Γενικός και Τεχνικός Κανονισμός Αγώνων Ταχύτητος Μοτοσυκλετών 2017

Η ΑΜΟΤΟΕ ανακοίνωσε τον νέο Γενικό και Τεχνικό Κανονισμό Αγώνων Ταχύτητος Μοτοσυκλετών για το  2017 που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Το πρωτάθλημα ταχύτητας ξεκινάΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2017TEXNIKOΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2017ΔΙOΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2017ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
O παρών τεχνικός κανονισμός είναι σύμφωνος με τον κανονισμό της FIM και προσαρμοσμένος στα Ελληνικά δεδομένα.

Επίσης περιλαμβάνει και την  ΔΙOΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2017 και την  ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Νο 2

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ MOTOΣYKΛETΩN 2017

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

011.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.. 3

011.2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.. 3

011.3 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.. 3

011.3.1 Ελεύθερες Δοκιμές Εκτός Αγωνιστικής Συνάντησης. 3

011.3.2 Σειρά Διεξαγωγής των Δοκιμών και των Αγώνων. 3

011.4 ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΗΜΑΤΑ.. 3

011.4.1 Διαστάσεις, χρώματα σημαιών, θέσεις κριτών σηματωρών. 3

011.4.2 Σημαίες και φώτα για την παροχή πληροφοριών. 4

011.4.3 Σημαίες & φώτα που μεταδίδουν πληροφορίες και οδηγίες. 4

011.4.4 Φωτεινά σήματα.. 5

011.4.5 Εμφάνιση Κριτών – Σηματωρών. 5

011.4.6 Αυτοκίνητα ασφαλείας. 5

011.5 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ.. 6

011.6 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ.. 6

011.6.1 Αγώνες Ταχύτητας σε Πίστα.. 6

011.6.2 Όρια Ηλικίας Αναβατών. 7

011.7 ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ.. 7

011.7.1 Ομαδικές Εκκινήσεις – Διάταξη της εκκίνησης: 7

011.7.2 Εκκίνηση με τους Κινητήρες σταματημένους. 7

011.7.3 Εκκίνηση με τους κινητήρες σε λειτουργία.. 8

011.7.4 Βρόχινοι και Στεγνοί Αγώνες. 10

011.7.5 Διαδικασία Ride through.. 11

011.8 MEΣA (ΤΡΟΠΟΙ ) ΚΙΝΗΣΗΣ THΣ MOTOΣYKΛETAΣ.. 12

011.9 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΑΒΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.. 12

011.10 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣTA PITS.. 14

011.11 ΑΛΛΑΓΗ MOTOΣYKΛETAΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ.. 14

011.11.1 Αλλαγή μοτοσυκλέτας. 14

011.11.2 Επιτρεπόμενος αριθμός ελαστικών. 14

011.12 ΔΙΑΚΟΠΗ KAI EΠANΕΚΚΙΝΗΣΗ TOY ΑΓΩΝΑ.. 14

011.12.1 Διακοπή του αγώνα.. 14

011.12.2 Επανεκκίνηση αγώνα που είχε διακοπεί: 15

011.13 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.. 16

011.13.1 Αγώνες με ομαδική εκκίνηση.. 16

011.14 XΩPOI ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ.. 17

011.15 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ-ΕΦΕΣΕΙΣ.. 17

011.15.1 Kόστoς Ενστάσεων Επί Τεχνικών Θεμάτων. 18

011.15.2 Προθεσμίες  Υποβολής  Ενστάσεων-Εφέσεων. 18

011.16 ΒΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΛΑ.. 18

011.17 ΡΕΚΟΡ ΓΥΡΟΥ.. 18

011.18 ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ.. 19

 

 

011.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

O παρών Κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους αγώνες ταχύτητας σε συνδυασμό με τον Αγωνιστικό Κανονισμό Μοτοσυκλέτας .

011.2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μία αγωνιστική συνάντηση αγώνων ταχύτητας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους επί μέρους αγώνες που θα γίνουν την ίδια ή σε διαδοχικές ημέρες. Σαν γενική αρχή θα ισχύει ότι κάθε φορά θα διαγωνίζεται μια μόνο κατηγορία μοτοσυκλετών.

011.3 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι αγώνες θα γίνονται σε κλειστές κυκλικές διαδρομές (σιρκουΐ).Οι εκάστοτε διαδρομές θα πρέπει να έχουν πάρει την προηγούμενη έγκριση της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. που θα χορηγείται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες των κανονισμών της ΔOM.

011.3.1 Ελεύθερες Δοκιμές Εκτός Αγωνιστικής Συνάντησης

Απαγορεύονται οι δοκιμές αγωνιζομένου με οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα στο χώρο διεξαγωγής αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, 11 μέρες πριν την Παρασκευή της εβδομάδας τέλεσης του συγκεκριμένου αγώνα πρωταθλήματος. Οποιαδήποτε παράβαση του κανονισμού, επιφέρει  τον αποκλεισμό από τον αγώνα.Η Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέψει την ελεύθερη προπόνηση εντός της περιόδου απαγόρευσης, με αιτιολογημένη απόφαση της, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου 45 μέρες πριν.

011.3.2 Σειρά Διεξαγωγής των Δοκιμών και των Αγώνων

H σειρά διεξαγωγής των ελεύθερων, χρονομετρημένων δοκιμαστικών και των αγώνων καθορίζονται είτε στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων είτε στον συμπληρωματικό κανονισμό του οργανωτή εάν πρόκειται για συνάντηση που δεν αναφέρεται στις προκηρύξεις της Ομοσπονδίας.

011.4 ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΗΜΑΤΑ

Οι κριτές / σηματωροί και τα άλλα στελέχη των αγώνων, θα επιδεικνύουν σημαίες ή φωτεινά σήματα που παρέχουν πληροφορίες ή οδηγίες / εντολές στους αναβάτες κατά τη διάρκεια των δοκιμών και των αγώνων.

011.4.1 Διαστάσεις, χρώματα σημαιών, θέσεις κριτών σηματωρών

Όλες οι σημαίες πρέπει να έχουν τις παρακάτω διαστάσεις: Μήκος 100 cm x Πλάτος 80cm.Τα χρώματα που θα χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σύμφωνα με το χρωματολόγιο Pantone ως ακολούθως: Πορτοκαλί 151CΜαύρο C Μπλε 286C Κόκκινο 186C Κίτρινο  C Πράσινο 348CΟι διαστάσεις και τα χρώματα των σημαιών, θα ελέγχονται τη μέρα πριν από το πρώτο σκέλος των δοκιμών.Οι θέσεις των κριτών σηματωρών στη διαδρομή (πίστα) θα καθορίζονται κατά τη διαδικασία αναγνώρισης της πίστας από τα αρμόδια όργανα.

011.4.2 Σημαίες και φώτα για την παροχή πληροφοριών

Εθνική Σημαία ή σημαία της Λέσχης: Σήμα ΕκκίνησηςΠράσινη σημαία ή Πράσινα Φώτα: (ανάλογα με την περίπτωση) : H διαδρομή είναι ελεύθερη Η σημαία αυτή πρέπει να επιδεικνύεται κατά τη διάρκεια του 1ου γύρου κάθε σκέλους δοκιμών, κατά τη διάρκεια του γύρου αναγνώρισης και του γύρου προθέρμανσης.Μετά την τελευταία κίτρινη σημαία πρέπει να επιδεικνύεται από τον επόμενο κριτή σηματωρό η πράσινη σημαία ακίνητη.Κίτρινη σημαία με κόκκινες λωρίδες: Έχει μειωθεί η πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου από λάδια, νερό ή άλλα υλικά.Μπλε σημαία: Σήμα προσπεράσματος. Πληροφορεί τον αναβάτη ότι πρόκειται να τον προσπεράσει κάποια ή κάποιες ταχύτερες μοτοσυκλέτες.Επιδεικνυόμενη ακίνητη : Κάποιος ταχύτερος αναβάτης πρόκειται να σας προσπεράσει ευθύς αμέσως.Επιδεικνυόμενη κινουμένη : Σας προσπερνάει άμεσα κάποιος. Σημαία καρρώ με άσπρα/μαύρα τετράγωνα : Σήμα ΤερματισμούΣημαία καρρώ μαζί με Μπλε Σημαία: Oι σημαίες αυτές επιδεικνύονται μαζί, όταν ένας αναβάτης(ες) προηγείται(ούνται) του επικεφαλής κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου πριν από τη γραμμή του τερματισμού, (βλέπε αρθ. 011.13.1.1).

011.4.3 Σημαίες & φώτα που μεταδίδουν πληροφορίες και οδηγίες

Κίτρινη Σημαία: Κίνδυνος σε συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής.- Επιδεικνυόμενη ακίνητη: Οι αναβάτες πρέπει να είναι έτοιμοι να μειώσουν ταχύτητα.- Επιδεικνυόμενη κινούμενη : Ο κίνδυνος είναι άμεσος και οι αναβάτες πρέπει να μειώσουν ταχύτητα και να ετοιμάζονται να ακινητοποιηθούν. Και στις δύο περιπτώσεις το προσπέρασμα απαγορεύεται μέχρι του σημείου που επιδεικνύεται πράσινη σημαία.Κατά τη διάρκεια γύρων επιθεώρησης της πίστας οι κίτρινες σημαίες πρέπει να επιδεικνύονται στα ακριβή σημεία (K) που θα βρίσκονται οι Κριτές – Σηματωροί κατά τη διάρκεια των δοκιμών και των αγώνων.Λευκή σημαία: Υπάρχει ένα αργά κινούμενο αυτοκίνητο στην πίστα, ασθενοφόρο ή σχετικό όχημα. Όταν επιδεικνύεται ακίνητη, σημαίνει ότι ο αναβάτης πρέπει να περιμένει να συναντήσει το αυτοκίνητο αυτό σύντομα.Όταν επιδεικνύεται κινούμενη, σημαίνει ότι ο αναβάτης θα συναντήσει το αυτοκίνητο αυτό στο συγκεκριμένο τμήμα της πίστας (άμεσα). Απαγορεύεται ένα αναβάτης να προσπεράσει άλλο αναβάτη όταν επιδεικνύεται η σημαία αυτή. Επιτρέπεται το προσπέρασμα του αυτοκινήτου που κινείται αργά. O οδηγός του  αυτοκινήτου αυτού πριν μπει στην πίστα πρέπει να ενημερώσει τους κριτές στο σημείο εισόδου.Από την στιγμή που το αυτοκίνητο αυτό σταματήσει στην πίστα, οι λευκές σημαίες πρέπει να εμφανίζονται μαζί με κίτρινες σημαίες. Κόκκινη Σημαία ή Κόκκινα Φώτα: Πληροφορεί τους αναβάτες ότι ο αγώνας ή οι δοκιμαστικοί γύροι διακόπτονται και ότι πρέπει να μειώσουν ταχύτητα να μην προσπεράσουν και να επιστρέψουν στα pits με τη ¶μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.Μαύρη σημαία σε συνδυασμό με πινακίδα που φέρει νούμερο αναβάτη: Πληροφορεί τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας, της οποίας ο αριθμός συμμετοχής αναγράφεται στην πινακίδα, ότι συμπληρώνοντας τον γύρο πρέπει να σταματήσει στα PITS και δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα Μαύρη σημαία με πορτοκαλί δίσκο: Επιδεικνύεται από τον Αλυτάρχη σε συνδυασμό με πινακίδα με τον αριθμό συμμετοχής του αναβάτη και τον προειδοποιεί για τεχνικό πρόβλημα που εντόπισαν οι κριτές σηματωροί στη μοτοσυκλέτα του. O αναβάτης στον οποίο θα επιδειχθεί η σημαία αυτή πρέπει να βγει στον χώρο των pits και οι μηχανικοί του να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που υποδείχθηκε.Η σημαία αυτή μαζί με τον πορτοκαλί δίσκο επιδεικνύεται από τον Αλυτάρχη στο ύψος της γραμμής τερματισμού, και, αν κριθεί απαραίτητο, και από κριτές κατά μήκος της διαδρομής. μόνο όμως με εντολή του Αλυτάρχη.Λευκή σημαία με διαγώνιο κόκκινο σταυρό: Ο αγώνα αναστέλλεται εν κινήσει. Οι αναβάτες πρέπει να μειώσουν ταχύτητα και να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το Pace Car. Για όσο χρόνο επιδεικνύεται η σημαία αυτή απαγορεύεται το προσπέρασμα μεταξύ των αναβατών.Απαγορεύεται το προσπέρασμα του Pace car, οι αναβάτες πρέπει να σχηματίσουν γραμμή πίσω από αυτό.

011.4.4 Φωτεινά σήματα

Σε αγώνες που γίνονται βράδυ πρέπει να χρησιμοποιούνται φώτα.

011.4.5 Εμφάνιση Κριτών – Σηματωρών

Το ένδυμα – εμφάνιση των κριτών – σηματωρών πρέπει να είναι ουδετέρου χρώματος ώστε να μην προκαλεί σύγχυση με τα χρώματα των σημαιών.

011.4.6 Αυτοκίνητα ασφαλείας

Τα αυτοκίνητα ασφαλείας που μπορούν να εισέρχονται στην πίστα, πρέπει να είναι ανοιχτού χρώματος και να είναι εφοδιασμένα με μπλε περιστρεφόμενους φάρους. Οι λέξεις “SAFETY CAR” πρέπει να φαίνονται καθαρά στα πλάγια και στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων. Για αγώνες που διεξάγονται με χαμηλές συνθήκες φωτισμού οι λέξεις αυτές πρέπει να είναι φθορίζουσες.Το προσπέρασμα αυτών των αυτοκινήτων από τους συμμετέχοντες αναβάτες απαγορεύεται.Εάν ένα άλλο όχημα (π.χ. ασθενοφόρο) χρειάζεται να μπει στην πίστα, την ίδια στιγμή που θα μπει και το Safety Car, το άλλο όχημα έχει προτεραιότητα.

011.5 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Για τη διεξαγωγή των χρονομετρημένων δοκιμών πρέπει να προβλέπεται από τον Ειδικό Κανονισμό ένας καθορισμένος ελάχιστος χρόνος.Σε κάθε κατηγορία πρέπει να επιτρέπεται η διεξαγωγή δύο τουλάχιστον χρονικών διαστημάτων για εκτέλεση χρονομετρημένων γύρων. H συνολική διάρκεια αυτών των δύο χρονικών διαστημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 60’ λεπτά.Στην περίπτωση διπλού αγώνα είναι δυνατόν οι παραπάνω δοκιμές να γίνονται μόνο μια φορά και να ¶λαμβάνονται υπόψη και για τις δύο αγωνιστικές συναντήσεις.

011.6 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

011.6.1 Αγώνες Ταχύτητας σε Πίστα

Για να έχει ένας αναβάτης το δικαίωμα της εκκίνησης πρέπει οπωσδήποτε να έχει συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό χρονομετρημένων γύρων έτσι ώστε να γνωρίζει τη διαδρομή. O αριθμός αυτός θα αναφέρεται στον Ειδικό Κανονισμό.Εάν ένας αναβάτης συμμετέχει σε διαφορετικές κατηγορίες στην ίδια αγωνιστική συνάντηση ο αριθμός αυτών των γύρων πρέπει να έχει συμπληρωθεί για όλες τις κατηγορίες στις οποίες θα συμμετάσχει. Τα αποτελέσματα των χρονομετρημένων δοκιμαστικών χρησιμοποιούνται σαν κριτήρια συμμετοχής στον αγώνα.Οι Ειδικοί Κανονισμοί πρέπει να αναφέρουν το μέγιστο αριθμό αναβατών που θα επιτρέπεται σε κάθε κατηγορία.Οποιαδήποτε μέθοδος και αν χρησιμοποιείται προκειμένου να καθοριστεί το κριτήριο για το δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις χρονομετρημένες δοκιμές. O μέγιστος χρόνος που θα καθορίζεται σαν προϋπόθεση συμμετοχής πρέπει να είναι ο καλύτερος επιτευχθείς χρόνος, επαυξημένος από 15% έως 25% σύμφωνα και με όσα ειδικότερα θα αναφέρει ο ειδικός κανονισμός του αγώνα. Σε ειδικές περιπτώσεις και με πλήρη αιτιολογημένη απόφαση των αγωνοδικών, το πιο πάνω ποσοστό μπορεί να αυξηθεί.Εάν μια κλάση υποδιαιρεθεί σε δύο ή περισσότερες ομάδες δοκιμαστικών γύρων και εφόσον οι συνθήκες διεξαγωγής των δοκιμών παραμένουν περίπου όμοιες για όλες τις ομάδες, τότε η επιλογή των αναβατών που θα λάβουν τελικά μέρος στον αγώνα θα γίνει από τους κατά σειρά ταχύτερους αναβάτες του ενοποιημένου πίνακα κατάταξης όλων των ομάδων συνολικά. O μέγιστος χρόνος που θα ορισθεί σαν προϋπόθεση συμμετοχής πρέπει να είναι ο καλύτερος που επιτεύχθηκε ανεξαρτήτως ομάδας, επαυξημένος από 15 έως 25 %, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ειδικός κανονισμός.Στην περίπτωση που οι συνθήκες διεξαγωγής των δοκιμών των ομάδων είναι σημαντικά διαφοροποιημένες (π.χ. στεγνό-βρεγμένο) και μετά από αιτιολογημένη απόφαση των Αγωνοδικών, η επιλογή των αναβατών που θα λάβουν μέρος στον αγώνα θα γίνεται αναλογικά από τους αναβάτες που πέτυχαν τους καλύτερους χρόνους από κάθε ομάδα χωριστά.Εάν οι αναλογούσες θέσεις εκκίνησης δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από μια ομάδα λόγω των κριτηρίων συμμετοχής, τότε οι κενές θέσεις θα συμπληρώνονται από τους επιτυχόντες αναβάτες της άλλης ομάδας. Οι θέσεις εκκίνησης θα κατανέμονται στους ταχύτερους οδηγούς εναλλάξ. Οι αναβάτες εκκινούν σε σειρές των 4 εκτός και αν η Προκήρυξη και/ή ο ειδικός κανονισμός προβλέπουν άλλες σειρές.

011.6.2 Όρια Ηλικίας Αναβατών

Το όριο ηλικίας των αναβατών:. Για τη κατηγορία των RACING και SUPERSPORT τα 16 έτη, για την SUPERSTOCK τα 18 έτη και για την κατηγορία OPEN αντιστοίχως ανάλογα με την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί ο αγωνιζόμενος.

011.7 ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Σε όλους τους πρωταθληματικούς αγώνες εφαρμόζεται η ομαδική εκκίνηση με τους κινητήρες σε λειτουργία.Όταν οι εκκινούντες 2 κατηγοριών, στην ίδια αγωνιστική συνάντηση είναι λιγότεροι από 6 σε κάθε μία, τότε μετά από εισήγηση του αλυτάρχη και τη σύμφωνη γνώμη των αγωνοδικών, οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούν να διαγωνιστούν μαζί. H σειρά εκκίνησης καθορίζεται με βάση τα αποτελέσματα των χρονομετρημένων δοκιμαστικών, με τις ταχύτερες μοτοσυκλέτες να τοποθετούνται εμπρός.H εκκίνηση πρέπει να δίνεται με τους κινητήρες σε λειτουργία.

011.7.1 Ομαδικές Εκκινήσεις – Διάταξη της εκκίνησης:

H απόσταση μεταξύ των κλιμακωτών σειρών στη διάταξη της εκκίνησης είναι 9 μέτρα συμπεριλαμβανομένου του μήκους της μπροστινής μοτοσυκλέτας. (Τα 9 μέτρα μετρώνται από τον μπροστινό τροχό της μπροστινής μοτοσυκλέτας μέχρι τον μπροστινό τροχό της πίσω), η κλιμάκωση της διάταξης ορίζεται στα 1-2 μ.H σχάρα εκκίνησης ορίζεται σε τριάδες (βλ. σχήμα στο τέλος).H θέση εκκίνησης του ταχύτερου, από τις δοκιμές, αναβάτη ορίζεται στην αντίθετη πλευρά από την πρώτη στροφή της συγκεκριμένης διαδρομής.

011.7.2 Εκκίνηση με τους Κινητήρες σταματημένους.

H διαδικασία εκκίνησης είναι η ίδια όπως αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο 011.7.3 με την εξαίρεση  της φράσης: “Όταν οι αναβάτες επιστρέψουν στις θέσεις τους θα σταματήσουν κρατώντας τους κινητήρες τους σε λειτουργία”, η οποία αντικαθίσταται με τη φράση: “Όταν οι  αναβάτες επιστρέψουν στις θέσεις τους στη σειρά εκκίνησης, πρέπει να σταματήσουν (σβήσουν) τους κινητήρες τους”.

011.7.3 Εκκίνηση με τους κινητήρες σε λειτουργία

Πρέπει να ακολουθείται η πιο κάτω διαδικασία:

 1. 1.8 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης: Ανοίγει η έξοδος των Pits για τον γύρο παρατήρησης.
 2. 2.5 λεπτά πριν από την εκκίνηση του αγώνα η έξοδος των Pits κλείνει
 3. 3.O γύρος παρατήρησης δεν είναι υποχρεωτικός. Οι αναβάτες που δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στον γύρο παρατήρησης θα πρέπει να παραμείνουν στην έξοδο της ζώνης μηχανικών και θα πάρουν την θέση τους στην σχάρα μόλις ολοκληρωθεί ο γύρος παρατήρησης.
 4. 4.Αναβάτες που δεν βρίσκονται στην σχάρα εκκίνησης, μπορούν να εκκινήσουν τον γύρο προθέρμανσης από τον διάδρομο των Pits, κάτω από τις οδηγίες του κριτή που έχει την ευθύνη της εξόδου των Pits. Αυτοί οι αναβάτες πρέπει να έχουν αφαιρέσει τους θερμαντήρες των ελαστικών τους, μετά την επίδειξη της πινακίδας των 3 λεπτών.
 5. 5.Μόλις οι αναβάτες φθάσουν στην σχάρα εκκίνησης μετά την ολοκλήρωση του γύρου παρατήρησης, πρέπει να πάρουν την θέση τους και μπορούν να επιτηρούνται – συνοδεύονται από πέντε το πολύ άτομα της ομάδας τους, από τα οποία ένα άτομο μπορεί να φέρει μία ομπρέλα. Όλα τα άτομα της ομάδας πρέπει να φέρουν “πάσα αναγνώρισης για την σχάρα εκκίνησης” τα οποία τους προμηθεύει ο οργανωτής. Κριτές της οργάνωσης θα κρατούν πινακίδες όπου θα σημειώνονται οι σειρές στην σχάρα και να βοηθούν τους αναβάτες να εντοπίσουν την θέση τους στην σχάρα.
 6. 6.Στο σημείο αυτό της διαδικασίας, ο Αλυτάρχης θα κηρύξει τον αγώνα “στεγνό” ή “βρεγμένο” και θα ενημερώσει τους αναβάτες που βρίσκονται στην σχάρα εκκίνησης, αλλά και αυτούς που περιμένουν στον διάδρομο των pits. Εάν ο αγώνας κηρυχθεί “βρεγμένος” μία πινακίδα με την φράση “βρεγμένος ή με ανάλογο σχέδιο” πρέπει να επιδειχθεί. Εάν δεν επιδειχθεί καμία πινακίδα, ο αγώνας, αυτόματα χαρακτηρίζεται ως στεγνός”.
 7. 7.Οι αναβάτες που εντοπίζουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα τους κατά τον γύρο αναγνώρισης, μπορούν να επιστρέψουν στον διάδρομο των Pits για να κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις ή να αλλάξουν την μοτοσυκλέτα τους. Στην περίπτωση αυτή ο αναβάτης θα ξεκινήσει για τον γύρο προθέρμανσης από τον διάδρομο των Pits.
 8. 8.Οι αναβάτες που βρίσκονται στην σχάρα εκκίνησης, σε αυτή την φάση μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις στις μηχανές τους ή να αλλάζουν ελαστικά κατάλληλα για τις ανάγκες της πίστας. Μπορούν να χρησιμοποιούνται θερμαντήρες ελαστικών – κουβέρτες – και επιτρέπονται γεννήτριες, μπαταρίες ή άλλες ηλεκτρικές  παροχές στην σχάρα εκκίνησης. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπονται ολοκληρωμένες διατάξεις υποβοήθησης της εκκίνησης που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τετράχρονες μοτοσυκλέτες.
 9. 9.Όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με την επίδειξη της πινακίδας των 3 λεπτών. Μετά την επίδειξη αυτής της πινακίδας οι αναβάτες που επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν ρυθμίσεις, πρέπει να μετακινήσουν τις μοτοσυκλέτες τους στον διάδρομο των Pits. Αυτοί οι αναβάτες και οι μοτοσυκλέτες τους πρέπει να αποχωρήσουν από την σχάρα εκκίνησης και στον διάδρομο των pits μπορούν να συνεχίσουν τις ρυθμίσεις τους ή να αλλάξουν μοτοσυκλέτα πριν από την επίδειξη της πινακίδας του 1 λεπτού. Οι αναβάτες αυτοί θα ξεκινήσουν τον γύρο προθέρμανσης από τον διάδρομο των Pits.
 10. 10.O ανεφοδιασμός στην σχάρα εκκίνησης, μετά την έναρξη του γύρου αναγνώρισης απαγορεύεται.5 λεπτά πριν από την εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης Επιδεικνύεται Πινακίδα 5′ λεπτών
 11. 11.3 λεπτά πριν από την εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης Επιδεικνύεται Πινακίδα 3′ λεπτών. Αφαιρούνται οι θερμαντήρες – κουβέρτες – από τους τροχούς των μοτοσυκλετών και από τους ανταλλακτικούς τροχούς. Οι κριτές της σχάρας εκκίνησης και του διαδρόμου των pits πρέπει να επιτηρούν την τήρηση αυτής της διαδικασίας. ¶Όλα τα πρόσωπα εκτός από (1) ένα μηχανικό ή (2) δύο μηχανικούς για τις τετράχρονες μοτοσυκλέτες,  το πρόσωπο που κρατά την ομπρέλα του αναβάτη, τα τηλεοπτικά συνεργεία, οι φωτογράφοι και οι επίσημοι, πρέπει να αποχωρήσουν από την σχάρα εκκίνησης. Κανένα πρόσωπο εκτός από τα εξουσιοδοτημένα  για να παρευρίσκονται στην σχάρα εκκίνησης δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο την στιγμή αυτή.
 12. 12.1 λεπτό πριν από την εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης Επιδεικνύεται πινακίδα 1 λεπτού Στο σημείο αυτό όλα τα άτομα εκτός από (1) ένα μηχανικό ή (2) δύο μηχανικούς για τα τετράχρονα, αποχωρούν υπό την επίβλεψη των κριτών εκκίνησης. Οι μηχανικοί αμέσως βοηθούν τους αναβάτες να εκκινήσουν τους κινητήρες των μοτοσυκλετών και αμέσως εγκαταλείπουν τον χώρο εκκίνησης.
 13. 13.30 δευτερόλεπτα πριν από την εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης Επιδεικνύεται πινακίδα 30 δευτερολέπτων. Οι υπεύθυνοι για τον γύρο προθέρμανσης κριτές παίρνουν θέσεις μπροστά από την πρώτη σειρά εκκίνησης (μεταξύ 2ου & 4ου αναβάτη) κρατώντας κόκκινη σημαία σε κάθε χέρι τους.. Όλοι οι αναβάτες πρέπει να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν με τους κινητήρες των μοτοσυκλετών τους σε λειτουργία. Δεν επιτρέπεται καμία βοήθεια από τους μηχανικούς τους. Όποιος αναβάτης δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τον κινητήρα του, πρέπει να μετακινήσει την μοτοσυκλέτα του στον διάδρομο των pits και να προσπαθήσει να ξεκινήσει την μοτοσυκλέτα του. Αυτοί οι αναβάτες θα ξεκινήσουν τον γύρο προθέρμανσης από τον διάδρομο των pits. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο τους θερμαντήρες των τροχών, ούτε να αλλάξουν λάστιχα ή τροχούς.
 14. 14.2 λεπτά πριν από την εκκίνηση του αγώνα Εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης. O κριτής που είναι υπεύθυνος για τον γύρο προθέρμανσης περπατά κατά μήκος της σχάρας εκκίνησης από την πρώτη σειρά προς την τελευταία, σταματώντας σε κάθε σειρά. Οι αναβάτες πρέπει να ξεκινήσουν  τον γύρο προθέρμανσης σειρά προς σειρά, μόλις ο υπεύθυνος κριτής φθάσει στην αντίστοιχη σειρά και κατεβάσει τις δύο κόκκινες σημαίες που κρατά. Οι αναβάτες που θα κάνουν ένα γύρο χωρίς περιορισμό ταχύτητας, ακολουθούνται από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Μόλις οι αναβάτες περάσουν την έξοδο των Pits το φως της εξόδου ανάβει πράσινο και οι αναβάτες που περιμένουν θα τους επιτραπεί να ακολουθήσουν στον γύρο προθέρμανσης. Τριάντα (30) δευτερόλεπτα αργότερα το φανάρι θα δείξει κόκκινο φως και ο κριτής της εξόδου του διαδρόμου των pits θα επιδείξει κόκκινη σημαία κλείνοντας την έξοδο των pits. Μόλις οι αναβάτες επιστρέψουν στην σχάρα εκκίνησης πρέπει να πάρουν τις θέσεις τους, τοποθετώντας  τις μοτοσυκλέτες τους με τον μπροστινό τροχό στην γραμμή της σχάρας που καθορίζει την θέση τους, έχοντας τους κινητήρες των μοτοσυκλετών τους σε λειτουργία. Ένας κριτής θα στέκεται μπροστά στην σχάρα εκκίνησης κρατώντας κόκκινη σημαία. Κάθε αναβάτης που διαπιστώνει ότι έχει πρόβλημα στην μηχανή του κατά την διάρκεια του γύρου προθέρμανσης, μπορεί να επιστρέψει στον διάδρομο των pits και να κάνει επισκευές ή να αντικαταστήσει την μοτοσυκλέτα του. Μόλις οι αναβάτες κάθε σειράς συμπληρώνουν τις θέσεις τους στην σειρά τους, ο κριτής που κρατά την πινακίδα σειράς την κατεβάζει, δείχνοντας έτσι ότι η σειρά συμπληρώθηκε. Εάν κάποιος αναβάτης δεν έρθει στην σειρά του ή διαπιστωθεί ότι έχει πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του ο κριτής της σειράς αυτής δεν κατεβάζει την πινακίδα. Όταν όλες οι πινακίδες έχουν κατέβει και το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει ολοκληρώσει τον γύρο του, ο κριτής που βρίσκεται στο πίσω μέρος της σχάρας εκκίνησης θα επιδείξει πράσινη σημαία. O αφέτης θα δώσει εντολή στους κριτές της μπροστινής γραμμής που κρατούν κόκκινες σημαίες να κινηθούν προς το πλευρό (πλάι) της πίστας. O Αλυτάρχης θα ανάψει τα κόκκινα φώτα και σε διάστημα 2 έως 5 δευτερολέπτων θα τα σβήσει. Το αυτοκίνητο ασφαλείας θα ακολουθήσει πίσω από την τελευταία μοτοσυκλέτα για όλο τον πρώτο γύρο.
 15. 15.Κάθε αναβάτης που θα κάνει εσφαλμένη εκκίνηση, θα κληθεί να εφαρμόσει την διαδικασία Ride through που περιγράφεται στο άρθρο 011.7.5. ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΜΕΝΑ. O Αλυτάρχης θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει ποινή και θα πρέπει να ενημερώσει την ομάδα του αναβάτη που έκανε εσφαλμένη εκκίνηση για την επιβολή της ποινής όχι αργότερα από 15 λεπτά μετά την εκκίνηση του αγώνα.
 16. 16.Εάν μετά από το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, η μοτοσυκλέτα ενός αναβάτη δεν μπορεί να ξεκινήσει, οι κριτές εκκίνησης μπορούν να τον βοηθήσουν, σπρώχνοντας τον στο πλάι της πίστας, μέχρι να ξεκινήσει η μοτοσυκλέτα του. Εάν μετά από αρκετές προσπάθειες η μοτοσυκλέτα δεν ξεκινήσει, τότε με την επιτήρηση ενός κριτή θα οδηγηθεί στον διάδρομο των pits όπου οι μηχανικοί του μπορούν να την επισκευάσουν ή ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει μοτοσυκλέτα.
 17. 17.Μετά την διέλευση όλων των αναβατών από την έξοδο των pits ο υπεύθυνος κριτής εξόδου, θα επιτρέψει την έξοδο ώστε να ξεκινήσουν όσοι αναβάτες βρίσκονται ακόμη στον διάδρομο των pits.
 18. 18.Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου από τον αναβάτη που προηγείται, δεν επιτρέπεται σε κανέναν αλλαγή μοτοσυκλέτας, εκτός εάν διακοπεί ο αγώνας.
 19. 19.Εάν κατά τη διαδικασία εκκίνησης προκύψει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια, ο υπεύθυνος για την εκκίνηση κριτής θα βγει με κόκκινη σημαία και θα ανάψει κόκκινα φώτα.  Κατά την διαδικασία αυτή, οι αναβάτες θα σβήσουν τους κινητήρες τους και ένα μηχανικός για κάθε αναβάτη, επιτρέπεται να έρθει στην σχάρα εκκίνησης. H διαδικασία εκκίνησης θα ξεκινήσει και πάλι από με την επίδειξη πινακίδας 1’ (ενός) λεπτού, οι αναβάτες θα πραγματοποιήσουν ένα γύρο προθέρμανσης και η διαδρομή του αγώνα θα μειωθεί κατά ένα γύρο.
 20. 20.Για κάθε παράβαση των διαδικασιών του ανωτέρω άρθρου ο υπαίτιος αναβάτης θα κληθεί να πραγματοποιήσει ποινή Ride through σύμφωνα με το άρθρο 011.7.5.

011.7.4 Βρόχινοι και Στεγνοί Αγώνες

Όλοι οι αγώνες χαρακτηρίζονται είτε βρόχινοι είτε στεγνοί. Στη σχάρα εκκίνησης πρέπει να αναρτηθεί μια πινακίδα που να αναγράφει τη φύση του αγώνα. Εάν δεν αναρτηθεί τέτοια πινακίδα τότε αυτομάτως ο αγώνας θεωρείται στεγνός.ΣΤΕΓΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Κάποιος αγώνας που έχει χαρακτηρισθεί στεγνός θα διακοπεί από τον Αλυτάρχη εφόσον, βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που επηρεάζουν την επιφάνεια του οδοστρώματος, είναι πιθανόν οι αναβάτες να θελήσουν να αλλάξουν ελαστικά.ΒΡΟΧΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Κάποιος αγώνας που χαρακτηρίστηκε βρόχινος, που συνήθως ξεκινάει είτε  με εναλλασσόμενες συνθήκες είτε βρόχινος δεν θα διακοπεί για κλιματολογικούς λόγους και οι αναβάτες που επιθυμούν να αλλάξουν ελαστικά πρέπει να μπουν και να το κάνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.Σε κάθε περίπτωση, όταν ο αγώνας της πρώτης κατηγορίας διακοπεί για κλιματολογικούς λόγους τότε με την επανεκκίνησή του θα θεωρηθεί σαν βρόχινος.- Σε περίπτωση που όλες οι δοκιμές και ο γύρος προθέρμανσης έγιναν κάτω από στεγνές συνθήκες, τότε σε περίπτωση που βρέξει πριν από την εκκίνηση του αγώνα θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία :(Οι δοκιμές ή ο γύρος προθέρμανσης χαρακτηρίζονται από τον Αλυτάρχη σαν βρόχινοι όταν πάνω από το 50% των συμμετεχόντων χρησιμοποιεί λάστιχα βροχής).Οι ομάδες που συμμετέχουν στον πρώτο αγώνα της ημέρας θα ειδοποιηθούν ότι μετά από διακοπή 10 λεπτών θα δοθεί χρόνος 15 λεπτών για ελεύθερες δοκιμές. Δέκα (10) λεπτά μετά τις ελεύθερες δοκιμές θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης του αγώνα.Εάν μετά το τέλος του πρώτου αγώνα οι συνθήκες παραμείνουν βρόχινες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον δεύτερο αγώνα και τους υπόλοιπους. στην περίπτωση αυτή όμως οι ελεύθερες δοκιμές των 15 λεπτών θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν μετά το τέλος του προηγούμενου αγώνα.- Στην περίπτωση που όλες οι δοκιμές γίνουν σε στεγνό οδόστρωμα και βρέξει κατά τη διάρκεια του γύρου προθέρμανσης θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία :Εάν αρχίσει να βρέχει κατά τη διάρκεια του γύρου προθέρμανσης ο γύρος αυτός θα διακοπεί. Από τη στιγμή που όλοι οι αναβάτες επιστρέψουν στα pits θα γίνει μια 10λεπτη διακοπή. Αυτή η διακοπή θα ακολουθηθεί από 15λεπτες ελεύθερες δοκιμές.Εάν διακοπεί ο αγώνας λόγω βροχής θα γίνει μια 10λεπτη διακοπή που θα αρχίζει από τη στιγμή που όλοι οι αναβάτες επιστρέψουν στα pits. Αυτή η διακοπή θα ακολουθηθεί από 15λεπτες ελεύθερες  δοκιμές.  Δέκα (10) λεπτά μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών θα αρχίσει η κανονική διαδικασία εκκίνησης για το δεύτερο μέρος του αγώνα της κατηγορίας αυτής.- Σε περίπτωση που όλες οι δοκιμές έγιναν κάτω από βρόχινες συνθήκες θα ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία για επιπλέον δοκιμές κάτω από στεγνές συνθήκες.Εάν κατά την διάρκεια του διήμερου οι δοκιμές έγιναν κάτω από στενές συνθήκες και το πρωί του αγώνα στο warm up οι δοκιμές γίνουν σε βρεγμένο οδόστρωμα, κατά την διάρκεια του αγώνα και εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες από στεγνό σε βρεγμένο οδόστρωμα, θα δοθεί χρόνος μόνο για αλλαγή ελαστικών και ρυθμίσεις βρεγμένου αγώνα, διάρκειας 10 λεπτών και όχι ελεύθερες δοκιμές 15 λεπτών. Ο Αλυτάρχης μπορεί επίσης να αφαιρέσει μέχρι 15% του συνόλου των γύρων σε προκηρυγμένο βρεγμένο αγώνα από ότι ίσχυε σε στεγνές συνθήκες.

011.7.5 Διαδικασία Ride through

Κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να ζητηθεί σε ένα αναβάτη να κάνει διέλευση από την pit lane, επιδεικνύοντας του την πινακίδα Ride through. O αναβάτης πρέπει να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα του μέσα στην pit lane και να ξαναβγεί στην αγωνιστική διαδρομή μόνον με την υπόδειξη του κριτή. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αναβάτης στον οποίο έχει επιβληθεί η παραπάνω ποινή υπερβεί το όριο ταχύτητας εντός του χώρου των pits ή κριθεί ότι κινήθηκε επικίνδυνα κατά την εκτέλεση της ποινής, η ποινή επαναλαμβάνεται. Σε περίπτωση και δεύτερης παραβίασης του ορίου ταχύτητας, θα επιδειχθεί στον παραβάτη αναβάτη μαύρη σημαία και θα τεθεί εκτός αγώνος.Σε περίπτωση διακοπής και επανεκκίνησης ενός αγώνα, ο παραπάνω κανονισμός ισχύει. Σε περίπτωση διακοπής ενός αγώνα πριν εφαρμοστεί η ποινή αυτή σε ένα αναβάτη, και εφόσον ο αγώνας συνεχιστεί, ο αναβάτης στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή αυτή θα κληθεί να διέλθει από την pit lane κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του αγώνα.Μετά την προειδοποίηση στον αναβάτη και την ομάδα του να εκτελέσει την ποινή Ride through, ο Αλυτάρχης επιδεικνύει πινακίδα Ride through που συνοδεύεται με τον αριθμό του αναβάτη, στη γραμμή της αφετηρίας. Εάν ο αναβάτης στον οποίο θα επιδειχθεί η πινακίδα δεν διέλθει από την pit lane στους επόμενους 3 γύρους, του επιδεικνύεται μαύρη σημαία και τίθεται εκτός αγώνος.Εάν η ποινή αυτή έχει επιβληθεί σε περισσότερους από έναν αναβάτες, θα τους υποδειχθεί να πάνε στο χώρο επιβολής της ποινής ο ένας μετά τον άλλο σε επόμενους γύρους. O αναβάτης που είχε τον καλύτερο χρόνο στις χρονομετρημένες δοκιμές θα εισέλθει πρώτος στα pits για την εφαρμογή της ποινής.Σε περίπτωση όπου ένας αναβάτης δεν ανταποκριθεί στις οδηγίες για να πραγματοποιήσει την επιβληθείσα ποινή Ride through, πριν από το τέλος του αγώνα (στους δύο τελευταίους γύρους), τότε θα του επιβληθεί ποινή χρόνου 30 δευτερολέπτων που θα προστεθεί στον συνολικό χρόνο που πραγματοποίησε στον αγώνα.

011.8 MEΣA (ΤΡΟΠΟΙ ) ΚΙΝΗΣΗΣ THΣ MOTOΣYKΛETAΣ

Κατά τη διάρκεια του αγώνα μια μοτοσυκλέτα μπορεί να κινηθεί μόνο από τη δική της ενέργεια (την ενέργεια του κινητήρα της), τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη της και από τις φυσικές δυνάμεις της βαρύτητας.

011.9 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΑΒΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 1. 1.Οι αναβάτες πρέπει να υπακούουν τις υποδείξεις των Κριτών που δίνονται με σημαίες, ή φώτα καθώς και τις οδηγίες που δίδονται με πινακίδες.
 2. 2.Οι αναβάτες πρέπει να οδηγούν με υπεύθυνο τρόπο και να μην προκαλούν κίνδυνο στους άλλους αναβάτες και συμμετέχοντες, στην πίστα ή στον διάδρομο των pits. Το όριο ταχύτητας στον διάδρομο των pits καθορίζεται από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε κατά την πρώτη επιθεώρηση της πίστας. Οι αναβάτες πρέπει πάντοτε να τηρούν τους Αθλητικούς Κανονισμούς.
 3. 3.Οι αναβάτες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνον την πίστα και τον διάδρομο των pits. Εντούτοις εάν ένας αναβάτης βγει εκτός πίστας, μπορεί να ξαναμπεί σε αυτή από το σημείο που θα του υποδείξει ο υπεύθυνος Κριτής, ή από σημείο που δεν του δίνει προβάδισμα (πλεονέκτημα) έναντι των υπολοίπων συμμετεχόντων. Οι κριτές μπορούν να βοηθήσουν ένα αναβάτη να σηκώσει την μοτοσυκλέτα του και να την κρατήσουν μέχρι να κάνει κάποιες μικροεπισκευές ή ρυθμίσεις. Οι επισκευές ή ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν από τον αναβάτη και μόνον, απαγορευμένης κάθε εξωτερικής βοήθειας. O υπεύθυνος κριτής μπορεί να βοηθήσει τον αναβάτη να ξαναεκκινήσει την μοτοσυκλέτα του.
 4. 4.Εάν ένας αναβάτης δεν μπορεί να συνεχίσει στον αγώνα, πρέπει να σταθμεύσει την μοτοσυκλέτα του στο ασφαλές σημείο που θα του υποδείξουν οι κριτές.
 5. 5.Εάν ένας αναβάτης αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά του στις δοκιμές ή στον αγώνα, για τεχνικό ή άλλο λόγο, τότε δεν πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει την διαδρομή στην πίστα με μειωμένη ταχύτητα, μέχρι να φθάσει στα pits, αλλά θα πρέπει να σπρώξει την μοτοσυκλέτα του έξω από την πίστα και να την σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο σύμφωνα με την υπόδειξη του υπεύθυνου κριτή.
 6. 6.Αναβάτες που για οποιοδήποτε λόγο κινούνται με αργό ρυθμό, πρέπει να είναι σίγουροι ότι οδηγούν όσο γίνεται μακρύτερα από τις γραμμές των άλλων αγωνιζομένων.
 7. 7.Οι αναβάτες μπορούν να μπαίνουν στον διάδρομο των pits κατά την διάρκεια του αγώνα για να κάνουν ρυθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους, ή για να αλλάξουν ελαστικά. Αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται στον χώρο που προβλέπεται για τους μηχανικούς στον διάδρομο των pits, εκτός από τους αγώνες αντοχής, όπου οι εργασίες μπορούν να γίνονται στους χώρους των ατομικών συνεργείων. O ανεφοδιασμός  απαγορεύεται αυστηρά. (εκτός από τους αγώνες αντοχής). Κατά την διάρκεια διαλειμμάτων, σε περίπτωση διακοπής, επιτρέπονται οι εργασίες στους χώρους των ατομικών συνεργείων. Κατά την διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμαστικών και του αγώνα, μοτοσυκλέτα που εισέρχεται στον χώρο των paddock, δεν έχει δικαίωμα εισόδου στο pit lane και κατόπιν στην πίστα για την συγκεκριμένη διαδικασία (χρονομετρημένα ή αγώνας)
 8. 8.Αναβάτες των οποίων οι κινητήρες σβήνουν στον διάδρομο των pits, μπορούν να πάρουν βοήθεια από τους μηχανικούς τους για να ξαναξεκινήσουν τις μοτοσυκλέτες τους.
 9. 9.Οι αναβάτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν άλλο άτομο με την μοτοσυκλέτα τους, ούτε να βοηθούν άλλο αναβάτη μέσα στη πίστα.
 10. 10.Οι αναβάτες απαγορεύεται να σπρώχνουν ή να οδηγούν την μοτοσυκλέτα τους κατά την αντίθετη φορά κίνησης της διαδρομής, είτε στην πίστα, είτε στον διάδρομο των pits, εκτός εάν αυτό γίνεται με υπόδειξη και εποπτεία υπεύθυνου κριτή.
 11. 11.Κανένα σήμα οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να μεταδίδεται από και προς μία κινούμενη μοτοσυκλέτα ή τον αναβάτη της, με σκοπό την προστασία των συστημάτων χρονομέτρησης και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης του αγώνα.
 12. 12.H στάση στην πίστα κατά την διάρκεια των δοκιμών και του αγώνα απαγορεύεται.
 13. 13.Δοκιμές εκκίνησης κατά την διάρκεια των δοκιμών επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι ασφαλές και μόνον στον διάδρομο εξόδου των pits.
 14. 14.Όλοι οι συμμετέχοντες αναβάτες και οι συνοδοί και βοηθοί τους, είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των διοργανωτών του αγώνα, του αλυτάρχη και των βοηθών του και των κριτών και να συμπεριφέρονται με κόσμιο τρόπο απέναντι σε αυτούς και τους συναθλητές τους, μέσα στον αγωνιστικό χώρο (πίστα) αλλά και εκτός αυτού.

Κάθε παράβαση των παραπάνω, θεωρείται αντιαθλητική συμπεριφορά και τιμωρείται.Οι Αγωνοδίκες (μετά από αναφορά) έχουν το δικαίωμα να τιμωρήσουν τον αγωνιζόμενο για αντιαθλητική συμπεριφορά ακόμα και με αποκλεισμό από τον αγώνα.Για αντιαθλητική συμπεριφορά, ο αναβάτης μπορεί να τιμωρηθεί επιπλέον και από την αρχή του αθλήματος εφόσον υπάρχει σχετική αναφορά από τον αλυτάρχη, από άλλο αγωνιζόμενο αναβάτη η από άλλα στελέχη του αγώνα και με παραπομπή του σε πειθαρχική διαδικασία.

011.10 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣTA PITS

Ένας αναβάτης μπορεί να δεχθεί εξωτερική βοήθεια ή να ανεφοδιάσει με καύσιμο τη μοτοσυκλέτα του στη δική του θέση PIT. Γι’ αυτόν το σκοπό δικαιούται να έχει στη διάθεσή του μέχρι τρία άτομα, ανάλογα με τα προβλεπόμενα από τον Ειδικό Κανονισμό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται στα άτομα αυτά να κινηθούν έξω από τον χώρο του PIT που καθορίζεται με γραμμές. Αυτοί οι βοηθοί μπορούν να κάνουν επισκευές, ρυθμίσεις και ανεφοδιασμό με καύσιμα. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού ο κινητήρας πρέπει να είναι σβηστός και να υπάρχει πυροσβεστήρας τουλάχιστον 6 κιλών. Για κάθε παράβαση των ανωτέρω μπορεί να επιβληθούν ποινές.

011.11 ΑΛΛΑΓΗ MOTOΣYKΛETAΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ

011.11.1 Αλλαγή μοτοσυκλέτας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής εκδήλωσης, κάθε συμμετέχων αθλητής επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει μέχρι 2 μοτοσυκλέτες εκτός αν ορίζει διαφορετικά η σχετική προκήρυξη θεσμού ή ο Ειδικός Κανονισμός μεμονωμένου αγώνα.Ειδικά στους αγώνες Πανελλ. Πρωταθλήματος ΜΟΝΟ ΜΙΑ (1) ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ, αυτή που θα παρουσιάσει ο αθλητής στον Τεχνικό Έλεγχο, με πλαίσιο αναγνωρισμένο από τον αριθμό του μπορεί να χρησιμοποιήσει. Σε περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή του πλαισίου, ο αθλητής, ή, η ομάδα του, θα προσκομίσουν το αίτημα για χρήση ανταλλακτικού πλαισίου στον Αλυτάρχη του αγώνα. Εξαίρεση αποτελεί η κατηγορία Racing 125/250

011.11.2 Επιτρεπόμενος αριθμός ελαστικών

Ο επιτρεπόμενος αριθμός ελαστικών είναι ελεύθερος εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην προκήρυξη του σχετικού θεσμού, ή στον ειδικό κανονισμό μεμονωμένου αγώνα.Ο αριθμός των ελαστικών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στους αγώνες Πανελλ. Πρωταθλήματος, είναι ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ (για χρονομετρημένες δοκιμές και αγώνα). σε όλες τις κατηγορίες εκτός από την RACING. ΤA ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΡΚΑΡΟΝΤΑΙ. Σε περίπτωση βρόχινου αγώνα, ο επιτρεπόμενος αριθμός ελαστικών βροχής είναι ελεύθερος.

011.12 ΔΙΑΚΟΠΗ KAI EΠANΕΚΚΙΝΗΣΗ TOY ΑΓΩΝΑ

011.12.1 Διακοπή του αγώνα

Εάν ο αλυτάρχης αποφασίσει να διακόψει αγώνα εξ αιτίας κλιματολογικών συνθηκών ή άλλη αιτία, στην γραμμή εκκίνησης / τερματισμού ο υπεύθυνος κριτής θα επιδείξει κόκκινη σημαία και με εντολή του αλυτάρχη οι κριτές των σημείων επιτήρησης της διαδρομής θα επιδείξουν επίσης κόκκινες σημαίες.Ταυτόχρονα θα ανάψουν και τα κόκκινα φώτα. Οι αναβάτες πρέπει να ανακόψουν ταχύτητα αμέσως και να επιστρέψουν στον χώρο του Pit lane. Στο χώρο του Pit lane επιτρέπονται μικροεπισκευές χωρίς την χρήση ανταλλακτικών και απαγορεύεται η αλλαγή ελαστικών. Εξαιρείται η αλλαγή αγώνα από στεγνό σε βρόχινο. Τα αποτελέσματα του αγώνα θα υπολογιστούν από την ολοκλήρωση του προηγούμενου γύρου.  Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα θα ληφθούν από την στιγμή που κάθε αναβάτης είχε ολοκληρώσει ένα πλήρη γύρο πριν από την επίδειξη της κόκκινης σημαίας.

011.12.2 Επανεκκίνηση αγώνα που είχε διακοπεί:

Εάν από τα αποτελέσματα φανεί ότι έχουν συμπληρωθεί λιγότεροι από τρεις γύροι από τον αναβάτη που ήταν επικεφαλής του αγώνα και από τους άλλους αναβάτες που βρίσκονταν στον ίδιο γύρο με τον επικεφαλής αναβάτη, τότε ο αγώνας ακυρώνεται και πρέπει να επαναληφθεί. Εάν δεν είναι δυνατόν να ξαναξεκινήσει, τότε ακυρώνεται πλήρως και δεν μπορεί να προσμετρήσει στο Πρωτάθλημα ή στα Έπαθλα για τα οποία είχε προκηρυχθεί.011.12.3 Εάν έχουν συμπληρωθεί τρεις ή περισσότεροι γύροι από τον επικεφαλής αναβάτη όλους τους άλλους αναβάτες που βρίσκονταν στον ίδιο γύρο με τον επικεφαλής, αλλά λιγότερο από τα δύο τρίτα 2/3 της συνολικής  διαδρομής του αγώνα, στρογγυλοποιούμενο προς τα κάτω στον πλησιέστερα ακέραιο αριθμό γύρων (ή δύο τρίτα της προγραμματισμένης διάρκειας του αγώνα), τότε ο αγώνας πρέπει να επανεκκινήσει και τα αποτελέσματα των δύο αγώνων να προστεθούν για να προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα. Εάν δεν είναι δυνατόν να επανεκκινήσει ο αγώνας, τότε τα προσμετρήσουν τα αποτελέσματα του μέρους του αγώνα μέχρι την διακοπή και θα απονεμηθούν οι μισοί βαθμοί. Παράδειγμα αγώνα 30 γύρων.Εάν η κόκκινη σημαία επιδειχθεί στον επικεφαλής αναβάτη στον 10ο γύρο του, αφού έχει ολοκληρώσει τον 9ογύρο και όλοι οι άλλοι αναβάτες δεν έχουν ολοκληρώσει τον 9ο γύρο, τότε θεωρείται ότι στον αγώνα πραγματοποιήθηκαν 8 γύροι και το δεύτερο μέρος (υπόλοιπος αγώνας) θα αποτελείται από 22 γύρους.Εάν η κόκκινη σημαία επιδειχθεί στον επικεφαλής αναβάτη και όλοι οι άλλοι αναβάτες που βρίσκονται στον 10ο γύρο έχουν συμπληρώσει τον 9ο γύρο, τότε θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν 9 γύροι και ο υπόλοιπος αγώνας θα πρέπει να έχει 21 γύρους.011.12.4 Εάν από τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων φανεί ότι έχoυν πραγματοποιηθεί τα δύο τρίτα (2/3, 66,6%) της συνολικής διάρκειας του αγώνα, στρογγυλοποιημένα στον αμέσως πλησιέστερο μικρότερο αριθμό, από τον επικεφαλής αναβάτη και από όλους τους άλλους αναβάτες που βρίσκονται στον ίδιο γύρο, θα θεωρείται ότι ο αγώνας ολοκληρώθηκε και θα απονέμονται οι κανονικοί βαθμοί.011.12.5 Εάν ένας αγώνας που είχε διακοπεί πρέπει να ξαναξεκινήσει, αυτό πρέπει να γίνει όσο ποιο γρήγορα γίνεται και εφ’ όσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στην πίστα. Αφού οι αναβάτες έχουν επιστρέψει στα pits, ο αλυτάρχης θα ανακοινώσει την ώρα έναρξης της διαδικασίας εκκίνησης, η οποία δεν μπορεί να γίνει αργότερα από 20 λεπτά από την στιγμή που είχε επιδειχθεί η κόκκινη σημαία και διακόπηκε ο αγώνας.011.12.6 H προσωρινή κατάταξη του αγώνα πρέπει να είναι διαθέσιμη στους αναβάτες πριν από την εκκίνηση του συμπληρωματικού αγώνα.011.12.7 H διαδικασία εκκίνησης θα είναι ακριβώς ίδια με την εκκίνηση κανονικού αγώνα, με γύρο παρατήρησης, γύρο προθέρμανσης κ.λ.π.011.12.8 Οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση αγώνα θα είναι οι παρακάτω:A. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο 011.12.2. όπως παρακάτω:α. Όλοι οι αναβάτες μπορούν να επανεκκινήσουνβ. Οι μοτοσυκλέτες μπορούν να επισκευαστούν όχι όμως να αλλαχθούν. O ανεφοδιασμός επιτρέπεται.γ. Οι γύροι θα είναι ίδιοι με τον αρχικό αγώνα που έχει προκηρυχθεί.δ. Οι θέσεις στην σχάρα εκκίνησης θα είναι οι ίδιες με αυτές του αρχικού αγώνα.B. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο 011.12.3. όπως παρακάτω:α. Μόνον οι αναβάτες που έχουν καταταγεί στον αγώνα που διακόπηκε μπορούν να επανεκκινήσουνβ. Οι μοτοσυκλέτες μπορούν να επισκευαστούν όχι όμως να αλλαχθούν. O ανεφοδιασμός επιτρέπεται.γ. O αριθμός των γύρων ή η διάρκεια του αγώνα που υπολείπεται θα είναι ο αριθμός των γύρων ή η διάρκεια που απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο αρχικός αγώνας.δ. Οι θέσεις στην σχάρα εκκίνησης θα βασίζονται στην κατάταξη που προέκυψε κατά την διακοπή του αγώνα.ε. Τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα θα βασίζονται στα αποτελέσματα που είχε κάθε αναβάτης που κατετάγη σε κάθε αγώνα και θα αθροίζονται. Oι αναβάτες που συμπλήρωσαν ένα ίδιο αριθμό γύρων, θα κατατάσσονται σύμφωνα με τον συνδυασμένο χρόνο κάθε αγώνα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα  αποτελέσματα του τελευταίου αγώνα είναι τα καθοριστικά.

