21 June 2024
Honda

Honda SH Mode 125 2024ΥΜ – Παρουσίαση

Η νεανική έκδοση της σειράς σκούτερ SH της Honda ανανεώθηκε πλήρως το 2021, αποκτώντας προβολέα LED, νέο πλαίσιο enhanced Smart Architecture Frame (eSAF), τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο SOHC κινητήρα τεχνολογίας enhanced Smart Power Plus (eSP+) και τροχούς με ελαστικά εξοικονόμησης καυσίμου. Διαθέτει επίσης ντουλαπάκι με θύρα φόρτισης USB TypeA, πλούσιο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και λειτουργία Smart Key.

 Για το 24YM, το SH Mode αποκτά δύο νέα, μοντέρνα χρώματα που θα ενισχύσουν την απήχησή του στους ευρωπαίους αναβάτες.

 1. Εισαγωγή

Από το 1984 που κυκλοφόρησε το πρώτο SH50, η διαχρονική δημοτικότητα των αρχικών SH τους έχει δώσει μία θέση κύρους στη γκάμα της Honda, με πολλούς Ευρωπαίους να τα εμπιστεύονται και να τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Όλο αυτό το διάστημα, η οικογένεια SH μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά, αφενός χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις και την οικονομική κατανάλωση, αφετέρου χάρη στην ευελιξία, τη στιβαρή αίσθηση και την ευστάθεια που εξασφαλίζει ο μπροστινός τροχός των 16 ιντσών στις απαιτητικές συνθήκες των δρόμων της πόλης.

Το SH Mode 125 που κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2014, έχει προσελκύσει στην οικογένεια SH ένα ακόμα πιο νεανικό κοινό. Έχει αποδειχτεί ένα έξυπνο σκούτερ από κάθε άποψη, που ακολουθεί την αισθητική της εποχής, καταφέρνοντας να συνδυάζει μοντέρνο στυλ, επιδόσεις που εμπνέουν αυτοπεποίθηση και χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Το 2021, παρουσιάστηκε το ολοκαίνουργιο SH Mode 125. Σχεδιασμένο για να αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες, επιθυμίες και προσδοκίες ενός συνεχώς αυξανόμενου κοινού νεαρών αναβατών της Honda, για το 24YM το SH Mode 125 αποκτά δύο νέα, μοντέρνα χρώματα που αναδεικνύουν την ελκυστική του εμφάνιση.

 1. Επισκόπηση

Στην αισθητική ανανέωση του SH Mode 125 το 21YM, το στοιχείο που έδωσε μία ξεχωριστή νότα στη φυσιογνωμία του, ήταν ένας ελκυστικός προβολέας LED. Επίσης, απέκτησε νέο, ελαφρύτερο ατσάλινο πλαίσιο τεχνολογίας ‘enhanced Smart Architecture Frame’ (eSAF) και ισχυρότερο (αλλά και οικονομικότερο) τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο SOHC κινητήρα τεχνολογίας enhanced Smart Power Plus (eSP+), καθώς και νέους  αλουμινένιους τροχούς με ελαστικά που προσδίδουν ακόμα πιο βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Παράλληλα βελτιώθηκε και σε πρακτικό επίπεδο. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα αυξήθηκε και ένα πρακτικό ντουλαπάκι τοποθετήθηκε στο αριστερό τμήμα του φέρινγκ, με θύρα φόρτισης USB Type-A. Μία πινελιά πολυτέλειας ήταν το Smart Key που ελέγχει τη λειτουργία του κεντρικού διακόπτη και της σέλας, από την τσέπη του αναβάτη.

Για το 24YM, το SH Mode 125 αποκτά δύο νέα σύγχρονα χρώματα που έρχονται να προστεθούν στα κλασικά Pearl Jasmine White και Mat Techno Silver, γνωστά από την περσινή χρονιά.

Το 24YM SH Mode 125 θα διατίθεται στις εξής χρωματικές επιλογές:

**ΝΕΟ** Candy Luster Red

**ΝΕΟ** Matt Galaxy Black Metallic

Pearl Jasmine White

Mat Techno Silver Metallic

 

 1. Κύρια Χαρακτηριστικά

3.1 Στυλ & Εξοπλισμός

 • Σχεδίαση επίπεδου πατώματος με άφθονο χώρο για τα πόδια
 • Προβολέας LED προσφέρει χαρακτηριστική εμφάνιση στο σκούτερ
 • Άνετος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, θύρα φόρτισης USB στο ντουλαπάκι
 • Λειτουργία Smart Key για έλεγχο του κεντρικού διακόπτη και της σέλας

Η αισθητική αναβάθμιση του 2021 μεταμόρφωσε το SH Mode 125 σε ένα ακόμα πιο ελκυστικό και επιθυμητό σκούτερ, με χαρακτηριστικό προβολέα LED που ενίσχυε την παρουσία του στο δρόμο. Όμως οι άνθρωποι της Honda ασχολήθηκαν και με τη βελτίωση της πρακτικότητας, διαμορφώνοντας ένα μεγάλο, επίπεδο πάτωμα που αυξάνει το χώρο στην περιοχή των ποδιών.

Το ύψος της σέλας των 765mm και οι υπόλοιπες προδιαγραφές δεν αλλάζουν για το 24YM. Το ντουλαπάκι στην αριστερή πλευρά φιλοξενεί μία θύρα USB Type-A για τη φόρτιση ενός smartphone. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα έχει χωρητικότητα 18.5L και περιλαμβάνει άγκιστρα αποσκευών για ασφαλή μεταφορά των φορτίων.

Το SH Mode 125 κάνει χρήση λειτουργίας Smart Key. Με το κλειδί στην τσέπη του αναβάτη, είναι δυνατός ο χειρισμός του κεντρικού διακόπτη και της κλειδαριάς της σέλας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο άνεσης στους έντονους ρυθμούς ζωής της πόλης.

Ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων απεικονίζει όλες τις σημαντικές πληροφορίες. Το μεγάλο, αναλογικό ταχύμετρο βρίσκεται στο κέντρο και περιστοιχίζεται από την ένδειξη του συστήματος Idling Stop και τις προειδοποιητικές λυχνίες των φλας. Ο δείκτης στάθμης καυσίμου είναι τοποθετημένος στο κέντρο ενώ ο ολικός και μερικός χιλιομετρητής και το ρολόι φιλοξενούνται στην κεντρική οθόνη LCD μαζί με τα μπουτόν ελέγχου.

Το κεντρικό στάντ είναι εργονομικά σχεδιασμένο και ιδιαίτερα εύχρηστο. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το πλαϊνό σταντ. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στην άνεση του συνεπιβάτη. Ο χώρος στη σέλα είναι ιδιαίτερα άνετος ενώ στη διάθεσή του έχει αναδιπλούμενα μαρσπιέ και χειρολαβές ενσωματωμένες στην πίσω σχάρα από χυτό αλουμίνιο.

3.2 Κινητήρας

 • Τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής (SOHC) και τεχνολογία eSP+
 • Ο κινητήρας διαθέτει Idling Stop
 • Κατανάλωση καυσίμου 50km/l

Ο νέος τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας (SOHC) με τεχνολογία eSP+ (enhanced Smart Power Plus) του SH Mode 125 αποδίδει 11,4 Ps (8.4kW) στις 8.500 σαλ., με μέγιστη ροπή 12,1Nm στις 5.000 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή είναι 53,5 x 55.5mm αντίστοιχα, και η σχέση συμπίεσης 11.5:1.

Η επίπεδη, γραμμική ροπή από τις χαμηλές στροφές είναι ιδανική για αστικά περιβάλλοντα και αναβάτες κάθε εμπειρίας. Χάρη στη βελτιωμένη κατανάλωση του κινητήρα που φτάνει περίπου τα 50km/l, (WMTC mode) και το ρεζερβουάρ των 5,5L λίτρων, η αυτονομία που επιτυγχάνεται είναι περίπου 275km.

Τεχνολογίες χαμηλών τριβών eSP+ της Honda εφαρμόζονται σε όλο τον κινητήρα. Η έξυπνη τοποθέτηση εξαρτημάτων όπως η αντλία λαδιού (που είναι ενσωματωμένη στο στροφαλοθάλαμο) συνεισφέρει στην αποδοτικότητα. Ένας συμπαγής θάλαμος καύσης και τροφοδοσία καυσίμου PGM-FI βελτιστοποιούν την ταχύτητα καύσης και την απόδοση ψύξης.

Η έκκεντρη τοποθέτηση του κυλίνδρου περιορίζει τις τριβές που αναπτύσσονται ανάμεσα στο έμβολο και στο χιτώνιο του κυλίνδρου, μεταδίδοντας αποτελεσματικά την ενέργεια της καύσης στο στρόφαλο. Το χιτώνιο του κυλίνδρου από χυτοσίδηρο με τη ‘σαγρέ’ επιφάνεια ελαχιστοποιεί πιθανές παραμορφώσεις στο εσωτερικό του. Αυτή η λύση περιορίζει τις τάσεις στο ελατήριο του εμβόλου, μειώνοντας περαιτέρω τις τριβές που αναπτύσσονται εντός του κινητήρα.

Ένα πολύ αποδοτικό ψυγείο – ενσωματωμένο στην εξωτερική δεξιά πλευρά του στροφαλοθαλάμου – χρησιμοποιεί ένα μικρό, ελαφρύ ανεμιστήρα που μειώνει τις απώλειες τριβών και περιορίζει την αντίσταση. Η αντίσταση κύλισης μέσα στο κιβώτιο μειώνεται με τη χρήση τριών κύριων ρουλεμάν χαμηλών τριβών, τα οποία λειτουργούν εξατομικευμένα, ανάλογα με τα φορτία που δέχονται. Η εμπρός τροχαλία μετάδοσης φέρει σχεδιασμό με πτερύγια μείωσης αεροδυναμικής πίεσης ενώ η οδηγούμενη τροχαλία μειώνει την τάση του ιμάντα, μειώνοντας έτσι τις απώλειες κατά τη μετάδοση της κίνησης.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, χωρίς ψήκτρες, γεννήτρια-εκκινητής (μίζα) ACG είναι ενσωματωμένη απευθείας στην άκρη του στροφαλοφόρου, λειτουργώντας ως μίζα και εναλλάκτης. Περιστρέφει απευθείας τον κινητήρα, χωρίς θορύβους σύμπλεξης γραναζιών.

Το σύστημα Idling Stop σβήνει αυτόματα τον κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα λειτουργίας στο ρελαντί όταν το σκούτερ είναι σταματημένο και τα φρένα πατημένα. Τον επανεκκινεί άμεσα με το άνοιγμα του γκαζιού. Αυτό γίνεται αθόρυβα, χάρη στη γεννήτρια-εκκινητή ACG, σε συνδυασμό με το σύστημα που επαναφέρει το στρόφαλο σε θέση πριν το χρόνο της εισαγωγής και σε ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης που περιορίζει την αντίσταση στο στρόφαλο. Το σύστημα Idling Stop διαθέτει λειτουργία που ‘διαβάζει’ τη φόρτιση της μπαταρίας και απενεργοποιείται αυτόματα για να μην αποφορτίζεται υπερβολικά.

3.3 Πλαίσιο

 

 • Ελαφρύ πλαίσιο τεχνολογίαςenhanced Smart Architecture Frame
 • Ελαστικά που μειώνουν την αντίσταση κύλισης και βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου

Το SH Mode 125 διαθέτει ένα προηγμένο πλαίσιο τεχνολογίας enhanced Smart Architecture Frame (eSAF) από πρεσαριστό ατσάλι που προσφέρει βελτιωμένη αίσθηση σε συνδυασμό με αυξημένη ευστάθεια, οδηγική άνεση και αντοχή.

Η γωνία κάστερ είναι 26° 30’, με ίχνος τροχού 69,5mm και το μεταξόνιο 1.305mm (από 27°, 68mm και 1305mm). Οι συνολικές διαστάσεις είναι συμπαγείς: μήκος 1950mm x πλάτος 670mm x ύψος 1100mm, με απόσταση από το έδαφος στα 150mm. Σε συνδυασμό με το βάρος των 118 κιλών, προκύπτει ένα εξαιρετικά ευέλικτο και φιλικό στο χρήστη σκούτερ πόλης.

Το τηλεσκοπικό πιρούνι έχει διαδρομή 89 mm. Η πίσω ανάρτηση με ρυθμιζόμενη προ-φόρτιση ελατηρίου σε 5 στάδια έχει διαδρομή 75 mm. Ο εμπρός τροχός 16 ιντσών από χυτό αλουμίνιο φορά ελαστικό σε διάσταση 80/90-16, ενώ στον πίσω τροχό των 14 ιντσών η διάσταση του ελαστικού είναι 100/90-14. Και τα δύο ελαστικά είναι σχεδιασμένα για μείωση της αντίστασης κύλισης και βελτίωση της κατανάλωσης.

Ο μπροστινός υδραυλικός δίσκος των 220mm συνδέεται με ένα πίσω ταμπούρο 130mm μέσω του CBS, διασφαλίζοντας ομαλή και ομοιόμορφα κατανεμημένη πίεση πέδησης σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σε δυνατά ή απότομα φρεναρίσματα.

 1. Αξεσουάρ

Η γκάμα Γνήσιων Αξεσουάρ Honda για το SH Mode περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Ένα Top box 35 λίτρων & πίσω σχάρα, με σύστημα κλειδώματος Honda One-Key

 1. Τεχνικές Προδιαγραφές
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Υγρόψυκτος, 4-χρονος SOHC
Χωρητικότητα (cm3) 125 cc
Αριθμός βαλβίδων ανά κύλινδρο 4
Διάμετρος & Διαδρομή 53.5 x 55.5mm
Σχέση συμπίεσης 11.5:1
Μέγιστη ισχύς 11,4 PS (8.4kW) @ 8,500rpm
Μέγιστη ροπή 12.1Nm @ 5,000rpm
Χωρητικότητα σε λιπαντικό 0.9L
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
Ψεκασμός Ηλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 5.5L
Κατανάλωση καυσίμου 50km/litre
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εκκίνηση (Μίζα) Ηλεκτρική
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V7Ah
Ισχύς ACG 570w/5,000rpm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος, φυγοκεντρικός
Τύπος κιβωτίου CVT
Τελική μετάδοση V-Belt
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ) 1950mm x 670mm x 1100mm
Μεταξόνιο 1,305mm
Γωνία Κάστερ 26° 30’
Ίχνος Τροχού 69.5mm
Ύψος Σέλας 765mm
Απόσταση από το έδαφος 150mm
Βάρος (πλήρες υγρών) 118kg
Ακτίνα στροφής 1.97m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm – διαδρομή 89mm
Πίσω Ψαλίδι με διπλά αμορτισέρ. Ρύθμιση προ-φόρτισης 5 σταδίων
ΤΡΟΧΟΙ
Διάσταση τροχού εμπρός 16M/C x MT2.50
Διάσταση τροχού πίσω 14M/C x MT2.75
Ελαστικό εμπρός 80/90-16”
Ελαστικό πίσω 100/90-14”
ΦΡΕΝΑ
Τύπος CBS
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Όργανα Honda Smart Key, θύρα φόρτισης USB
Προβολέας LED
Πίσω φως Συμβατική λυχνία

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

 

* Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner