Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε πολύς λόγος, και δικαίως, για τον φοβερό χρόνο που έκανε ο Jonathan Rea στη Χερέθ (δείτε εδώ>>), χρόνος που ήταν πολύ κοντά με των κορυφαίων αναβατών του MotoGP, αν όχι ταχύτερα. Δεν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των δύο κόσμων, των ελαστικών, των κανόνων και όλων των άλλων, αλλά θέλουμε απλώς να επισημάνουμε πόσο έχει κλείσει η ψαλίδα μεταξύ αυτών των δυο κορυφαίων πρωταθλημάτων!
Μέχρι στιγμής, δηλώνουμε απλώς το προφανές, αλλά η απάντηση στην επόμενη ερώτηση δεν είναι δεδομένη: Γιατί δεν έχει προσεγγίσει κάποια ομάδα του MotoGP τον Rea τα τελευταία χρόνια; Ο Βρετανός έκανε μοναδικό ρεκόρ κερδίζοντας σερί τις τελευταίες 3 σεζόν το πρωτάθλημα (δείτε εδώ >>) , ενώ όταν στο παρελθόν, είχε την ευκαιρία να κάνει κάποιους αγώνες στο MotoGP το 2012 ως αντικαταστάτης για τον τραυματισμένο Stoner, παρόλο που δεν είχε σχεδόν καμία εμπειρία με τις πρωτότυπες μοτοσυκλέτες του MotoGP, δεν τον εμπόδισε να φέρει καλά αποτελέσματα, αφού ήταν 8ος στο Misano και 7ος στην Αραγονία. Είναι μόλις 30 ετών, όσο περίπου και ο Zarco!
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πολλοί πρωταθλητές του SBK μετακινήθηκαν στο MotoGP. Απλά σκεφτείτε τον Colin Edwards, τον Troy Bayliss, τον Ben Spies και πιο πρόσφατα τον Cal Crutchlow, όλοι αυτοί οι οδηγοί αγωνίστηκαν με εργοστασιακές. Η τάση αυτή φαίνεται να έχει σταματήσει.
Στη Βαλένθια στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τους επίσημους μάνατζερ του MotoGP, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον βλέπουν να ανεβαίνουν οδηγοί από το SBK, η ανταπόκριση ήταν αρνητική.
Ο Λιν Τζάρβις , ο νούμερο 1 άνθρωπος της Yamaha, παραδέχθηκε ότι «το ταλέντο που θα φτάσει στην κορυφαία κατηγορία, περνάει από την Moto2 και την Moto3. Το Superbike παραμένει μόνο ως μια εξαίρεση.»
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Ιάπωνας κατασκευαστής συμμετέχει άμεσα στο πρωτάθλημα SBK, όπως και η Ducati. Ο Paolo Ciabatti , διευθυντής σπορ για τους «κόκκινους», σκέφτεται με την ίδια λογική: « Είναι ευκολότερο να διαχειριστείς τους νεαρούς αναβάτες σε αυτό το πρωτάθλημα.»
Στην πραγματικότητα, η Yamaha έχει καθιερώσει μια δυνατή συνεργασία με την Ακαδημία VR46 Riders. Η Ducati, από την άλλη πλευρά, ετοιμάζει για καιρό τώρα μια μοτοσικλέτα Moto3 για να έχει το δικό της φυτώριο. Ακόμα και η Dorna, όπου είναι διοργανωτής και για τα δύο πρωταθλήματα, κινείται κατά μήκος άλλων καναλιών για να φέρει αναβάτες στο paddock του MotoGP. Προσδοκεί σε πρωταθλήματα όπως το Cev, το Κύπελλο Rookies, το Κύπελλο Ασιατικών Ταλέντων, το Βρετανικό Κύπελλο Ταλέντων και, μόλις πριν από λίγες μέρες, από το βρετανικό πρωτάθλημα minimoto.
Παρόλο που ο Jarvis ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν πολύ καλοί οδηγοί τα τελευταία να έχουν έρθει από το SBK, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Franco , ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto2 του 2017, ο οποίος ήρθε από την κατηγορία Stock600, και πέρασε στην Moto2.
Ο Loris Baz, ήταν για 3 χρόνια στο MotoGP χωρίς πολύ καλά αποτελέσματα και τώρα γυρνά πίσω στο SBK για την επόμενη σεζόν.
Με άλλα λόγια, οι ημέρες των Edwards και των Spies φαίνεται να έχουν φύγει. Ακριβώς όπως οι ημέρες των Αμερικανών στη δεκαετία του ’90 που επικρατούσαν στο SBK.
Το θέμα φαίνεται να είναι ότι το SBK δεν είναι πλέον πρωτάθλημα που συμπληρώνει το MotoGP, αλλά μάλλον μια εναλλακτική λύση σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.
Οι μηχανές του SBK πλέον μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα πρωτότυπα του GP και εναλλακτικές λύσεις λίγες. Απλά σκεφτείτε πώς η Ducati αποφάσισε να αποσύρει τον ιστορικό δικύλινδρο κινητήρα της και να τον αντικαταστήσει με ένα αντίγραφο του Desmosedici που τρέχει στο GP.
Τώρα το μονοπάτι έχει αντιστραφεί. οι αναβάτες του MotoGP μετακινούνται στο SBK όταν δεν μπορούν να βρουν μια θέση στις εργοστασιακές ομάδες. Είναι ένα μονοπάτι που ουσιαστικά ξεκίνησε με το Biaggi και στη συνέχεια συνεχίστηκε με πολλά ονόματα, όπως ο , ο Bradl, ο Melandri και ο κατάλογος μεγαλώνει κάθε σεζόν, με τον κίνδυνο ότι το πρωτάθλημα SBK μπορεί να θεωρηθεί ως «νεκροταφείο ελεφάντων».
Πολλοί λένε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές από πολλές απόψεις, και ίσως εκεί οφείλονται οι πολλές αλλαγές που κάνει η Dorna στο SBK για το 2018 και πιστεύουμε πως θα έρθουν και άλλες.
Εν τω μεταξύ, θα περιμένουμε μια εξαίρεση στον «κανόνα» που έχει διαμορφωθεί τώρα και να δούμε ταλαντούχους αναβάτες του SBK στα MotoGP!