011.13 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

011.13.1 Αγώνες με ομαδική εκκίνηση

Όταν ο επικεφαλής αναβάτης έχει συμπληρώσει τον προκαθορισμένο αριθμό γύρων, θα του επιδειχθεί η καρό σημαία από ένα υπεύθυνο κριτή που βρίσκεται στην γραμμή τερματισμού στο επίπεδο της πίστας. H καρό σημαία θα συνεχίσει να επιδεικνύεται και σε όλους τους αναβάτες που ακολουθούν.  Όταν η καρό σημαία επιδειχθεί στον επικεφαλής αναβάτη, απαγορεύεται η έξοδος άλλου αναβάτη από τα pits για να φθάσει στην πίστα. Για τον λόγο αυτό μόλις επιδειχθεί η καρό σημαία κλείνει η έξοδος των pits και ένας κριτής με κόκκινη σημαία παραμένει στην έξοδο.Εάν ο επικεφαλής αναβάτης πλησιάζει αργότερους αναβάτες κατά τον τελευταίο γύρο πριν από την γραμμή τερματισμού, οι κριτές εκκίνησης και τερματισμού θα επιδείξουν στον επικεφαλής και στους άλλους αναβάτες ταυτόχρονα την καρό σημαία τερματισμού και την μπλε σημαία. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας τερματίζει για τον επικεφαλής αναβάτη, ενώ για αυτούς που πέρασαν την γραμμή τερματισμού, πριν τον επικεφαλής αναβάτη, ο αγώνας συνεχίζεται και θα πρέπει να συμπληρώσουν τον τελευταίο γύρο και να πάρουν σημαία τερματισμού.011.13.2 Σε περίπτωση τερματισμού δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονα αναβατών, νικητής θα είναι ο αναβάτης του οποίου ο εμπρόσθιος τροχός της μοτοσυκλέτας έχει περάσει πρώτος την γραμμή τερματισμού.011.13.3 Σε περίπτωση που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, εκτός από αυτούς που περιγράφονται στο άρθρο 011.12.1. δοθεί σήμα τερματισμού του αγώνα πριν η μοτοσυκλέτα του επικεφαλής αναβάτη συμπληρώσει τον προγραμματισμένο αριθμό γύρων ή χρόνο, ο αγώνας θα θεωρείται ότι έχει τελειώσει όταν η επικεφαλής μοτοσυκλέτα έχει περάσει την γραμμή τερματισμού πριν από το σήμα τερματισμού. Εάν το σήμα τερματισμού καθυστερήσει για οποιοδήποτε λόγο, ο αγώνας θα θεωρείται ότι έληξε την στιγμή που θα έπρεπε να τελειώσει.011.13.4 H κατάταξη θα βασίζεται στην σειρά με την οποία οι αναβάτες πέρασαν την γραμμή τερματισμού και τον αριθμό των γύρων που πραγματοποίησαν.011.13.5 Για να θεωρηθεί ότι ένας αναβάτης ολοκλήρωσε τον αγώνα και να συμπεριληφθεί στον πίνακα τερματισάντων, θα πρέπει να έχει:α. Συμπληρώσει το 75% της απόστασης που κάλυψε ο νικητήςβ. Να έχει περάσει από την γραμμή τερματισμού μέσα σε πέντε λεπτά μετά τον νικητή.

011.14 XΩPOI ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Κανένας αναβάτης δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης, εκτός εάν προτίθεται παραλάβει ή να μετακινήσει την μοτοσυκλέτα του όπως περιγράφεται στον Συμπληρωματικό Κανονισμό του αγώνα, ή εκτός εάν έχει γραπτή εξουσιοδότηση από τον Αλυτάρχη του αγώνα που θα περιγράφει ακριβώς τους λόγους που του επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης.Με εξαίρεση τα μέλη του Συμβουλίου Αγωνοδικών, τον Αλυτάρχη, τους Τεχνικούς Εφόρους και τους υπεύθυνους για την επιτήρηση και φύλαξη του χώρου κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης, οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο, εκτός εάν έχει έγγραφη και υπογραμμένη εξουσιοδότηση από τον Αλυτάρχη.Μετά το τέλος του αγώνα όλες οι μοτοσυκλέτες, που έχουν τερματίσει πρέπει να παραμείνουν στην διάθεση των Τεχνικών Εφόρων για 30 λεπτά στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης. Δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον χώρο χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Αγωνοδικών.

011.15 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ-ΕΦΕΣΕΙΣ

Το κόστος για κατάθεση ένστασης είναι ίσο με το παράβολο συμμετοχής. Οι ενστάσεις πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τον δικαιοδοτικό κανονισμό ή/και τον ειδικό κανονισμό και να συνοδεύονται από το προβλεπόμενο από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε παράβολο.Όλες οι ενστάσεις πρέπει να υποβάλλονται και να υπογράφονται από τον ίδιο τον ενιστάμενο. Εάν η ένσταση απορριφτεί τότε το ποσό της ένστασης που κατέβαλε ο ενιστάμενος αποδίδεται στην Ομοσπονδία. Εάν η ένσταση γίνει δεκτή τότε το παράβολο θα επιστραφεί στον ενιστάμενο. Το κόστος για κατάθεση έφεσης, είναι το διπλάσιο του παραβόλου συμμετοχής.

011.15.1 Kόστoς Ενστάσεων Επί Τεχνικών Θεμάτων

Το κόστος για κατάθεση ένστασης επί τεχνικών θεμάτων είναι ίσο με το παράβολο συμμετοχής. Οι ενστάσεις πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τον δικαιοδοτικό κανονισμό της ΔOM, τον ειδικό κανονισμό και να συνοδεύονται από το προβλεπόμενο από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε παράβολο.Όλες οι ενστάσεις πρέπει να υποβάλλονται και να υπογράφονται από τον ίδιο τον ενιστάμενο. Σε περίπτωση ένστασης επί Τεχνικού θέματος, όπου απαιτείται η αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση μιας μοτοσυκλέτας, ο ενιστάμενος οφείλει να καταθέσει σαν εγγύηση το κόστος της εργασίας του μηχανικού καθώς και το κόστος των ανταλλακτικών που θα χρειαστούν για την εξέταση της ένστασης.Το ποσό αυτό ορίζεται από τους αγωνοδίκες και στην περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή το ποσό αυτό επιστρέφεται στον ενιστάμενο, ενώ αν απορριφθεί, αποδίδεται στον συμμετέχοντα που δικαιώθηκε.Ο μηχανικός που θα κάνει την εργασία είναι υποχρεωμένος να εκδώσει σχετικό τιμολόγιο. Στην περίπτωση που με απόφαση των Αγωνοδικών, απαιτηθεί αυτεπάγγελτος τεχνικός έλεγχος μοτοσυκλέτας, τα έξοδα της αποσυναρμολόγησης και επανασυναρμολόγησης, βαρύνουν αποκλειστικά τον συμμετέχοντα, οδηγό ή ιδιοκτήτη αυτής.Το κόστος για κατάθεση έφεσης, είναι το διπλάσιο του παραβόλου συμμετοχής.

011.15.2 Προθεσμίες  Υποβολής  Ενστάσεων-Εφέσεων

Κάθε ένσταση πρέπει να αναφέρεται σε ένα και μόνο θέμα.Ενστάσεις για τεχνικά θέματα υποβάλλονται 30 λεπτά μετά την λήξη των αγώνων. Ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων υποβάλλονται 30 λεπτά μετά την δημοσίευση τους. Ενστάσεις κατά συμμετοχής αναβάτη, ή μοτοσυκλέτας που έχει δηλωθεί, υποβάλλονται πριν την εκκίνηση των χρονομετρημένων δοκιμών.Πρόθεση Έφεσης ασκεί ο ενδιαφερόμενος 30 λεπτά μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Αγωνοδικών, επί τόπου και Έφεση ασκείται 5 μέρες μετά την υποβολή Πρόθεσης Έφεσης.

011.16 ΒΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΛΑ

Όπως αυτοί αναφέρονται στη σχετική Προκήρυξη των αντιστοίχων θεσμών.

011.17 ΡΕΚΟΡ ΓΥΡΟΥ

Είναι η καλύτερη επίδοση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Κατά την διάρκεια των δοκιμών και του αγώνα ο χρόνος γύρου υπολογίζεται από τον χρόνο δύο διαδοχικών διελεύσεων από την γραμμή χρονομέτρησης.

011.18 ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Μηχανήματα  χρονομέτρησηςΓια να ασκήσουν τα καθήκοντά τους οι χρονομέτρες ενός αγώνα πρέπει, ανάλογα με τον αγώνα, να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω συσκευές:011.18.1 Ένα ειδικό σύστημα χρονομέτρησης με ατομικούς αισθητήρες (sensors) σταθερά προσαρμοσμένους σε κάθε μοτοσυκλέτα σε συνδυασμό με πακτωμένη κεραία καταγραφής διελεύσεων (loop) και ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα (Software) έκδοσης αποτελεσμάτων011.18.2 Ένα πολύ καλό χρονόμετρο με ενδείξεις ακριβείας 1/5 ή 1/10 του δευτερολέπτου, με διπλό μηχανισμό βελόνας στιγμιαίας ένδειξης (split stop) συγχρονισμένο με την ώρα του αγώνα.011.18.3 Μια αυτόματη συσκευή συγχρονισμένη με την ώρα της ημέρας και με ακρίβεια εγγραφών 1/100 του δευτερολέπτου. Για τις συσκευές αυτού του είδους απαιτείται ένα πιστοποιητικό, που όχι μόνο πιστοποιεί την ακρίβεια χρονομέτρησης, αλλά και την απόδοση σαν μια συνολική μονάδα που θα λειτουργήσει κάτω από τις συνθήκες για τις οποίες είναι κατάλληλη. Γενικά απαιτείται σε περιπτώσεις επίτευξης επιδόσεων (ρεκόρ).011.18.4 O χρονομέτρης ενός αγώνα πρέπει να διαθέτει ένα εφεδρικό χρονόμετρο (βλέπε αρθ. 011.18.2) ώστε να ελέγχει τις εγγραφές των συσκευών που χρησιμοποιούνται.011.18.5 Οι παραπάνω αναφερόμενες συσκευές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ακριβείας που να έχει εκδοθεί από επίσημο αντιπρόσωπο ή εθνικό ινστιτούτο χρονομέτρησης. Το πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερα στη διετία πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές αυτές.Οι συμμετέχοντες οφείλουν να αποδέχονται οποιοδήποτε σύστημα χρονομέτρησης το οποίο έχει εγκριθεί από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.

diataksi ekkinisis_2017

TEXNIKOΣ KANONIΣMOΣ AΓΩNΩN TAXYTHTΑΣ  2017

ΠINAKAΣ ΠEPIEXOMENΩN

01.01 EIΣAΓΩΓH

01.02 EΛEYΘEPIA KATAΣKEYAΣTIKHΣ EΠIΛOΓHΣ

01.03 METPHΣH TOY KYΛINΔPIΣMOY

01.03.01 Παλινδρομικοί Κινητήρες, Κύκλου “OTTO”

01.04 YΠEPΠΛHPΩΣH

01.05 THΛEMETPIA – Data Loggers

01.06 BAPOΣ MOTOΣYKΛETAΣ

01.07 ENΔEIΞH TOY KATAΣKEYAΣTH

01.08 ΛAΣTIXA ΓIA MOTOΣYKΛETEΣ “SOLO”

01.09 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

01.10 ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

01.10.01 Τοποθέτηση αφαιρετών πινακίδων

01.10.02 Oι αριθμοί

01.10.03 Τύπος χαρακτήρων

01.10.04 Αλλοι αριθμοι

01.10.05 Περιξ πλαισιου αριθμων

01.10.06 Xρώματα αριθμών συμμετοχής

01.11 ΔEΞAMENEΣ KAYΣIMOY KAI ΛAΔIOY

01.11.01 Μέγιστη χωρητικότητα

01.11.02 Τύπος δεξαμενής

01.11.03 Εξαερισμός δεξαμενής

01.11.04 Δοχεία συλλογής λαδιού και Συστήματα αναπνοής του κυκλώματος

01.12 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ OPEN

01.12.01 Τυποι μοτοσυκλέτας

01.12.02 Καύσιμο

01.12.03 Πλαίσιο

01.12.04 Εμπρόσθιο σύστημα

01.12.05 Ψαλίδι

01.12.06 Πίσω ανάρτηση

01.12.07 Τροχοί

01.12.08 Φρένα

01.12.09 Ελαστικά

01.12.10 Βάσεις και τα χειριστήρια ποδιών

01.12.11 Βάσεις και τα χειριστήρια χεριων

01.12.12 Φέριγκ

01.12.13 Δεξαμενή καυσίμου

01.12.14 Θέση οδηγού

01.12.15 Ηλεκτρικά

01.12.16 Σύστημα ψύξης

01.12.17 Φιλτροκούτι

01.12.18 Τροφοδοσία καυσίμου

01.12.19. Τροποποιούνται

01.12.22. Αντικαθιστούνται

01.12.24 Αφαιρούνται :

01.12.25 Μπορούν να αφαιρεθούν:

01.12.26 TRACTION CONTROL

01.13 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ RACING

01.13.01Κυβισμός και αριθμός κυλίνδρων

01.13.02 Ταχύτητες

01.13.03 Φρένα

01.13.04 Θόρυβος

01.13.05 Αεροδυναμικό κάλυμμα

01.13.10 Αποστάσεις

01.13.11 Αναθυμιάσεις

01.13.12 Υλικά

01.14 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ «SUPERSPORT»

01.14.01 Τύπος και ελάχιστα βάρη

01.14.02 Χρώματα αριθμών συμμετοχής

01.14.03 Καύσιμο

01.14.04 Προδιαγραφές μοτοσυκλετών

01.14.05 Πλαίσιο και υποπλαίσιο

01.14.06 Μπροστινό σύστημα ανάρτησης

01.14.15 Ψαλίδι

01.14.16 Πίσω ανάρτηση

01.14.17 Τροχοί

01.14.18 Φρένα

01.14.19 Ελαστικά

01.14.20 Βάσεις και χειριστήρια ποδιών

01.14.21 Τιμόνι και χειριστήρια χεριών

01.14.22 Φαίριγκ /πλαστικά καλύμματα

01.14.23 Δοχείο καυσίμου

01.14.24 Κάθισμα

01.14.25 Πλεξούδα καλωδίωσης

01.14.26 Μπαταρία

01.14.27 Κύκλωμα ψύξης

01.14.28 Κουτί φίλτρου αέρα

01.14.29 Εισαγωγή καυσίμου

01.14.30 Ψεκασμός καυσίμου

01.14.31 Τροφοδοσία βενζίνης

01.14.32 Κυλινδροκεφαλή

01.14.33 Εκκεντροφόρος άξονας

01.14.34 Γρανάζια εκκεντροφόρου

01.14.35 Στροφαλος

01.14.36 Αντλίες λαδιού νερού – σωληνώσεις

01.14.37 Μπιέλες

01.14.38 Εμβολα

01.104.39 Ελατήρια πιστονιών

01.14.40 Πείροι και οι ασφάλειες πιστονιών

01.14.41 Κιβώτιο στροφαλοφόρου άξονα – κιβώτια κινητήρα

01.14.42 Μετάδοση κιβωτίου ταχυτήτων

01.14.43 Συμπλέκτης

01.14.44 Ανάφλεξη / σύστημα ελέγχου του κινητήρα

01.14.45 Γεννήτρια / Μίζα

01.14.46 Σύστημα εξάτμισης

01.14.47 Βίδες

01.14.48 Τροποποίηση

01.14.49 Αντικατάσταση

01.14.50 Αφαιρεση

01.14.51 Υποχρεωτική αφαίρεση

01.14.52 Υποχρεωτική αντικατάσταση

01.14.53 Πρόσθετος εξοπλισμός

01.15 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ SUPERBIKE

01.15.1 Κινητήρες: διάταξη και κυβισμός

01.15.2. Ελάχιστο βάρος

01.15.3. Αριθμοί και φόντο

01.15.4. Καύσιμο

01.15.5. Ελαστικά

01.15.6. Σύστημα τροφοδοσίας

01.15.7. Κυλινδροκεφαλή

01.15.8. Εκκεντροφόρος

01.15.9. Γρανάζια εκκεντροφόρων

01.15.10. Κύλινδρος

01.15.11 Έμβολα

01.15.12 Ελατήρια εμβόλων

01.15.13. Πείροι εμβόλων και ασφάλειες

01.15.14. Μπιέλες

01.15.15 Στρόφαλος

01.15.16. Κάρτερ

01.15.17 Πλαϊνά Καπάκια

01.15.18. Κιβώτιο ταχυτήτων/Μετάδοση

01.15.19. Συμπλέκτης

01.15.20. Αντλία λαδιού και σωληνώσεις

01.15.21. Ψυγείο, ψυκτικά υγρά και ψυγείο λαδιού.

01.15.22. Φιλτροκούτι

01.15.23. Τροφοδοσία καυσίμου.

01.15.24. Σύστημα εξάτμισης

01.15.25. Ηλεκτρονικά

01.15.26. Ανάφλεξη/ Σύστημα Ελέγχου Κινητήρα ECU

01.15.27 Γεννήτρια, εναλλάκτης(alternator), μίζα.

01.15.28. Επιπλέον ηλεκτρονικός εξοπλισμός

01.15.29. Καλωδίωση

01.15.30 Σκελετός και υποπλαίσιο

01.15.31. Πιρούνι

01.15.32 Ψαλίδι

01.15.33 Πίσω ανάρτηση

01.15.35. Φρένα

01.15.36. Τιμόνια και χειριστήρια

01.15.37 Μαρσπιέδες

01.15.38 Ρεζερβουάρ

01.15.39 Σέλα

01.15.40  Βίδες/ κοχλίες σύσφιξης

01.15.41 Φαίριγκ

01.15.42 Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΜΠΟΡΟΥΝ να τροποποιηθούν

01.15.43. Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΜΠΟΡΟΥΝ  να αφαιρεθούν.

01.15.44 Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΠΡΕΠΕΙ να αφαιρεθούν.

01.15.45 Τα κάτωθι πρέπει να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

01.16 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΩΝ-SS300

01.16.1 Προδιαγραφές μοτοσυκλετών

01.16.2 Πιστοποιημένες μοτοσυκλέτες

01.16.3 Δυνατότητα εξισορρόπησης τον μοτοσυκλετών

01.16.4 Ελάχιστο βάρος

01.16.5 Αριθμοί συμμετοχής

01.16.6 Καύσιμα

01.16.7 Ελαστικά

01.16.8 Κινητήρας

01.16.8.1 Ψεκασμός καυσίμου

01.16.8.1.1

01.16.8.2 Κεφαλή κυλίνδρου

01.16.8.3 Εκκεντροφόροι

01.16.8.4 Γρανάζια εκκεντροφόρου

01.16.8.5 Κύλινδροι

01.16.8.6 Πιστόνια

01.16.8.7 Ελατήρια πιστονιού

01.16.8.8 Πείρος πιστονιού και ασφάλειες

01.16.8.9 Μπιέλες

01.16.8.10 Στρόφαλος

01.16.8.11 Κάσες

01.16.8.11.1 Πλαϊνά καπάκια κινητήρα

01.16.8.12 Κιβώτιο ταχυτήτων

01.16.8.13 Συμπλέκτης

01.16.8.14 Αντλίες λαδιού και αγωγός λαδιού

01.16.8.15 Το ψυγείο, το σύστημα ψύξης και το ψυγείο λαδιού

01.16.8.16 Φιλτροκούτι

01.16.8.17 Τροφοδοσία καυσίμου

01.16.8.18 Σύστημα εξάτμισης

01.16.9 Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά

01.16.9.1 Σύστημα ελέγχου του κινητήρα (ECU)

01.16.10 Σκελετός και υποπλαίσιο

01.16.10.1. Πιρούνι

01.16.10.2 Ψαλίδι

01.16.10.3 Πίσω ανάρτηση

01.16.10.4 Τροχοί

01.16.10.5. Φρένα

01.16.10.6. Τιμόνια και χειριστήρια

01.16.10.7 Μαρσπιέδες

01.16.10.8 Ρεζερβουάρ

01.16.10.9 Σέλα

01.16.10.10  Βίδες/ κοχλίες σύσφιξης

01.16.10.11 Φαίριγκ

01.16.11 Τα παρακάτω μπορούν να αντικατασταθούν από αυτά της πιστοποιημένης μοτοσυκλέτας

01.16.12 Τα παρακάτω μπορούν να αφαιρεθούν

01.16.13 Τα παρακάτω πρέπει να αφαιρεθούν

01.16.14 Τα παρακάτω μπορεί να τροποποιηθούν

01.16.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ_1

01.17 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

01.18 ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

01.19 KAYΣIMO – ΨΥΚΤΙΚΑ ΥΓΡΑ

01.20 EΞAPTIΣH KAI ΠPOΣTATEYTIKH ENΔYMAΣIA

01.20.01 Για αγώνες Tαχύτητας

01.20.02 Υποδήματα

01.20.03 Γαντια

01.20.04 Υλικα

01.20.05 Επιβάλλεται προστατευτικό πλάτης.

01.20.06 Yλικά ισοδύναμα με το δέρμα

01.21 KPANH

01.22 ΠPOΔIAΓPAΦEΣ ΓIA KPANH

01.22.01 Λειτουργικές οδηγίες

01.22.02 Έγκριση κράνους

01.23 ΣΦPAΓIΔEΣ EΓKPIΣHΣ ΓIA KPANH

01.24 EΛEΓXOΣ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ

01.24.01 Οδηγίες προς τους Τεχνικούς Εφόρους- Διαδικασία

01.24.02 Eπικίνδυνες μοτοσυκλέτες

 

 

 

 

01.01 EIΣAΓΩΓH

Στο κείμενο που ακολουθεί, όπου αναφέρεται αθλητής εννοείται και η αθλήτρια. Mε τον όρο «μοτοσυκλέτα» προσδιορίζονται κατά βάση όλα τα οχήματα που έχουν λιγότερους από τέσσερις τροχούς και που κινούνται από έναν κινητήρα σχεδιασμένο ειδικά για τη μεταφορά ενός ή περισσοτέρων προσώπων, το ένα εκ των οποίων είναι ο οδηγός της (αθλητής). Κάτω από κανονικές συνθήκες οι τροχοί πρέπει να εφάπτονται στο έδαφος, εκτός από στιγμιαίες ή μερικές ασυνήθεις περιπτώσεις.

01.02 EΛEYΘEPIA KATAΣKEYAΣTIKHΣ EΠIΛOΓHΣ

Δεν υφίσταται κανένας περιορισμός σε ότι αφορά τον κατασκευαστή, την κατασκευή ή τον τύπο μιας μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιείται σε διεθνείς ή Εθνικές συναντήσεις, με τον όρο ότι αυτή θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των εθνικών η διεθνών (FIM/FIM Europe) κανονισμών καθώς και

των κατά περίπτωση Προκηρύξεων ή/και Ειδικών Kανονισμών.

Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχονται πλήρως και αποκλειστικά από τον αναβάτη.

Οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται σε εθνικούς ή διεθνείς αγώνες κατατάσσονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους. Κατηγορίες αγώνων με μοτοσυκλέτες διαφορετικών κυλινδρισμών

επιτρέπονται. Σε κάθε κατηγορία πρέπει να αναφέρεται ο επιτρεπόμενος κυλινδρισμός καθώς και τα επιπλέον στοιχεία (αριθμός κυλίνδρων, βάρος, είδος κινητήρα, κ.α.) των μοτοσυκλετών που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε αυτή.

 

01.03 METPHΣH TOY KYΛINΔPIΣMOY

01.03.01 Παλινδρομικοί Κινητήρες, Κύκλου “OTTO”

O κυλινδρισμός κάθε κυλίνδρου υπολογίζεται με τον γεωμετρικό τύπο που δίνει τον όγκο ενός κυλίνδρου. H διάμετρος αντιστοιχεί με την εσωτερική διάμετρο της οπής του κυλίνδρου και το ύψος με τη διαδρομή που εκτελεί το έμβολο από την ανώτατη μέχρι την κατώτατη θέση του.

D2 x 3,1416 x C

Kυλινδρισμός = ―――――――――

4

όπου D = η εσωτερική διάμετρος του κυλίνδρου και C = H διαδρομή του εμβόλου

Όταν η εσωτερική τομή του κυλίνδρου δεν είναι κυκλική τότε η επιφάνεια διατομής του θα πρέπει να υπολογίζεται από την ανάλογη γεωμετρική μέθοδο υπολογισμού της και στη συνέχεια να πολλαπλασιάζετε επί τη διαδρομή του εμβόλου, για να προκύπτει ο κυλινδρισμός.

Κατά τις μετρήσεις της εσωτερικής διαμέτρου επιτρέπονται ανοχές 1/10 mm. Εάν με αυτή την ανοχή ο κυλινδρισμός υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια τότε θα γίνεται νέα μέτρηση με τον κινητήρα κρύο και με ακρίβεια 1/100 mm.

01.04 YΠEPΠΛHPΩΣH

H υπερπλήρωση με κάθε μέσο ή συσκευή απαγορεύεται σε όλους τους αγώνες

01.05 THΛEMETPIA – Data Loggers

Η τηλεμετρία απαγορεύεται, τα συστήματα καταγραφής δεδομένων (data loggers) επιτρέπονται.

Απαγορεύεται η, με οποιοδήποτε τρόπο, μετάδοση πληροφορίας που επηρεάζει την απόδοση και τη λειτουργία της μοτοσυκλέτας όταν κινείται καθώς και η ασύρματη επικοινωνία με τον αθλητή.

Mπορεί να τοποθετηθεί στη μοτοσυκλέτα μία επίσημη συσκευή μετάδοσης σημάτων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρονομέτρησης και καταγραφής γύρων.

Oλες οι συσκευές μετάδοσης-λήψης σημάτων για την καταγραφή γύρων πρέπει να είναι καλά στερεωμένες στην μοτοσυκλέτα. Η ασφαλής πρόσδεσή τους θα ελέγχεται από τον τεχνικό έφορο.

Τα συστήματα GPS που χρησιμοποιούνται για καταγραφή δεδομένων επιτρέπονται.

01.06 BAPOΣ MOTOΣYKΛETAΣ

Το βάρος των μοτοσυκλετών πρέπει να ελέγχεται. Oι ζυγαριές πρέπει να είναι ελεγμένες για την ακρίβειά τους από επίσημο ινστιτούτο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια πριν από τη χρήση τους.

Mετά τον αγώνα όλες οι μοτοσυκλέτες ζυγίζονται και επιτρέπεται ανοχή -1% σε σχέση με τα οριζόμενα ελάχιστα βάρη.

01.06.01 Bάρη μοτοσυκλετών χωρίς καύσιμο

Tα ελάχιστα βάρη είναι:

Κατηγορία Ελάχιστο βάρος

R 125 cc 70 κιλά

R 250 cc 95 κιλά

Supersport βλ. περιγραφή κατηγορίας

Superbike βλ. περιγραφή κατηγορίας

ΝΕΩΝ βλ. περιγραφή κατηγορίας

OPEN βλ. περιγραφή κατηγορίας

01.07 ENΔEIΞH TOY KATAΣKEYAΣTH

Η αγωνιστικές μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν κατασκευαστεί από αναγνωρισμένο κατασκευαστή. Στις κατηγορίες Racing επιτρέπονται οι ιδιοκατασκευές. Όταν στην κατασκευή μίας μοτοσυκλέτας είναι αναμεμιγμένοι δύο κατασκευαστές πρέπει να φαίνεται πάνω σ’ αυτήν το όνομα και των δύο, όπως παρακάτω:

― Tο όνομα του κατασκευαστή του πλαισίου

― Tο όνομα του κατασκευαστή του κινητήρα.

Aυτό εφαρμόζεται όταν δεν το απαγορεύουν τυχόν εμπορικά συμφέροντα.

01.08 ΛAΣTIXA ΓIA MOTOΣYKΛETEΣ “SOLO”

01.08.01 Tο πλάτος των χρησιμοποιουμένων ελαστικών στις επί μέρους κατηγορίες πρέπει να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για την συγκεκριμένη στεφάνη.

01.08.02 Mε εξαίρεση τα “φαλακρά” ελαστικά (slick), ο κατασκευαστής πρέπει να μαρκάρει το ελαστικό με σήμανση, από την οποία να προκύπτουν:

– H ένδειξη E ή DOT (που χρησιμοποιείται για λάστιχα αναγνωρισμένα ή λάστιχα που έχουν σημανθεί μόνο για χρήση σε αυτοκινητόδρομο)

– H εμπορική φίρμα του κατασκευαστή.

– Tο έτος και ο μήνας κατασκευής (κωδικοποιημένα).

– Oι διαστάσεις του ελαστικού.

– H κατηγορία ταχύτητας (επιτρεπόμενη ανώτατη ταχύτητα) – ZR.

– Kάθε άλλο ειδικό χαρακτηριστικό αναγκαίο για την σωστή χρήση του ελαστικού.

01.08.03 H ελάχιστη διάμετρος της στεφάνης του τροχού είναι 400 mm. Το πλάτος της στεφάνης του τροχού πρέπει να είναι:

Κατηγορία Πλάτος εμπρός Πλάτος πίσω

R 125 cc 2,15’’ έως 3,0΄΄   3,0΄΄ έως 4,0΄΄

R 250 cc 3,0΄΄έως 3,75      4,0΄΄ έως 5,75΄΄

Supersport βλ. περιγραφή κατηγορίας

Superbike βλ. περιγραφή κατηγορίας

ΝΕΩΝ-SS300 βλ. περιγραφή κατηγορίας

OPEN βλ. περιγραφή κατηγορίας

01.08.04 Αυλακώσεις ελαστικών

H επιφάνεια του ελαστικού μπορεί να είναι με ή χωρίς αυλακώσεις. Tο σχέδιο των αυλακώσεων είναι ελεύθερο σχέδιο των αυλακώσεων πρέπει να έχει γίνει από τον κατασκευαστή κατά την κατασκευή του ελαστικού.

Στην κατηγορία Racing επιτρέπονται επιπρόσθετες αυλακώσεις, κοψίματα κλπ, με τον όρο ότι γίνονται από έναν κατασκευαστή ελαστικών ή από ειδικευμένο τεχνικό με μέσα ή ειδικά εργαλεία για αυτόν τον σκοπό επιλογή κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου αυλακώσεων επαφίεται απολύτως στην

κρίση του αναβάτη. Στις υπόλοιπες κατηγορίες επιτρέπονται επιπρόσθετες αυλακώσεις μόνο με ειδική αιτιολογημένη απόφαση του Αλυτάρχη του αγώνα.

H χρήση “φαλακρών” ελαστικών είναι επίσης στην κρίση του αναβάτη. Εάν οι συνθήκες καταστούν προβληματικές αυτός πρέπει οπωσδήποτε να λάβει υπόψη του τις υποδείξεις των τεχνικών εφόρων και αν χρειάζεται του αρμοδίου αντιπροσώπου του κατασκευαστή.

Σαν ένα ελάχιστο όριο ασφαλείας, το βάθος των αυλακώσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 mm.

Ελαστικά που στην προκαταρκτική τους εξέταση έχουν βάθος αυλάκωσης μικρότερο από 1,5 mm, θεωρούνται σαν ελαστικά χωρίς αυλακώσεις και οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στα “φαλακρά” ελαστικά ισχύουν και γι’ αυτά. H επιφάνεια ενός “φαλακρού” ελαστικού πρέπει να έχει τρεις ή

περισσότερες κοιλότητες σε ίσο τόξο 120° ή μικρότερο, οι οποίες να χρησιμεύουν σαν ενδεικτικό του ορίου φθοράς τους, τόσο στο κέντρο του πλάτους τους, όσο και στα πλάγια. Όταν δύο τουλάχιστον από αυτές δείξουν το “όριο” φθοράς σε διαφορετικό σημείο της περιφέρειας, το ελαστικό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

01.09 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όλες οι μοτοσυκλέτες, όλων των κατηγοριών πρέπει να έχουν:

Α. Προστατευτικό αλυσίδας στο κάτω μέρος του ψαλιδιού, τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει την πιθανότητα κάποιο μέρος του σώματος του αθλητή να παγιδευτεί μεταξύ της αλυσίδα και του πίσω γραναζιού.

Β. Προστατευτικό μανέτας φρένου, που έχει σκοπό να προστατεύσει την ενεργοποίηση του φρένου από την κατά λάθος επαφή με άλλη μοτοσυκλέτα. Απαγορεύονται τα προστατευτικά από σύνθετα υλικά (πολυμερή με ενισχύσεις ινών fiberglass, carbon κλπ). Ο Τεχνικός Έφορος έχει δικαίωμα να το απορρίψει, εφόσον κρίνει ότι η λειτουργία είναι ανεπαρκής, η δεν είναι ασφαλώς και σωστά  εγκαταστημένο.

Γ. Χειριστήρια συμπλέκτη και φρένων (μανέτες), καθώς και στηρίγματα των ποδιών με σφαιρικές άκρες (μπίλιες).

Δ. Διάταξη συλλογής υγρών (λεκάνη) κάτω από τον κινητήρα ικανή να συγκρατεί το σύνολο υγρών (λιπαντικό, ψυκτικό, κ.α.) του κινητήρα. Στο κατώτατο σημείο της πρέπει να υπάρχει οπή 25mm τουλάχιστον κλεισμένη ασφαλώς η οποία θα παραμένει όμως ανοικτή σε περίπτωση βροχής.

Ε. Διακόπτη, απενεργοποίησης του κινητήρα & διακοπής του ρεύματος από την μπαταρία, στο τιμόνι.

ΣΤ. Οποιοδήποτε σταθερό σημείο σε απόσταση 15mm από κάθε σημείο των ελαστικών.

Ζ. Δυνατότητα περιστροφής του τιμονιού κατά 15 μοίρες σε κάθε πλευρά. Κατά την περιστροφή του τιμονιού, οι χειρολαβές (γκριπ) σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πλησιάζουν οποιοδήποτε σταθερό σημείο σε απόσταση μικρότερη των 30 mm.

Η. Χειριστήριο γκαζιού με αυτόματη επαναφορά (ελατήριο) στην κλειστή θέση.

Θ. Διάταξη αυτόματης διακοπής της αντλίας καυσίμου σε περίπτωση πτώσης, όταν η τροφοδοσία καυσίμου δεν είναι με φυσική ροή.

Ι. Σωλήνες εξαγωγής καυσαερίων οι οποίοι δεν πρέπει να δημιουργούν αιχμηρό άκρο ούτε να εκτείνονται πίσω από την κατακόρυφη γραμμή η οποία περνά από το πίσω άκρο του πίσω ελαστικού.

Κ. Για το έτος 2017 (με προοπτική να εφαρμοστεί σαν υποχρεωτικό για το 2018), συνίσταται η χρήση πίσω φωτός σε συνθήκες βροχής, η χαμηλής ορατότητας. Το φώς πρέπει να είναι σε ευδιάκριτο σημείο, κόκκινο και συνεχές (όχι παλλόμενο), ισχύος 10 – 15(incandescent), 0.6 – 1.8 W (LED). Ο Τεχνικός Έφορος έχει δικαίωμα να το απορρίψει, εφόσον κρίνει ότι η λειτουργία είναι ανεπαρκής, η δεν είναι ασφαλώς και σωστά  εγκαταστημένο. 

 Λ. Για το έτος 2017 (με προοπτική να εφαρμοστεί σαν υποχρεωτικό για το 2018), συνίσταται η χρήση προστατευτικών καπακιών, που προστατεύουν τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα, εφόσον ΟΛΑ τα πλαϊνά καπάκια/κιβώτια του κινητήρα που περιέχουν λάδι και που μπορούν να έρθουν σε επαφή με το έδαφος στην περίπτωση πτώσης, ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται από δεύτερο καπάκι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, η εγκεκριμένα πολυμερή υλικά, η εγκεκριμένες από τη FIM κατασκευές . Τα σύνθετα πολυμερή (fiberglass, carbon κλπ) ΔΕΝ επιτρέπονται.

Το δεύτερο καπάκι πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 1/3 του αρχικού καπακιού. Δεν πρέπει να έχει κοφτερές ακμές που μπορεί να καταστρέψουν τον ασφαλτοτάπητα. Πρέπει να είναι στερεωμένα με τουλάχιστο 3 βίδες, που στερεώνουν και το αρχικό καπάκι.

Ο Τεχνικός Έφορος μπορεί να απορρίψει όποιο καπάκι δεν ικανοποιεί τον σκοπό ασφάλειας.

Μ. ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Είναι υποχρεωτική η πλήρωση της δεξαμενής με υλικό επιβραδυντικό της καύσης (ειδικό αφρώδες υλικό-βοηθάει στην καταστολή εκρήξεων).

Ν. ΤΑΠΕΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΛΑΔΙΟΥ. Όλες οι τάπες αποστράγγισης λαδιού και βίδες που οδηγούν σε κοιλότητες με λάδι, πρέπει να είναι στεγανά στερεωμένες στη θέση τους και ασφαλισμένες με σύρμα.

Ξ. Οι τάπες πλήρωσης καυσίμου και λαδιού, πρέπει να είναι στεγανά στερεωμένες στη θέση τους και ασφαλισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται το άνοιγμα τους οποιαδήποτε στιγμή από τυχαίο περιστατικό.

 

01.10 ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι τελείως ορατές και δεν πρέπει να καλύπτονται από οποιοδήποτε μέρος της μοτοσυκλέτας ή από τον αναβάτη όταν αυτός είναι καθισμένος στη θέση οδήγησης. Ανάμεσα στους αριθμούς της μπροστινής πινακίδας μπορούν να υπάρχουν τρύπες. Με κανένα όμως τρόπο δεν πρέπει να γίνουν τρύπες πάνω στους αριθμούς

01.10.01 Τοποθέτηση αφαιρετών πινακίδων

Για την τοποθέτηση αφαιρετών πινακίδων μπορεί να στερεωθεί ή να βαφτεί στο αμάξωμα ή στην αεροδυναμική επένδυση ένας ανάλογος σε διαστάσεις χώρος σε ματ χρώμα.

01.10.02 Oι αριθμοί

Oι αριθμοί πρέπει να είναι ευδιάκριτοι και το φόντο πρέπει να είναι βαμμένο με απορροφητικό χρώμα (ματ) ώστε να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις του ηλίου.

Oι ελάχιστες διαστάσεις των αριθμών πρέπει να είναι:

ΕΜΠΡΟΣ ΠΛΑΙ

ΥΨΟΣ 160 mm ΥΨΟΣ 120 mm

ΠΛΑΤΟΣ 80 mm ΠΛΑΤΟΣ 60 mm

ΠΑΧΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ 25 mm ΠΑΧΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ 25 mm

Kενή απόσταση μεταξύ δύο αριθμών 10 mm

01.10.03 Τύπος χαρακτήρων

Πρέπει να χρησιμοποιείται ο Αγγλικός τύπος χαρακτήρων. Λυτός είναι μία απλή κάθετη γραμμή για το “ENA” και μία απλή επικλινής γραμμή, χωρίς οριζόντια γραμμή στη μέση για το “EΠTA” (.Διάγραμμα O).

01.10.04 Άλλοι αριθμοί

Kάθε άλλος αριθμός ή ενδείξεις ή πινακίδες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση με τους αριθμούς συμμετοχής πρέπει να αφαιρούνται πριν από την εκκίνηση του αγώνα.

01.10.05 Πέριξ πλαισίου αριθμών

Γύρω από τις πινακίδες πρέπει να παραμένει ένας κενός από κάθε διαφήμιση χώρος τουλάχιστον 3 cm. Μοτοσυκλέτες με πινακίδες που δεν ικανοποιούν αυτές τις απαιτήσεις δεν θα περάσουν από τον έλεγχο εξακρίβωσης του αγώνα.

01.10.06 Χρώματα αριθμών συμμετοχής

Τα χρώματα του φόντου και των αριθμών διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κατηγορίες και το είδος του αγώνα. Οι λεπτομέρειες πρέπει φαίνονται στον Ειδικό Κανονισμό κάθε αγώνα. Προτείνεται να χρησιμοποιούνται τα πιο κάτω χρώματα, που πρέπει να είναι ματ και να ακολουθούν το κατωτέρω χρωματολόγιο της RAL:

MAYPO 9005

MΠΛE 5010

ΠPAΣINO 6002

KITPINO 1003

KOKKINO 3020

ΛEYKO 9010

01.10.07 Αγώνες Ταχύτητας

ΟPΕΝ Μπλε φόντο Λευκοί αριθμοί

RACING Πράσινο φόντο Λευκοί αριθμοί

SUPERSPORT Άσπρο φόντο Μπλε αριθμοί

SUPERBIKE Άσπρο  φόντο Μαύροι αριθμοί

ΝΕΩΝ- SS300 Κίτρινο φόντο Μαύροι αριθμοί

– Ο αριθμός συμμετοχής πρέπει να τοποθετηθεί

Μία φορά στο κέντρο του εμπρός φαίριγκ ή ελάχιστα πλαγίως σε οποιαδήποτε μεριά, και μία φορά σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας. Η προτιμότερη θέση για τους αριθμούς σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας είναι στο χαμηλότερο πίσω μέρος του κυρίως μέρους του φαίριγκ, κοντά η επί της

καρίνας.

Στην περίπτωση αμφιβολίας η αντίρρησης, η απόφαση του Τεχνικού Εφόρου είναι τελική και αμετάκλητη.

01.11 ΔEΞAMENEΣ KAYΣIMOY KAI ΛAΔIOY

01.11.01 Μέγιστη χωρητικότητα

H μέγιστη χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμου στις μοτοσυκλέτες Solo ορίζεται στα 24 λίτρα.

01.11.02 Τύπος δεξαμενής

Το καύσιμο πρέπει να περιέχεται σε μια μόνο δεξαμενή ισχυρά στερεωμένη πάνω στη μοτοσυκλέτα. Απαγορεύονται δεξαμενές- καθίσματα και βοηθητικές δεξαμενές. Η χρησιμοποίηση μιας δεξαμενής ταχείας απόσπασης σαν μέσο γρήγορου ανεφοδιασμού απαγορεύεται αυστηρά σε

όλα τα είδη αγώνων.

01.11.03 Εξαερισμός δεξαμενής

Στους σωλήνες εξαερισμού της δεξαμενής καυσίμου πρέπει να τοποθετούνται ανεπίστροφες βαλβίδες και οι σωλήνες αυτοί να καταλήγουν σε ένα δοχείο συλλογής με ελάχιστο όγκο 250 cm³, κατασκευασμένο από κατάλληλο υλικό.

01.11.04 Δοχεία συλλογής λαδιού και Συστήματα αναπνοής του κυκλώματος

Όπου είναι τοποθετημένη σωλήνα εξαερισμού λιπαντικου η άκρη της πρέπει να καταλήγει σε ένα δοχείο συλλογής, τοποθετημένο σε ένα ευκόλως προσιτό σημείο και το οποίο πρέπει να αδειάζει πριν από τον αγώνα.

Το δοχείο αυτό πρέπει να έχει ελάχιστη χωρητικότητα 250-cm³ για σωλήνες εξαερισμού από το κιβώτιο ταχυτήτων και 500 cm³ για σωλήνες εξαερισμού από τον κινητήρα.

Όλες οι 4χρονες μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν ένα κλειστό σύστημα αναπνοής του κινητήρα. Ο σωλήνας διαπνοής του λιπαντικού πρέπει να είναι συνδεδεμένος και να εκτονώνεται στο δοχείου του φίλτρου αέρα.

 

01.12 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ OPEN

01.12.01 Τύποι μοτοσυκλέτας

Οι ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες superbike, supersport & Stocksport οποιασδήποτε χρονιάς καθώς και μοτοσυκλέτες με έγκριση τύπου δρόμου

01.12.02 Καύσιμο

Το καύσιμο είναι υποχρεωτικά βενζίνη αμόλυβδη.

01.12.03 Πλαίσιο

Το πλαίσιο και το υποπλαίσιο μπορούν να αλλαχθούν. Ο αριθμός

πλαισίου του κατασκευαστή πρέπει να είναι εμφανής. Βάσεις κινητήρα και πλάκες τιμονιού μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν.

01.12.04 Εμπρόσθιο σύστημα

Τα μπροστινό σύστημα ανάρτησης μπορεί να αντικατασταθεί ή να τροποιηθεί το υπάρχον ελεύθερα. Μπορεί να προστεθεί σταμπιλιζατέρ/αμορτισέρ τιμονιού.

01.12.05 Ψαλίδι

Στο ψαλίδι επιτρέπεται να προστεθούν βάσεις στερέωσης (stand).

01.12.06 Πίσω ανάρτηση

Το σώμα της πίσω ανάρτησης (αμορτισέρ/ ελατήρια) επιτρέπεται να αντικατασταθεί. Το σύστημα μοχλισμού της πίσω ανάρτησης και το ψαλίδι  μπορούν να αλλαχτούν.

01.12.07 Τροχοί

Οι τροχοί μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους ελαφρύτερου κράματος, καθώς και οι άξονές τους. Ο ατέρμονος του ταχυμέτρου επιτρέπεται να αντικατασταθεί από έναν αποστάτη.

01.12.08 Φρένα

Τα δισκόφρενα, οι δαγκάνες, οι αντλίες εμπρός και πίσω φρένου μπορούν να αντικατασταθούν.

01.12.09 Ελαστικά

Τα ελαστικά είναι ελεύθερα.

01.12.10 Βάσεις και τα χειριστήρια ποδιών

Οι βάσεις και τα χειριστήρια ποδιών μπορούν να τοποθετηθούν σε νέα θέση, αλλά με τα υποστηρίγματα τους στα αρχικά σημεία στήριξης του σκελετού.

01.12.11 Βάσεις και τα χειριστήρια χεριών

Το τιμόνι επιτρέπεται να αντικατασταθεί, δεν επιτρέπεται να αφαιρεθούν οι διακόπτες μίζας και διακοπής του κινητήρα.

01.12.12 Φαίριγκ

Το φαίριγκ και όλα τα πλαστικά καλύμματα επιτρέπεται να αντικατασταθούν. Όλες οι εισαγωγές αέρα προς το κουτί του φίλτρου αέρα μπορούν να αντικατασταθούν. Η ζελατίνα επιτρέπεται

να αλλαχθεί αλλά πάντα από διαφανές υλικό (ελάχιστο πάχος 4mm). Το εμπρός και το πίσω φτερό επιτρέπεται να αντικατασταθούν. Όλες οι εκτεθειμένες άκρες πρέπει να στρογγυλευθούν.

– Το χαμηλότερο μέρος του φαίριγκ (καρίνα) πρέπει να έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε σε περίπτωση σπασίματος του κινητήρα να κρατάει τουλάχιστον το μισό από όλο το λάδι και το ψυκτικό του κινητήρα που χρησιμοποιείται (το λιγότερο 5 λίτρα). Η χαμηλότερη άκρη του ανοίγματος στο φαίριγκ πρέπει να είναι σε θέση τουλάχιστον 50 χιλιοστά πάνω από τον πυθμένα του φαίριγκ.

– Στην καρίνα πρέπει να γίνει μία τρύπα των 25 χιλιοστών το πολύ σε χαμηλό σημείο. Αυτή η τρύπα πρέπει να μείνει κλειστή σε στεγνές συνθήκες και να ανοίξει μόνο σε βρεγμένες αγωνιστικές συνθήκες ύστερα από απόφαση του αλυτάρχη.

01.12.13 Δεξαμενή καυσίμου

Το ρεζερβουάρ καυσίμου απαγορεύεται να αλλαχθεί. Η τάπα επιτρέπεται να αλλαχθεί. Όταν είναι κλειστή πρέπει να είναι αναπνέουσα και να κλειδώνει ασφαλώς για αποφυγή ατυχήματος. Η τάπα δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να ανοίξει  σε περίπτωση πτώσης.

01.12.14 Θέση οδηγού

Το κάθισμα και η βάση του επιτρέπεται να τροποποιηθούν σε μονή σέλα με την προϋπόθεση να μην παρεμποδίζεται η σωστή εμφάνιση του αριθμού στα πλαϊνά.

01.12.15 Ηλεκτρικά

Η μπαταρία και η πλεξούδα καλωδίωσης μπορούν να αλλάξουν

01.12.16 Σύστημα ψύξης

Τα ψυγεία νερού και λαδιού μπορούν να αλλάξουν

01.12.17 Φιλτροκούτι

Το κουτί φίλτρου αέρα και το φίλτρο μπορούν να αλλάξουν

01.12.18 Τροφοδοσία καυσίμου

Τα καρμπιρατέρ ή το σύστημα ψεκασμού μπορούν να αλλάξουν

01.12.19. Τροποποιούνται

Επιτρέπονται επεμβάσεις, στον κινητήρα (π.χ. και όχι περιοριστικά: αλλαγή εκκεντροφόρων, μονόδρομος συμπλέκτης, αύξηση συμπίεσης, γυαλίσματα, κ.α.) εκτός της αύξησης κυβισμού

01.12.22. Αντικαθιστούνται

Η εξάτμιση επιτρέπεται να αλλαχθεί/τροποποιηθεί. Ανώτατο όριο θορύβου: 107 db.

01.12.24 Αφαιρούνται :

• Φώτα και ανακλαστικά

• Κόρνα

• Πινακίδα αριθμού κυκλοφορίας

• Εργαλειοθήκη

• Στηρίγματα ποδιών συνεπιβάτη (μαρσπιέ)

• Προστατευτικές μπάρες όπως και πλευρικά και κεντρικά υποστηρίγματα (stands)

• Προβολέας και πίσω φλας

• Στάντ

01.12.25 Μπορούν να αφαιρεθούν:

• Όργανα και βάσεις οργάνων

• Ανεμιστήρας ψυγείου και καλωδίωση

• Πρόσθετα αντικείμενα βιδωμένα στο πίσω υποπλαίσιο

01.12.26 TRACTION CONTROL

Επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control).

 

01.13 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ RACING

01.13.01Κυβισμός και αριθμός κυλίνδρων

ΔΙΧΡΟΝΟΙ κινητήρες πάνω από 80 cc μέχρι 250 cc – ένας κύλινδρος

ΔΙΧΡΟΝΟΙ κινητήρες πάνω από 175 cc μέχρι 250 cc – μέγιστο δύο κύλινδροι

ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΙ κινητήρες μέχρι δύο κυλίνδρους και κυβισμό μέχρι 500κε.

Ο κυβισμός του κινητήρα μετριέται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Απαγορεύεται ο υπερκυβισμός του κινητήρα.

01.13.02 Ταχύτητες

Ο μέγιστος αριθμός ταχυτήτων είναι 6.

01.13.03 Φρένα

– Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν 2 ανεξάρτητα φρένα (1 για κάθε τροχό) με δίσκο/ους.

Επιτρέπονται μόνο δίσκοι από σιδηρούχα υλικά (όχι carbon).

01.13.04 Θόρυβος

– Το όριο θορύβου ορίζεται σε 113 db.

01.13.05 Αεροδυναμικό κάλυμμα

– Τα άκρα της ζελατίνας και τα άκρα όλων των πλαστικών τμημάτων πρέπει να είναι στρογγυλεμένα.

– Το μέγιστο φάρδος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 600 mm.

– Το φάρδος της σέλας ή οτιδήποτε πίσω από αυτήν δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 450mm (τελικά εξάτμισης εξαιρούνται).

– Το φαίριγκ δεν πρέπει να εκτείνεται πέρα από τη γραμμή που διαγράφεται κατακόρυφα από τα άκρα των εμπρός και πίσω τροχών.

– Η ανάρτηση πρέπει να είναι πλήρως συμπιεσμένη όταν γίνει η μέτρηση.

Από πλάγια όψη πρέπει να είναι εμφανή :

1. Το λιγότερο 180 μοίρες του εμπρός τροχού

2. Ο αθλητής πλήρως, όταν είναι καθισμένος σε κανονική θέση

3. Το κατακόρυφο τμήμα της σέλλας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 150 mm

Τα φτερά είναι υποχρεωτικά.

Όταν τοποθετούμε φτερά δεν πρέπει να εκτείνονται :

1. Πέρα και μπροστά από το σημείο τομής μιας γραμμής η οποία περνά από το κέντρο του τροχού και σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με την οριζόντιο.

2. Χαμηλότερα από την οριζόντια διαγραφόμενη γραμμή που περνά από τα κέντρα του πίσω και του εμπρός τροχού.

Κινητά αεροδυναμικά μέρη απαγορεύονται.

 

Για τις μοτοσυκλέτες με ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟ κινητήρα, το χαμηλότερο μέρος του φαίριγκ πρέπει να έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε σε περίπτωση σπασίματος του κινητήρα να συγκρατεί το 50% του συνολικού όγκου λαδιού και ψυκτικού του κινητήρα (το λιγότερο 3 λίτρα).

 

01.13.10 Αποστάσεις

Η μοτοσυκλέτα άδεια πρέπει να είναι ικανή να γείρει σε 50 μοίρες από τον κατακόρυφο άξονα, χωρίς να αγγίζει το έδαφος κανένα μέρος της παρά μόνο τα ελαστικά.

01.13.11 Αναθυμιάσεις

Όλες οι σωλήνες αναθυμιάσεων, από κινητήρα ή κιβώτιο, πρέπει να καταλήγουν σε δοχείο με ελάχιστη χωρητικότητα 250 cc. Πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό δοχείο για κάθε σωλήνα.

01.13.12 Υλικά

– Δεν απαγορεύεται η χρήση τιτανίου σε όλο το σκελετό, τα μπροστινό σύστημα, το τιμόνι , τον άξονα ψαλιδιού και τους άξονες τροχών.

– Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να είναι μεταλλική ή από πιστοποιημένο σύνθετο υλικό.

 

01.14 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ «SUPERSPORT»

– Οι ακόλουθοι κανονισμοί προβλέπουν σχετική ελευθερία σε μετατροπές στις ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες για λόγους ασφαλείας, έρευνας και εξέλιξης αλλά και αύξησης του συναγωνισμού μεταξύ μοτοσυκλετών διαφορετικών σχεδιαστικών επιλογών.

– Οποιαδήποτε μετατροπή/αντικατάσταση εξαρτήματος ή διάταξης δεν προβλέπεται και περιγράφεται παρακάτω, σαφώς απαγορεύεται.

Η εμφάνιση του εμπρός, του πίσω μέρους και του προφίλ της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούν το σχήμα του ομολογκαρισμένου μοντέλου (όπως παράγεται αρχικά από τον κατασκευαστή). Η εμφάνιση του συστήματος εξαγωγής εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα.

– Οι αναβάτες της κατηγορίας Supersport έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία (1) μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές, προθέρμανση και αγώνα.

– Για να εξισορροπηθεί η απόδοση των μοτοσυκλετών με διαφορετική διαμόρφωση κινητήρα, μπορεί να εφαρμοστούν αλλαγές στα ελάχιστα βάρη, ανάλογα με τις αντίστοιχες αγωνιστικές τους επιδόσεις.

Η απόφαση για την εφαρμογή τέτοιων περιορισμών μπορεί να παρθεί από ειδική επιτροπή κάθε στιγμή που θεωρηθεί απαραίτητο για την διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού.

01.14.01 Τύπος και ελάχιστα βάρη

4 κύλινδροι έως 600 cc 161 κιλά

3 κύλινδροι έως 675 cc 161 κιλά

2 κύλινδροι έως 750 cc 161 κιλά

– Καθόλα τη διάρκεια της αγωνιστικής εκδήλωσης, το βάρος ολόκληρης της μοτοσυκλέτας (συμπεριλαμβανομένου και του δοχείου καυσίμου και των περιεχομένων του) δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερο από το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος.

– Δεν υπάρχει καμία ανοχή ως προς το ελάχιστο βάρος της μοτοσυκλέτας.

– Στον τελικό τεχνικό έλεγχο, στο τέλος κάθε αγώνα, οι μοτοσυκλέτες που θα ελεγχθούν, θα είναι στην κατάσταση που θα τερματίσουν τον αγώνα και σε αυτή τη κατάσταση δεν πρέπει να ξεπεραστεί το όριο βάρους . Δεν επιτρέπεται να προστεθεί τίποτα στη μοτοσυκλέτα. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλα τα υγρά.

– Κατά την διάρκεια των δοκιμών, ελεύθερων και χρονομετρημένων, οποιοσδήποτε αθλητής μπορεί να κληθεί να ζυγιστεί η μοτοσυκλέτα του από τους τεχνικούς εφόρους. Ο αθλητής οφείλει να συμμορφωθεί σε τέτοια απαίτηση, σε κάθε περίσταση.

– Επιτρέπεται η χρήση έρματος για την επίτευξη του ελάχιστου βάρους και μπορεί να απαιτηθεί και στην περίπτωση του συστήματος περιορισμού με στόχο τον δίκαιο ανταγωνισμό. Η χρήση έρματος πρέπει να δηλωθεί στον Τεχνικό Έφορο κατά τον προκαταρκτικό Τεχνικό έλεγχο.

01.14.02 Χρώματα αριθμών συμμετοχής

– Το φόντο και το χρώμα για τα Supersport είναι ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ ΜΕ ΜΠΛΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

– Ο αριθμός συμμετοχής πρέπει να τοποθετηθεί

Μία φορά στο κέντρο του εμπρός φαίριγκ ή ελάχιστα πλαγίως σε οποιαδήποτε μεριά, και Μία φορά σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας. Η προτιμότερη θέση για τους αριθμούς σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας είναι στο χαμηλότερο πίσω μέρος του κυρίως μέρους του φαίριγκ, κοντά η επί της

καρίνας.

Στην περίπτωση αμφιβολίας η αντίρρησης, η απόφαση του Τεχνικού Εφόρου είναι τελική και αμετάκλητη.

01.14.03 Καύσιμο

Όλοι οι κινητήρες των μοτοσυκλετών Supersport πρέπει να λειτουργούν με αμόλυβδη βενζίνη (από δημόσιο πρατήριο καυσίμων) με μέγιστη περιεκτικότητα μολύβδου 0,005 γραμμάρια/λίτρο και μέγιστο δείκτη (ΜΟΝ 90.0)

01.14.04 Προδιαγραφές μοτοσυκλετών

Όλα τα μέρη και τα συστήματα που δεν αναφέρονται στα παρακάτω άρθρα πρέπει να παραμείνουν όπως παράχθηκαν από τον κατασκευαστή του ομολογκαρισμένου μοντέλου.

01.14.05 Πλαίσιο και υποπλαίσιο

– Το πλαίσιο πρέπει να παραμείνει όπως η αρχική παραγωγή του από τον κατασκευαστή στην αναγνωρισμένη μοτοσυκλέτα .

– Τίποτα δεν επιτρέπεται να προστεθεί με συγκόλληση ή να αφαιρεθεί με μηχανολογική εργασία από το πλαίσιο.

– Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να επιδεικνύουν τον αριθμό πλαισίου εμφανώς.

– Οι βάσεις του κινητήρα πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται από τον κατασκευαστή.

– Το πίσω υποπλαίσιο μπορεί να αντικατασταθεί.

– Επιτρέπεται να προστεθούν στηρίγματα καθίσματος.

– Βιδωτά μέρη στο υποπλαίσιο επιτρέπεται να αφαιρεθούν.

– Απαγορεύεται το γυάλισμα η νικέλωμα πλαισίου και υποπλαίσιου.

01.14.06 Μπροστινό σύστημα ανάρτησης

– Τα μπροστινό σύστημα πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά προβλέφθηκε από τον κατασκευαστή.

– Εσωτερικά μέρη των πιρουνιών μπορούν να αλλαχθούν, όπως ροδέλες, ελατήρια, βαλβίδες, μεμονωμένα ή σαν ολοκληρωμένο κιτ.

-Οι τάπες των πιρουνιών επιτρέπεται να αλλαχθούν, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξωτερικής ρύθμισης.

– Οι πάνω και κάτω πλάκες του πιρουνιού πρέπει να παραμείνουν όπως παρήχθησαν από τον κατασκευαστή.

– Το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού μπορεί να προστεθεί ή να αντικατασταθεί με εμπορίου και δεν μπορεί να δρα ως συσκευή τερματισμού του τιμονιού.

– Απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικά ελεγχόμενων μερών της ανάρτησης, εκτός αν αυτό βρίσκεται στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα όπως παράγεται από τον κατασκευαστή.

01.14.15 Ψαλίδι

– Το ψαλίδι πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά παράγεται.

– Πρέπει να υπάρχει προφυλακτήρας αλυσίδας ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μέλος του αναβάτη να έρθει σε επαφή με την αλυσίδα κίνησης του τροχού.

– Ο άξονας του ψαλιδιού πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά παράγεται.

– Ο ρυθμιστής του πίσω άξονα του τροχού (ρυθμιστής αλυσίδας) επιτρέπεται να αλλαχθεί ή να τροποποιηθεί.

– Στο ψαλίδι επιτρέπεται να προστεθούν βάσεις στερέωσης (για κεντρικό stand).

– Πρέπει να τοποθετηθεί προστατευτικό αλυσίδας με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει την πιθανότητα κάποιο μέρος του σώματος του αθλητή να παγιδεύεται μεταξύ του κάτω μέρους που κινείται η αλυσίδα και του πίσω γραναζιού.

01.14.16 Πίσω ανάρτηση

– Το σώμα της πίσω ανάρτηση (αμορτισέρ) επιτρέπεται να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί, χρησιμοποιώντας όμως τις συνδέσεις του κατασκευαστή με τον σκελετό και το ψαλίδι.

– Το ελατήριο της πίσω ανάρτησης επιτρέπεται να αλλάξει.

– Το μοχλικό σύστημα της πίσω ανάρτησης πρέπει να παραμείνει όπως παράγεται από τον κατασκευαστή.

– Απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικά ελεγχόμενων μερών της ανάρτησης, εκτός αν αυτό βρίσκεται στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα όπως παράγεται από τον κατασκευαστή.

01.14.17 Τροχοί

– Οι τροχοί πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται από τον κατασκευαστή τη στιγμή της πώλησης στον πωλητή διανομέα για την ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

– Ο ατέρμωνας του ταχυμέτρου επιτρέπεται να αντικατασταθεί από έναν αποστάτη.

– Αν στο αρχικό σχέδιο κατασκευής περιλαμβάνεται οδηγός/μεταφορέας απορρόφησης χτυπήματος/δόνησης για το πίσω γρανάζι, πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά παράγεται.

– Οι άξονες του μπροστινού και πίσω τροχού πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται. Οι αποστάτες των τροχών μπορούν να τροποποιηθούν η να αντικατασταθούν.

– Η διάμετρος του τροχού και το φάρδος της στεφάνης πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται.

01.14.18 Φρένα

– Εμπρός και πίσω δίσκοι φρένων επιτρέπεται να αλλαχθούν αλλά πρέπει να βιδώνουν στα αυθεντικά μέρη των τροχών. Επίσης μπορούν να μετατραπούν σε πλευστούς βιδωμένοι πάντα στα γνήσια κέντρα του τροχού.

– Οι μπρος και πίσω δαγκάνες των φρένων πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται.

– Οι αντλίες των εμπρός και πίσω φρένων πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται.

– Τα εμπρός και πίσω υδραυλικά σωληνάκια φρένων επιτρέπεται να αλλαχθούν. Επίσης τα ρεζερβουάρ των υγρών μπορούν να αλλαχθούν και να αλλάξουν και θέση.

– Η διακλάδωση από τα σωληνάκια του μπροστινού φρένου πρέπει να βρίσκεται πάνω από το χαμηλότερο γεφύρωμα του πιρουνιού.

– Εμπρός και πίσω τακάκια επιτρέπεται να αλλαχθούν.

– Απαγορεύονται τα πρόσθετα βοηθήματα ή αγωγοί εξαερισμού.

– Το σύστημα ABS (Ant lock Brake System) επιτρέπεται μόνο εφόσον βρίσκεται τοποθετημένο στην

ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα όπως παράγεται από τον κατασκευαστή, χωρίς καμία μετατροπή.

Μόνο το λογισμικό του μπορεί να τροποποιηθεί. Επιτρέπεται να απενεργοποιηθεί, και ο ρότορας μπορεί να τροποποιηθεί η να αφαιρεθεί.

01.14.19 Ελαστικά

– Χρησιμοποιούνται ελαστικά κατηγορίας V ή Ζ η W.

– Επιτρέπονται μόνο ελαστικά γενικής πώλησης στο κοινό εγκεκριμένα για χρήση σε δημόσιους δρόμους.

– Στον έλεγχο πριν τον αγώνα το βάθος του πέλματος του ελαστικού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 χιλιοστά σε όλο το πλάτος.

– Το ελαστικό πρέπει να έχει το σήμα Ε ή DOT και να εμφανίζεται στο πλάι του ελαστικού.

– Απαγορεύεται η χρήση ελαστικών slick.

– Κάθε αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μέγιστο αριθμό ελαστικών τα δύο (2) ζεύγη στο σύνολο χρονομετρημένων δοκιμών, προθέρμανσης (warmup) και αγώνα.

Τα ελαστικά μπορεί να αλλαχθούν ΜΟΝΟ με την ΑΔΕΙΑ του Τεχνικού Εφόρου (εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν μπορεί να αλλάξει την γόμα, ή σε περίπτωση που υπάρχει ή προκύψει βλάβη)

Σε περίπτωση ΒΡΟΧΙΝΩΝ συνθηκών, ο περιορισμός δεν ισχύει..

Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα αν υπάρξει κατεστραμμένο ελαστικό σε μοτοσυκλέτα τότε μπορεί να αντικατασταθεί από καινούργιο. Τόσο η ζημιά του ελαστικού όσο και αντικατάστασή του πρέπει να αναφερθούν στον τεχνικό Έφορο.

01.14.20 Βάσεις και χειριστήρια ποδιών

– Οι βάσεις και τα χειριστήρια ποδιών επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε νέα θέση αλλά τα υποστηρίγματα πρέπει να βιδώνουν στον σκελετό στα αρχικά σημεία στήριξης.

– Τα στηρίγματα των ποδιών (μαρσπιε) μπορούν να είναι σταθερά στηριγμένα ή πτυσσόμενα και πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.

– Το τέλος των μαρσπιε πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χιλιοστά συμπαγή στρογγυλή ακτίνα.

01.14.21 Τιμόνι και χειριστήρια χεριών

– Το τιμόνι επιτρέπεται να αντικατασταθεί ( δεν περιλαμβάνεται η αντλία του φρένου).

– Το τιμόνι και τα χειριστήρια επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε νέα θέση.

– Οι διακόπτες μίζας και διακοπής του κινητήρα πρέπει να είναι τοποθετημένοι πάνω στο τιμόνι.

01.14.22 Φαίριγκ /πλαστικά καλύμματα

– Το φαίριγκ, τα μπροστινά φτερά και τα άλλα πλαστικά καλύμματα πρέπει να είναι όπως αρχικά παράγονται. Τα ίδια μέρη επιτρέπεται να αντικατασταθούν με ακριβή απομίμηση των αυθεντικών. Το υλικό μπορεί να αλλάξει. Το μέγεθος και οι διαστάσεις πρέπει να είναι ίδιες όπως στα αυθεντικά

μέρη, χωρίς πρόσθεση ή αφαίρεση στα στοιχεία του σχεδίου. Η ζελατίνα μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με ίδιο υλικό με σχέδιο και μέγεθος της αυθεντικής.

– Τα αρχικά στηρίγματα του συνδυασμού των οργάνων του φαίριγκ μπορούν να αντικατασταθούν, όπως και όλα τα υπόλοιπα υποστηρίγματα του φαίριγκ.

– Οι αυθεντικοί αεραγωγοί προς το κουτί φίλτρου αέρα μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν.

– Το χαμηλότερο μέρος του φαίριγκ (καρίνα) πρέπει να έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε σε περίπτωση σπασίματος του κινητήρα να κρατάει τουλάχιστον το μισό από όλο το λάδι και το ψυκτικό του κινητήρα που χρησιμοποιείται (το λιγότερο 5 λίτρα). Η χαμηλότερη άκρη του ανοίγματος στο φαίριγκ πρέπει να είναι σε θέση τουλάχιστον 50 χιλιοστά πάνω από τον πυθμένα του φαίριγκ.

– Στην καρίνα πρέπει να γίνει μία τρύπα των 25 χιλιοστών το πολύ σε χαμηλό σημείο. Αυτή η τρύπα πρέπει να μείνει κλειστή σε στεγνές συνθήκες και να ανοίξει μόνο σε βρεγμένες αγωνιστικές συνθήκες ύστερα από απόφαση του αλυτάρχη.

– Το μπροστινό φτερό πρέπει να υπάρχει όπως αρχικά τοποθετήθηκε από τον κατασκευαστή. Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με απομίμηση στις ακριβείς διαστάσεις του αυθεντικού και με παράλληλη τοποθέτηση προς τα πάνω για να αυξηθεί το διάκενο με το ελαστικό.

– Το πίσω φτερό που στερεώνεται στο ψαλίδι μπορεί να αντικατασταθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις του μπροστινού.

– Επίσης αυτά που ενσωματώνουν τον προφυλακτήρα της αλυσίδας μπορούν να τροποποιηθούν για διευκόλυνση χρήσης πίσω γραναζιών μεγαλύτερης διαμέτρου.

– Το φτερό που είναι κάτω από την σέλα μπορεί να αφαιρεθεί.

– Ένα φτερό μπορεί να τοποθετηθεί και κατευθείαν στο ψαλίδι (δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο από 120 μοίρες από τον τροχό).

01.14.23 Δοχείο καυσίμου

– Το δοχείο καυσίμου πρέπει να παραμένει όπως αρχικά παράγεται από τον κατασκευαστή.

– Τα ρεζερβουάρ που έχουν σωληνάκια αναθυμιάσεων πρέπει να έχουν ανεπίστροφη βαλβίδα και να

καταλήγουν σε δοχείο υπερχείλισης ελάχιστου όγκου 250 cc κατασκευασμένο από κατάλληλο υλικό.

– Η τάπα επιτρέπεται να αλλαχθεί. Όταν είναι κλειστή πρέπει να είναι αναπνέουσα και να κλειδώνει

ασφαλώς για αποφυγή ατυχήματος αν ανοίξει οποιαδήποτε στιγμή.

01.14.24 Κάθισμα

– Το κάθισμα, η βάση του καθίσματος και τα άλλα πλαστικά καλύμματα επιτρέπεται να αντικατασταθούν με παρεμφερή με του κατασκευαστή, στην εμφάνιση μέρη.

– Η χρήση carbon fibre στα υλικά στήριξης επιτρέπεται.

– Το πάνω τμήμα των πίσω πλαστικών γύρω από το κάθισμα μπορεί να τροποποιηθεί σε μονό κάθισμα.

– Στο μονό κάθισμα θα πρέπει μετά να ενσωματωθεί το πλαίσιο για τον πίσω αριθμό.

– Η εμφάνιση από μπροστά, πίσω και προφίλ πρέπει να συμφωνεί με την αναγνωρισμένη μορφή.

– Η αντικατάσταση του καθίσματος πρέπει να επιτρέπει την σωστή εμφάνιση του αριθμού.

– Όλες οι εκτεθειμένες άκρες πρέπει να στρογγυλευθούν.

01.14.25 Πλεξούδα καλωδίωσης

– Η πλεξούδα καλωδίωσης μπορεί να τροποποιηθεί/αλλαχθεί.

– Μπορούν να προστεθούν και άλλες καλωδιώσεις.

– Η κοπή της πλεξούδας καλωδίωσης επιτρέπεται.

01.14.26 Μπαταρία

– Το μέγεθος και ο τύπος της μπαταρίας επιτρέπεται να αλλαχθεί και να επανατοποθετηθεί.

– Πρόσθετη μπαταρία μπορεί να τοποθετηθεί.

01.14.27 Κύκλωμα ψύξης

– Το ψυγείο νερού μπορεί να αλλαχθεί μόνο εάν ταιριάζει στις υπάρχουσες βάσεις και δεν απαιτεί τυχόν μετατροπές στο πλαίσιο και στην εξωτερική εμφάνιση των φαίριγκ.

– Το ψυγείο λαδιού μπορεί να αλλαχθεί κατά τον ίδιο τρόπο και με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το ψυγείο νερού.

– Πρόσθετο ψυγείο λαδιού απαγορεύεται.

01.14.28 Κουτί φίλτρου αέρα

– Το κουτί φίλτρου αέρα πρέπει να μείνει όπως αρχικά παράγεται. Το φίλτρο αέρα μπορεί να αφαιρεθεί/αλλαχθεί. Οι οπές αποστράγγισης του κουτιού πρέπει να σφραγιστούν.

– Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν κλειστό κύκλωμα αναπνοής/αναθυμιάσεων.

– Οι σωληνώσεις αναθυμιάσεων του λαδιού πρέπει να συνδέονται και να αποστραγγίζουν μέσα στο κουτί.

– Οι αεραγωγοί που έρχονται από το φαίριγκ στο κουτί μπορούν να μετατραπούν/αλλαχθούν όπως επίσης και οι σωληνώσεις του κουτιού αέρα. Σε περίπτωση που αλλαχθούν η τροποποιηθούν οι

αεραγωγοί η οι σωληνώσεις, πρέπει να συνδεθούν στις αυθεντικές/αρχικές και χωρίς μετατροπή τρύπες εισαγωγής του κουτιού φίλτρου αέρα.

01.14.29 Εισαγωγή καυσίμου

– Τα καρμπυρατέρ πρέπει να είναι τα τυποποιημένα του κατασκευαστή.

– Τα σωληνάκια εισαγωγής των καρμπυρατέρ επιτρέπεται να μετατραπούν.

– Η πεταλούδα δεν μπορεί να αλλαχθεί /τροποποιηθεί.

– Οι αναβλυστήρες (jet) και οι βελόνες επιτρέπεται να αλλαχθούν.

– Η αλλαγή μεγέθους των οπών μέτρησης αέρα σε CV καρμπυρατέρ επιτρέπεται.

– Ηλεκτρονικές ή μηχανικές συσκευές εμπλουτισμού τροφοδοσίας πρέπει να παραμείνουν τοποθετημένες αλλά μπορούν και να απενεργοποιηθούν.

– Οι χοάνες εισαγωγής στο καρμπυρατέρ μπορούν να μετατραπούν/αλλαχθούν από αυτές που δίνει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας.

01.14.30 Ψεκασμός καυσίμου

– Το αυθεντικό-αρχικό σύστημα έγχυσης καυσίμου πρέπει να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία τροποποίηση.

– Τα χειριστήρια του γκαζιού πρέπει να παραμείνουν όπως κατασκευάστηκαν.

– Τα σωληνάκια εισαγωγής του συστήματος ψεκασμού επιτρέπεται να μετατραπούν.

– Οι ψεκαστήρες πρέπει να παραμείνουν όπως αρχικά παράγονται.

– Οι χοάνες εισαγωγής του συστήματος ψεκασμού μπορούν να μετατραπούν/αλλαχθούν από αυτές που δίνει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας.

-Δεν επιτρέπεται η χρήση συσκευών μεταβαλλόμενου σωλήνα εισαγωγής εκτός αν είναι τοποθετημένες στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα και πρέπει να είναι πανομοιότυπες και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

– Τα slides υποπίεσης μπορεί να καθηλωθούν στην ανοικτή θέση.

– Οι δευτερεύουσες βαλβίδες και άξονες γκαζιού μπορεί να αφαιρεθούν η να καθηλωθούν στην ανοικτή θέση και τα ηλεκτρονικά μπορεί να αποσυνδεθούν, η να αφαιρεθούν.

– Οι Ηλεκτρονικά ελεγχόμενες βαλβίδες γκαζιού (ride-by-wire) μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον το ομολογκαρισμένο μοντέλο είναι εφοδιασμένο με το ίδιο σύστημα. Το λογισμικό μπορεί να τροποιηθεί αλλά όλα τα συστήματα και η διαδικασία ασφαλείας παραμένουν όπως σχεδιάστηκαν από τον αυθεντικό κατασκευαστή.

– Η πεταλούδα δεν μπορεί να αλλαχθεί /τροποποιηθεί.

– Απαγορεύονται οι μετατροπές στην τρόμπα βενζίνης και στον ρυθμιστή πίεσης.

– Η μονάδα κομπιούτερ του συστήματος ψεκασμού (chip)(EPROM) μπορεί να αλλαχθεί.

– Τρόμπα βενζίνης και ρυθμιστής πίεσης βενζίνης πρέπει να παραμείνουν όπως αναγνωρίστηκαν.

– Η χρήση μεταφορέα δεδομένων (flash RAM) για την χαρτογράφηση της μονάδας ψεκασμού επιτρέπεται.

01.14.31 Τροφοδοσία βενζίνης

– Η αντλία καυσίμου και ο ρυθμιστής πίεσης καυσίμου πρέπει να παραμείνουν τα ίδια όπως στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

– Η πίεση του καυσίμου πρέπει να παραμείνει όπως στο ομολογκαρισμένο.

– Τα σωληνάκια βενζίνης μέχρι τους ψεκαστήρες επιτρέπεται να αντικατασταθούν.

– Τα σωληνάκια καυσίμου από τη δεξαμενή καυσίμου προς τους ψεκαστήρες πρέπει να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι προστατευμένα από καταστροφή σε περίπτωση σύγκρουσης.

– Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ενώσεις γρήγορης απασφάλισης.

– Τα σωληνάκια εξαερισμού του καυσίμου επιτρέπεται να αντικατασταθούν.

– Μπορούν να προστεθούν φίλτρα βενζίνης.

– Ο διακόπτης βενζίνης (ρουμπινέτο) πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά κατασκευάστηκε.

01.14.32 Κυλινδροκεφαλή

– Η κυλινδροκεφαλή πρέπει να παραμείνει όπως αρχικά παράγεται.

– Τρίψιμο και γυάλισμα της κυλινδροκεφαλής σε συσχέτιση με ρύθμιση όπως στροβιλισμό καυσίμου εμπεριέχοντας τον θάλαμο καύσης επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται καμία μετατροπή, η, μηχανουργική εργασία στο χώρο όπου βρίσκονται οι εκκεντροφόροι και οι μηχανισμοί των βαλβίδων.

– Συγκολλήσεις απαγορεύονται.

– Τα ελατήρια βαλβίδων και οι συγκρατήρες τους μπορούν να αλλαχθούν/τροποποιηθούν αλλά ο αριθμός τους να μείνει ίδιος όπως έχει ομολογκαριστεί.

– Το βάρος των συγκρατήρων πρέπει να είναι το ίδιο ή μεγαλύτερο από εκείνο των αυθεντικών.

– Η συμπίεση είναι ελεύθερη.

– Ο θάλαμος καύσης μπορεί να μετατραπεί.

– Οι βαλβίδες μπορούν να τροποποιηθούν/αλλαχθούν.

– Το υλικό των βαλβίδων μπορεί να αλλαχθεί.

– Η μέγιστη διάμετρος και το ελάχιστο βάρος πρέπει να παραμείνουν όπως αναγνωρίστηκαν.

– Η χρήση βαλβίδων τιτανίου επιτρέπεται σε μοτοσυκλέτες που είναι εξοπλισμένες με τέτοιες βαλβίδες εκ κατασκευής.

– Οι έδρες των βαλβίδων πρέπει να παραμείνουν όπως αναγνωρίστηκαν. Μετατροπές επιτρέπονται.

– Οι οδηγοί των βαλβίδων πρέπει να παραμείνουν όπως αναγνωρίστηκαν. Μετατροπές στην περιοχή εισόδου επιτρέπονται.

– Τα ελατήρια βαλβίδων επιτρέπεται να αλλαχθούν.

01.14.33 Εκκεντροφόρος άξονας

– Η μέθοδος οδήγησης του εκκεντροφόρου άξονα πρέπει να μείνει όπως είναι αναγνωρισμένη.

– Ο χρονισμός είναι ελεύθερος αλλά η διαδρομή πρέπει να μείνει όπως είναι αναγνωρισμένη.

– Η τάση των τεντωτήρων αλυσίδας ή ιμάντα είναι ελεύθερη.

01.14.34 Γρανάζια εκκεντροφόρου

Τα γρανάζια εκκεντροφόρου μπορούν να μετατραπούν/αλλαχθούν ώστε να επιτρέψουν το χρονισμό του εκκεντροφόρου.

01.14.35 Στρόφαλος

– Ο στρόφαλος πρέπει να παραμένει όπως αναγνωρίστηκε χωρίς μετατροπή.

– Το γυάλισμα και η μείωση βάρους δεν επιτρέπονται.

– Οι μετατροπές στον σφόνδυλο δεν επιτρέπονται

01.14.36 Αντλίες λαδιού νερού – σωληνώσεις

– Η αντλία λαδιού πρέπει να παραμείνει όπως κατασκευάζεται. Δεν επιτρέπεται καμιά μετατροπή.

– Οι σωληνώσεις λαδιού και νερού μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν.

– Οι σωληνώσεις λαδιού θετικής πίεσης πρέπει σε περίπτωση αντικατάστασης να είναι από μεταλλική ενισχυμένη κατασκευή, με πρεσαριστούς ακροδέκτες σύνδεσης.

– Τα εσωτερικά μέρη της αντλίας νερού μπορούν να αλλαχθούν/μετατραπούν.

– Ο τρόπος κίνησης της μπορεί να αλλάξει.

– Η εξωτερική εμφάνιση πρέπει να παραμείνει όπως πιστοποιήθηκε .

01.14.37 Μπιέλες

Οι μπιέλες πρέπει να παραμένουν όπως οι αναγνωρισμένες και απαγορεύεται το γυάλισμα και η μείωση του βάρους.

01.14.38 Εμβολα

Τα έμβολα πρέπει να παραμένουν όπως τα αναγνωρισμένα. και απαγορεύονται το γυάλισμα και η μείωση του βάρους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ πιστόνια μεγαλύτερης διαμέτρου.

01.104.39 Ελατήρια πιστονιών

Τα ελατήρια πιστονιών πρέπει να παραμείνουν όπως τα αναγνωρισμένα και δεν επιτρέπεται καμία μετατροπή. ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται ΟΛΑ τα ελατήρια.

01.14.40 Πείροι και οι ασφάλειες πιστονιών

– Οι πείροι και οι ασφάλειες πρέπει να παραμείνουν όπως τα αναγνωρισμένα και δεν επιτρέπεται καμία μετατροπή.

01.14.41 Κιβώτιο στροφαλοφόρου άξονα – κιβώτια κινητήρα

-Το κιβώτιο στροφαλοφόρου άξονα πρέπει να παραμένει όπως το αναγνωρισμένο. Δεν επιτρέποντα μετατροπές.

-Δεν επιτρέπεται να προστεθεί αντλία που χρησιμοποιείται για την δημιουργία κενού στο κιβώτιο του στροφαλοφόρου. Αν χρησιμοποιείται τέτοια αντλία κενού στο ομολογκαρισμένο μοντέλο, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όπως στο ομολογκαρισμένο μοντέλο.

– Όλα τα κιβώτια (κάρτερ) μπορούν να προστατεύονται από προστατευτικά φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ή carbon Kevlar υλικά.

– Μπορούν να προστεθούν τρύπες στα προστατευτικά του ξηρού συμπλέκτη ώστε να επιτρέψουν ψύξη.

– Επιτρέπεται να τοποθετηθούν ενισχυμένα προστατευτικά καλύμματα του κινητήρα που πρέπει να είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό και να μην είναι ελαφρύτερα σε βάρος από το τυποποιημένο υλικό.

– Το κάλυμμα του γραναζιού κίνησης μπορεί να αφαιρεθεί.

01.14.42 Μετάδοση κιβωτίου ταχυτήτων

– Όλες οι σχέσεις μετάδοσης κιβωτίου ταχυτήτων είναι ελεύθερες. Ο αριθμός των ταχυτήτων πρέπει να παραμένει όπως ο αναγνωρισμένος, όπως και τα πρωτεύοντα γρανάζια.

– Τα συστήματα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (QUICK-SHIFT) επιτρέπονται.

– Δεν επιτρέπεται η χρήση καμίας πηγής ενέργειας (υδραυλική, η ηλεκτρική) εκτός της ανθρώπινης για την επιλογή ταχυτήτων, εφόσον δεν βρίσκεται στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα όπως παράγεται από τον κατασκευαστή για χρήση δρόμου.

– Η διάταξη των αξόνων μετάδοσης πρέπει να παραμείνουν όπως στο ομολογκαρισμένο μοντέλο, και μόνο το υλικό και οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν.

– Η διάταξη και η λειτουργία του τυμπάνου αλλαγών πρέπει να παραμείνουν όπως στο ομολογκαρισμένο μοντέλο. Τα τύμπανα μπορούν να γυαλιστούν, η, να εφαρμοστεί επιφανειακή κατεργασία.

– Τα δίχαλα του επιλογέα μπορεί να αλλάξουν, αλλά θα πρέπει να εμπλέκουν με τα ίδια γρανάζια και να λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο όπως στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

– Το σχήμα και το υλικό των γραναζιών είναι ελεύθερα.

– Μπορεί να γίνει αλλαγή στα εξωτερικά γρανάζια του άξονα κίνησης, στο γρανάζι του πίσω τροχού, όπως και στο βήμα και στο μέγεθος της αλυσίδας κίνησης.

01.14.43 Συμπλέκτης

– Ο τύπος του συμπλέκτη, υγρός ή ξηρός, και ο τρόπος λειτουργίας του (με καλώδιο ή υδραυλικό σύστημα) πρέπει να παραμείνουν όπως αναγνωρίστηκαν.

– Οι δίσκοι τριβής και μετάδοσης επιτρέπεται να αλλαχθούν.

– Τα ελατήρια συμπλέκτη μπορούν να αλλαχθούν.

– Το κέλυφος ης καμπάνας του συμπλέκτη επιτρέπεται να ενισχυθεί.

– Ο συμπλέκτης μπορεί να μετατραπεί σε ολισθαίνουσα μορφή (slipper type).

– Η χρήση ηλεκτρομηχανικών ή ηλεκτροϋδραυλικών συστημάτων για ενδυνάμωση του συμπλέκτη απαγορεύεται.

01.14.44 Ανάφλεξη / σύστημα ελέγχου του κινητήρα

– Τα καλώδια, οι συνδέσεις, η μπαταρία και οι διακόπτες είναι ελεύθερα.

– Η ανάφλεξη/σύστημα ελέγχου του κινητήρα μπορεί να μετατραπεί ή να αλλάξει.

– Μπορούν να προστεθούν καλωδιώσεις.

– Απαγορεύεται η κοπή των καλωδιώσεων.

– Τα μπουζί και τα καλώδιά τους μπορούν να αλλαχθούν.

01.14.45 Γεννήτρια / Μίζα

– Η γεννήτρια μπορεί να μετατραπεί/αλλαχθεί/αφαιρεθεί.

– Η μίζα πρέπει να δουλεύει κανονικά και πρέπει πάντα να είναι σε ετοιμότητα για εκκίνηση του κινητήρα στα δοκιμαστικά και στον αγώνα.

01.14.46 Σύστημα εξάτμισης

– Οι εξατμίσεις μπορούν να αλλαχθούν/τροποποιηθούν.

– Οι καταλύτες πρέπει να αλλαχθούν ή να αφαιρεθούν.

– Η θέση εμφάνισης, η πλευρική όψη, του σιγαστήρα, πρέπει να παραμείνουν όπως ήταν αρχικά, όπως και ο αριθμός των σιγαστήρων.

– Το περιτύλιγμα του συστήματος της εξάτμισης δεν επιτρέπεται εκτός από τα σημεία που πλησιάζει το φαίριγκ και τα πόδια του αναβάτη, για προστασία από την υψηλή θερμοκρασία.

– Το όριο θορύβου ορίζεται στα 107 db με απόκλιση 3 db μετά τον αγώνα.

01.14.47 Βίδες

– Οι βασικές βίδες επιτρέπεται να αντικατασταθούν με βίδες από οποιοδήποτε υλικό και σχέδιο.

– Αλουμινένιες βίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε θέσεις που δε έχουν σχέση με τα δομικά στοιχεία του πλαισίου.

– Βίδες τιτανίου και ειδικές ατσάλινες βίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις που έχουν σχέση με δομικά στοιχεία , αλλά η αντοχή τους πρέπει να είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη της βίδας που αντικαθιστούν.

– Οι βίδες μπορούν να τρυπηθούν για συρματασφάλιση αλλά οι σκόπιμες τροποποιήσεις για εξοικονόμηση βάρους απαγορεύονται.

– Οι βίδες του φαίριγκ μπορούν να αλλαχθούν με βίδες τύπου γρήγορης απασφάλισης.

