Alex Barros: “Αυτό που κάνει ο Marquez στην ηλικία του είναι κάτι ιστορικό”

Ο Alex Barros, ένας από τους πιο χαρισματικούς αναβάτες της δεκαετίας του 1990 στην κατηγορία 500cc και τα πρώτα χρόνια της MotoGP, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και τους αναβάτες της Repsol Honda.

Ο Alex Barros, ο μοναδικός βραζιλιάνος αναβάτης που εχει κερδίσει αγώνες τόσο στα 500cc όσο και στο MotoGP, εξακολουθεί να είναι στενά συνδεδεμένος με τον κόσμο των αγώνων μοτοσικλέτας. Σήμερα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας ο ίδιος με δική του ομάδα σαν οδηγός, αλλά και σαν προπονητής. Πριν από τον γερμανικό GP, ο Βραζιλιάνος εξηγεί πώς είδε τον αγώνα στο Assen πριν από δύο εβδομάδες και αναλύει τις πιθανότητες του Marc Márquez και του Dani Pedrosa στο Sachsenring.

Με τι ασχολείστε σήμερα;

«Έχω μια ομάδα στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας, στην κορυφαία κατηγορία, και έχω επίσης ένα project στη Βραζιλία με τον Emilio Alzamora, με το οποίο στοχεύουμε να προετοιμάσουμε νέους αναβάτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη φέρει τρεις μοτοσικλέτες και σήμερα έχουμε τον Diogo Moreira στο ισπανικό πρωτάθλημα Moto4, στον οποίο είναι τρίτος συνολικά. Εκτός από αυτό, στα σχεδόν 48 μου χρόνια έκανα μια επιστροφή πέρυσι και τερμάτισα δεύτερος στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας. Η ιδέα είναι να οδηγήσω και  φέτος και να σταματήσω, αν και η ομάδα θα συνεχίσει, καθώς αποτελείται από άλλους αναβάτες ».

Πότε θα σας δούμε ξανά στο paddock του MotoGP;

«Το MotoGP είναι η ζωή μου και αν και δεν ήμουν σε θέση να πάω σε αγώνες για τα τελευταία δύο χρόνια, θα ήθελα να βρεθώ και πάλι σε GP στο τέλος αυτής της σεζόν, για να δω τους φίλους και τους ανθρώπους με τους οποίους ήμουν για χρόνια μαζί τους.»

Είστε ο μοναδικός Βραζιλιάνος που κέρδισε στα 500cc και MotoGP. Θα δούμε έναν συμπατριώτη σας να εχει την δική σας επιτυχία;

«Προκειμένου να προωθηθούν οι αγώνες μοτοσικλέτας στη Βραζιλία, εργάζομαι σε ένα πρόγραμμα για επτά χρόνια. Η ιδέα είναι ότι οι αναβάτες που τρέχομε εδώ συνεχίζουν να συμμετέχουν στο ισπανικό πρωτάθλημα και να έχουν μέλλον με τις ομάδες τεχνικών σχολών της Monlau Repsol. Αν ο Diogo Moreira κάνει καλή δουλειά, θα πρέπει να πάει στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ταλέντων και αν τα καλά αποτελέσματα συνεχίσουν, θα πάει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και, τέλος, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 – πάντα στη δομή του Emilio Alzamora. Επιπλέον, στη Βραζιλία έχουμε προωθητικές κατηγορίες με μοτοσυκλέτες δρόμου και κατηγορίες με αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Αυτό που χρειάζεται η Βραζιλία είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέα ταλέντα όπως στην Ισπανία, όπου άρχισαν να δουλεύουν στα πρωταθλήματα νέων  από το 1986 [ο πρώτος αναβάτης από εκεί ήταν ο Crivillé].

Τι γνώμη έχετε για το Ολλανδικό GP;

«Ο αγώνας στο Assen ήταν φανταστικός – ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του MotoGP. Μου θύμισε κάποιους παρόμοιους αγώνες, όπως για παράδειγμα το Phillip Island το 2001, όπου η μπροστινή ομάδα αγωνίστηκε για ένα μεγάλο μέρος του αγώνα. Μακάρι να ήταν έτσι οι περισσότεροι αγώνες έτσι, αν και είναι δύσκολο να βαρεθείτε στους αγώνες του MotoGP, καθώς υπάρχει μεγάλη ισότητα μεταξύ των εργοστασίων. Για παράδειγμα, η Suzuki έχει έρθει και έχει καλά αποτελέσματα, όπως το βάθρο του Rins στην Ολλανδία, και ίσως σε μια πίστα όπως στη Γερμανία, όπου είναι καλές για  τις λιγότερο δυνατές μοτοσυκλέτες, μπορούν να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα. Είναι πολύ διασκεδαστικό και πολύ ωραίο να βλέπετε όλα τα εργοστάσια που αγωνίζονται. Ελπίζω ότι η KTM και η Aprilia θα είναι επίσης ποιο ανταγωνιστικές σύντομα.»

Τι νομίζετε για το πρώτο μισό της σεζόν του Marc Márquez;

«Ο Marc είχε ένα φανταστικό πρώτο μισό της σεζόν. Χωρίς να το βάλει κάτω, από πέρυσι ήταν καλύτερος από όλους τους άλλους. Είναι ένας ταλαντούχος και πολύ γρήγορος αναβάτης, όπως μπορούμε να επαληθεύσουμε εδώ και πολύ καιρό. Πέρυσι η μοτοσυκλέτα του ειχε κάποιες δυσκολίες, έπρεπε πραγματικά να πιέσει και αυτό τον έκανε να γίνεται ακόμα καλύτερος αναβάτης. Φέτος, όπου η μοτοσικλέτα είναι ανταγωνιστική, του δίνει μια ώθηση. Ο τρόπος που οδηγεί, ο ρυθμός που έχει … Μερικές φορές κάνει λάθη, όπως συμβαίνει σε όλους, αλλά αυτό που κάνει ο Marc στην ηλικία του είναι κάτι ιστορικό ».

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το Γερμανικό Grand Prix;

«Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτή την πίστα, όπου είχα καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάτι παρόμοιο με τον Assen. Ο Marc έχει κερδίσει τόσες φορές στο Sachsenring, δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά ελπίζω ότι ολόκληρη η ομάδα της Repsol Honda να έχει έναν καλό αγώνα.»

Το Sachsenring είναι μια πίστα όπου ο Dani Pedrosa εχει κερδίσει τέσσερις φορές στο MotoGP, τρεις από αυτούς συνεχόμενους πριν την άφιξη του Marc στην κορυφαία κατηγορία. Τι πιστεύετε ότι θα δούμε από το Dani στην Γερμανία;

«”Ο Dani πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτή την πίστα στο παρελθόν. Νομίζω ότι περνάει μια δύσκολη στιγμή ψυχολογικά, αφού έχει πολύ περισσότερο ταλέντο από ότι δείχνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι εκεί, σε μια πίστα που είναι καλή γι ‘αυτόν, θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι το καλά αποτελέσματα.»

Related Posts