28 February 2024
Παν.Πρ.Ταχ. 2017Ρεπορταζ

Γιατί ματαιώθηκε ο 4ος αγώνας του ΠΠΤ – VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γιατί ματαιώθηκε ο 4ος αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας 2017;
Τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν σε πολλούς πάρα πολλά, οι απαντήσεις που δόθηκαν από πολλές πλευρές πολλές και διαφορετικές όπως και οι απόψεις ανθρώπων που ήταν εκεί διαφορετικές,  που ο καθένας τις διαμορφώνει μέσα από τις προσωπικές του επιδιώξεις που είχε για αυτόν τον αγώνα, ή από την έλλειψη μια ολόκληρης εικόνας των συνθηκών! Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε ολόκληρη την εικόνα του τι έγινε στα Μέγαρα, και οδήγησε στην ματαίωση του αγώνα, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να κρίνει από τις εικόνες και από τα στοιχεία!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η βροχή την Κυριακή ήταν δυνατή με αποτέλεσμα η διαδρομή μέσα στην «πίστα» των Μεγάρων να έχει μετατραπεί σε ορισμένα σημεία σε λίμνες που σκέπαζαν μέχρι και τα κερμπ!

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες μια περιγραφή της διαδρομής μέσα από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε στις στροφές στις 10 το πρωί.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα στην ουσία δεν ήταν αυτό, παρόλο που αρχικά αυτό έδειχνε να είναι, και ενώ η διάθεση πολλών οδηγών να δοκιμάσουν την τύχη τους στο βρεγμένο ήταν ευδιάκριτη!

Η αλήθεια είναι ότι έκτος από την Κ6 που ήταν προβληματική όλη η υπόλοιπη διαδρομή ήταν μεν «adventure» αλλά θα μπορούσαν οι οδηγοί να αγωνιστούν και να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες σε βρεγμένο, που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να έχουμε στην Ελλάδα.

Το Ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν ήταν η κατάσταση της αγωνιστική διαδρομής, αλλά όλα τα υπόλοιπα, που η αλήθεια είναι ότι ήταν πολλά πέρα από τις διαφυγές-αμμοπαγίδες, όπως το θέμα με το ρεύμα! όπου ο κ. Μαύρος που διαθέτει το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω γεννητριών, δήλωσε ότι η χρήση του ρεύματος θα γίνει με ευθύνη των οδηγών αφού τα καλώδια και οι πρίζες ήταν εκτεθειμένα για πολλές ώρες στην βροχή και φοβάται για ατύχημα! Να σημειώσουμε ότι η «πίστα» δεν παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγώνες! Αλλά και ο χρόνος που πίεζε και φαίνονταν αδύνατον να μπορέσει να γίνουν όλοι αγώνες όλων των κατηγοριών κανονικά!

Αν μιλάγαμε για μια κανονική πίστα, ο αγώνας θα είχε ξεκινήσει κανονικά με μια μικρή καθυστέρηση, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις και να γίνου οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να γίνουν και τα προβλεπόμενα δοκιμαστικά στο βρεγμένο, και θα είχαμε έναν κανονικό βρόχινο αγώνα, αλλά δυστυχώς εδώ μιλάμε για διαφορετική περίπτωση!

Η διοργάνωση έκανε τα αδύνατα δυνατά να γίνει ο αγώνας, κατέλαβε κάθε προσπάθεια, άνθρωποι της χώθηκαν μέχρι το γόνατο για να ξεβουλώσουν φρεάτια, που ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν, πάλεψαν με αντλίες που δεν λειτουργούσαν, έφεραν την πυροσβεστική και άντλησε τα νερά, έδιωξαν τα νερά και σκούπισαν με κάθε μέσο τις στόφες και έφεραν την διαδρομή της ασφάλτου σε κατάσταση που δεν προκαλούσε κανένα προβληματισμό ή φόβο.

Όμως η διοργάνωση δεν μπορούσε να φτιάξει καινούριες διαφυγές και αμμοπαγίδες, ούτε ήξερε πιστεύω όπως κανείς μας πως εκεί στην διαφυγή της Κ6 υπήρχε ένας μικρός χείμαρρος και μάλιστα που είχε κανονική ροη !!!

Όπως θα μπορέσετε να δείτε στις φωτογραφίες και στο βίντεο παρακάτω αυτή είναι η τοποθεσία της αμμοπαγίδα-διαφυγής της στροφής Κ6 στο τέλος της ευθείας στις 2 το μεσημέρι και όχι κάποιο πλημμυρισμένο μέρος σε κάποιο άλλο μέρος!!!

Χαρακτηριστική είναι η θέση του ΣΟΑΜ στην ανακοίνωση του για την ματαίωση του αγώνα για την Κ6 «Ο χώρος διαφυγής της Κ6 είχε μετατραπεί σε λίμνη στην οποία χυνόταν ένας μικρός χείμαρρος από παρακείμενα χωράφια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου αγωνιζόμενου από πνιγμό, στην περίπτωση που θα είχε την ατυχία να έχει πτώση και να βρεθεί μέσα στην λίμνη, μην έχοντας τις αισθήσεις του…! Χώρια που η απομάκρυνση μιας βαριάς μοτοσυκλέτας (600 ή 1000cc) από την αμμοπαγίδα – λάσπη θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη – έως αδύνατη κατά την διάρκεια του αγώνα. Ακούστηκε ότι ένας δεύτερος κριτής (από άλλο Κ) θα προστεθεί εκεί, αλλά δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική λύση

Η διοργάνωση μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε την επιθυμία να γίνει ο αγώνας, για αυτό και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να το καταφέρει, κάνοντας την ασφάλτινη αγωνιστική διαδρομή συμπεριλαμβανόμενες και τις προβληματικές στροφές  Κ1 και Κ6, κατάλληλη για βρόχινο αγώνα, αλλά δεν είναι και μάγοι οι άνθρωποι, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα με τις αμμοπαγίδες και διαφυγές που είχαν μετατραπεί σε λασποπαγίδες , με λίμνες και χείμαρρους από διπλανά χωράφια!

Έτσι φτάσαμε το μεσημέρι μετά τις 2 και μετά από εισήγηση του ΣΟΑΜ που έκανε  επί τόπου συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά και δύο συγκεντρώσεις των οδηγών – αθλητών στον χώρο της Γραμματείας, και με την σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου ασφαλείας, πολυπρωταθλητή Σάκη Συνιώρη, το συμβούλιο αγωνοδικών του αγώνα αποφάσισε ο αγώνας να ματαιωθεί.

Εν κατακλείδι ο αγώνας δεν ματαιώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών ή αδυναμίας της οργάνωσης, αλλά λόγω των υποδομών της «πίστας» των Μεγάρων που δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των οδηγών και του αγώνα κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες!

Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρη απογοήτευση όλων των εμπλεκομένων σε αυτόν τον αγώνα, από τους διοργανωτές που είδαν την προετοιμασία που είχαν κάνει και την προσπάθεια τους να πραγματοποιήσουν τον αγώνα, να πνίγονται μέσα στις λάσπες και τους χείμαρρους των Μεγάρων, τους οδηγούς να είναι απογοητευμένοι που είδαν την προσπάθεια τους, αλλά και τα σχέδια τους για το αυτόν τον αγώνα, να πνίγεται στις λάσπες και για να μην μιλήσουμε για το πόσα έξοδα πήγαν χαμένα και το κόστος αυτής της ματαίωσης!

Σίγουρα τις επόμενες ήμερες θα υπάρξει από όλους και κυρίως των υπευθύνων φορέων, ένας απολογισμός και προβληματισμός για το τι θα γίνει παρακάτω, όπως το πότε θα μεταθέσουν αυτόν τον αγώνα, για τα μέτρα ασφάλειας των αγώνων και πάρα πολλά άλλα θέματα που πρόεκυψαν από μια τέτοια δύσκολη κατάσταση!

Άποψη μας είναι ότι σε αύτη την κατάσταση που πρόεκυψε στον 4ο αγώνα, οι υπεύθυνοι οργανωτές (ΑΜΟΤΟΕ) άλλα και οι οδηγοί (ΣΟΑΜ) έπραξαν το καλύτερο!

Δείτε το Δελτίο Τύπου του ΣΟΑΜ για το σχετικό θέμα εδώ >>>

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events