01.14.48 Τροποποίηση

Οι παρακάτω μετατροπές επιτρέπονται :

– Η φλάντζα των κυλίνδρων μπορεί να αλλαχθεί ώστε να επιτρέψει την αλλαγή σχέσης συμπίεσης

– Ανταλλακτικά που θεωρούνται ομολογκαρισμένα από τον κατασκευαστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

– Η τελική διάμετρος των κυλίνδρων πρέπει να μένει όπως είναι αναγνωρισμένη, όπως επίσης και η χωρητικότητα των κυλίνδρων.

01.14.49 Αντικατάσταση

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΧΘΟΥΝ/ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

– Κάθε τύπος λιπαντικού, υγρού φρένου ή αναρτήσεων

– Κάθε τύπος μπουζί ή καλωδίου μπουζί

– Αεροθάλαμος (σαμπρέλα) ή βαλβίδες φουσκώματος

– Αντίβαρο ζυγοστάθμισης τροχού μπορούν να αφαιρεθούν/αντικατασταθούν/προστεθούν

– Ρουλεμάν οποιουδήποτε τύπου ή μάρκας

– Φλάντζες και υλικά φλαντζών

– Επιφανειακά εξωτερικά βαμμένα φινιρίσματα και διακοσμητικά αυτοκόλλητα

01.14.50 Αφαίρεση

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ

– Όργανα, φώτα και αντανακλαστικά όπως και βάση οργάνων και σχετικά καλώδια

– Ανεμιστήρας ψυγείου και καλωδίωση.

– Προστατευτικό αλυσίδας εφόσον δεν είναι ενσωματωμένο το πίσω φτερό.

– Πρόσθετα αντικείμενα βιδωμένα στο πίσω υποπλαίσιο.

– Ειδικά αντιρρυπαντικά μέρη μέσα και γύρω από το κουτί φίλτρου αέρα, όπως σένσορες Ο2

01.14.51 Υποχρεωτική αφαίρεση

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ

– Προβολέας.

– Πίσω φανάρι.

– Φλας εμπρός – πίσω

– Τα κενά που αφήνουν πρέπει να καλυφθούν με αντίστοιχα υλικά

– Καθρέφτες

– Πινακίδα αριθμού κυκλοφορίας

– Στηρίγματα ποδιών συνεπιβάτη.

– Βάσεις στήριξης συνεπιβάτη

– Κλειδαριά κράνους

– Μπάρες προστασίας

– Κεντρικό και πλαϊνό stand

01.14.52 Υποχρεωτική αντικατάσταση

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΧΘΟΥΝ

– Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με έναν λειτουργικό διακόπτη διακοπής της ανάφλεξης, τοποθετημένο στο δεξιό ή στο αριστερό μέρος του τιμονιού, σε σημείο που να το φτάνει το χέρι του αναβάτη, ικανό να διακόψει τη λειτουργία του κινητήρα.

– Το χειριστήριο του γκαζιού πρέπει να επανέρχεται στην κλειστή θέση αυτόματα, όταν δεν το κρατάει το χέρι του αναβάτη.

– Όλες οι τάπες αποστράγγισης πρέπει να σφραγιστούν με σύρμα.

– Οι βίδες των εξωτερικών φίλτρων λαδιού, και οι βίδες που εισέρχονται σε κοιλότητες που περιέχουν λάδι πρέπει να ασφαλίζονται με σύρμα.

– Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν κλειστό σύστημα αναπνοής.

– Οι αναθυμιάσεις του λαδιού πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το κουτί του φίλτρου του αέρα.

– Όταν έχουν τοποθετηθεί αναπνευστικοί σωλήνες ή σωλήνες υπερχείλισης πρέπει να οδηγούν σε στόμια εκροής. Τα αρχικά συστήματα κλεισίματός τους πρέπει να διατηρούνται. Δεν επιτρέπεται καμιά απευθείας ατμοσφαιρική ρύπανση.

– Όπου υπάρχει σωλήνας αναθυμιάσεων λαδιού πρέπει να αδειάζει μέσα σε ένα δοχείο τοποθετημένο σε εύκολη και προσιτή θέση και το οποίο πρέπει να αδειάζει πριν την έναρξη του αγώνα.

– Ελάχιστη χωρητικότητα του δοχείου για σωλήνες αναθυμιάσεων κιβωτίου ταχυτήτων 250 cc και για σωλήνες αναπνοής του κινητήρα 500 cc.

01.14.53 Πρόσθετος εξοπλισμός

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα που δεν βρίσκονται στην ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα όπως συστήματα καταγραφής δεδομένων, αισθητήρες, υπολογιστές.

Οι συσκευές εκπομπής/δέκτης υπερύθρων (IR) για χρονομέτρηση ΜΟΝΟ, επιτρέπονται.

Η τοποθέτηση μονάδας GPS για χρήση χρονομέτρησης επιτρέπεται.

Επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control).

Η τηλεμετρία ΔΕΝ επιτρέπεται.

01.15 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ SUPERBIKE

Αν κάποια αλλαγή σε εξάρτημα ή διάταξη δεν επιτρέπεται σε κάποιο από τα ακόλουθα άρθρα που αναφέρονται σε αυτό τότε σαφώς απαγορεύεται.

Η εμφάνιση του εμπρός, του πίσω μέρους και του προφίλ της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρεί το σχήμα του ομολογκαρισμένου  μοντέλου (όπως παράγεται αρχικά από τον κατασκευαστή. Η εμφάνιση του συστήματος εξαγωγής εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα.

Ελάχιστο όριο ηλικίας των αναβατών για συμμετοχή τους στα Superbike είναι τα 18 έτη.

Οι αναβάτες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος τους την ημέρα των επίσημων δοκιμών του αγώνα.

Στην κατηγορία μπορούν να συμμετέχουν μοτοσυκλέτες πού έχουν ή είχαν ομολογκαριστεί για τις κατηγορίες Superbike, Superstock 1000, Stocksport 1000.

Οι κινητήρες είναι ατμοσφαιρικοί. Απαγορεύεται η οποιασδήποτε μορφής υπερτροφοδότηση.

Οι αναβάτες της κατηγορίας Superbike έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία (1) μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές, πρωινό ζέσταμα και αγώνα.

Η μοτοσυκλέτα αυτή θα πρέπει να περάσει τεχνικό έλεγχο στις προκαθορισμένες από τον ειδικό κανονισμό ώρες και να φέρει το σχετικό αυτοκόλλητο πιστοποίησης.

Μόνο σε  περίπτωση  καταστροφής της μοτοσυκλέτας αυτής από πτώση, βλάβη ή άλλο λόγο επιτρέπεται η χρήση άλλης μοτοσυκλέτας που εμπίπτει στους τεχνικούς κανονισμούς της κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή η μοτοσυκλέτα θα περάσει έκτακτο τεχνικό έλεγχο  ενώ το αυτοκόλλητο της καταστραμμένης μοτοσυκλέτας θα αφαιρεθεί οριστικά.

01.15.1 Κινητήρες: διάταξη και κυβισμός

Από 749 κ. εκ έως 1000 κ. εκ. τετράχρονοι 3 ή 4 κύλινδροι

Πάνω από 850 κ.εκ. έως 1200 κ.εκ. τετράχρονοι 2 κύλινδροι

01.15.2. Ελάχιστο βάρος

Σε καμία περίπτωση το ελάχιστο βάρος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 168 κιλά.

Σε καμία φάση της αγωνιστικής συνάντησης η μοτοσυκλέτα (μαζί με το ντεπόζιτο και το περιεχόμενό του) δεν πρέπει να είναι ελαφρύτερη του ελάχιστου βάρους όπως αυτό ορίζεται.

Δεν υπάρχει ανοχή στο ελάχιστο βάρος της μοτοσυκλέτας. Κατά την διάρκεια του τελευταίου τεχνικού ελέγχου  μετά το τέλος του αγώνα οι μοτοσυκλέτες θα ζυγίζονται στην κατάσταση που τερμάτισαν  τον αγώνα και πρέπει να βρίσκονται εντός του προκαθορισμένου ορίου βάρους.

Σε αυτή τη φάση τίποτε δεν μπορεί να προστεθεί στην μοτοσυκλέτα συμπεριλαμβανομένων και όλων των  ειδών υγρών.

Κατά την διάρκεια  των ελευθέρων η και χρονομετρημένων δοκιμαστικών μπορεί να ζητηθεί από τους αναβάτες να προσκομίσουν την μοτοσυκλέτα στον τεχνικό έλεγχο για ζύγιση. Σε κάθε περίπτωση  ύπαρξης σχετικού αιτήματος από πλευράς διοργάνωσης οι αναβάτες είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν την μοτοσυκλέτα τους στον τεχνικό έλεγχο.

Η χρήση «έρματος» επιτρέπεται για να παραμείνει η μοτοσυκλέτα στο ελάχιστο όριο βάρους. Η χρήση έρματος πρέπει να ανακοινωθεί στον τεχνικό έφορο κατά την διάρκεια του προκαταρκτικού τεχνικού ελέγχου.

01.15.3. Αριθμοί και φόντο

Για τις superbike μοτοσυκλέτες το φόντο ορίζεται λευκό με τα νούμερα να είναι χρώματος μαύρου.

Διαστάσεις για τα νούμερα που βρίσκονται στο εμπρόσθιο τμήμα της μοτοσυκλέτας

Ελάχιστο ύψος                                                            140 χιλιοστά

Ελάχιστο πλάτος                                                        80 χιλιοστά

Ελάχιστο πλάτος κάθε αριθμού                                  25 χιλιοστά

Ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα νούμερα   10 χιλιοστά

 

Διαστάσεις για τα νούμερα στα πλαϊνά

της μοτοσυκλέτας

 

Ελάχιστο ύψος 120 χιλιοστά

Ελάχιστο πλάτος  70 χιλιοστά

Ελάχιστο πλάτος κάθε αριθμού 20 χιλιοστά

Ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα νούμερα 10 χιλιοστά

 

Τα νούμερα που είναι τοποθετημένα στο εμπρόσθιο τμήμα της μοτοσυκλέτας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του φαίριγκ  ή ελαφρά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Τα νούμερα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του λευκού φόντου και  να μην επικαλύπτονται από τίποτα σε απόσταση 25 χιλιοστών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η προτεινόμενη θέση για τα νούμερα που είναι τοποθετημένα στα πλαϊνά της μοτοσυκλέτας είναι στο χαμηλότερο τμήμα του πίσω μέρους του κυρίως φαίριγκ.

Σε περίπτωση διαφωνίας για την  νομιμότητα των φόντων και αριθμών η  απόφαση του τεχνικού Εφόρου είναι τελεσίδικη.

01.15.4. Καύσιμο

Όλοι οι κινητήρες πρέπει  να χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα μολύβδου 0,005g/lt και μέγιστο αριθμό ΜΟΝ 90.

01.15.5. Ελαστικά

Κάθε αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μέγιστο αριθμό ελαστικών τα δύο (2) ζεύγη στο σύνολο χρονομετρημένων δοκιμών, πρωινού ζεστάματος (warm-up) και αγώνα.

Σε περίπτωση που οι χρονομετρημένες δοκιμές ο αγώνας κηρυχθεί «βρόχινος» επιτρέπεται η χρήση βρόχινων ελαστικών η οποία δεν ελέγχεται.

Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα αν υπάρξει κατεστραμμένο ελαστικό σε μοτοσυκλέτα από πτώση ή σύγκρουση με άλλη μοτοσυκλέτα τότε μπορεί να αντικατασταθεί από καινούργιο. Τόσο η ζημιά του ελαστικού όσο και αντικατάστασή του πρέπει να αναφερθούν στον τεχνικό Έφορο.

Αν κατά την διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμαστικών, και του πρωινού ζεστάματος μια μοτοσυκλέτα εμπλακεί σε πτώση και καταστραφούν ένα ή και τα δύο ελαστικά της μπορεί να επιτραπεί η αντικατάστασή τους με και-νούργια μόνο με την σύμφωνη γνώμη του τεχνικού Εφόρου.

01.15.6. Σύστημα τροφοδοσίας

Το σύστημα τροφοδοσίας αφορά τα σώματα ψεκασμού, με μπεκ ψεκασμού, τις μεταβλητές εισαγωγές, την τρόμπα βενζίνης και τον ρυθμιστή πίεσης.

Το σύστημα τροφοδοσίας πρέπει να χρησιμοποιείται  όπως παράγεται στο ομολογκαρισμένο μοντέλο.

Τα μπεκ ψεκασμού μπορούν να αντικατασταθούν.

Τα χωνιά εισαγωγής (bell-mouths) μπορούν να αντικατασταθούν.

Οι πεταλούδες των σωμάτων τροφοδοσίας μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν.

Δεν μπορούν να τοποθετηθούν μεταβλητοί αυλοί εισαγωγής αν δεν υπάρχουν στο ομολογκαρισμένο μοντέλο Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της λειτουργίας της γκαζιέρας, γνωστά ως ride by wire μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον αν υπάρχουν στην μοτοσυκλέτα παραγωγής ή έχουν ομολογκαριστεί επίσημα από τον κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας για  χρήση σε αγώνες Superbike.

Ο προγραμματισμός του ανωτέρω συστήματος μπορεί να τροποποιηθεί αλλά όλες οι διατάξεις ασφαλείας που υπάρχουν στο ομολογκαρισμένο μοντέλο ή σύστημα  πρέπει να διατηρηθούν.

01.15.7. Κυλινδροκεφαλή

Η κυλινδροκεφαλή πρέπει να προέρχεται από το ομολογκαρισμένο μοντέλο.

Επιτρέπεται να προστεθεί ή να αφαιρεθεί υλικό από την κυλινδροκεφαλή.

Οι φλάντζες μπορούν να αλλαχθούν.

Οι βαλβίδες, οι έδρες βαλβίδων, οι οδηγοί τους, τα ελατήρια, τα συστήματα συγκράτησης βαλβίδας, και των παρελκόμενων  αυτής και τσιμούχες βαλβίδων  μπορούν να αλλαχθούν. Μόνον οι συνήθεις διαδικασίες συντήρησης που προβλέπονται από τον κατασκευαστή στο αντίστοιχο εγχειρίδιο του μπορούν να εφαρμοστούν.

Οι επιπλέον ροδέλες (shims) στα ελατήρια βαλβίδων επιτρέπονται.

01.15.8. Εκκεντροφόρος

Οι εκκεντροφόροι μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.9. Γρανάζια εκκεντροφόρων

Τα γρανάζια των εκκεντροφόρων μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.10. Κύλινδρος

Πρέπει να παραμείνει όπως στην μοτοσυκλέτα παραγωγής.

Καμία μετατροπή δεν επιτρέπεται.

01.15.11 Έμβολα

Μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.12 Ελατήρια εμβόλων

Μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.13. Πείροι εμβόλων και ασφάλειες

Μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν..

01.15.14. Μπιέλες

Μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.15 Στρόφαλος

Ο στρόφαλος πρέπει να προέρχεται από το ομολογκαρισμένο μοντέλο.

Επιτρέπεται το ζύγισμα, το γυάλισμα και το ελάφρωμά του και η ενίσχυσή του.

01.15.16. Κάρτερ

Τα κάρτερ πρέπει να προέρχονται από την μοτοσυκλέτα παραγωγής. Επιτρέπονται οι μετατροπές του γυαλίσματος, του ελαφρώματος και της βαφής. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αντλία κενού αν δεν είναι τοποθετημένη στην μοτοσυκλέτα παραγωγής.

01.15.17 Πλαϊνά Καπάκια

Τα πλαϊνά καπάκια μπορούν να τροποποιηθούν ή να αλλαχθούν. Αν τροποποιηθούν μπορούν να έχουν τουλάχιστον την ίδια αντοχή στην κρούση όπως τα εξαρτήματα παραγωγής. Αν αντικατασταθούν το υλικό τους πρέπει να έχει ίδιο ή μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το νορμάλ εξάρτημα και το βάρος τους να μην έχει μικρότερο από το αντίστοιχο του εξαρτήματος παραγωγής.

01.15.18. Κιβώτιο ταχυτήτων/Μετάδοση

Μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Τα συστήματα γρήγορης αλλαγής ταχύτητας επιτρέπονται (πρέπει να συμπεριλαμβάνουν καλώδιο και ποτενσιόμετρο).

Τα γρανάζια τελικής μετάδοσης και η διάσταση της αλυσίδας μπορούν να  αλλαχθούν.

Το κάλυμμα του γραναζιού κίνησης μπορεί να τροποποιηθεί ή να αφαιρεθεί.

Το προστατευτικό αλυσίδας μπορεί να αφαιρεθεί.

01.15.19. Συμπλέκτης

Μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Τα ελατήρια  του συμπλέκτη μπορούν να αντικατασταθούν.

01.15.20. Αντλία λαδιού και σωληνώσεις

Μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

01.15.21. Ψυγείο, ψυκτικά υγρά και ψυγείο λαδιού.

Τα μόνα ψυκτικά υγρά που επιτρέπονται είναι το νερό ή το νερό αναμεμιγμένο με αιθυλική αλκοόλη.

Προστατευτική συρμάτινη διάταξη μπορεί να τοποθετηθεί εμπρός από το ψυγείο νερού και λαδιού.

Οι σωληνώσεις του ψυγείου από και προς τον κινητήρα μπορούν να αλλαχθούν. Τα συμπληρωματικά δοχεία μπορούν να αλλαχθούν αλλά πρέπει να είναι στερεωμένα με ασφαλή τρόπο. Ο ανεμιστήρας του ψυγείου αλλά και η καλωδίωση του μπορούν να αφαιρεθούν. Οι θερμικοί διακόπτες, ο αισθητήρας θερμοκρασίας νερού και ο θερμοστάτης μπορούν να αφαιρεθούν.

Η επιλογή τάπας ψυγείου είναι ελεύθερη.

Ένα  μεγαλύτερο ψυγείο νερού μπορεί να τοποθετηθεί αλλά η εξωτερική εμφάνιση του εμπρός, πίσω τμήματος της μοτοσυκλέτας όσο του προφίλ της δεν μπορεί να αλλάξει. Επιπλέον βάσεις για την τοποθέτηση του μεγαλύτερου ψυγείου επιτρέπονται.

01.15.22. Φιλτροκούτι

Το φιλτροκούτι μπορεί να αλλάξει ή να μετατραπεί αλλά οι αποστραγγιστικοί δίοδοι πρέπει να σφραγιστούν.

Το φίλτρο αέρα μπορεί να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί.

Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν ένα κλειστό σύστημα αναπνοής (breather system). Όλες οι σωληνώσεις αυτού του συστήματος πρέπει να καταλήγουν στο φιλτροκούτι.

01.15.23. Τροφοδοσία καυσίμου.

Οι σωληνώσεις τροφοδοσίας καυσίμου μπορούν να. Ταχυσύνδεσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο ρυθμιστής πίεσης καυσίμου μπορεί να αλλαχθεί ή να τροποποιηθεί.

Οι σωληνώσεις αναθυμιάσεων μπορούν να αντικατασταθούν. Μπορούν να προστεθούν φίλτρα βενζίνης.

01.15.24. Σύστημα εξάτμισης

Οι εξατμίσεις και τα τελικά μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν. Οι καταλύτες πρέπει να αφαιρεθούν. Για λόγους ασφαλείας οι άκρες των τελικών αν προεξέχουν δεν πρέπει να έχουν αιχμηρό σχήμα.

Το τύλιγμα των εξατμίσεων επιτρέπεται.

Το ανώτατο όριο θορύβου για την κατηγορία Superbike είναι 107 dB/A μετρημένα στις 6000 σαλ για τις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες και 5500 για τις δικύλινδρες.(με ανοχή 3 db/A μετά τον αγώνα)

01.15.25. Ηλεκτρονικά

Επιτρέπεται η αλλαγή τους ή η αναβάθμισή τους από εκείνων του μοντέλου παραγωγής.

01.15.26. Ανάφλεξη/ Σύστημα Ελέγχου Κινητήρα ECU

Το σύστημα ελέγχου κινητήρα (ECU) μπορεί να είναι αλλαχθεί ή να αναβαθμιστεί.

Η τοποθέτηση της κεντρικής μονάδας ECU μπορεί να αλλάξει.

Τα μπουζί μπορούν να αντικατασταθούν.

01.15.27 Γεννήτρια, εναλλάκτης(alternator), μίζα.

Μπορούν να αλλαχθούν, να αφαιρεθούν ή να μετατραπούν.

01.15.28. Επιπλέον ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Η χρήση συστήματος ελέγχου πρόσφυσης (traction control) έστω και δεν υπάρχει στο ομολογκαρισμένο μοντέλο επιτρέπεται.

Η χρήση πλήρους μονάδας καταγραφής δεδομένων (data logging) επιτρέπεται.

Το νορμάλ ταχύμετρο και στροφόμετρο μπορεί να αλλαχθεί ή να αντικατασταθεί.

Η προσθήκη διάταξης για θύρα υπερύθρων (infra red)με μετάδοση από και προς την ομάδα του αναβάτη επιτρέπεται μόνο για καταγραφή χρόνου.

Η προσθήκη συστήματος χρονομέτρησης με GPS επιτρέπεται.

Η μετάδοση πληροφοριών από και προς την ομάδα του αναβάτη για διαφορετικό σκοπό εκτός από αυτό χρονομέτρησης απαγορεύεται.

01.15.29. Καλωδίωση

Η νορμάλ καλωδίωση μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλαχθεί.

01.15.30 Σκελετός και υποπλαίσιο

Ο σκελετός πρέπει να προέρχεται από  την ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

Μπορούν να προστεθούν στον σκελετό ενισχυτικές διατάξεις αλλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν δομικά στοιχεία του.

Μπορούν να γίνουν μετατροπές για την στήριξη συγκεκριμένων εξαρτημάτων (όπως βάσεις φαίριγκ, βάση σταμπιλιζατέρ, σένσορες).

Ο κινητήρας πρέπει να είναι τοποθετημένος στο πλαίσιο στην ομολογκαρισμένη θέση του.

Τα πλαϊνά του σκελετού μπορούν να καλυφθούν από προστατευτικά κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά

.Επιτρέπεται η κατεργασία του λαιμού για να δέχεται έκκεντρα ρουλεμάν που μπορούν να αλλάξουν την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας.

Επιτρέπεται η κατεργασία του πλαισίου στον χώρο έδρασης του ψαλιδιού με σκοπό την μετατροπή της σε μεταβλητή.

Το υποπλαίσιο μπορεί να αλλαχθεί ή να τροποποιηθεί αλλά το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πρέπει να έχει  το ίδιο ή μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Επιπλέον βάσεις για την σέλλα μπορούν να προστεθούν καθώς και βάσεις που δεν δέχονται φορτίσεις και δεν επηρεάζουν  την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας  μπορούν να αφαιρεθούν.

Εξαρτήματα τα οποία είναι βιδωμένα στο υποπλαίσιο μπορούν να αφαιρεθούν.

01.15.31. Πιρούνι

Το πιρούνι (καλάμια, μπότες, λαιμός, πλάκες, άξονας μπροστινού τροχού) μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν.

Σταμπιλιζατέρ μπορεί να προστεθεί ή να αντικατασταθεί με μονάδα εξωτερικού προμηθευτή. Το σταμπιλιζατέρ δεν μπορεί να λειτουργεί σαν διάταξη που σταματά την περιστροφή του τιμονιού.

01.15.32 Ψαλίδι

Το ψαλίδι μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Ένα προστατευτικό αλυσίδας πρέπει να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαττώσει την πιθανότητα εγκλωβισμού κάποιου μέλους σώματος του αναβάτη ανάμεσα στην κάτω πλευρά της αλυσίδας και στο πίσω γρανάζι.

Βάσεις για το στάντ του πίσω τροχού μπορούν να προστεθούν με βίδες ή να κολληθούν στο ψαλίδι.

01.15.33 Πίσω ανάρτηση

Η πίσω ανάρτηση μπορεί να μετατραπεί ή να αλλαχθεί.  όπως και τα  μοχλικά συστήματα  και τα σημεία έδρασής της στο πλαίσιο και το ψαλίδι.

01.15.34 Τροχοί

Οι τροχοί μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν.

Το υλικό κατασκευής τους, η διάμετρος και το πλάτος τους είναι ελεύθερο.

Οι αποστάτες μπορούν να αλλαχθούν.

Βαρίδια για ζυγοστάθμιση των τροχών μπορούν να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να αλλαχθούν.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους βαλβίδα για πλήρωση αέρα των ελαστικών.

01.15.35. Φρένα

Οι δισκόπλακες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή. Οι διαστάσεις τους είναι ελεύθερες αλλά από τα υλικά κατασκευής απαγορεύεται το ανθρακονήματα.

Οι εμπρός και πίσω δαγκάνες  μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή

Τα δοχεία υγρών εμπρός και πίσω φρένων μπορούν να αλλαχθούν με προϊόντα εξωτερικού προμηθευτή.

Ο διαχωρισμός στις σωληνώσεις για τις εμπρός δαγκάνες πρέπει να γίνεται στην περιοχή που ορίζεται επάνω και τις κάτω πλάκες του πιρουνιού.

Οι ταχυσύνδεσμοι στις σωληνώσεις φρένων επιτρέπονται.

Συμπληρωματικές διατάξεις για εισαγωγή αέρα στα φρένα επιτρέπονται.

Το σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος (ABS) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον αν είναι τοποθετημένο στην μοτοσυκλέτα παραγωγής. Το ΑBS μπορεί να αποσυνδεθεί όπως και η μονάδα ενεργοποίησής του. Ο οδοντωτός τροχός μπορεί να τροποποιηθεί, να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί. Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με προστατευτικές διατάξεις για την μανέτα του εμπρός φρένου για τυχόν ενεργοποίηση της σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλη μοτοσυκλέτα.

01.15.36. Τιμόνια και χειριστήρια

Τα τιμόνια μπορούν να αντικατασταθούν.

Μπορεί να αλλάξει η τοποθέτηση των τιμονιών και χειριστηρίων.

Η γκαζιέρα πρέπει να κλείνει μόνη της όταν δεν συγκρατείται με το χέρι. Ο μηχανισμός της γκαζιέρας μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλαχθεί αλλά η σύνδεση με τα σώματα του ψεκασμού πρέπει να παραμείνει όπως στο ομολογκαρισμένο μοντέλο.

Οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη μπορούν να αντικατασταθούν με εξάρτημα εξωτερικού προμηθευτή. Ο ρυθμιστής στην μανέτα του φρένου  επιτρέπεται. Οι διακόπτες μπορούν να αλλαχθούν αλλά ο διακόπτης διακοπής λειτουργίας του κινητήρα μπορεί να είναι τοποθετημένος στα κλιπ-ον.

01.15.37 Μαρσπιέδες

Η θέση των μαρσπιέδων μπορεί να αλλάξει αλλά τα σημεία έδρασής τους πρέπει να είναι προσδεμένα στα αρχικά σημεία του σκελετού παραγωγής. Οι μοχλισμοί στις μαρσπιεδέρες μπορούν  να αλλάξουν. Οι μαρσπιέδες μπορεί να είναι σταθεροί ή αναδιπλωμένοι όπου πρέπει διαθέτουν διάταξη ώστε να μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους θέση.

Οι σταθεροί μαρσπιέδες πρέπει να έχουν στην άκρη τους μόνιμα προσαρμοσμένη τάπα από αλουμίνιο, πλαστικό, Teflon, ή παρόμοιου τύπου υλικό. Η άκρη του μαρσπιέ πρέπει να διαθέτει μία σφαιρική επιφάνεια τουλάχιστον 8 χιλιοστών.

01.15.38 Ρεζερβουάρ

Το ρεζερβουάρ μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Οι τυχόν μετατροπές αλλά και το υλικό κατασκευής πρέπει να δηλωθεί στον τεχνικό έφορο.

Τα ρεζερβουάρ που διαθέτουν σωληνώσεις αναθυμιάσεων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ανεπίστροφες βαλβίδες που καταλήγουν σε δοχείο περισυλλογής κατασκευασμένο από κατάλληλο υλικό ελαχίστου όγκου 250 κ.εκ. Οι πλευρές του ρεζερβουάρ μπορούν να προστατευτούν από κάλυμμα κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό. Τα καλύμματα αυτά πρέπει να ταιριάζουν στο σχήμα του ρεζερβουάρ.

Η τάπα των ρεζερβουάρ μπορεί να αλλαχθεί. Οι τάπες πλήρωσης πρέπει να είναι στεγανού τύπου. Επιπλέον πρέπει να κλείνουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν το τυχαίο άνοιγμα τους σε οποιαδήποτε περίπτωση.

01.15.39 Σέλα

Η σέλα, η βάση της και τα σχετικά εξαρτήματα μπορούν να αντικατασταθούν από κομμάτια παρόμοιας εμφάνισης με εκείνα που παράγονται από τον κατασκευαστή για την ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα. Το σχεδίαση της σέλας και του χώρου του πίσω φαίριγκ μπορεί να διασκευαστεί για να χωρά μόνο έναν αναβάτη. Το υλικό κατασκευής των ανωτέρω είναι ελεύθερο. Το ομολογκαρισμένο σύστημα κλειδώματος  της σέλας μπορεί να αφαιρεθεί.

01.15.40  Βίδες/ κοχλίες σύσφιξης

Επιτρέπεται η αντικατάσταση των βιδών/κοχλιών σύσφιξης του μοντέλου παραγωγής με εξαρτήματα εξωτερικού προμηθευτή οποιουδήποτε υλικού και σχεδίασης . Σε περιοχές που δέχονται φορτίσεις  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο.

01.15.41 Φαίριγκ

Τα φαίριγκ στο σύνολό τους μπορούν να αντικατασταθούν από ομοιώματα των αυθεντικών κομματιών που να έχουν την εξωτερική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας παραγωγής. Η χρήση των υλικών στην κατασκευή των ομοιωμάτων είναι ελεύθερη.

Η ζελατίνα του φαίριγκ μπορεί να αντικατασταθεί με  εξάρτημα από εξωτερικό προμηθευτή.

Η βάση οργάνων και βάσεις των φαίριγκ μπορούν να αντικατασταθούν.

Οι αεραγωγοί που είναι τοποθετημένοι ανάμεσα στο φαίριγκ και το φιλτροκούτι μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν. Οι προστατευτικές διατάξεις που είναι τοποθετημένες στις εισαγωγές των αεραγωγών μπορούν να αφαιρεθούν.

Η καρίνα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση καταστροφής του κινητήρα να μπορεί να συγκρατήσει 5 λίτρα. Η σκάφη του φαίριγκ πρέπει να διαθέτει μια τρύπα διαμέτρου 25 χιλιοστών που θα παραμείνει κλειστή και υδατοστεγής κάθε φορά που η μοτοσυκλέτα κινείται σε στεγνό οδόστρωμα και θα ανοίγει μόνο σε βρόχινες συνθήκες.

Το εμπρός φτερό μπορεί να αντικατασταθεί. Το υλικό κατασκευής του είναι ελεύθερο. Το πίσω φτερό μπορεί να αλλαχθεί, να μεταποιηθεί ή να αφαιρεθεί. Επιπλέον αεραγωγοί που βελτιώνουν την ροή αέρα προς το ψυγείο επιτρέπονται αρκεί να μην αλλοιώνεται η εμφάνιση του εμπρός, του πίσω μέρους και του προφίλ της μοτοσυκλέτας.

Προστατευτικά καπάκια για τον σκελετό, τις αλυσίδες, τους μαρσπιέδες μπορούν να τοποθετηθούν.

01.15.42 Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΜΠΟΡΟΥΝ να τροποποιηθούν

Τα κάτωθι εξαρτήματα ΜΠΟΡΟΥΝ να τροποποιηθούν ή να αλλαχθούν από αυτά που είναι τοποθετημένα στην μοτοσυκλέτα παραγωγής.

–           Κάθε τύπος λιπαντικού, υγρού φρένων ή ανάρτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

–           Φλάντζες και υλικά αυτών.

–           Όργανα, βάσεις οργάνων και τα σχετικά καλώδια.

–           Εξωτερική βαφή και αυτοκόλλητα.

—          Υλικά για βάσεις που συνδέουν εξαρτήματα που δεν προέρχονται από την νορμάλ μοτοσυκλέτα (φαίριγκ, εξάτμιση, όργανα κλπ).

–           Προστατευτικά καπάκια για τον σκελετό, την αλυσίδα, τους μαρσπιέδες μπορούν να τοποθετηθούν.

01.15.43. Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΜΠΟΡΟΥΝ  να αφαιρεθούν.

–           Διατάξεις ελέγχου ρύπων μέσα ή γύρω από το φιλτροκούτι και τον κινητήρα.

–           Στροφόμετρο

–           Ταχύμετρο

–           Προστατευτικό αλυσίδας

–           Βιδωτά αξεσουάρ στο υποπλαίσιο.

01.15.44 Τα ακόλουθα εξαρτήματα ΠΡΕΠΕΙ να αφαιρεθούν.

–           Φανάρι εμπρός, πίσω, φλας

–           Καθρέπτες

–           Κόρνα

–           Πινακίδα κυκλοφορίας

–           Εργαλεία και θήκη αυτών

–           Διατάξεις συγκράτησης κράνους και αποσκευών

–           Μαρσπιέ συνεπιβάτη

–           Χειρολαβές συνεπιβάτη

–           Μπάρες ασφάλειας κεντρικό, πλαϊνό στάντ.

01.15.45 Τα κάτωθι πρέπει να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

-Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με διακόπτη kill switch που να είναι τοποθετημένος τουλάχιστον στο ένα κλιπ τον, σε απόσταση ενεργοποίησης από τα δάχτυλα του αναβάτη (όταν ο τελευταίος κρατά το τιμόνι) που να μπορεί να σταματήσει αμέσως τον κινητήρα όταν βρίσκεται σε λειτουργία.

-Όλες οι βίδες πλήρωσης-αποστράγγισης πρέπει να ασφαλιστούν με σύρμα. Τα φίλτρα λαδιού πρέπει να συρματασφαλισθούν.

Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να έχουν ένα κλειστό σύστημα αναπνοής.

 

01.16 MOTOΣYKΛETEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΩΝ-SS300

Οι παρακάτω κανονισμοί σκοπεύουν των περιορισμό των αλλαγών στις πιστοποιημένες μοτοσυκλέτες με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών μοτοσυκλετών.

ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Οποιαδήποτε αλλαγή σε τμήμα η σύστημα που δεν περιγράφεται στα παρακάτω άρθρα απαγορεύεται.

Οι μοτοσυκλέτες της SS 300 πρέπει να έχουν πιστοποίηση από την FIM(Βλ. πίνακα 1).Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι φυσικής αναρρόφησης. Όλες οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι σύμφωνες με τον όλες της παρακάτω προϋποθέσεις του παρόντα κανονισμού εκτός αν αυτά έχουν γίνει στο πιστοποιημένο μοντέλο από το εργοστάσιο.

Το εκάστοτε μοντέλο διατηρεί την πιστοποίηση για 8 χρόνια από την απόκτηση της ή μέχρι την αφαίρεση του από την εκάστοτε κατηγορία.(Βλ. Homologation Art. TR 1.4.4 FIM 2017_SBK_SS_SS300WORLD CHAMPIONSHIPS)

Το σχήμα της μοτοσυκλέτας από εμπρός, πίσω, πλάι πρέπει (εκτός αν ο κανονισμός το περιγράφει διαφορετικά) να είναι σύμφωνο με το πιστοποιημένο σχήμα (όπως παράγεται από τον κατασκευαστή). Η εξάτμιση εξαιρείται του κανονισμού.

01.16.1 Προδιαγραφές μοτοσυκλετών

Οποιαδήποτε αλλαγή σε τμήμα η σύστημα που δεν περιγράφεται στα παρακάτω άρθρα πρέπει να παραμείνει όπως η μοτοσυκλέτα παράγεται από τον κατασκευαστή της πιστοποιημένης μοτοσυκλέτας

01.16.2 Πιστοποιημένες μοτοσυκλέτες

Η κατηγορία βασίζεται στις μοτοσυκλέτες τύπου Α2 Ευρώπης και εξαίρει της τύπου Α1. Η επιτροπή Superbike της FIM έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την πιστοποίηση η μη των μοτοσυκλετών της κατηγορίας.

Για το 2017 επιτρέπονται οι κάτωθι (η λίστα μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει η επιτροπή Superbike της FIM):

Honda CBR500R

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF)

Yamaha YZF-R3

KTM RC390

01.16.3 Δυνατότητα εξισορρόπησης τον μοτοσυκλετών

Η ΑΜΟΤΟΕ διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει αλλαγές στην εξισορρόπηση στις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας για να διατηρήσει την ισότητα στον ανταγωνισμό. Μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς, είναι οι ακόλουθοι :

Περιορισμός στροφών

Αλλαγή του ελαχίστου βάρους

Η απόφαση της εφαρμογής της εξισορρόπησης θα παρθεί από την ΑΜΟΤΟΕ και θα εφαρμοστεί όταν κρίνει για να διατηρήσει τον δίκαιο ανταγωνισμό.

01.16.4 Ελάχιστο βάρος

Το ελάχιστο βάρος ανά τύπο μοτοσυκλέτας είναι το κάτωθι:

Honda CBR500R 150Kg

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF) 140Kg

Yamaha YZF-R3 140Kg

KTM RC390 136Kg

Το βάρος της μοτοσυκλέτας(μαζί με το ντεπόζιτο και το περιεχόμενο του) μπορεί να ελεγχτεί σε οποιαδήποτε στιγμή της διοργάνωσης και δεν πρέπει να είναι κάτω από το ελάχιστο που αναγράφεται παραπάνω ανά μοντέλο. Δεν υπάρχει καμιά ανοχή στο ελάχιστο βάρος της μοτοσυκλέτας. Κατά την διάρκεια του τελικού τεχνικού Έλενου στο τέλος του αγώνα, επιλεγμένες ή όλες οι μοτοσυκλέτες θα ζυγίζονται στην κατάσταση που είναι κατά τον τερματισμό και θα πρέπει να μην ξεπερνούν το ελάχιστο βάρος. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προσθήκη στην μοτοσυκλέτα ακόμα και υγρών. Κατά την διάρκεια των ελεύθερων και των χρονομετρημένων δοκίμων, οι οδηγοί μπορεί να καλέσουν για Έλενο βάρους. Σε όλες της περιπτώσεις ο οδηγός οφείλει να συμμορφώνεται στις εντολές της διοργάνωσης. Η χρήση έρμα επιτρέπεται για να μπορούν οι μοτοσυκλέτες να είναι πάνω από το ελάχιστο όριο κιλών.

Χρήση έρματος μπορεί να χρειάζεται λόγο του συστήματος εξισορρόπησης. Η χρήση του έρματος πρέπει να δηλώνεται στον τεχνικό έφορο κατά τον τεχνικό έλεγχο.

01.16.5 Αριθμοί συμμετοχής

Τα χρώματα είναι:

Νούμερο / Φόντο

Μαύρο Κίτρινο

Το μέγεθος του εμπρόσθιου αριθμού συμμετοχής :

Minimum ύψος: 140 mm

Minimum φάρδος: 80 mm

Minimum διάστημα: 20 mm

Διάστημα μεταξύ αριθμών 10 mm

Το μέγεθος του πλαϊνού αριθμού συμμετοχής:

Ελάχιστο ύψος: 120 mm

Ελάχιστο φάρδος: 70 mm

Ελάχιστο διάστημα: 20 mm

Διάστημα μεταξύ αριθμών 10 mm

Ο εκάστοτε αριθμός θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στην μοτοσυκλέτα ακολούθως:

Α)Στο εμπρόσθιο τμήμα κεντρικά η ελαφρός πλάγια. Ο αριθμός πρέπει να είναι κεντραρισμένος στο φόντο με απόσταση 25 mm προς όλες της πλευρές.

Β)Από μια φορά σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας. Η προτεινόμενη θέση είναι στο κάτω πίσω ή εμπρός τμήμα του πλαϊνού. Ο αριθμός είναι στο κέντρο του φόντου οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται έγκριση της επιτροπής 2 εβδομάδες πριν τον αγώνα

Γ) Οι αριθμοί πρέπει να χρησιμοποιούν χαρακτήρες του παραρτήματος 1

Αριθμοί που δεν χρησιμοποιούν το παράρτημα χρειάζονται έγκριση της επιτροπής 2 εβδομάδες πριν τον αγώνα

Δ) Τα περιγράμματα μπορούν να είναι μέχρι 3mm. Το χρώμα του φόντου πρέπει να είναι διακριτό πέριξ του αριθμού μαζί με το περίγραμμα. Ανακλαστικά η καθρέπτιζον υλικά απαγορεύονται

Ε) ΟΙ αριθμοί δεν επικαλύπτονται.

Σε περίπτωση αντιδικίας για τους αριθμούς η απόφαση του τεχνικού εφόρου είναι τελική

01.16.6 Καύσιμα

Επιτρέπεται μόνο η χρήση αμόλυβδης βενζίνης

01.16.7 Ελαστικά

Επιτρέπεται η χρήση χαραγμένων ελαστικών με έγκριση χρήσης δρόμου έως 2 ζευγάρια τα οποία μαρκάρονται κατά τον τεχνικό έλεγχο.

01.16.8 Κινητήρας

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των κινητήρων

01.16.8.1 Ψεκασμός καυσίμου

01.16.8.1.1

Ως σύστημα ψεκασμού καύσιμου ορίζεται το σώμα του ψεκασμού, το μπεκ, η χοάνη εισαγωγής, η αντλία καυσίμου και ο ρυθμιστής πίεσης.

a)  Ο ψεκασμός πρέπει να είναι ο πιστοποιημένος που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b)  Τα μπεκ πρέπει να είναι τα πιστοποιημένα που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

c)  Οι χοάνες πρέπει να είναι οι πιστοποιημένες που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

d)  Οι πεταλούδες πρέπει να είναι οι πιστοποιημένες που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

e)  Οι δευτερεύουσες πεταλούδες μπορούν να αφαιρεθούν η να στερεωθούν σε μόνιμα ανοιχτή θέση. Ο δευτερεύων άξονας πρέπει να μείνει στην θέση του.

f)  Όλα τα τμήματα της μεταβλητής εισαγωγής πρέπει παραμείνουν λειτουργικά όπως έχουν πιστοποιηθεί από το εργοστάσιο. Σε περίπτωση που η μεταβλητή εισαγωγή δεν υπάρχει στην πιστοποιημένη μοτοσυκλέτα απαγορεύεται να προστεθεί.

g) Ο αέρας και το μείγμα αέρα βενζίνης μπορεί να καταλήγει στον θάλαμο καύσης μόνο από την εισαγωγή του κινητήρα.

h) Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κύριες πεταλούδες γνώστες ως “ride-by-wire”, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν έχουν τοποθετηθεί από το εργοστάσιο. Το λογισμικό δεν μπορεί να τροποποιηθεί και όλα τα συστήματα ασφαλείας και διαδικασίες που έχει σχεδιάσει ο αρχικός κατασκευαστής πρέπει να διατηρηθούν.

.

01.16.8.2 Κεφαλή κυλίνδρου

a) Η κεφαλή πρέπει να είναι η πιστοποιημένη που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Η φλάντζα κεφαλης μπορεί να αλλαχτεί.

01.16.8.3 Εκκεντροφόροι

a) Οι εκκεντροφόροι πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Κατά τον τεχνικό έλεγχο μετριέται το βύθισμα των βαλβίδων ή το ύψος του έκκεντρου

01.16.8.4 Γρανάζια εκκεντροφόρου

a) Πρέπει να είναι τα πιστοποιημένα που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Καδένα εκκεντροφόρου πρέπει να είναι η πιστοποιημένη που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.5 Κύλινδροι

Πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.6 Πιστόνια

Πρέπει να είναι τα πιστοποιημένα που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.7 Ελατήρια πιστονιού

Πρέπει να είναι τα πιστοποιημένα που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.8 Πείρος πιστονιού και ασφάλειες

πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.9 Μπιέλες

πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.10 Στρόφαλος

πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.11 Κάσες

πρέπει να είναι οι πιστοποιημένοι που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.11.1 Πλαϊνά καπάκια κινητήρα

a) Τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα μπορούν να αλλαχτούν. Σε περίπτωση αλλαγής θα πρέπει να έχουν την ίδια αντοχή στην κρούση, να κατασκευάζονται από υλικό με ίδιο η μεγαλύτερο ειδικό βάρος και το βάρος του να μην είναι μικρότερο από το αρχικά τοποθετημένο από το εργοστάσιο.

b) Όλα τα καπάκια

Τα πλευρικά καλύμματα κινητήρα που περιέχουν λάδι και που θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή με το έδαφος κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, πρέπει να προστατεύονται από ένα δεύτερο κάλυμμα κατασκευασμένο από μέταλλο, όπως κράματα αλουμινίου, ανοξείδωτου χάλυβα, ατσάλι ή τιτάνιο, καλύμματα από συνθετικά υλικά δεν επιτρέπεται.

c) Το δευτερεύων κάλυμμα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 1/3 της αρχικής επιφάνειας. Αυτό δεν πρέπει να έχει κοφτερές άκρες για να καταστρέψετε την επιφάνεια της πίστας.

d) Πλάκες ή μπάρες από αλουμίνιο ή χάλυβα επίσης επιτρέπεται επιπροσθέτως από αυτά τα καλύμματα. Όλες οι συσκευές πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπον τέτοιο ώστε να είναι ανθεκτικά έναντι αιφνίδιας κρούσης, δόνησης και γδαρσίματος.

e) Κάλυμμα εγκεκριμένο από την FIM θα επιτρέπεται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το υλικό ή της διαστάσεις.

f) Αυτά τα καλύμματα πρέπει να στερεωθούν σωστά και με ασφάλεια, με τουλάχιστον τρεις (3) βίδες του καλύμματος που επίσης συγκρατούν και το πρωτότυπο καλύμματα κινητήρα.

g) Τα καλύμματα του κινητήρα που περιέχουν λάδι πρέπει να είναι στερεωμένα με βίδες χάλυβα.

h) Ο τεχνικός έφορος έχεα δικαίωμα να απορρίψει όποιο κάλυμμα δεν ικανοποίει τους όρους ασφαλείας.

 

01.16.8.12 Κιβώτιο ταχυτήτων

a) Πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (ανέβασμα). Επιτρέπονται τα συστήματα (συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων και του ποτενσιόμετρου). Το σύστημα πρέπει να είναι το εγκεκριμένο FIM/DWO quickshifter/rev limiter.

c) Σύστημα αλλαγής – προειδοποίησης κατεβάσματος ταχυτήτων απαγορεύεται.

d) Το εμπρός και πίσω γρανάζι όπως και το βήμα της αλυσίδας μπορεί να αλλαχτεί.

e) Το καπάκι του εμπρόσθιου γραναζιού κίνησης της τελικής μετάδοσης μπορεί να τροποποιηθεί η να αφαιρεθεί.

f) Το κάλυμμα της αλυσίδας μπορεί να αφαιρεθεί αν δεν είναι τμήμα του πίσω φτερού.

01.16.8.13 Συμπλέκτης

a) Σύστημα συμπλέκτη (υγρού ή στεγνού τύπου) και η μέθοδος λειτουργίας (μέσω συρματόσχοινου ή υδραυλικού) πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Δίσκοι τριβής και μεταλλικοί μπορούν να αλλαχτούν.

c) Ελατήρια συμπλέκτη μπορούν να αλλαχτούν.

d) Το εξωτερικό καλάθι του συμπλέκτη πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο με δυνατότητα ενίσχυσης.

e) Το εσωτερικό του συμπλέκτη ενδέχεται να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα aftermarket με δυνατότητα περιορισμού ροπής (slipper type).

01.16.8.14 Αντλίες λαδιού και αγωγός λαδιού

Πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

01.16.8.15 Το ψυγείο, το σύστημα ψύξης και το ψυγείο λαδιού

a) Μόνο νερό επιτρέπεται ως ψυκτικό μέσον του κινητήρα.

b) Μπορεί να προστεθεί πλέγμα μπροστά από το ψυγείο νερού/λαδιού για προστασία   για προστασία

c) Οι σωληνώσεις και τα δοχεία υπερχειλίσεως μπορούν να αλλαχτούν

d) Ο ανεμιστήρας του ψυγείου και η καλωδίωση μπορεί να αφαιρεθεί. Θερμικοί διακόπτες, αισθητήρας θερμοκρασίας νερού, θερμοστάτης μπορεί να αφαιρεθεί

e) Η τάπα ψυγείου μπορεί να αλλαχτεί.

f) Πρόσθετο ψυγείου νερού μπορεί να τοποθετηθεί, αλλά η εμφάνιση εμπρός, πίσω και το προφίλ της μοτοσικλέτας δεν πρέπει να αλλάξει. Επιπλέον τα στηρίγματα για να τοποθετηθεί το συμπληρωματικό ψυγείο επιτρέπονται.

01.16.8.16 Φιλτροκούτι

a) Πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Το φίλτρο μπορεί να αλλαχτεί αλλά δεν μπορεί να καταργηθεί και πρέπει να είναι τοποθετημένο στην εργοστασιακή του θέση.

c) Η αποχέτευση του φιλτροκουτιού πρέπει να σφραγιστεί.

d) Όλες τις μοτοσικλέτες πρέπει να έχουν ένα κλειστό σύστημα αναθυμιάσεων. Όλα το σωληνάκια αναθυμιάσεων λαδιού μπορούν να είναι συνδεδεμένα, και πρέπει να καταλήγουν σε δοχείο αναθυμιάσεων λαδιού η αναπνοή του οποίου πρέπει να καταλήγει στου φιλτροκούτι.

e) Απαγορεύεται η θερμική προστασία στο Φιλτροκούτι.

01.16.8.17 Τροφοδοσία καυσίμου

a) Η αντλία καυσίμου και ο ρυθμιστής πίεσης καυσίμου πρέπει να είναι το πιστοποιημένο που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις.

b) Η πίεση του καυσίμου πρέπει να είναι η πιστοποιημένη από το εργοστάσιο χωρίς διαφοροποιήσεις.

c) Ο αγωγός του καυσίμου από το ρεζερβουάρ μπορεί να αντικατασταθεί και πρέπει να τοποθετηθεί  κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται από πτώση.

d) Επιτρέπονται οι ταχυσύνδεσμοι.

e) Οι σωλήνες αναπνοές του ντεπόζιτου μπορούν να αλλαχτούν.

f) Φίλτρο βενζίνης μπορεί να προστεθεί.

01.16.8.18 Σύστημα εξάτμισης

a) Οι σωλήνες εξάτμισης και ο σιγαστήρας μπορούν να τροποποιηθούν ή να αλλάξουν. Ο καταλύτης πρέπει να αφαιρεθεί.

b) Ο αριθμός των τελικών σιγαστήρας (ες) εξάτμισης πρέπει να παραμείνει ως είναι πιστοποιημένα. Ο σιγαστήρας (ες) πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά ως είναι το πιστοποιημένο μοντέλο.

c) Για λόγους ασφαλείας, τα εκτεθειμένα άκρα του σιγαστήρα (ες) πρέπει να είναι στρογγυλεμένα και να αποφύγετε τυχόν αιχμηρές ακμές.

d) Περιτύλιξη των συστημάτων εξάτμισης δεν επιτρέπεται, εκτός από την περιοχή του ποδιού του αναβάτη ή μια περιοχή που έρχεται σε επαφή με το φαίριγκ για προστασία από τη θερμότητα.

e) Το όριο θορύβου για SS 300 είναι 107 dB/A (με 3 dB/A ανοχής μετά τον αγώνα  μόνο).

f) Οι Σ.Α.Λ μέτρησης είναι οι παρακάτω  :

Μοντέλο                                              Σ.Α.Λ μέτρησης

Honda CBR500R                               5,000 rpm

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF)      6,500 rpm

Yamaha YZF-R3                                7,500 rpm

KTM RC390                                        5,500 rpm

01.16.9 Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά

01.16.9.1 Σύστημα ελέγχου του κινητήρα (ECU)

a) Το σύστημα ελέγχου του κινητήρα (ECU) πρέπει να είναι είτε:

i) Το πιστοποιημένο σύστημα που τοποθετεί το εργοστάσιο χωρίς επεμβάσεις, χωρίς αλλαγή του λογισμικού με το εγκεκριμένο λογισμικό του κατασκευαστή

ii) Το πιστοποιημένο σύστημα που τοποθετεί το εργοστάσιο στην παραγωγή χωρίς επεμβάσεις, χωρίς αλλαγή του λογισμικού με πιστοποιημένο FIM/DWO εξωτερικό σύστημα ψεκασμού.

iii) Από το 2018: θα υπάρχει πιστοποιημένο FIM/DWO “SS

300 Kit” από τον κατασκευαστή της εκάστοτε μοτοσυκλέτας με όριο τιμής τα 950€ για Ecu+harness+comms cable.

b) Η ECU μπορεί να αλλάξει θέση.

c) Τα όποια αξεσουάρ έχει ο κατασκευαστής για της πιστοποιημένες μοτοσυκλέτες δεν είναι πιστοποιημένα.

d) Κατά την διάρκεια του αγώνα ο τεχνικός έφορος έχει δικαίωμα να ζητήσει την αλλαγή της ECU με αυτό που έχει δοθεί από τον κατασκευαστή. Η αλλαγή πρέπει να γίνει το αργότερο πριν το warm up

e) Οι επιτρεπόμενοι OEM ECU αισθητήρες είναι:

a) TPS

b) Map sensor, Map Sync

c) Πίεσης φιλτροκουτιού

d) Pick-up (εκκεντροφόρου, στροφάλου)

e) Θέσης δεξιού γκριπ

f) Ταχύτητας οπισθίου τροχού (από αισθητήρα ABS) (Ο αισθητήρας του εμπρός τροχού απαγορεύεται)

g) Ταχύτητας στην έξοδο του σασμάν

h) Σχέσης ταχύτητας

i) Πίεσης αέρα

j) Θερμοκρασίας νερού

k)Θερμοκρασίας αέρα

l) Πτώσης

m) Πίεσης ράβδου αλλαγής ταχυτήτων

Οι αισθητήρες δεν αντικαθιστούνται ή τροποποιούνται.

f) Επιπλέον αισθητήρες δεν μπορούν να προστεθούν εκτός του αισθητήρα στην ράβδου αλλαγής ταχυτήτων.

g) Απαγορεύετε όποιο δευτερεύων παράλληλο σύστημα επηρεάζει τον ψεκασμό το TPS το σήμα στροφών ή αυτοματισμός ρύθμισης του ψεκασμού.

h) Ο εγκριμένος FIM/DWO κόφτης στροφών μπορεί να τοποθετηθεί. Το κόστος της μονάδας είναι   €500+φοροι +μεταφορά.

i) Email: info@hmquickshifter.com tel:+44 (0) 1795 429168

Μοτοσυκλέτα: Κωδικός ανταλλακτικού

Honda CBR500R HMGP-HO1016

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF) HMGP-KA1016

Yamaha YZF-R3 HMGP-YA1016

KTM RC390 HMGP-KT1016

Οδηγίες εγκατάστασης εμπεριέχονται.

j) Τα παρακάτω απαγορεύονται:

a) Traction control – anti-spin

b) Launch Control

c) Anti Wheelie

d) Engine Brake Control

e) ρυθμίσεις βασισμένες στην μέτρηση της απόστασης

f) Ηλεκτρονικοί ρυθμιστές του οδηγού

k) Αλλά πρόσθετα ηλεκτρονικά πέραν από αυτά που φέρει κατά την κατασκευή της η μοτοσυκλέτα απαγορεύονται με εξαίρεση των αναφερόμενων παρακάτω

l) Η αρχική ρύθμιση του περιοριστή στροφών πρέπει να είναι:

Μοτοσυκλέτα Μέγιστες στροφές

Honda CBR500R 10,500 rpm

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF) 13,000 rpm

Yamaha YZF-R3 13,000 rpm

KTM RC390 10,500 rpm

01.16.10 Σκελετός και υποπλαίσιο

Ο σκελετός πρέπει να προέρχεται από την ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα.

Δεν μπορούν να προστεθούν στον σκελετό ενισχυτικές διατάξεις αλλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν δομικά στοιχεία του.

Μπορούν να γίνουν μετατροπές για την στήριξη συγκεκριμένων εξαρτημάτων (όπως βάσεις φαίριγκ, βάση σταμπιλιζατέρ, σένσορες).

Ο κινητήρας πρέπει να είναι τοποθετημένος στο πλαίσιο στην ομολογκαρισμένη θέση του. Επιπλέον βάσεις για την σέλλα μπορούν να προστεθούν καθώς και βάσεις που δεν δέχονται φορτίσεις και δεν επηρεάζουν  την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας μπορούν να αφαιρεθούν.

Εξαρτήματα τα οποία είναι βιδωμένα στο υποπλαίσιο μπορούν να αφαιρεθούν. Η βάση οργάνων μπορεί να αντικατασταθεί

01.16.10.1. Πιρούνι

Το πιρούνι (καλάμια, μπότες, λαιμός, πλάκες, άξονας μπροστινού τροχού) μπορούν να αλλαχθούν ή να μετατραπούν με μέγιστο κόστος €650χωρις φόρους.

Σταμπιλιζατέρ μπορεί να προστεθεί ή να αντικατασταθεί με μονάδα εξωτερικού προμηθευτή. Το σταμπιλιζατέρ δεν μπορεί να λειτουργεί σαν διάταξη που σταματά την περιστροφή του τιμονιού.

01.16.10.2 Ψαλίδι

Το ψαλίδι δεν μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Ένα προστατευτικό αλυσίδας πρέπει να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαττώσει την πιθανότητα εγκλωβισμού κάποιου μέλους σώματος του αναβάτη ανάμεσα στην κάτω πλευρά της αλυσίδας και στο πίσω γρανάζι.

Βάσεις για το στάντ του πίσω τροχού μπορούν να προστεθούν με βίδες ή να κολληθούν στο ψαλίδι.

01.16.10.3 Πίσω ανάρτηση

Η πίσω ανάρτηση δεν μπορεί να μετατραπεί ή να αλλαχθεί.  όπως και τα  μοχλικά συστήματα  και τα σημεία έδρασης της στο πλαίσιο και το ψαλίδι.

01.16.10.4 Τροχοί

Οι τροχοί δεν μπορούν να αλλαχθούν ή να τροποποιηθούν.

Οι αποστάτες μπορούν να αλλαχθούν.

