Γνώρισε τον Πρωταθλητή Enduro Παναγιώτη Κακολύρη – Συνέντευξη

Ο χώρος του Ελληνικού Enduro έχει τον δικό του πρωταγωνιστή… τον Παναγιώτη Κακολύρη.

Μέσα από αυτή την συνέντευξη γνωρίζουμε όλη την πορεία του τα τελευταία 10 χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro, τα πρώτα του βήματα και μας μιλά για τους μελλοντικούς του στόχους με πάθος και ενέργεια.

Το 2019 στέφθηκε για πρώτη φορά Πανελλήνιος Πρωταθλητής στην Ε1 – photo © Thodoris Ermilios

Ο κορυφαίος Έλληνας αναβάτης μάς μιλάει για το παρελθόν, το παρόν αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Μετά από δέκα χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro o Παναγιώτης Κακολύρης κατάφερε το 2022 να φτάσει στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro . Κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία Ε2 και τη Γενική (EnduroGP) ενώ και φέτος ξεκίνησε εξίσου δυνατά και προηγείται στη βαθμολογία της Γενικής και της Ε3. Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον αναβάτη της Beta Chachagias Racing Team από τη Νέα Πέραμο Αττικής.

Πότε και πώς ξεκίνησες το enduro και τους αγώνες;

Ξεκίνησα να οδηγώ χωμάτινες μοτοσυκλέτες σε πολύ μικρή ηλικία, μαζί με τον πατέρα μου ο οποίος ήταν αγωνιζόμενος motocross και enduro τις δεκαετίες ‘80 και του ‘90. Όταν μεγάλωσα άρχισα να βγαίνω για προπόνηση με δύο κορυφαίους αναβάτες της εποχής, τον Δημήτρη Πρέππα και τον Γιώργο Φραγκούλη και έτρεξα τον πρώτο αγώνα Motocross το 2006. Το 2010 είχα έναν τραυματισμό στο motocross και έμεινα εκτός αγώνων για δύο χρόνια. Όταν άρχισα να οδηγώ ξανά, το έκανα στα βουνά της περιοχής μου κι έτσι, κάπου στο 2012, σκέφτηκα να συμμετάσχω σε αγώνες enduro.

O Κακολύρης σε ηλικία πέντε ετών στη σέλα ενός Yamaha PW 50 – photo © Αρχείο Π. Κακολύρη

Πότε πίστεψες πως μπορείς να γίνεις Πρωταθλητής;

Στην πρώτη μου ολοκληρωμένη χρονιά, το 2013, ήμουν ένας από τους διεκδικητές του τίτλου αλλά μια εγκαταλείψη σε έναν αγώνα μου στέρησε την ευκαιρία. Οσον αφορά τη Γενική, η πρώτη φορά που πίστεψα ότι μπορώ να πάρω τον τίτλο ήταν το 2019 και χρειάστηκα δύο χρόνια για να το καταφέρω.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου;

Σίγουρα όταν έσπασα το πόδι μου σε αγώνα motocross το 2010. Στη συνέχεια διάφοροι μικροί τραυματισμοί με έκαναν να σκέφτομαι πως ίσως πρέπει να σταματήσω.

Τι σε δυσκολεύει περισσότερο σε έναν αγώνα Enduro;

Δε θα έλεγα πως δυσκολεύομαι με κάτι συγκεκριμένα καθώς κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός και νιώθω πως προσαρμόζομαι εύκολα. Ίσως το ίδιο το πρόγραμμα, με τα μεγάλα κενά διαστήματα στα οποία πρέπει να βρίσκεις τρόπο να κρατάς τη φόρμα σου να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των αγώνων στην Ελλάδα.

Στον πρώτο του αγώνα motocross, το 2006 στην Πρέβεζα © Αρχείο Π. Κακολύρη

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έχεις ζήσει μέσα στους αγώνες;

Μπορώ να πω ότι ο πρώτος μου τερματισμός στο International Six Days Enduro της Ισπανίας το 2016 ήταν κάτι ξεχωριστό καθώς ήταν και η πρώτη μου αγωνιστική εμπειρία εκτός Ελλάδας. Φυσικά κορυφαία στιγμή για μένα ήταν και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην EnduroGP το 2022 που ήταν και ο στόχος μου από τότε που ξεκίνησα τους αγώνες.

Προτιμάς να βλέπεις, αγώνες του κλασικού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εnduro ή αγώνες Hard Enduro;

Τους κλασικούς αγώνες enduro καθώς μου αρέσει η ταχύτητα. Το Hard Enduro είναι πιο τεχνικό, και μου θυμίζει περισσότερο trial για αυτό εξάλλου προσελκύει και πολλούς αθλητές από αυτόν τον χώρο.

Ο Παναγιώτης Κακολύρης μετά από αγώνα το 2022 – photo © Thodoris Ermilios

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις σε έναν νέο αναβάτη που ξεκινάει το enduro;

Οι νέοι αναβάτες είναι πολλές φορές επιπόλαιοι στην οδήγηση και αυτό μπορεί να στοιχίσει έναν τραυματισμό .Είναι σημαντικό κάποιος να οδηγήσει πρώτα σωστά και μετά γρήγορα. Μία ακόμα συμβολή μου είναι ότι πολλές φορές ένας νέος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, θα σκεφτεί να τα παρατήσει και θα πρέπει να έχει στόχο και όραμα ώστε να καταφέρει να προχωρήσει.

Με ποιον αναβάτη θα ήθελες να προπονείσαι μαζί και γιατί;

Θα ήθελα με τον Antoine Meo .Τον θαύμαζα από μικρός για τον τρόπο που οδηγούσε. Όταν πρωταγωνιστούσε έδινε στους αγώνες έναν διαφορετικό αέρα. Μου άρεσε πολύ το στυλ του όταν οδηγούσε.

Ξεκίνησε δυνατά και το 2023 και προηγείται στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος – photo © Thodoris Ermilios

Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο σε σχέση με τους αντιπάλους σου;

Είναι η αρχή του αγώνα και οι ανοιχτές-γρήγορες ειδικές. Μπορώ να οδηγήσω καλύτερα σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Δυστυχώς στην Ελλάδα σπάνια έχουμε τόσο ανοιχτές ειδικές σε σχέση με το εξωτερικό και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για το ότι έχουμε τόση μεγάλη διαφορά με τους ξένους αναβάτες στους διεθνείς αγώνες.

Έχοντας φτάσει στην κορυφή του Πανελληνίου Enduro, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Πέρα από τα αποτελέσματα, απολαμβάνω τις μάχες για τη νίκη που δίνουμε με τους υπόλοιπους αναβάτες και θέλω να μείνω σε αυτό το επίπεδο για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσον αφορά τους διεθνείς αγώνες, θέλω να πάρω μέρος στο ISDE του 2024 στην Ισπανία και να καταφέρω να μπω στην πρώτη 80αδα. Επίσης προσπαθώ να μεταδίδω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου σε νεότερους αναβάτες. Αυτό το κάνω τώρα περιστασιακά μέσω ημερήσιων μαθημάτων και είναι κάτι με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο στο μέλλον, όταν θα σταματήσω τους αγώνες.

photo © Thodoris Ermilios

Παναγιώτης Κακολύρης

  1. Ημερ/νία γέννησης: 27/02/1991
  2. Τόπος κατοικίας: Νέα Πέραμος
  3. Μοτοσυκλέτα: Beta RR 480 Racing
  4. Διακρίσεις: 3 τερματισμοί σε ISDE, Πανελλήνιος Πρωταθλητής 2019 (Ε1) και 2022 (Ε2 και EnduroGP)

πηγη: redbull.com – © Thodoris Ermilios

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner