Ελεύθερες οι προπονήσεις για αθλητές οδηγούς μοτοσυκλέτας από 5 Μαΐου
Με την άρση των μέτρων καραντίνας λόγω του κορωνοϊού που εξάγγειλε η κυβέρνηση, ξεκινά θεωρητικά και πάλι η δράση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην χώρα
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός παραλαμβάνεται στα αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας για την μετάδοση του κοροναϊού.
Από τις 5 Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις σε εγκεκριμένου τύπου Αθλητικές Εγκαταστάσεις για τους Αθλητές (με ενεργό Δελτίο Αθλητή), με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας που αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω. Αυτό θα ισχύει μέχρι τα μέσα του μήνα όπου ο Υφυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα.
Αυτό σημαίνει πως από Τρίτη μπορούν να ξεκινήσουν τα Track Day σε ταχύτητα και Motocross, ΜΟΝΟ για όσους έχουν δελτίο Αθλητή.
Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα τουλάχιστον για ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι οδηγών, που είναι το πως θα γίνονται οι μετακινήσεις των οδηγών – αθλητών και των ομάδων τους, αφού δεν επιτρέπεται η αλλαγή περιφέρειας, και αφού όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα για την ταχύτητα έχουμε μόλις δυο πίστες, ενώ για το Motocross οι περισσότερες πίστες είναι εκτός των περιφερειών των αθλητών. Ελπίζουμε πως θα υπάρχει λύση και θα περιλαμβάνετε μέσα στις εξαιρέσεις που αναφέρει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλη περιφέρεια.
Για την διεξαγωγή αγώνων, ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε αφού με δεδομένα, όπως η απαγόρευση στην μετακίνηση με αλλαγή περιφέρειας, η μη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων αρκετών παραμέτρων, δεν βλέπουμε το ενδεχόμενο να γίνονται σύντομα αγώνες τουλάχιστον πριν από τον Ιούλιο – Αύγουστο.
Βεβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.
Για τους αγώνες και πως θα ξεκινήσουν θα γράψουμε και θα προβληματιστούμε σε επόμενο άρθρο αφού μετα από όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, μπαίνουν ερωτήματα όπως αν θα γίνουν αγώνες χωρίς θεατές, ποιος θα τους διοργανώσει, με τι χρήματα και με ποια στήριξη και πολλά άλλα!
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού:
Σε τρία στάδια, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και υπό την αίρεση της διαρκούς επαναξιολόγησης της κατάστασης από τους ειδικούς, θα γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η επανεκκίνηση του αθλητισμού αρχίζει την Τρίτη 5/5 με τις προ-Ολυμπιακές ομάδες σε στίβο, ποδηλασία, κωπηλασία, ιστιοπλοϊα, κάνοε/καγιάκ, άρση βαρών, επιτραπέζια αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική και ξιφασκία.
Η πρώτη εβδομάδα θα είναι πιλοτική και θα περιλαμβάνει μόνο ατομικές προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, με πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επιπλέον, με συγκεκριμένους κανόνες μπορεί να ξεκινήσει η προπόνηση αθλητών στα λεγόμενα χαμηλής επικνδυνότητας αθλήματα (τένις, γκολφ, ποδηλασία δρόμου, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα, ορειβασία-αναρρίχηση).
Σε δεύτερο στάδιο θα καταστεί εφικτή η επανέναρξη προπονήσεων στα αθλήματα του υγρου στίβου, στα αθλήματα παραλίας (όπως το μπιτς βόλεϊ) και στο θαλάσσιο σκι), ενώ σε τρίτο στάδιο περνούν τα μαχητικά αθλήματα (πάλη, πυγμαχία, καράτε, ζίου ζίτσου, ταεκβοντό, τζούντο, παγκράτιο, κικ μπόξινγκ). Σε μεταγενέστερο χρόνο θα επιτραπούν οι προπονήσεις των αθλητών ΑμεΑ, σταδιακά και ανάλογα με τη φύση του αθλήματος.
Στον επαγγελματικό αθλητισμό, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Super League, από την Τρίτη 5/5 επιτρέπεται η προπόνηση μικρών γκρουπ παικτών (6-8 ατόμων) σε ανοιχτά γήπεδα, μόνο στους τομείς της φυσικής κατάστασης, της ενδυνάμωσης και της ατομικής τεχνικής. Θα εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα, βασισμένα και στη διεθνή εμπειρία άλλων χωρών, και προβλέπεται περιοδικός μοριακός έλεγχος των παικτών, βάσει εκτίμησης κινδύνου.
Αν και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για το πότε θα καταστεί εφικτή η επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις, γίνεται λόγος για δυνατότητα επανεκκίνησης των διοργανώσεων στο τρίτο στάδιο, περί τα μέσα Ιουνίου, οπωσδήποτε κεκλεισμένων των θυρών.
Για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση, χάντμπολ), ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις των διοργανωτών για τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων και εν συνεχεία θα αποφασίσει για τη δυνατότητα επιστροφής σε ατομικές προπονήσεις, σε μεταγενέστερο πάντως χρόνο.
Οι δέκα βασικές αρχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, είναι οι εξής:
- Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μία είσοδο.
- Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.
- Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
- Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.
- Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.
- Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.
- Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με άφθονο νερό. Όσον αφορά στη χρήση οργάνων, απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.
- Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
- Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.
- Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.