Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, για την οικονομία και την κοινωνία. Μια πρωτοποριακή έρευνα για την πραγματική σχέση κόστους προς οφέλος, επικεντρωμένη στον αστικό ιστό του Παρισιού, κατέληξε σε ένα απρόσμενο εύρημα. Η αύξηση χρήσης της μοτοσυκλέτας είναι συνολικά ευεργετική για μια κοινωνία.
Άλλο έψαχναν και άλλο βρήκαν !
Στα πλαίσια της έρευνας, η ευεργετική επίδραση μετρήθηκε με οικονομικούς όρους και αποτυπώθηκε σε ένα όφελος ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2000 έως 2007.
Το όφελος προήλθε από το κέρδος σε χρόνο μετακινήσεων, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, διευκόλυνση της στάθμευσης. Όταν υπάρχουν περισσότεροι μοτοσυκλετιστές στους δρόμους, όλοι κερδίζουν.
Η έρευνα διεξάχθηκε με την καθοδήγηση του καθηγητή Pierre Kopp του πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι). Οι ερευνητές αναζήτησαν τις οικονομικές επιπτώσεις της αυξανόμενης χρήσης των δικύκλων μέσα και γύρω από το Παρίσι, στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Τα στοιχεία των ετών 2000-2007 ανάδειξαν μια προϊούσα διαρροή χρηστών από το αυτοκίνητο προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δίκυκλα.
Βρέθηκε συγκεκριμένα πως κατά την περίοδο αυτή, η χρήση δικύκλων (μοτοσυκλετών και scooter) αυξήθηκε κατά 36% και αντιπροσωπεύει πλέον το 7% όλων (δημόσιων και ιδιωτικών) των μετακινήσεων.
Δεν έχει αυξηθεί μόνον ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινούνται με δίκυκλα αλλά και η πυκνότητα της χρήσης, κατά 100 εκατ. επιβατοχιλιόμετρα. Το 53% της αύξησης οφείλεται σε επιβάτες που εγκατέλειψαν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για χάρη ενός δικύκλου, ενώ το 26,5% προέρχεται από πρώην οδηγούς αυτοκινήτων.
Οι θετικές επιπτώσεις από τη μεταστροφή αυτή εστιάζονται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση του χρόνου μετακίνησης. Ο αναβάτης ενός διτρόχου ξοδεύει τον μισό χρόνο για μια διαδρομή από ό,τι ο οδηγός ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου. Όσο για τον μέσο χρόνο αναζήτησης θέσης πάρκινγκ, από τα 16 λεπτά (για τα αυτοκίνητα), μειώνεται στα….0′ για τις μοτοσυκλέτες!
Η αλλαγή των συνηθειών και η επιλογή πολλών επιβατών να περάσουν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο δίκυκλο, έχει κι αυτή θετικές επιπτώσεις. Ο χρόνος μετακίνησης μειώνεται κατά 60%, όφελος που αποτιμάται στα 162 εκατ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό «διορθωθεί» συμψηφίζοντας το κόστος των τραυματιών και των εκπομπών ρύπων, και πάλι το αποτέλεσμα παραμένει θετικό στα 62 εκατομμύρια ευρώ.
Η ίδια μετακίνηση προς τις μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ επιδρά θετικά και στον φόρτο του δικτύου δημόσιων μεταφορικών μέσων. Κατά την τελευταία δεκαετία η χρήση του αυξήθηκε κατά 11% στο Παρίσι. Ο περιορισμός της χρήσης των αυτοκινήτων και η αύξηση των δικύκλων απελευθερώνει πολύτιμο χώρο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, με οφέλη για τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς.
Δηλαδή μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τον χρόνο των μετακινήσεων, την εκπομπή ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου.
Ο καθηγητής Pierre Kopp συνοψίζοντας αναφέρει ότι η αύξηση της χρήσης των δικύκλων είναι «αναπόφευκτη» καθώς τα οχήματα αυτά διαθέτουν «πολύ θελκτικά χαρακτηριστικά». Οι αριθμοί επίσης δείχνουν ότι η αύξηση προσφέρει πλεονεκτήματα συνολικά στην κοινωνία.
Οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ είναι σε τελική ανάλυση η επιλογή που προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό προσωπικού και δημόσιου οφέλους μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, τον κυκλοφοριακό φόρτο και την συνολική κατανάλωση καυσίμων, ενώ επιβαρύνει λιγότερο και τις οδικές υποδομές.
Το συμπέρασμα που βγάζουν είναι «Περισσότεροι μοτοσυκλετιστές και όλοι κερδίζουν»
Και βέβαια η έρευνα μένει μόνο στην οικονομική φύση του θέματος , αν εξετάσουμε και την ψυχολογική ευεξία και γαλήνη που σου προσφέρει η μοτοσικλέτα θα δούμε πόσο κέρδος έχει συνολικά τελικά ο άνθρωπος από την μοτοσικλέτα.