Σε συνάντηση της Επιτροπής Grand Prix (GPC), των ομάδων, της FIM και της Dorna στο Motegi, συμφώνησαν να περιορίσουν τις ημέρες δοκιμών για το 2019.
Η δοκιμαστική σεζόν του 2018 θα είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με την φετινή, με δύο ημέρες στην Βαλένθια, την Τρίτη και την Τετάρτη μετά τον αγώνα, μετά θα ακολουθήσουν τρεις τριήμερες δοκιμές σε Sepang, Ταϊλάνδη και Κατάρ πριν από την έναρξη της σεζόν MotoGP, και μετά απο μια μέρα μέτα απο τους τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες (Jerez, Βαρκελώνη, Brno).
Το 2019, ο αριθμός των δοκιμών πριν την έναρξη της σεζόν θα μειωθεί, ενώ οι δοκιμές θα γίνουν μόνο στη Sepang και στο Κατάρ πριν από την έναρξη της σεζόν.
Οι ομάδες θα εξακολουθούν να έχουν πέντε ημέρες ιδιωτικών δοκιμών, αλλά σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τους στόχους των δοκιμών από την προετοιμασία για τον αγώνα στο να αναπτύξουν πραγματικά τις μοτοσικλέτες τους, θα επιτραπούν λιγότερες δοκιμές πριν από έναν αγώνα.
Το 2018, οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τρεις από τις πέντε ημέρες τους σε πίστες, πριν την ημερομήνια του εκάστοτε αγώνα, ενώ οι άλλες δύο μέρες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά τη διεξαγωγή του αγώνα.
Το 2019, οι ομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δύο από τις ιδιωτικές δοκιμαστικές ημέρες τους τον Νοέμβριο, μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Οι υπόλοιπες τρεις ημέρες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όπως συμβαίνει και τώρα, δεν θα επιτρέπονται ιδιωτικές δοκιμές σε πίστα 14 ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα εκεί.
Οι αλλαγές στις δοκιμές έχουν στόχο να περιορίσουν το πλεονέκτημα που κερδίζουν οι εργοστασιακές ομάδες στην προετοιμασία τους για τους αγώνες.
Οι ιδιωτικές ομάδες συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για να χρησιμοποιήσουν και τις πέντε ημέρες ιδιωτικών δοκιμών, σε αντίθεση με τις εργοστασιακές ομάδες που είναι “συνεπής” σε όλες τις δοκιμές προετοιμάζοντας το έδαφος για τον επερχόμενο αγώνα.
Έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα: η Ducati στη Βαρκελώνη και το Misano, και η Honda στο Μπρνο και το Misano, μεταξύ άλλων.
Για τους κατασκευαστές με παραχωρήσεις – δηλαδή νέους κατασκευαστές και κατασκευαστές που δεν έχουν βάθρο το 2017 – θα διατηρηθεί το δικαίωμα απεριόριστων δοκιμών.
Η GPC μείωσε επίσης τον αριθμό των έκτακτων συμμετοχών (wildcards). Από το 2018, τα εργοστάσια θα περιοριστούν σε τρεις έκτακτες συμμέτοχες ανά σεζόν Τα εργοστάσια με παραχωρήσεις θα περιορίζονται σε έξι έκτακτες συμμέτοχες.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο Michele Pirro θα μπορέσει να αγωνιστεί για τη Ducati μόνο σε τρεις διοργανώσεις το 2018, ενώ ο Mika Kallio θα μπορέσει να συμμετάσχει σε έξι αγώνες τον επόμενο χρόνο.
Μόνο τρεις κινητήρες θα είναι διαθέσιμοι σε κάθε έκτακτη συμμετοχή για ολόκληρη την σεζόν.
Η GPC οριστικοποίησε μερικές άλλες λεπτομέρειες. Η χρήση αερόσακων πρέπει να γίνει υποχρεωτική από το 2018 για όλους τους αναβάτες, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Και στους κατασκευαστές πλαισίων Moto2 χορηγήθηκαν 10 ημέρες δοκιμών με το νέο κινητήρα Triumph Moto2 που θα χρησιμοποιηθεί στην κατηγορία από το 2019.