Το 2035 θα μπει στα βιβλία της ιστορίας σαν την χρονιά οπού η Ευρώπη απαγόρευσε τους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ . Ναι, γιατί όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την διακοπή της πώλησης οχημάτων με κινητήρες καύσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την χαριστική βολή στους κινητήρες καύσης παρουσιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο «Fit for 55», το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της παραγωγής κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου μέχρι το 2035.
Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση από τα 27 μέλη της Ε.Ε. και που κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει με πρώτη την Βρετανία να το υποστηρίζει. Στόχος είναι η Ευρώπη να αναδειχθεί η πρώτη ήπειρος μέχρι το 2050 που θα είναι κλιματικά ουδέτερη από τις εκπομπές CO2.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προτείνεται η μείωση των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων έως 50-55% μέχρι το 2030. Από εκεί και πέρα όμως η ΕΕ ζητά την απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου μέχρι το 2035, περιλαμβάνοντας ακόμη και τα υβριδικά (με εξαίρεση κάποια plug-in). Και αυτό ώστε να επιτευχθεί μέχρι το 2035 η 100% μείωση των εκπομπών.
Ωστόσο, ίσως υπάρχει ελπίδα για μοτοσικλέτες: εάν στην πραγματικότητα για αυτοκίνητα είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε κινητήρας εσωτερικής καύσης θα απαγορευτεί, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών ή μεθανίου και υγραερίου, στο κείμενο αναφέρεται στα «αυτοκίνητα» Και πάνω απ ‘όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης από το 2035 σίγουρα δεν σημαίνει ότι αυτές οι κατηγορίες οχημάτων πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν από το ίδιο έτος.
Θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστούν διαφορετικές ημερομηνίες για τις μοτοσυκλέτες, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: με το Fit for 55, θα επιβληθούν δασμοί και σε εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες που ρυπαίνουν πέραν του καθορισμένου ορίου. Μια μοτοσικλέτα, επομένως, βενζίνη ή ηλεκτρική, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη περισσότερο.
Για να επιταχυνθεί η διάδοση της ηλεκτροκίνησης η ΕΕ θα θεσπίσει οδηγία για δημόσιους σταθμούς φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους κάθε το πολύ 60 χιλιόμετρα για τα EV και κάθε 150 για τα υδρογόνου.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι διαβουλεύσεις γύρω από το «Fit for 65» (το οποίο περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και σε άλλους τομείς με στόχο την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής) μπορεί να κρατήσουν 2-3 χρόνια, αλλά όλα δείχνουν πως το τέλος των συμβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι υπόθεση το πολύ δύο δεκαετιών.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θέλει η Ευρώπη να είναι σοβαρή στις εκπομπές; Όταν για τους εργοστασιακούς ρύπους δεν γίνεται καμία σοβαρή κουβέντα για περιορισμούς , αλλά ούτε και για τομείς όπως οι ναυτικές μεταφορές ή η εντατική γεωργία και αρκετά άλλα ακόμα! Το ερώτημα λοιπόν παραμένει…