Βαρίδια για ζυγοστάθμιση των τροχών μπορούν να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να αλλαχθούν.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους βαλβίδα για πλήρωση αέρα των ελαστικών.

01.16.10.5. Φρένα

Οι δισκόπλακες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή. Οι διαστάσεις τους πρέπει να είναι ίδιες με αυτές που παράγεται η μοτοσυκλέτα και τα υλικά κατασκευής.

Οι εμπρός και πίσω δαγκάνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή

Τα δοχεία υγρών εμπρός και πίσω φρένων μπορούν να αλλαχθούν με προϊόντα εξωτερικού προμηθευτή.

Ο διαχωρισμός στις σωληνώσεις για τις εμπρός δαγκάνες πρέπει να γίνεται στην περιοχή που ορίζεται επάνω και τις κάτω πλάκες του πιρουνιού.

Οι ταχυσύνδεσμοι στις σωληνώσεις φρένων δεν επιτρέπονται.

Το σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος (ABS) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον αν είναι τοποθετημένο στην μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ο οδοντωτός τροχός δεν μπορεί να τροποποιηθεί, να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί. Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με προστατευτικές διατάξεις για την μανέτα του εμπρός φρένου για τυχόν ενεργοποίηση της σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλη μοτοσυκλέτα.

01.16.10.6. Τιμόνια και χειριστήρια

Τα τιμόνια μπορούν να αντικατασταθούν.

Μπορεί να αλλάξει η τοποθέτηση των τιμονιών και χειριστηρίων.

Η γκαζιέρα πρέπει να κλείνει μόνη της όταν δεν συγκρατείται με το χέρι. Ο μηχανισμός της γκαζιέρας μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλαχθεί αλλά η σύνδεση με τα σώματα του ψεκασμού πρέπει να παραμείνει όπως στο ομολογκαρισμένο μοντέλο.

Οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη μπορούν να αντικατασταθούν με εξάρτημα εξωτερικού προμηθευτή. Ο ρυθμιστής στην μανέτα του φρένου  επιτρέπεται. Οι διακόπτες μπορούν να αλλαχθούν αλλά ο διακόπτης διακοπής λειτουργίας του κινητήρα μπορεί να είναι τοποθετημένος στα κλιπ-ον.

01.16.10.7 Μαρσπιέδες

Η θέση των μαρσπιέδων μπορεί να αλλάξει αλλά τα σημεία έδρασής τους πρέπει να είναι προσδεμένα στα αρχικά σημεία του σκελετού παραγωγής. Οι μοχλισμοί στις μαρσπιεδέρες μπορούν  να αλλάξουν. Οι μαρσπιέδες μπορεί να είναι σταθεροί ή αναδιπλωμένοι όπου πρέπει διαθέτουν διάταξη ώστε να μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους θέση.

Οι σταθεροί μαρσπιέδες πρέπει να έχουν στην άκρη τους μόνιμα προσαρμοσμένη τάπα από αλουμίνιο, πλαστικό, Teflon, ή παρόμοιου τύπου υλικό. Η άκρη του μαρσπιέ πρέπει να διαθέτει μία σφαιρική επιφάνεια τουλάχιστον 8 χιλιοστών.

01.16.10.8 Ρεζερβουάρ

Το ρεζερβουάρ δεν μπορεί να αλλαχθεί ή να μετατραπεί.

Τα ρεζερβουάρ που διαθέτουν σωληνώσεις αναθυμιάσεων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ανεπίστροφες βαλβίδες που καταλήγουν σε δοχείο περισυλλογής κατασκευασμένο από κατάλληλο υλικό ελαχίστου όγκου 250 κ.εκ. Οι πλευρές του ρεζερβουάρ μπορούν να προστατευτούν από κάλυμμα κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό. Τα καλύμματα αυτά πρέπει να ταιριάζουν στο σχήμα του ρεζερβουάρ.

Η τάπα των ρεζερβουάρ μπορεί να αλλαχθεί. Οι τάπες πλήρωσης πρέπει να είναι στεγανού τύπου. Επιπλέον πρέπει να κλείνουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν το τυχαίο άνοιγμα τους σε οποιαδήποτε περίπτωση.

01.16.10.9 Σέλα

Η σέλα, η βάση της και τα σχετικά εξαρτήματα μπορούν να αντικατασταθούν από κομμάτια παρόμοιας εμφάνισης με εκείνα που παράγονται από τον κατασκευαστή για την ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα. Η σχεδίαση της σέλας και του χώρου του πίσω φαίριγκ μπορεί να διασκευαστεί για να χωρά μόνο έναν αναβάτη. Το υλικό κατασκευής των ανωτέρω είναι ελεύθερο. Το ομολογκαρισμένο σύστημα κλειδώματος  της σέλας μπορεί να αφαιρεθεί.

01.16.10.10  Βίδες/ κοχλίες σύσφιξης

Επιτρέπεται η αντικατάσταση των βιδών/κοχλιών σύσφιξης του μοντέλου παραγωγής με εξαρτήματα εξωτερικού προμηθευτή Ιδίου υλικού και σχεδίασης . Σε περιοχές που δέχονται φορτίσεις  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο.

01.16.10.11 Φαίριγκ

Τα φαίριγκ στο σύνολό τους μπορούν να αντικατασταθούν από ομοιώματα των αυθεντικών κομματιών που να έχουν την εξωτερική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας παραγωγής. Η χρήση των υλικών στην κατασκευή των ομοιωμάτων είναι ελεύθερη.

Η ζελατίνα του φαίριγκ μπορεί να αντικατασταθεί με  εξάρτημα από εξωτερικό προμηθευτή.

Η βάση οργάνων και βάσεις των φαίριγκ μπορούν να αντικατασταθούν.

Οι αεραγωγοί που είναι τοποθετημένοι ανάμεσα στο φαιριγκ και το φιλτροκούτι δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν. Οι προστατευτικές διατάξεις που είναι τοποθετημένες στις εισαγωγές των αεραγωγών μπορούν να αφαιρεθούν.

Η καρίνα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση καταστροφής του κινητήρα να μπορεί να συγκρατήσει 2,5 λίτρα. Η σκάφη του φαίριγκ πρέπει να διαθέτει μια τρύπα διαμέτρου 25 χιλιοστών που θα παραμείνει κλειστή και υδατοστεγής κάθε φορά που η μοτοσυκλέτα κινείται σε στεγνό οδόστρωμα και θα ανοίγει μόνο σε βρόχινες συνθήκες.

Το εμπρός φτερό μπορεί να αντικατασταθεί με ομοίωμα αυθεντικού. Το υλικό κατασκευής του είναι ελεύθερο. Το πίσω φτερό δεν μπορεί να αλλαχθεί, να μεταποιηθεί ή να αφαιρεθεί.

Προστατευτικά καπάκια για τον σκελετό, τις αλυσίδες, τους μαρσπιέδες μπορούν να τοποθετηθούν.

 

01.16.11 Τα παρακάτω μπορούν να αντικατασταθούν από αυτά της πιστοποιημένης μοτοσυκλέτας

a) Όλα τα υγρά φρένων, ανάρτησης και κινητήρα μπορούν να αντικατασταθούν

b) Υλικό κατασκευής φλαντζών και φλάντζες.

c) Όργανα βάση οργάνων τα καλώδια που τα αφορούν.

d) Υφή εξωτερική επιφάνειας χρώμα και αυτοκόλλητα.

e) Υλικό βάσεων μη εργοστασιακών τμημάτων (ανεμοθώρακα, εξάτμιση, όργανα, κτλ) στο πλαίσιο ή στο κινητήρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τιτάνιο η συνθετικά υλικά ρητινούχας βάσης εκτός της βάσης της εξάτμισης που μπορεί να είναι από ανθρακονήματα.

f) Προστατευτικά πλαισίου, αλυσίδας, φτέρνας μπορούν να κατασκευαστούν από συνθετικά υλικά μόνο εάν δεν αντικαταστήσουν τα ανταλλακτικά που είναι αρχικά τοποθετημένα.

01.16.12 Τα παρακάτω μπορούν να αφαιρεθούν

a) Αντιρρυπαντική τεχνολογία εντός και πέριξ του κινητήρα και του δοχείου φίλτρου αέρα (αισθητήρες οξυγόνου και συσκευές ψεκασμού αέρα – O2 sensors, air injection devices).

b) Στροφόμετρο.

c) Ταχύμετρο.

d) Βιδωτά παρελκόμενα του υποπλασιών.

01.16.13 Τα παρακάτω πρέπει να αφαιρεθούν

α) Φώτα, εμπρός, πίσω και φλας οι τρύπες που δημιουργούνται στον ανεμοθώρακα πρέπει να κλείνονται με κατάλληλα υλικά

b) Καθρέπτες.

c) Κόρνα.

d) Βάση πινακίδας.

e) Θήκη εργαλείων.

f) Κλειδαριά κράνους και άγκιστρα πρόσδεσης τσάντας ή βάση βαλίτσας.

g) Μασπιέ συνοδηγού.

h) Χειρολαβές συνοδηγού.

i) Μπάρες ασφαλείας, κεντρική πλαϊνή βάση στήριξης (ενσωματωμένες βάσεις στο σασί πρέπει να παραμείνουν).

j) Καταλύτης.

01.16.14 Τα παρακάτω μπορεί να τροποποιηθούν

α) Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με λειτουργικό διακόπτη η κουμπί διακοπής της λειτουργιάς του κινητήρα  στο δεξί τμήμα του τιμονιού (σε απόσταση τέτοια που να είναι προσβάσιμο με το χέρια πάνω στα χερούλια) ο διακόπτης ή το κουμπί πρέπει να είναι ερυθρού χρώματος

β) Όλες οι τάπες εκκένωσης πρέπει να είναι ασφαλισμένες με σύρμα. Οι εξωτερικές βίδες του φίλτρου λαδιού και βίδες που καταλήγουν σε κοιλότητα λαδιού πρέπει να είναι ασφαλισμένες με σύρμα.

γ) Όπου υπάρχουν σωλήνες υπερχείλισης ή αναπνοές θα πρέπει να διατηρηθεί το αρχικό κλειστό σύστημα απαγορεύεται η απευθείας αποβολή τους στο περιβάλλον

δ) Οι μοτοσυκλέτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ενδεικτική λυχνία πιέσεως λαδιού στα όργανα της μοτοσυκλέτας

 

01.16.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ_1

 

numbers 2017 numbers 2_2017

 

 

01.17 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Εάν ένας αθλητής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το σκελετό της μοτοσυκλέτας του μετά από κάποια σοβαρή ζημία που έπαθε, μπορεί να μαρκάρει ένα διαφορετικό αριθμό πάνω σ’ αυτόν. Επειδή σε κάθε αγώνα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζει το πιστοποιητικό της μοτοσυκλέτας του σ’ αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να φροντίσει ώστε να αναγράφεται ο νέος αριθμός του σκελετού.

 

01.18 ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

Για τις κατηγορίες ΟPΕΝ, SUPERSPORT, SUPERBIKE, επιτρέπονται όλες οι ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες που έχουν κατασκευαστεί από 1/1/2000 μέχρι και το 2017.

 

01.19 KAYΣIMO – ΨΥΚΤΙΚΑ ΥΓΡΑ

Μόνο βενζίνη αμόλυβδη που πωλείται δημόσια επιτρέπεται. ΜΟΝΟ ΑΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μείγμα του καυσίμου σαν οξειδωτικό.

Το μόνο ψυκτικό υγρό μέσο που επιτρέπεται εκτός από το λάδι λίπανσης είναι το νερό, ή μείγμα νερού με αιθυλική αλκοόλη.

01.20 EΞAPTIΣH KAI ΠPOΣTATEYTIKH ENΔYMAΣIA

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών και του αγώνα οι αθλητές πρέπει να φορούν:

01.20.01 Για αγώνες Ταχύτητας

O αθλητής πρέπει να φοράει μια ολόκληρη δερμάτινη φόρμα (όχι ενωμένη με φερμουάρ στη μέση),

με πάχος υλικού σε όλα τα μέρη του τουλάχιστον 1.2 mm. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο υλικό εκτός από δέρμα, εάν αυτό ικανοποιεί τις απαιτήσεις που προδιαγράφει η FIM.

Οι πιο κάτω επιφάνειες πρέπει να είναι ενισχυμένες με διπλό στρώμα από δέρμα ή με εσωτερικό “μαξιλάρι” από πλαστικό σπογγώδες υλικό, πάχους τουλάχιστον 8 mm.

― Οι ώμοι

― Οι αγκώνες

― Οι δύο πλευρές του κορμού και τα ισχία

― H πλάτη

― Τα γόνατα

01.20.02 Υποδήματα

Τα υποδήματα του αθλητή πρέπει να είναι δερμάτινα ή από ένα εγκεκριμένο υποκατάστατο υλικό και να έχουν ελάχιστο ύψος 200 mm, ώστε να εξασφαλίζουν, σε συνδυασμό με τη φόρμα, μια πλήρη

δερμάτινη προστασία.

01.20.03 Γάντια

O αθλητής πρέπει να φορά δερμάτινα προστατευτικά γάντια.

01.20.04 Υλικά

Το υλικό ή το υποκατάστατό του για όλα τα ρούχα και τις φόδρες πρέπει να δοκιμάζεται και να εγκρίνεται από ένα επιστημονικό ινστιτούτο, που θα λάβει υπόψη του την αντίσταση που παρουσιάζουν στη φωτιά και στις καταπονήσεις όλα τα μέρη της ενδυμασίας που έρχονται σε απ’ ευθείας επαφή με το δέρμα του αναβάτη. Πρέπει να είναι πυρίμαχα και μπορούν να είναι εγκεκριμένα από τη FIM.

01.20.05 Επιβάλλεται προστατευτικό πλάτης.

01.20.06 Υλικά ισοδύναμα με το δέρμα

Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του υλικού πρέπει να είναι ισοδύναμα με βόειο δέρμα πάχους τουλάχιστον 1,5 mm.

6.1 Ποιότητα καθυστέρησης της ανάφλεξης

6.2 Αντοχή στο ξύσιμο

6.3 Συντελεστής τριβής σε όλες της ποιότητες ασφάλτου

6.4 Χαρακτηριστικά απορρόφησης ιδρώτα

6.5 Ιατρικό τεστ μη τοξικότητας και αλλεργικών επιδράσεων

6.6 Υλικό που να μην λειώνει.

6.7 Οι EOM που εγκρίνουν προστατευτικές φόρμες πρέπει να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό δοκιμών του Ινστιτούτου στη FIM για την καταγραφή του στα αρχεία. Οι φόρμες πρέπει να έχουν

σφραγίδα έγκρισης μόνο εάν απαιτείται από την FIM.

01.21 KPANH

Σε όσους παίρνουν μέρος στις δοκιμές και στον αγώνα είναι υποχρεωτικό να φορούν ένα

προστατευτικό κράνος κλειστού τύπου (full face). Το κράνος πρέπει να είναι σωστά δεμένο, να έχει καλή εφαρμογή και να είναι σε καλή κατάσταση. Το κράνος πρέπει να έχει ένα υποσιάγωνο ιμάντα για να το συγκρατεί.  Τα κράνη πρέπει να έχουν την επίσημη σφραγίδα έγκρισης της FIM (μόνο όταν απαιτείται τέτοια σφραγίδα από την FIM) ή μια από της σφραγίδες έγκρισης που αναφέρονται παρακάτω.

Παράλειψη τήρησης αυτού του κανόνα επιφέρει αποκλεισμό.

01.22 ΠPOΔIAΓPAΦEΣ ΓIA KPANH

H FIM αποδέχεται από τις διάφορες ΕΟΜ εισηγήσεις για έγκριση των δικών τους εθνικών κανονισμών για προδιαγραφές κράνους σαν το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο προδιαγραφών για διεθνείς

συναντήσεις. Μια EOM πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τη μέθοδο και την ποιότητα των δοκιμών που προβλέπουν οι Εθνικοί της Κανονισμοί σε σχέση με εκείνους που έχει ήδη εγκρίνει η FIM, πριν εισηγηθεί αυτές τις προδιαγραφές στη FIM.

H εξασφάλιση των πιο κάτω βασικών αρχών θεωρείται σαν υψίστης σπουδαιότητας και συνιστάται να διαπιστώνεται κατ’ απαίτηση της FIM:

― Μια ανεξάρτητη μέθοδος ποιοτικού ελέγχου τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και στο τέλος της.

― Ένας δυναμικός έλεγχος του συστήματος συγκράτησης του κράνους.

01.22.01 Λειτουργικές οδηγίες

Oι τεχνικοί έφοροι πρέπει να ελέγξουν πριν από τις δοκιμές και τον αγώνα εάν τα κράνη πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.

01.22.02 Έγκριση κράνους

Εάν ένα κράνος δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και βρεθεί να είναι ελαττωματικό ο τεχνικός έφορος έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη σφραγίδα έγκρισης. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο αθλητής πρέπει να παρουσιάσει στον τεχνικό έφορο ένα άλλο κράνος για έγκριση.

01.23 ΣΦPAΓIΔEΣ EΓKPIΣHΣ ΓIA KPANH

01.23.01 Όλα τα κράνη πρέπει να φέρουν την εν ισχύει σφραγίδα έγκρισης από την EOM που τα ενέκρινε (εάν απαιτείται τέτοια σφραγίδα από την EOM) και/ή μια εν ισχύει σφραγίδα έγκρισης που αναφέρεται παρακάτω .

01.23.02 Όλα τα κράνη πρέπει να είναι άθικτα και να μην έχει γίνει καμιά τροποποίηση στην κατασκευή τους. Mετά από ατύχημα που προκάλεσε κρούση στο κράνος αυτό πρέπει να παρουσιασθεί στον τεχνικό έφορο για έλεγχο.

01.23.03 O τεχνικός έφορος ή οι βοηθοί του πρέπει να κάνουν τους εξής ελέγχους πριν επιτρέψουν σε έναν αναβάτη να λάβει μέρος στις δοκιμές ή στον αγώνα.

01.23.03.1 Ότι το κράνος ταιριάζει σωστά στο κεφάλι του αναβάτη.

01.23.03.2 Ότι είναι αδύνατον να γλιστρίσει το σύστημα συγκράτησης του κράνους από το σαγόνι του αναβάτη, όταν αυτό δεθεί σωστά.

01.23.03.3 Ότι είναι αδύνατον να τραβήξει το κράνος από το κεφάλι του αναβάτη τραβώντας το από το πίσω μέρος (Διάγραμμα T).

01.23.04 Aναγνωρισμένα διεθνή σήματα έγκρισης

ECE 22-05 (P) (Eυρώπη)

JIS T 8133 – 2007(Iαπωνία)

SNELL M 2010 (H.Π.A.)

01.24 EΛEΓXOΣ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ

01.24.01 Οδηγίες προς τους Τεχνικούς Εφόρους- Διαδικασία

Γενικά Ο τεχνικός έλεγχος για κάθε κατηγορία να διαρκεί έως 3 ώρες.

Ο αθλητής που δεν έχει περάσει τη μοτοσυκλέτα του από τεχνικό έλεγχο δεν μπορεί να κάνει ελεύθερες ή χρονομετρημένες δοκιμές.

O επικεφαλής τεχνικός έφορος πρέπει να είναι παρών τουλάχιστον 1 ώρα πριν αρχίσει ο έλεγχος εξακρίβωσης και πρέπει να ειδοποιήσει τον Aλυτάρχη, και τον Πρόεδρο Αγωνοδικών για την άφιξή του.

Bεβαιώνεται ότι όλοι οι τεχνικοί έφοροι και οι βοηθοί τους που ορίσθηκαν για την περίπτωση εκτελούν τα καθήκοντά τους με ορθό τρόπο.

Θα ορίσει τις διάφορες επί μέρους εργασίες που θα εκτελεί κάθε ένας από αυτούς στον αγώνα, στις δοκιμές και στον τελικό τεχνικό έλεγχο.

O έλεγχος εξακρίβωσης θα διεξάγεται όταν παρουσιασθεί από τον οργανωτή το έντυπο των τεχνικών προδιαγραφών των μοτοσυκλετών και όταν παρουσιασθεί από τον γιατρό το ιατρικό έντυπο.

O αθλητής ή ο μηχανικός του πρέπει να παρουσιαστεί μαζί με τη μοτοσυκλέτα ή μοτοσυκλέτες για έλεγχο μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Eιδικός Kανονισμός. Tα άτομα που μπορούν να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια του τεχνικού ελέγχου είναι ο αθλητής, συν δύο ακόμη άτομα.

Eπιπλέον σε αγώνες ομάδων θα επιτρέπεται ο υπεύθυνος της ομάδας (team manager).

O επικεφαλής τεχνικός έφορος πρέπει να πληροφορήσει τον Aλυτάρχη και τον Πρόεδρο Αγωνοδικών για τα αποτελέσματα του τεχνικού ελέγχου. Θα συντάξει ένα πίνακα των μοτοσυκλετών που ενέκρινε και θα τον υποβάλει στον Αλυτάρχη

Kάθε αθλητής που δεν παρουσιάσθηκε όπως απαιτείται παρακάτω μπορεί να αποκλεισθεί από τον αγώνα. O Aλυτάρχης έχει δικαίωμα να απαγορεύσει σε κάθε άτομο που δεν συμμορφώνεται με τους

κανονισμούς ή σε κάθε αναβάτη που μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους άλλους συμμετέχοντες ή τους θεατές να λάβει μέρος στις δοκιμές ή στον αγώνα.

O Έλεγχος εξακρίβωσης πρέπει να γίνει σύμφωνα με το ωράριο που ορίζεται στον Ειδικό Κανονισμό του αγώνα, π.χ. 2 ώρες πριν αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές.

O αθλητής ή ο μηχανικός του πρέπει να παρουσιάσει μια καθαρή μοτοσυκλέτα σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς. Πρέπει επίσης να παρουσιάσει μια συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη κάρτα τεχνικού ελέγχου.

O αθλητής πρέπει να παρουσιάσει τον εξοπλισμό του. TΟ ΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΡΚΑΡΙΣΘΕΙ.

O αθλητής μπορεί να παρουσιάσει ΜΙΑ μόνο μοτοσυκλέτα στον έλεγχο εξακρίβωσης (εξαιρείται η κατηγορία Racing) την οποία και θα χρησιμοποιήσει σε δοκιμές και αγώνα .

Πρώτα θα γίνει ο έλεγχος θορύβου. Ο σιλανσιέ θα μαρκαρισθεί με χρώμα. H στάθμη θορύβου πρέπει να αναφερθεί στην κάρτα του ελέγχου εξακρίβωσης.

H μοτοσυκλέτα θα ζυγισθεί και το βάρος της θα αναγραφεί στην κάρτα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα γίνει μια συνολική (οπτική) επιθεώρηση. Οι μοτοσυκλέτες που θα βρεθούν να είναι σύμφωνες με αυτούς, θα θεωρηθούν σαν αποδεκτές και θα μαρκαριστούν με χρώμα ή με αυτοκόλλητη ετικέτα.

Πριν από κάθε δοκιμή ο τεχνικός έφορος θα βεβαιώνει ότι η μοτοσυκλέτα έχει περάσει από έλεγχο εξακρίβωσης.

Όλες οι μοτοσυκλέτες θα ελέγχονται πριν περάσουν στο χώρο αναμονής για εκκίνηση.

Eπί 30 λεπτά μετά τον αγώνα στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης θα παραμένουν όλες μοτοσυκλέτες για την περίπτωση που θα χρειασθεί περαιτέρω έλεγχος.

Περίπου 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου ο επικεφαλής τεχνικός έφορος θα υποβάλει στον Αλυτάρχη ένα πίνακα με τις εγκεκριμένες μοτοσυκλέτες και τους αναβάτες κάθε κλάσης.

Eάν μια μοτοσυκλέτα εμπλακεί σε ατύχημα ο τεχνικός έφορος πρέπει να την ελέγξει για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει υποστεί κάποια σοβαρή ζημιά. Oπωσδήποτε όμως αποτελεί ευθύνη του αναβάτη να παρουσιάσει τη μοτοσυκλέτα του καθώς και το κράνος και τον εξοπλισμό του για επανεξέταση.

01.24.02 Eπικίνδυνες μοτοσυκλέτες

Eάν κατά τη διάρκεια των δοκιμών ένας τεχνικός έφορος ανακαλύψει ότι μια μοτοσυκλέτα είναι ελαττωματική και πιθανώς να αποτελεί κίνδυνο για άλλους αναβάτες πρέπει να το αναφέρει αμέσως στον Αλυτάρχη ή τον βοηθό του. Eίναι δικό τους καθήκον να αποκλείσουν αυτή τη μοτοσυκλέτα από

τις δοκιμές και τον αγώνα.

Καθήκον του αναβάτη είναι να παρουσιάσει τη μοτοσυκλέτα για επανεξέταση.

O παρών κανονισμός είναι σύμφωνος με τον κανονισμό της FIM και προσαρμοσμένος στα Ελληνικά

δεδομένα.__

ΔΙOΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  (23.03.2017) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2017                                                          

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΡΕΝ

01.12.09 ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ελαστικά εγκεκριμένα για χρήση δρόμου (χαρακτά).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ SUPERSPORT

01.14.27 Κύκλωμα ψύξης

– Το ψυγείο νερού μπορεί να αλλαχθεί μόνο εάν ταιριάζει στις υπάρχουσες βάσεις και δεν απαιτεί τυχόν μετατροπές στο πλαίσιο και στην εξωτερική εμφάνιση των φαίριγκ.

– Το ψυγείο λαδιού μπορεί να αλλαχθεί κατά τον ίδιο τρόπο και με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το ψυγείο νερού.

Οι τροποποιήσεις στο αναγνωρισμένο λαδιού-νερού επιτρέπεται μόνο όταν δεν απαιτούν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του κύριου πλασίου ή την εξωτερική εμφάνιση του φαίρινγκ. Ο εναλλάκτης θερμότητας (λαδιού / νερού) μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ψυγείο λαδιού.

– Πρόσθετο ψυγείο λαδιού απαγορεύεται.

01.14.46 Σύστημα εξάτμισης

Το ανώτατο όριο θορύβου για την κατηγορία SUPERSPORT είναι 107 dB/A μετρημένα στις 7000 σαλ για τις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες, 6500 σαλ για τις τρικύλινδρες και 5500 σαλ για τις δικύλινδρες (με ανοχή 3 db/A μετά τον αγώνα).

Οι μετρήσεις ήχου γίνονται με το μικρόφωνο 50 εκ από την εξαγωγή της εξάτμισης, σε γωνία 45* από τον κεντρικό άξονα της εξάτμισης και στο ύψος της εξάτμισης, αλλά τουλάχιστον σε ύψος 20 εκ από το έδαφος. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τότε σε 45* προς τα πάνω.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ SUPERBIKES

01.15.35. Φρένα

Οι δισκόπλακες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή. Οι διαστάσεις τους είναι ελεύθερες αλλά από τα υλικά κατασκευής απαγορεύεται το ανθρακονήματα.

Οι αντλίες φρένων (μπροστά η/και πίσω) μπορούν να αλλαχθούν.

Οι εμπρός και πίσω δαγκάνες  μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες  από εξωτερικό προμηθευτή

01.15.24. Σύστημα εξάτμισης

Το ανώτατο όριο θορύβου για την κατηγορία Superbike είναι 115 dB/A μετρημένα στις 6000 σαλ για τις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες και 5500 για τις δικύλινδρες.(με ανοχή 3 db/A μετά τον αγώνα)

 

SUPERSPORT 300

01.16.9.1 Σύστημα ελέγχου του κινητήρα (ECU)

ii) Το αρχικό σύστημα ( ECU όπως παράγεται και χωρίς αλλαγή του λογισμικού ή άλλου εγκεκριμένου από τον κατασκευαστή λογισμικού) (επιλογή i) με μία πρόσθετη εξωτερική μονάδα (ελέγχου) ψεκασμού καυσίμου εγκεκριμένη FIM / DWO.

 

01.16.10.1. Πιρούνι

-Το πιρούνι παραμένει όπως στην μοτοσυκλέτα παραγωγής αλλά τα εσωτερικά του μπορούν να αλλαχθούν.

 

01.16.10.3 Πίσω ανάρτηση

Το σώμα της πίσω ανάρτησης και το ελατήριο μπορούν να αλλαχθούν, αλλά οι αρχικές βάσεις στο πλαίσιο και στο ψαλίδι, η, το μοχλικό σύστημα, πρέπει να παραμείνουν όπως στο εγκεκριμένο μοντέλο.

Όλα τα μέρη του μοχλικού συστήματος και οι βάσεις πρέπει να παραμείνουν όπως στο εγκεκριμένο μοντέλο, χωρίς τροποποιήσεις.

 

01.16.10.5. Φρένα

-η εξωτερική και εσωτερική διάμετρος  από τις δισκόπλακες παραμένει η ίδια με εκείνη της μοτοσυκλέτας παραγωγής αλλά το πάχος τους μπορεί να αλλάξει.

Ο τρόπος πρόσδεσης του φορέα του δίσκου πρέπει να είναι όπως στο εγκεκριμένο μοντέλο (αριθμός και διάμετρος βιδών).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Νο 2

Οι οδηγοί των πρωταθληματικών κατηγοριών που δεν επιτυγχάνουν, κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμών, χρόνο εντός φίλτρων μεταφέρονται στη κατηγορία Open, εφόσον πληρούν τους κανονισμούς της Open.

Η Επιτροπή Ταχύτητας

Related Posts