, ο ΟΗΕ καταγγέλλει την εκδίωξη των κατοίκων της περιοχής με βία για να κατασκευαστεί η πίστα!

Ο Franco Uncini , ο εκπρόσωπος της Dorna, ο Loris Capirossi και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports, Carlos Ezpeleta , επισκέφτηκαν το Mandalika International Street Circuit για να ελέγξουν την πρόοδο των εργασιών αυτού της νέας πίστας που θα φιλοξενεί το Ινδονησιακό Grand Prix από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου που έστειλε η διοργάνωση του πρωταθλήματος, τα μέλη της FIM και της Dorna “εντυπωσιάστηκαν από την εξέλιξη του έργου καθώς και από τους κανονισμούς ασφαλείας που εφαρμόστηκαν” σε αυτή την πίστα στο  Mandalika, όπου θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου τ του Παγκόσμιου Superbikes, ένα πρωτάθλημα που θα έχει επίσης ετήσιο γεγονός σε αυτήν τη χώρα από τώρα και στο εξής.

Ωστόσο, ό, τι λάμπει δεν είναι ο χρυσός.

Η επίσκεψη της FIM και της Dorna σε αυτό το τουριστικό συγκρότημα αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπίπτει με μια πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε ο ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλλει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων του Lombok, για χρήση βίας από μέρος του Ινδονησιακού στρατού με σκοπό την εκδίωξη των κατοίκων της περιοχής χωρίς να τους προσφέρει αντάλλαγμα και κάθε είδους οικονομική αποζημίωση.

Ο Olivier De Schutter, ένας από τους παρατηρητές του ΟΗΕ που ταξίδεψε στο Lombok, διαβεβαίωσε ότι «οι αγρότες και οι ψαράδες έχουν εκδιωχτεί από τη γη τους και έχουν υποστεί την καταστροφή των σπιτιών τους, των χωραφιών, των πηγών νερού, των πολιτιστικών χώρων και των θρησκευτικών, από την Κυβέρνηση της Η Ινδονησία και την ITDC (Ινδονησιακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) που προετοίμασαν την Mandalika για να γίνει «Νέο Μπαλί».

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενήργησε ο ΟΗΕ τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες κάτοικοι εκδιώχθηκαν με τη χρήση ωμής βίας για να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους χωρίς να τους δώσουν τη δυνατότητα να δεχτούν οικονομική αποζημίωση ή μετεγκατάσταση σε άλλο μέρος της χώρας η σε νησί έξω από το συγκρότημα.

«Αξιόπιστες πηγές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής απειλήθηκαν και εκφοβίστηκαν και εκδιώχθηκαν βίαια από τα εδάφη τους χωρίς αποζημίωση . Παρά τα ευρήματα αυτά, η ITDC δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει αποζημίωση ή να επιλύσει τις διαφορές γης», αναφέρει ο ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Αυτό το τεράστιο έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) και έχει προσελκύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων από ιδιωτικές εταιρείες. Ο γαλλικός όμιλος VINCI Construction Grands Projets είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή της πίστας Mandalika, πολλά ξενοδοχεία, νοσοκομείο, υδάτινο πάρκο και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι επιχειρήσεις και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), που χρηματοδότησαν το τρέχον έργο, απέτυχαν «να εντοπίσουν, να αποτρέψουν, να μετριάσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται στις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνεται στη σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Κατά την άποψη του ΟΗΕ, όλες αυτές οι εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια που έγχυση εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή αυτού του σύνθετου μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά της πολιτικής της κυβέρνησης της Ινδονησίας, όταν πρόκειται για την απαλλοτρίωση της γης από τους κατοίκους της: «Υπό το φως της σκοτεινής ιστορίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρπαγών γης στην περιοχή, το AIIB και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κοιτάξουν το αντίθετο και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως. Η αποτυχία τους να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με συμμετοχή σε τέτοιες καταχρήσεις»

«Οι αυτόχθονες άνθρωποι δεν έχουν νομική προστασία έναντι της γης τους και δεν ζητείται η γνώμη τους ούτε συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με έργα που, μάλιστα, δεν τους ωφελούν», δήλωσε η Rukka Sombolinggi, γενική γραμματέας της συμμαχίας αυτόχθονων λαών του Αρχιπελάγους (Peoples Alliance of the Archipelago – AMAN). «Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει επενδυτές στη βιομηχανία, τα ορυχεία και τον τουρισμό για να αναζωογονήσει την οικονομία, αλλά πρόκειται για λύσεις που πλήττουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και έχουν, επίσης, σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

«Το έργο στη Μανταλίκα θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιέπαινες δεσμεύσεις της Ινδονησίας για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης και τις υποκείμενες υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τουριστική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ουσιαστικά ασυμβίβαστη με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης», αναφέρει ο De Schutter.

«Δεν είναι καιρός για μαζικά διακρατικά τουριστικά έργα υποδομής που ωφελούν λίγους οικονομικούς παράγοντες και όχι ολόκληρο τον πληθυσμό» συμπλήρωσε. Αντ ‘αυτού, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις που επιθυμούν να ανακάμψει η οικονομία τους μετά την πανδημία «πρέπει να επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου τους και στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Προτρέπουμε την ινδονησιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το ITDC σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Παροτρύνουμε, επίσης, το AIIB και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μην χρηματοδοτούν και να μην εμπλέκονται σε έργα και δραστηριότητες που συμβάλλουν σε παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner