Αποζημίωση σε οδηγό που πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ και τον «ανέβασαν» στο Facebook
Άλλη μια περίπτωση οπού ο θύτης εκμεταλλεύεται την «τυφλή δικαιοσύνη» και μετατρέπεται σε θύμα!
Αποζημίωση 70.000 ευρώ ζήτησε ένας οδηγός από γυναίκα- πολίτη η οποία τον απαθανάτισε να έχει παρκάρει παράνομα το αυτοκίνητό του σε θέση ΑμεΑ και ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook. H δίκη μάλιστα έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Ευελπίδων.
Το περιστατικό συνέβη όταν η γυναίκα είδε τον οδηγό να έχει παρκάρει το όχημά του σε χώρο που αφορά ΑμεΑ και αφού του είπε ότι πρέπει να το μεταφέρει και εκείνος διαφώνησε, τον έβγαλε μία φωτογραφία, την ανάρτησε στο Facebook. Η φωτογραφία σύμφωνα με τον δικηγόρο της Βασίλη Σωτηρόπουλο είχε 19.000 αντιδράσεις και 19.000 κοινοποιήσεις. Μετά, ο συγκεκριμένος πολίτης έκανε αγωγή ζητώντας της 70.000 ευρώ.
Εν προκειμένω το ζήτημα είναι πού σταματάει το δικαίωμα ανάρτησης προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου στα social media αλλά και ποιες είναι οι εξαιρέσεις.
«Η ενστικτώδης απάντηση ενός δικηγόρου είναι ότι δεν έχεις δικαίωμα να ανεβάζεις τη φωτογραφία κανενός αλλά υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αντίλογος που συμπίπτει με τις συνθήκες του αδικήματος. Εάν λοιπόν αισθάνεσαι ότι έχεις απειληθεί, εάν δεν υπάρχουν αστυνομικές Αρχές που μπορούν επί τόπου να επέμβουν, βλέπεις ότι επιμένει αυτός και δεν κρύβεται, τότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το δικαίωμα στην κοινωνική κριτική και την καταγγελία ενός τέτοιου περιστατικού».
Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος, μιλώντας στον Realfm, επισήμανε ότι «στην Ιρλανδία που τέθηκε το ίδιο θέμα, ο επίτροπος προσωπικών δεδομένων απάντησε όχι, δεν είναι προσωπικά δεδομένα όταν έχει σταθμεύσει ο άλλος παράνομα. Αν όμως το κάνετε, μπορεί να δυσκολέψετε το έργο της Αρχής. Τα ίδια τα προσωπικά δεδομένα στον καινούριο νόμο λένε ότι για σκοπούς γενικότερων δημοσίων ζητημάτων, υποχωρεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».
«Στην περίπτωση μας η κυρία έχει μεταφέρει όλο τον διάλογο μεταξύ τους και εκείνος δεν έχει απαντήσει. Το μόνο που έχει κάνει είναι να φέρει μία αγωγή αποζημίωσης. Ο οδηγός αναφέρει μάλιστα ότι δεν μετακίνησε το αυτοκίνητό του και στην ίδια την αγωγή λέει ότι: «Εγώ ενέμεινα και άφησα το αυτοκίνητό μου εκεί». Δηλαδή έχουμε ομολογία».
Μάλιστα ο δικηγόρος της γυναίκας ανέφερε και ποια ήταν η απάντηση του οδηγού όταν εκείνη του επεσήμανε ότι έχει παρκάρει σε θέση ΑμεΑ.
«Τι σε νοιάζει εσένα» της είπε» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος.
Το αποτέλεσμα της «τυφλής δικαιοσύνης» ήταν ότι επιδικάστηκε αποζημίωση 15.000 ευρώ στον οδηγό οχήματος που είχε παρκάρει σε θέση για ΑμεΑ.
Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά του οδηγού, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών «επεσήμανε ότι η προβολή της φωτογραφίας δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη των σκοπών της καταγγελίας» και διέταξε τη διαγραφή της φωτογραφίας, την ανάρτηση της απόφασης στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και καταβολή χρηματικής ικανοποίησης, ύψους 15.000 ευρώ για παραβίαση του ΓΚΠΔ και του Ν. 4624/2019».
«Επί αγωγής, που κατέθεσε το Δικηγορικό μας Γραφείο, κατά την εκδίκαση της οποίας παραστάθηκε ο Σταμάτης Τερεζάκης, εκπροσωπώντας τον θιγόμενο, με το σκεπτικό, ότι οι αιτιάσεις αυτές πρέπει να κρίνονται από τον φυσικό δικαστή και όχι την κοινή γνώμη, με παραβίαση μάλιστα του δικαιώματος του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 3485/2020 απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επεσήμανε ότι η προβολή της φωτογραφίας δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη των σκοπών της καταγγελίας», σημειώνουν οι συνήγοροι του οδηγού.
Βεβαια μιλάμε ότι σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα θα αρκούσε να καλέσει η κυρία την τροχαία – αστυνομία και εκείνη να κάνει την δουλειά της ταχύτατα, κάτι που εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει αφού ζούμε σε ένα ανύπαρκτο κράτος και με μια παντελώς απουσία της τροχαίας – αστυνομίας από τους δρόμους και όποιος ισχυριστεί ότι το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και εδώ απλά κάνει χιούμορ.
πηγή : amea-care.gr – dikaiologitika.gr