21 April 2024
MotoGP 2024

Fabio Quartararo: “Θέλω να δω βελτιώσεις από την Yamaha και αυτό θα κρίνει το μέλλον μου”

Στη συνέντευξη, ο 24χρονος Γάλλος δεν κρύβει πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση της κατάστασης και τι περιμένει από την Yamaha, ξεκινώντας από το τεστ στο Sepang τον Φεβρουάριο.

Πρωταθλητής MotoGP το 2021 και δεύτερος το 2022, ο Fabio Quartararo, είχε μια άσχημη χρονιά το 2023.

Μετά το 2003, η Yamaha γνώρισε τη δεύτερη σεζόν χωρίς νίκες της εποχής του MotoGP και το “El Diablo” έπρεπε να συμβιβαστεί με τη 10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Fabio, πώς βαθμολογείς τη σεζόν 2023;

«Ήταν δύσκολο, ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν, όταν δεν μπορούσα να δεχτώ τα αποτελέσματα που είχα. Το δεύτερο μισό ήταν πολύ καλύτερο, ειδικά επειδή οι προσδοκίες μου ήταν λίγο χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος – ή τα δύο χρόνια πριν. Μια θέση στην πρώτη 5άδα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για μένα και υπήρξαν μερικές από αυτές στους τελευταίους αγώνες. Πιστεύω ότι κάναμε ένα βήμα. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Αλλά ήταν μια πραγματικά δύσκολη σεζόν, ειδικά ψυχολογικά.»

Τι οδήγησε σε αυτή τη νοητική αλλαγή;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν απολάμβανα καθόλου τη ζωή μου πια. Γύριζα σπίτι και είχα εμμονή – γιατί δεν λειτουργούν τα πράγματα, πού μπορούμε να βελτιωθούμε… Δεν το απολάμβανα στην πίστα ή στο σπίτι. Τότε είπα στον εαυτό μου: «Εντάξει, κάτι πρέπει να αλλάξει τώρα!» Γιατί είχαν περάσει μόνο τρεις ή τέσσερις μήνες, αλλά ένιωθα σαν να είχαν περάσει τρία χρόνια.»

«Ήθελα να το αλλάξω αυτό και διανοητικά με βοήθησε πολύ να παραμείνω πιο συγκεντρωμένος, να το κάνω πιο εύκολο και να είμαι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Αν δώσω το 100 τοις εκατό και εξακολουθεί να βγαίνει P7, τότε πρέπει να είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω.»

Ήταν χρήσιμο για σένα να δεις ότι και άλλοι όπως ο Marc Márquez ήταν στην ίδια κατάσταση;

«Αυτό βοηθάει γιατί ξέρεις πόσο γρήγορος είναι ο Marc και μπορούσες να δεις πόσο πολύ σκληρά δυσκολευόταν. Θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα δείξει στην Ducati την επόμενη σεζόν, όπως και ο Frankie [Morbidelli]. Ευτυχώς δεν ήμουν ο μόνος που είχα προβλήματα.»

Θα σε βοηθήσει αυτό που θα καταφέρουν οι Márquez και οι άλλοι το 2024 να πάρεις μια απόφαση για το μέλλον;

«Το μέλλον μου φυσικά θα κριθεί φέτος. Δεν ξέρω πότε, αλλά η Yamaha κάνει κάτι που δεν έχω ξαναδεί. Πραγματικά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και προσπαθούν να βελτιώσουν τη μοτοσυκλέτα. Δεν ξέρω αν μπορούν να το πετύχουν ή όχι, αλλά πηγαίνουν αυτό που έκαναν πάντα σε ένα νέο επίπεδο και μου αρέσει να το βλέπω αυτό.»

«Φυσικά και θέλω να δω αποτελέσματα. Έφεραν πολύ κόσμο, αλλά θέλω να δω βελτιώσεις και αυτό θα κρίνει το μέλλον μου.»

Τι αλλαγές παρατηρείς;

«Νομίζω ότι η νοοτροπία αρχίζει να πλησιάζει λίγο την ευρωπαϊκή. Μου αρέσει αυτό. Αυτό έχει να κάνει και με τους ανθρώπους που έφεραν. Ακόμα κι αν είναι από την Ευρώπη και όχι από την Ιαπωνία, τους ακούνε περισσότερο. Στο τέλος της ημέρας, όταν χρειάζεστε βοήθεια, πρέπει να ακούσετε και νομίζω ότι στο παρελθόν άκουγαν μόνο ανθρώπους της Yamaha. Τώρα είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι και νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη Yamaha.»

Αυτή η αλλαγή, μαζί με την εξέλιξη που ελπίζεις, θα είναι αρκετή για να σε κρατήσει κοντά στην Yamaha;

«Νομίζω ότι αν κάνουν τα μισά από αυτά που ζήτησα θα ήμουν πολύ χαρούμενος. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία επιστροφής στην κορυφή. Σίγουρα, όταν βλέπω τη Yamaha να πιέζει πραγματικά, να βελτιώνεται και να πλησιάζει στη νίκη, τότε θέλω να είμαι μέρος της. Αλλά πρέπει να μου δείξουν πολλά, όχι απλώς για να υπογράψουν μαζί μου ξανά.»

«Δεν θέλω απλώς να δείχνουν πράγματα για να με κάνουν να υπογράψω. Θέλω να δουλέψουν πολύ σκληρά. Η Yamaha είναι μια μεγάλη μάρκα και, αν τα άλλα εργοστάσια μπορούν να το κάνουν, μπορεί και η Yamaha. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κορυφή.»

Τι υπάρχει στη λίστα που πρέπει να αλλάξει η Yamaha;

«Επιτάχυνση, αεροδυναμική, συσκευές και στροφή. Χρειαζόμαστε ξανά τη συμπεριφορά που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμη και με αυτά που είχαμε στο παρελθόν, συν ελαφρώς βελτιωμένη αεροδυναμική και περισσότερη ισχύ, θα βελτιωνόμασταν σημαντικά.»

«Στη συνέχεια, φυσικά, οι συσκευές και τα πάντα είναι σημαντικά, αλλά είναι περισσότερο να νιώθεις λίγο πιο άνετα ενώ οδηγείς. Με μια αυτόματη συσκευή για να μην χρειάζεται να τη χρησιμοποιείτε πάντα σε δύσκολο μέρος.»

«Ελπίζω πραγματικά να φέρουν κάτι μεγάλο, ειδικά για τη Μαλαισία.»

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events