20 July 2024
MotoGP 2024ΙΣΤΟΡΙΑ

75 χρόνια και 3.392 αγώνες GP από τις 13 Ιουνίου 1949 όπου όλα ξεκίνησαν

Ο Nick Harris, η πιο γνωστή φωνή του MotoGP εμβαθύνει και μπαίνει στο τούνελ του χρόνου για να ανατρέξει σε μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από την έναρξή του το 1949

Δεν θα μπορούσαν εκείνοι οι αναβάτες, που παρατάχθηκαν στην οδό Glencrutchery, να είχαν συνειδητοποιήσει τι θα ακολουθούσε. Όχι μόνο στη μάχη τους στους επτά δύσκολους γύρους γύρω από την πίστα TT Mountain μήκους 60.721 χλμ., αλλά για τα επόμενα 75 χρόνια.

Ήταν ένα ευχάριστο, ευτυχώς στεγνό και καθαρό πρωινό του Isle of Man όταν η σημαία Manx έπεσε ακριβώς στις 11 π.μ. τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 1949.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλέτας γεννήθηκε. Τετρακόσια σαράντα επτά χιλιόμετρα αργότερα ο Freddie Frith είδε την καρό σημαία, οδηγώντας το Velocette των 350 cc για να γίνει ο πρώτος νικητής αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Freddie Frith

Εβδομήντα πέντε χρόνια και 3392 μοναδικούς αγώνες Grand Prix αργότερα, αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο.

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η FIM εγκαινίασε την πρώτη σειρά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Το πρωτάθλημα των έξι γύρων ήταν ανοικτό σε σόλο μηχανές 125, 250, 350 και 500 cc και sidecars. Οι έξι ευρωπαϊκές τοποθεσίες που επιλέχθηκαν ήταν το Isle of Man, η Βέρνη της Ελβετίας, το Assen της Ολλανδίας, το Spa-Francorchamps του Βελγίου, το Clady στο Ulster, η Βόρεια Ιρλανδία και η Monza της Ιταλίας. Ήταν ένα απίστευτα γενναίο εγχείρημα για να ξεκινήσει τόσο σύντομα μετά το τέλος του πολέμου, αλλά αποτέλεσε τα πολύ γερά θεμέλια αυτού που βλέπουμε σήμερα. Τρία τέταρτα του αιώνα αργότερα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP αποτελείται από 20 γύρους σε 16 διαφορετικές χώρες και τέσσερις ξεχωριστές ηπείρους.

Giacomo Agostini

Τόσα πολλά συνέβησαν σε αυτά τα 75 χρόνια τόσο στον κόσμο όσο και στην πίστα. Έχουν διεξαχθεί 3392 ατομικοί αγώνες grand prix στις κατηγορίες 50, 80, 125, 250, 350 και 500 cc. Τριάντα μία χώρες έχουν διοργανώσει grand prix. Εβδομήντα πέντε πίστες έχουν φιλοξενήσει grand prix σε αυτό το διάστημα. Ορισμένες πίστες, όπως το Brno, το Sachsenring και το Nürburgring, έχουν μετατραπεί από πίστες δρόμου σε ειδικά κατασκευασμένες κλειστές πίστες. Το Assen στην Ολλανδία είναι η μόνη εναπομείνασα πίστα από το αρχικό πρόγραμμα του 1949 που φιλοξενεί grand prix σε κάθε σεζόν, εκτός από το 2020 την χρονιά που χτύπησε ο Covid.

Πάνω από 6000 αναβάτες έχουν συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Έχουν εκπροσωπήσει 62 διαφορετικά έθνη που αγωνίζονται σε ένα Πρωτάθλημα που πραγματικά καλύπτει ολο τον κόσμο. Από αυτούς τους 6000, μόνο 399 διαφορετικοί αναβάτες έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ως νικητές αγώνων. 126 αναβάτες έχουν στεφθεί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές εκπροσωπώντας 21 διαφορετικά έθνη.

Jorge Lorenzo 2002 Jerez

Ο νεότερος αναβάτης που αγωνίστηκε σε grand prix κατέκτησε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών τίτλων MotoGP. Ο Jorge Lorenzo ήταν μόλις 15 ετών και μίας ημέρας όταν έκανε το ντεμπούτο του στα 125 κυβικά στη Jerez το 2002. Έπρεπε να χάσει την πρώτη ημέρα των δοκιμών για το ισπανικό grand prix επειδή ήταν ακόμα μόλις 14 ετών. Ο γηραιότερος αναβάτης που αγωνίστηκε σε grand prix ήταν ο Frank Cope. Ήταν 62 ετών.

Ο Ιταλός Giacomo Agostini εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς και ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του πρωταθλήματος. Δεκαπέντε παγκόσμιους τίτλους και 122 νίκες σε grand prix που πέτυχε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 350 και 500 κυβικών εκατοστών, τα οποία δεν είναι πιθανό να ξεπεραστούν ποτέ.

Τέλος, θυμηθείτε εκείνο το πρωινό στο Isle of Man πριν από 75 χρόνια. Μπορεί ο Freddie Frith να μην κατάλαβε ποτέ τη σημασία εκείνης της νίκης στα 350 κ.εκ., αλλά ο Νεοζηλανδός Sid Jensen την κατάλαβε σίγουρα. Ήταν αποφασισμένος να γίνει ο πρώτος αναβάτης που θα ξεκινούσε τις προπονήσεις για έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μέσα στο σκοτάδι, πέντε ή έξι ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης πρωινής προπόνησης στις πέντε το πρωί, πήρε το AJS 350 cc του στη γραμμή εκκίνησης. Οι φίλοι του φύλαγαν τη μηχανή του όλη τη νύχτα, προκειμένου να μπορέσει να πάρει τη θέση του στην ιστορία καθώς ο ήλιος ανέτειλε πάνω από τον κόλπο Douglas.

Ben Drinkwater

Τραγικά, αυτός ο πρώτος αγώνας περιλάμβανε και το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Ben Drinkwater έχασε τη ζωή του όταν συνετρίβη στον τέταρτο γύρο.

Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε αυτά τα 75 χρόνια αγώνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θυμόμαστε και τιμούμε τους αναβάτες που έχασαν τη ζωή τους ζώντας και κυνηγώντας ένα όνειρο.

πηγή: © motogp.com – © Nick Harris

75 χρόνια MotoGP: Ποιος έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα περισσότερες φορές και πόσους τίτλους έχει κάθε αναβάτης

Το MotoGP θα γιορτάζει όλο το 2024, τα 75 χρόνια αγώνων!

MotoGP 2024

Δείτε επίσης: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ MotoGP 2024  -–- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner