ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

QJMOTOR CAPPADOKIA 2025 – PART 4 – Η Καππαδοκία του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης

Το ταξίδι QJMOTOR CAPPADOKIA 2025 συνεχίζεται με τον Κωνσταντίνο Μητσάκη και το υβριδικό ATR 125, να διασχίζουν τις ιστορικές διαδρομές της Καππαδοκίας.

Μετά το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό της περιοχής, η περιήγηση συνεχίστηκε σε οικισμούς με έντονα τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και σε θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν μαρτυρίες της χριστιανικής παράδοσης.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσάκης περιγράφει την εμπειρία του παρακάτω.

«Μετά τα αρχιτεκτονήματα της φύσης, το αεικίνητο QJMOTOR ATR 125 με ξενάγησε στους οικισμούς Urgup (Προκόπι), Mustafapasa (Σινασός), Goreme (Κόραμα), Cavusin (Κοντεσάνη), Avanos (Άβανος), Derinkuyu (Μαλακοπή) και Uchisar, όπου κατέγραψα με θλίψη τα εμφανή σημάδια και τις μνήμες του άλλοτε ακμάζοντος ελληνικού στοιχείου. Με τις ανταλλαγές πληθυσμών που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης (1923), ο ελληνισμός που υπήρχε εδώ από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου δυστυχώς ξεριζώθηκε, τερματίζοντας για πάντα τη μακραίωνη παρουσία του στην περιοχή της Καππαδοκίας…

Νεοκλασικές κατοικίες με ελληνικά οικόσημα και επιγραφές, επιβλητικά αρχοντικά, Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες και βανδαλισμένες αγιογραφίες ήταν οι αδιάσειστες αποδείξεις πως ο τόπος εδώ αποτελούσε κάποτε μια από τις πολλές ελληνικές πατρίδες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Σινασός: εδώ επισκέφθηκα την εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, ήπια καφέ στο κατάστημα GORGOLI (στη Σινασό είχαν εγκατασταθεί σε παλαιότερες εποχές μέλη της ελληνικής οικογένειας Γκοργκόλη) και δείπνησα στο εστιατόριο «OLD GREEK HOUSE» (στεγάζεται σε μια παραδοσιακή κατοικία που εγκατέλειψαν οι Έλληνες ιδιοκτήτες το 1920)…   

Σειρά είχε κατόπιν η Καππαδοκία της χριστιανοσύνης. Συνώνυμη της Χριστιανικής Ανατολής, η Καππαδοκία ανέδειξε τις ασκητικές μορφές των Μεγάλων Πατέρων της Ορθοδοξίας (Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης, Γρηγόριος Ναζιανζιανός), ενώ οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια λάξευσαν στους εύπλαστους βράχους πάμπολλα μοναστικά κελιά, παρεκκλήσια και ναούς. Οι αγιογραφίες που αντίκρισα στις λαξευμένες εκκλησίες Emlalı και Karanlık (Goreme Open Air Museum) ήταν εκπληκτικές, ενώ δεν παρέλειψα να επισκεφθώ τις δυο τεράστιες υπόγειες τρωγλοδυτικές πολιτείες Kaymakli και Derinkuyu…»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner