Honda CB 500X, Test Ride – Review, VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

Η CB 500X σαφώς εμπνευσμένη από την Crosstourer, είναι η ιδανική μοτοσυκλέτα εισόδου στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Είναι όμως παράλληλα και εξαιρετικά λειτουργική σε περιβάλλον πόλης. Αυτά αναφέρει η Honda στην επίσημη σελίδας της. Η ομάδα του BikerSpirit έκανε Test Ride την CB 500X και σας την παρουσιάζει.

VIDEO Honda CB 500X Test Ride

ΣΧΕΔΙΑΣΗ
Πράγματι η CB 500X είναι σαφώς εμπνευσμένη από την Crosstourer σχεδιαστικά και σίγουρα σε προδιαθέτει για μια μοτοσικλέτα σχεδιασμένη για ταξίδια και περιπέτειες.
Το αεροδυναμικό ρύγχος της μάσκας, ένα στυλ που βλέπουμε πλέον σχεδόν σε όλες τις μοτοσυκλέτες Adventure όλων των εταιρειών, της δίνει μια αγριάδα.
Η μάσκα είναι συνέχεια του ρεζερβουάρ πάνω στο οποίο δεσπόζει ένα μεγάλο Χ που είναι και  ο χαρακτηριστικός κωδικός της μοτοσικλέτας.

Honda_CB500X_BS_049

Η CB 500X είναι μια όμορφη μοτοσυκλέτα, βέβαια όπως θα πούμε πολλές φορές σε αυτήν την στήλη η εμφάνιση είναι ένα υποκειμενικό πράγμα.

Honda_CB500X_BS_090

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Ο κινητήρας της CB 500X είναι ο ίδιος που “φοράνε” επίσης τα νέα CB 500R και CB 500F.
Είναι δικύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος με 8 βαλβίδες και η χωρητικότητα του είναι στα 471 κυβικά, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους.
Η τροφοδοσία του γίνεται με ψεκασμό.
Η Μέγιστη Ισχύς του είναι  47hp στις 8.500rpm. με μέγιστη Ροπή, 43 / 7.000 Nm / σ.α.λ.
Το κιβώτιο είναι εξατάχυτο.

ΠΛΑΙΣΙΟ
Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο της CB500X είναι ελαφρύ και πολύ ανθεκτικό. Χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό του μέρος και είναι ίδιο σε όλες τις εκδόσεις με τον ίδιο κινητήρα όπως προείπαμε.

Honda_CB500X_BS_027

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά έχει τηλεσκοπικό πιρούνι με καλάμια διαμέτρου 41 χιλιοστών χωρίς καμία ρύθμιση και με διαδρομή 120mm.
Πίσω έχει μια μονάδα Pro-Link με μονό αμορτισέρ που διαθέτει μόνο ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου  και με διαδρομή 120mm επίσης.
Οι αναρτήσεις της CB 500X είναι αρκετά ικανοποιητικές που δεν σε φοβίζουν σχεδόν πουθενά. Θα ήταν θετικό αν  μπορούσες να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις, παρόλα αυτά κάνουν πολύ καλά την δουλεία τους στην άσφαλτο, αλλα και όταν αποφασίσεις να κινηθείς σε χωμάτινο τερέν θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς την βόλτα σου χωρίς να ταλαιπωρηθείς ιδιαίτερα.

Honda_CB500X_BS_044

ΤΡΟΧΟΙ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Οι τροχοί είναι 17 ιντσών, χαμηλού βάρους, με ακτίνες σχήματος “Y” και έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικό αλουμίνιο. Όπως είναι φανερό απο τις διαστάσεις ο χαρακτήρας της μοτοσικλέτας είναι κατά ουσία ασφάλτινος, αλλα όπως είπαμε και παραπάνω σε μια χωμάτινη διαδρομή κινείτε με αξιοπρέπεια και όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται απο τον “χαρακτήρα” του οδηγού.
Εμπρός φοράει ελαστικό 120/70ZR – 17M/C και πίσω 160/60ZR – 17M/C.
Η Honda το δίνει με ελαστικά, Pirelli Scrorpion Trail τα οποία έχουν πολύ καλή απόδοση!

Honda_CB500X_BS_038

ΦΡΕΝΑ
Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ABS (σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών), στον στάνταρ εξοπλισμό, πολύ σημαντικό για την τιμή της!
Εμπρός έχει μονό δισκόφρενο με δίσκο wave (κοινώς μαργαρίτα, ή κυματοειδή περίμετρο) 310 χιλιοστών και δαγκάνα 2 εμβόλων (διπίστονη)
Πίσω έχει  δίσκο, επίσης μαργαρίτα  240 χιλιοστών με μονό εμβολο.

Στην CB 500X  δεν συναντάμε το σύστημα της Honda της συνδυασμένης πέδησης CBS, αλλά το ABS της κάνει καλά την δουλειά του.
Τα φρένα είναι ισχυρά με προοδευτικότητα, με ασαφής πληροφορίες, αλλά το ABS διορθώνει την κατάσταση και σου δίνει την ασφάλεια και την σιγουριά χωρίς να σε φοβίζει. Η απόδοση των φρένων γενικά είναι καλή και θα είχαν καλύτερη αίσθηση με λίγο καλύτερες αναρτήσεις .

Honda_CB500X_BS_014

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η CB 500X  έχει διαστάσεις, 2.095 χιλ μήκος, 830 χιλ πλάτος και 1.290 χιλ ύψος.
Με απόσταση από το έδαφος 170 χιλ. και με το ύψος της σέλας στα 810 χιλ. σημαίνει πως την CB 500X  μπορεί να την κουμαντάρει σχετικά άνετα ακόμα και άτομο κάτω του 1,70 ύψους.
Μεταξόνιο 1.420 χιλ. Γωνία κάστερ 26º 30´, Ίχνος τρέιλ 108 χιλ.

Honda_CB500X_BS_088

ΟΡΓΑΝΑ
Ο πίνακας οργάνων είναι εντελώς ψηφιακός. Την ταχύτητα την βλέπεις με ένα μεγάλο νούμερο στο κέντρο, ενώ τις στροφές τις βλέπεις ξεκινώντας από το πλάι και ανεβαίνουν από πάνω σε γραμμική ανάπτυξη, υπάρχουν δύο μερικοί χιλιομετρητές. Υπάρχουν εκτός της ένδειξης βενζίνης οι πολύ χρήσιμες ενδείξεις της τρέχουσας χιλιομετρικής κατανάλωσης, μέσης χιλιομετρικής κατανάλωσης καυσίμου και  κατανάλωση εφεδρικού καυσίμου.
Επίσης πολλές ενδείξεις όπως: Ενδεικτική λυχνία χαμηλής πίεσης λαδιού, Ενδεικτική λυχνία υψηλής θερμοκρασίας ψυκτικού, Ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας PGM-FI (MIL) (Programmed Fuel Injection – Προγραμματιζόμενος ψεκασμός καυσίμου), Ενδεικτικές λυχνίες των φλας, Ενδεικτική λυχνία νεκράς, Ενδεικτική λυχνία μεγάλης σκάλας του φαναριού, ρολόι,  λειτουργίας του ABS.
Μπορείτε να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα των οργάνων σε πέντε επίπεδα.

Honda_CB500X_BS_087

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ: Από διακόπτες έχει τους κλασικούς, στα δεξιά το kill switch (Διακόπτης παύσης κινητήρα), το κουμπί της μίζας και τον διακόπτη των αλάρμ.
Στο αριστερό χέρι έχει το κουμπί της κόρνας, των φλας, των φώτων μικρή και μεγάλη σκάλα και μπροστά το σινιάλο.

ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: Οι  καθρέφτες του είναι αρκετά καλοί και σε σχήμα και ύψος και το οπτικό πεδίο είναι καλό στους περισσότερους σωματότυπους.

Honda_CB500X_BS_035

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Από αποθηκευτικό χώρο η CB 500X  έχει μόνο ένα πολύ μικρό στο πίσω μέρος κάτω από την σέλα όπου έχει και την εργαλειοθήκη. Διαθέτει μια Θήκη εγγράφων με ένα λάστιχο να συγκρατεί τα έγγραφα.
Επίσης κάτω από τη σέλα βρίσκεται το στήριγμα κράνους. Στην εργαλειοθήκη διατίθεται ένα σετ καλωδίου για το κράνος.
ΦΩΤΑ: Τα φώτα της  CB 500X  είναι δυνατά με πολύ καλή δέσμη. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε την κατακόρυφη στόχευση του προβολέα, για σωστή ευθυγράμμιση, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι που παρέχεται στην εργαλειοθήκη.
Το κλειδί περιέχει ένα ειδικό κωδικοποιημένο chip, που αναγνωρίζεται από το σύστημα του immobilizer (HISS), προκειμένου να εκκινηθεί ο κινητήρας. Το ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ έχει χωρητικότητα 17λίτρα. Έχει μονό ΣΤΑΝΤ. Το πλήρες Βάρος της είναι 194 κιλά.

