19 April 2024
EnduroGP 2019

10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους αγώνες enduro ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και απαιτητικούς; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν τον ερχομό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στις Σέρρες.

Για μία ακόμη χρονιά στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στις 14 Ιουνίου στις Σέρρες:
Liaison: Στην απλή διαδρομή των Γρεβενών το 2016 © ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΡΜΗΛΙΟΣ
Διάρκεια
Κάθε αγώνας enduro χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη διάρκεια του. Μία αγωνιστική μέρα σημαίνει πάνω από έξι ώρες αγώνα και περισσότερα από 150km συνολικής διαδρομής εκτός δρόμου. Κάθε γύρος του πρωταθλήματος αποτελείται από δύο ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) και κάθε μέρα μετράει ως ξεχωριστός αγώνας. Την Παρασκευή πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμασία (η super ειδική) που υπολογίζεται στην ημέρα του Σαββάτου.
Η μάχη με το χρονόμετρο
Oι αναβάτες δεν μάχονται μεταξύ τους όπως στους αγώνες ταχύτητας ή το motocross. Κάθε αναβάτης χρονομετρείται ατομικά στις ειδικές διαδρομές και έτσι προκύπτει ο συνολικός χρόνος σε αυτές, που συνήθως κρίνει και το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Μόνο στο νέο πρωτάθλημα WESS και στους αγώνες endurocross βλέπουμε μαζικές εκκινήσεις αναβατών και μάχες σώμα με σώμα μέχρι τον τερματισμό.
Η απλή διαδρομή
Το μεγαλύτερο μέρος ενός αγώνα είναι η απλή διαδρομή. Συνήθως είναι κυκλική και ενώνει τις δύο ή τρεις ειδικές διαδρομές. Περιλαμβάνει κάθε είδους τερέν και μπορεί να είναι “χαλαρή” ή “σφιχτή”. Στην πρώτη περίπτωση οι αναβάτες την ολοκληρώνουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και προβλήματα ενώ στη δεύτερη πρέπει να οδηγήσουν πολύ γρήγορα για πολλή ώρα ώστε να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα του αγώνα.
Τα καπέλα
Κάθε αγώνας έχει ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζει τον χρόνο στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε τμήμα της διαδρομής. Η διαδρομή χωρίζεται με τα ΣΕΧ (Σημείο Ελέγχου Χρόνου)
από τα οποία κάθε αναβάτης πρέπει να περάσει συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με ακρίβεια ενός λεπτού, ανάλογα με την ώρα που πήρε εκκίνηση. Αν περάσει πιο νωρίς (λόγω λάθους) ή πιο αργά (συνηθώς λόγω βλάβης) λαμβάνει ποινή που προστίθεται στον χρόνο των ειδικών διαδρομών και που παραδοσιακά ονομάζεται “καπέλο”. ΄Όταν κάποιος φτάσει πιο νωρίς στο ΣΕΧ, έχει φυσικά την “πολυτέλεια” να περιμένει λίγα μέτρα πριν και εκμεταλλεύεται τον χρόνο για λίγη ξεκούραση ή ανεφοδιασμό.
Επισκευές
Μπορούν να γίνουν από τους μηχανικούς των ομάδων μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής (service point). Σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, μια πιθανή βλάβη πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον αναβάτη χρησιμοποιώντας μόνο τα εργαλεία και τα ανταλλακτικά που μεταφέρει μαζί του. Για αυτό θα δείτε τους περισσότερους αναβάτες, εκτός ειδικών διαδρομών, να φοράνε τσαντάκι μέσης, με βασικά εργαλεία και ανταλλακτικά όπως μανέτες φρένου και συμπλέκτη.
Πολύ περπάτημα
Κανείς αναβάτης δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στις ειδικές διαδρομές πριν τον αγώνα. Ωστόσο επιτρέπεται (ή επιβάλλεται) η αναγνώριση τους, το περπάτημα δηλαδή σε αυτές ώστε να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία, να γίνει η επιλογή γραμμών και να αναπτυχθεί η αίσθηση της ασφάλειας σε κάθε αναβάτη. Οι ειδικές είναι συνήθως τρεις κι έχουν μήκος πάνω από πέντε χιλιόμετρα η κάθε μία. Πολλοί αναβάτες τις περπατούν ακόμα και τρεις φορές άρα μιλάμε για έναν μαραθώνιο εκτός δρόμου πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας! Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που ξαναπερπατάνε τις ειδικές μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας ώστε να δουν τις νέες γραμμές και τα λούκια που έχουν δημιουργηθεί.
Οι δίχρονες μοτοσυκλέτες
Ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα της μοτοσυκλέτας, οι αναβάτες προτιμούν τις τετράχρονες μοτοσυκλέτες, στο enduro υπάρχουν περιπτώσεις που οι δίχρονες φαίνεται να έχουν σημαντικό πλεονέκτημα και τις προτιμούν πολλοί πρωτοκλασάτοι οδηγοί. Όπως οι τρεις πρωτοπόροι στη βαθμολογία της EnduroGP Steve Holcombe, Bradley Freeman και Daniel McCanney.
Αλλαγή ελαστικών
Δε θα δεις σε κανένα άλλο άθλημα έναν Παγκόσμιο πρωταθλητή να αλλάζει μόνος του τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του. Μόνο στο Enduro όποιος θέλει να έχει καινούργια λάστιχα τη δεύτερη μέρα του αγώνα, από τον πρωταθλητή μέχρι όλους τους ερασιτέχνες, θα πρέπει να τα αντικαταστήσει μόνος του. Και δε μιλάμε για αλλαγή ολόκληρων των τροχών (αυτό δεν επιτρέπεται) αλλά αφαίρεση των ελαστικών από τις ζάντες, με χειροκίνητα μέσα (λεβιέδες) και τοποθέτηση νέων σε λιγότερο από 15 λεπτά. Θέλει αρκετή προπόνηση!
Η χαρά του θεατή
Η παρακολούθηση ενός αγώνα enduro είναι από μόνη της απόλαυση. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ αμέτρητων σημείων για να παρακολουθήσεις τα περάσματα των αναβατών από τις ειδικές διαδρομές, να φτάσεις ακόμα και δίπλα στην κορδέλα αν ξέρεις να αποφύγεις τα επικίνδυνα σημεία και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί καν να πληρώσεις εισιτήριο.
Μοτοσυκλέτες με προδιαγραφές δρόμου
Καθώς η διαδρομή κάθε αγώνα διασχίζει και δρόμους δημόσιας κυκλοφορίας, οι μοτοσυκλέτες των αγωνιζόμενων πρέπει να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Έτσι όλες πρέπει να έχουν φώτα, αριθμό κυκλοφορίας, ασφάλεια και να μην ξεπερνούν το καθορισμένο όριο θορύβου. Επιπλέον ο αναβάτης πρέπει να διαθέτει άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας, κάτι που δεν ισχύει για τους περισσότερους αγώνες.
Γιατί “Enduro”;
Η λέξη προέρχεται από το αγγλικό ρήμα “endure” που σημαίνει αντέχω. Η αντοχή ήταν πάντα ένα από τα βασικά προσόντα που έπρεπε να έχει τόσο ο αναβάτης όσο και η μοτοσυκλέτα του για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός αγώνα enduro.
Πηγή: redbull.com/Θοδωρής Ερμήλιος

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events