ΟΔΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ – Τα μάτια είναι ανοιχτά αλλά το μυαλό κοιμάται
- Τι είναι η οδική ύπνωση
Η έννοια της οδικής ύπνωσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1921. Είναι η κατάσταση όπου η συνείδηση του οδηγού και το υποσυνείδητο μυαλό επικεντρώνονται σε διαφορετικά πράγματα. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του ανοιχτά αλλά το μυαλό του είναι “κλειστό”.
Ο Κλινικός Ψυχολόγος İhsan Öztekin έδωσε πληροφορίες για την ύπνωση στο δρόμο, η οποία προκαλεί μεγάλο μέρος των τροχαίων ατυχημάτων. Ο ειδικός Κλινικός Ψυχολόγος İhsan Öztekin δήλωσε ότι η υπνωτική επιρροή είναι εγγενής σε κάθε άνθρωπο και είπε: «Είναι μια διαδικασία που κάθε άτομο βιώνει πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του, συχνά χωρίς να το γνωρίζει. Για αυτόν τον λόγο, ο ισχυρισμός όσων ισχυρίζονται ότι «δεν έχω πέσει ποτέ σε ύπνωση» είναι ένας ψευδής και ανούσιος ισχυρισμός». είπε.
- «Όχι μόνο ο οδηγός, αλλά και οι επιβάτες μπορούν να είναι θύματα της οδικής ύπνωσης»
Ο Öztekin λέει, «Η ύπνωση του δρόμου ορίζεται γενικά από τους οδηγούς οχημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο επιβάτης στο όχημα δεν θα υπνωτιστεί. Το άτομο που κάθεται δίπλα στον οδηγό μπορεί επίσης να βιώσει ύπνωση στον δρόμο ή ένας επιβάτης που κάθεται δίπλα στο παράθυρο του λεωφορείου μπορεί να βιώσει ύπνωση στο δρόμο ενώ κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Φυσικά, η εμπειρία του οδηγού από την ύπνωση του δρόμου είναι πολύ πιο σημαντική από τον επιβάτη, καθώς είναι η αιτία πολλών ατυχημάτων. Η ύπνωση του δρόμου είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τη σύγκρουση με ακίνητα οχήματα με υψηλές ταχύτητες. Δηλώσεις όπως “Ξαφνικά βρεθηκε μπροστά μου” και ότι “δεν το είδα”, στην πραγματικότητα οφείλεται σε ύπνωση στο δρόμο».
- «Τα μάτια είναι ανοιχτά αλλά το μυαλό κλειστό»
Υπογραμμίζοντας ότι ο οδηγός δεν γνωρίζει την ύπνωση του δρόμου, ο Öztekin είπε:
«Η έρευνα δείχνει ότι η ύπνωση ξεκινά περίπου 2,5 ώρες μετά την εκκίνηση του ταξιδιού. Τα μάτια του οδηγού είναι ανοιχτά, κοιτάζοντας το δρόμο. Από τη μια, ο εγκέφαλος συνεχίζει να εκτελεί αυτόματα τη δουλειά του, δηλαδή αντιλαμβάνεται οπτικά ερεθίσματα και κάνει τις σωστές ενέργειες. Από την άλλη, με το υπνωτικό αποτέλεσμα, το συνειδητό μυαλό εστιάζει σε κάτι εντελώς διαφορετικό από την οδήγηση. Ακόμα κι αν ο οδηγός συνεχίσει να οδηγεί επειδή είναι σε “έκσταση”, η επίγνωσή του για το δρόμο μειώνεται και αρχίζει μια αναισθησία προς το δρόμο. Με το υπνωτικό αποτέλεσμα, τα μάτια είναι ανοιχτά και το μυαλό κλειστό. Το άτομο δεν θυμάται αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία, το άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει απώλεια λογικής και μνήμης. Αυτό ορίζεται επίσης ως «κοιμάται κανείς με τα μάτια ανοιχτά».
- «Η οδική ύπνωση είναι η αιτία πολλών ατυχημάτων»
Ο ειδικός κλινικός ψυχολόγος İhsan Öztekin δήλωσε ότι πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει πρόβλημα στο δρόμο, στην κυκλοφορία ή στο όχημα, ο λόγος του οποίου είναι δύσκολο να εξηγηθεί, πιστεύεται ότι προκαλούνται από την επίδραση της ύπνωσης του δρόμου. Είναι πιο συνηθισμένο σε μακρινά και νυχτερινά ταξίδια. Σε μεγάλους εθνικούς δρόμους οι οδηγοί μπαίνουν σε κατάσταση “έκστασης με δεμένα τα μάτια”. Οι οδηγοί οχημάτων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να βιώσουν αυτή την κατάσταση περισσότερο». είπε.
Τονίζοντας ότι η ύπνωση στο δρόμο δεν είναι μια κατάσταση και μια διαδικασία που μπορεί να βιώσει κάθε άτομο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο Öztekin απαρίθμησε τις προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι οδηγοί για να αποφύγουν την ύπνωση στο δρόμο, ειδικά για μεγάλα ταξίδια:
- ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΥΠΝΩΣΗΣ
«Δεν πρέπει να ξεκινά όταν είναι κουρασμένος και άυπνος. Θα πρέπει να ξεκινήσετε ξεκούραστοι και μετά από τουλάχιστον 5 ώρες ύπνου. Η εσωτερική θερμοκρασία του οχήματος πρέπει να ελέγχεται και να αερίζεται συνεχώς. Πρέπει να λαμβάνονται πολλά υγρά. Εάν είναι δυνατόν, μασήστε τσίχλα ενώ οδηγείτε.
Θα είναι καλύτερα να ακούτε τραγούδια των οποίων ο ρυθμός αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού αντί της αγαπημένης σας μουσικής.
Ένα διάλειμμα για καφέ η τσάι πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες. Εάν υπάρχει επιβάτης στο όχημα, μιλήστε με τον οδηγό χωρίς να του αποσπάτε την προσοχή.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δεν πρέπει να κοιτάμε πάντα ένα συγκεκριμένο σημείο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να εστιάζει κανείς στις οδικές γραμμές, αλλά να βλέπει διαφορετικά ερεθίσματα όπως οδικές πινακίδες, σήματα κυκλοφορίας, δέντρα στην άκρη του δρόμου. Ο συνεχής έλεγχος του περιβάλλοντος χώρου από τον πίσω καθρέφτη θα αυξήσει τη συγκέντρωσή σας στο δρόμο.
Εάν αντιμετωπίζετε υπνηλία, τα βλέφαρα σαν είναι βαριά, και έχετε πονοκέφαλο, σταματήστε και μην συνεχίσετε στο δρόμο χωρίς ξεκούραση.
Αποφύγετε να ταξιδεύετε κατά τις ώρες που κανονικά κοιμάστε κατά τη καθημερινότητα σας. Η συνομιλία με κάποιον σας αποτρέπει επίσης να αποσπάσετε την προσοχή σας.
Πίνετε άφθονο νερό κατά την οδήγηση. Επίσης, αφήστε το παράθυρο ανοιχτό ώστε να έχετε καθαρό αέρα. Εάν είναι δυνατόν, μασήστε τσίχλα ενώ οδηγείτε.»