Honda_CB500X_BS_076

Ο ΟΔΗΓΟΣ κάθετε πολύ βολικά πάνω στην σέλα, σε όρθια θέση οδήγησης. Ο ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ κάθεται άνετα στο επάνω επίπεδο της σέλας και μπορεί να κρατηθεί άνετα από τις μεγάλες χειρολαβές που έχει στο πλάι. Τα πόδια του συνοδηγού κάθονται στους δυο μασπιέδες που ανοίγουν και είναι βολικοί.
Η ΣΕΛΑ είναι δύο επιπέδων, με τον οδηγό να κάθεται χαμηλά (στα 810 χιλ από το έδαφος). Είναι καλοσχεδιασμένη με αρκετό πλάτος όπως και το μήκος, και με ικανοποιητικό αφρώδες που σε κρατά ξεκούραστο μέσα στην πόλη, αλλά και σε ένα ταξίδι. Το υλικό του καλύμματος της είναι αντιολισθητικό.
Το φαρδύ ΤΙΜΟΝΙ έχει μεγάλο κόψιμο και προς τις δυο κατευθύνσεις  και βοηθά στην μετακίνηση μέσα στην πόλη.
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ που παρέχει η ΖΕΛΑΤΙΝΑ είναι αρκετά καλή . Το ύψος της ζελατίνας ρυθμίζεται σε 2 θέσεις.

ΟΔΗΓΗΣΗ
Με τον εύκολο χειρισμό του τιμονιού, την ξεκούραστη όρθια θέση οδήγησης, το χαμηλό ύψος της σέλας και η καλή εργονομία νιώθεις την CB 500X άνετη χωρίς να καταλαβαίνεις τα 194 κιλά της και αμέσως καταλαβαίνεις την ευκολία στις αλλαγές κατεύθυνσης και την μεγάλη ευελιξία της σε κάθε περίπτωση.

Honda_CB500X_BS_104

Στην ΠΟΛΗ νιώθεις άνετα και μπορείς να κινηθείς μια χαρά σε κάθε περίπτωση που θα σου τύχει αφού οι 17ρηδες τροχοί σε βοηθούν με τον ασφάλτινο προορισμό τους,  επιταχύνοντας γρήγορα στα φανάρια. Αν χρειαστεί να ανεβείτε κάποιο πεζοδρόμιο η CB 500X  θα το κάνει με άνεση.
Όταν οδηγείς την CB 500X νιώθεις πως έχεις μια μικρή μοτοσυκλέτα και κινείσαι με άνεση ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά παράλληλα το γκάζι του είναι πολύ καλό και έρχεται γρήγορα αφού ο δικύλινδρος κινητήρας του είναι ρυθμισμένος να αποδίδει δυνατά στις μεσαίες στροφές.

Honda_CB500X_BS_005

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ: Ο επαρχιακός δρόμος και η εθνική είναι και αυτά μέσα στο στοιχειό της CB 500X. Νιώθεις ότι οδηγείς μια μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού αφού κινείσαι με άνεση και χωρίς ζόρι στα 120-150 στο κοντέρ. Βέβαια αν θέλεις να προσπεράσεις όταν είσαι σε αυτά τα χιλιόμετρα θα ζοριστεί λιγάκι αλλά θα φτάσει με σχετική άνεση τα 170 κοντερίσια χιλιόμετρα (ίσως χρειαστεί να κατεβάσεις και μια ταχύτητα) και με λίγη υπομονή θα φτάσει και τα 190.

Στις στροφές η Honda CB 500Χ έχει ουδέτερη συμπεριφορά και σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας με μόνο ελάττωμα την όχι τόσο καλή πληροφορία από τις αναρτήσεις.
Έχει καλή έξοδο από την στροφή αφού η δύναμη του κινητήρα έρχεται από τις μεσαίες στροφές και έτσι  διατηρείς καλά την γραμμή που θέλεις, χωρίς βέβαια να θέλουμε να πούμε πως μπορείς να κάνεις σπορ οδήγηση.
Ο πίσω τροχός σε έναν κακό δρόμο και στο χώμα, αναπηδά γιατί έχει γρήγορη επαναφορά που δεν ρυθμίζεται.

Honda_CB500X_BS_111

Στο ΧΩΜΑ η CB 500Χ κινείται με αξιοπρέπεια παρόλο τον17αρη εμπρός τροχό.
Δεν εννοούμε πως θα κάνεις “εντουρόβοτλα” αλλά μπορείς να περάσεις ένα χωματόδρομο χωρίς να σε φοβίσει και να σου καταστρέψει την βόλτα σου ή το ταξίδι σου.

Στον τομέα της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ τα πηγαίνει πολύ καλά, αφού για 100 χιλιόμετρα μεικτής διαδρομής έχει κατανάλωση, 3 με 4 λίτρα.

Honda_CB500X_BS_001

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Η Honda CB 500X είναι μια μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού που προσφέρει άνεση  στην καθημερινή χρήση μέσα στην πόλη αφού μπορεί να κινηθεί γρήγορα και με ευελιξία διατηρώντας αρκετά υψηλή μέση ταχύτητα, αλλά και απόλυτη άνεση σε ταξίδι μεσαίων αποστάσεων. Σίγουρα δεν θα ταξιδέψεις όπως με μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες τουρισμού, αλλά δεν θα είσαι πολύ πίσω τους και σίγουρα θα είσαι μπροστά τους μέσα στην πόλη.

Η Honda CB 500Χ  κατασκευάζεται σε εργοστάσιο της Honda στην Ταϊλάνδη και με αυτό το τρόπο πετυχένει μια χαμηλή τιμή χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευή της.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως έρχεται με στάνταρ το ABS, με ψεκασμό και σύγχρονα ψηφιακά όργανα αλλά πέρα από αυτά δεν υπάρχει κανένα άλλο σύγχρονο βοήθημα όπως traction control, χάρτες οδήγησης κλπ.
Παρόλο αυτά εμείς πιστεύουμε πως είναι μια σύγχρονη μοτοσικλέτα με λιγότερα βοηθήματα μεν αλλά κλασικότερη στην οδηγοί της μεν και ένα καλό σχολείο για ποιο νέους οδηγούς.
Εν κατακλείδι είναι μια οικονομική μοτοσυκλέτα με χαμηλή κατανάλωση και αραιά διαστήματα επίσκεψης στο συνεργείο για σέρβις, με ικανοποιητικές επιδόσεις με καλό επίπεδο ασφάλειας και άνεσης, μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να την αποκτήσει εύκολα ο καθένας και που μπορεί να σε συντροφεύσει για πολλά χρόνια.

Αυτός λοιπόν που θα θελήσει να αποκτήσει μια καινούργια all round μοτοσικλέτα, τότε η Honda CB 500X πιστεύουμε πως είναι ίσως η καλύτερη πρόταση.

Η CB500X έχει ενδεικτική τιμή  6.700€ και βγαίνει σε τρις χρωματισμούς : κόκκινο, μαύρο ματ και λευκό.

Honda_CB500X_BS_127

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας     Υγρόψυκτος 4-χρονος, 2-κύλινδρος
Κυβισμός     471
Μέγιστη Ισχύς     47 (35) / 8.500 hp (kW) / σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή     43 / 7.000 Nm / σ.α.λ.
Ταχύτητες     6
Τροφοδοσία     Ηλ. ψεκασμός PGM-FI
Βάρος     195 Kg
Φρένα     Ε: Δίσκος wave 320 χιλ. (ABS)
Π: Δίσκος wave 240 χιλ. (ABS)
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)     2.095 x 830 x 1.290 χιλ.
Ύψος σέλας     810 χιλ.
Απόσταση από το έδαφος     170 χιλ.
Ρεζερβουάρ     17,3 Lit
Ανάρτηση     Ε: Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλ.
Π: Μονάδα Pro link
Ελαστικά     Ε: 120/70ZR – 17M/C
Π: 160/60ZR – 17M/C
Εγγύηση 2 έτη     *Βάρος γεμάτης μοτοσυκλέτας (καύσιμα, λιπαντικά, υγρά φρένων)

Τον οδηγό μας έντυσε η εταιρεία Τζωρτζόπουλος με κράνος SHOEI, μπουφάν και γάντια της IXS και μπότες της W2.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ!
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ή ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ DOWNLOAD

# BS RIDE

Κείμενο
Σπύρος & Γιώργος Φιωτάκης

Φωτογραφίες
Ιωάννα & Γιώργος Φιωτάκης

Έντυπο – Γραφικά
Ιωάννα Φιωτάκη

Video Μοντάζ
Γιώργος Φιωτάκης

Video Κάμερες
Ιωάννα Φιωτάκη
Δημήτρης Τσούρας
Γιώργος Φιωτάκης

Παραγωγή
Biker Spirit Magazine
www.bikerpirit.net
© 2014

Εκτέλεση Παραγωγής
IGF Productions
www.igf.gr