Η BMW σχεδιάζει σύστημα στερεοσκοπικής κάμερας στους καθρέφτες σε συνδυασμό με Matrix-LED

Μοτοσικλέτα με σύστημα κάμερας, είναι το όνομα αυτής της πατέντας για την οποία η BMW έχει υποβάλει αίτηση.

Ως τεχνική προϋπόθεση για την λειτουργία τους είναι η αυτόματη μεγάλη σκάλα, LED matrix, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας ή έλεγχος απόστασης.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καταχωρήθηκε από την Bayerische Motoren Werke τον Σεπτέμβριο του 2021 με την ονομασία μοτοσυκλέτα με σύστημα κάμερας, αλλα έγινε γνωστό το Μάρτιο του 2023.

Η BMW υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που προβλέπει 2 μπροστινές κάμερες στη μοτοσυκλέτα, ενσωματωμένες στα περιβλήματα των καθρεπτών. Η στερεοσκοπική κάμερα παρέχει πληροφορίες για το βάθος του χώρου και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για αυτόματη μεγάλη σκάλα, αλλά και για διάφορα συστήματα υποβοήθησης. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν και, εάν ναι, πότε η BMW θα ξεκινήσει τη σειρά παραγωγής αυτής της εφεύρεσης.

Οι κάμερες θα είναι στους καθρέφτες

Τα κύρια εξαρτήματα αυτής της κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφεύρεσης είναι κάμερες που είναι ενσωματωμένες στο περίβλημα του καθρέφτη οπισθοπορείας και είναι ευθυγραμμισμένες προς τα εμπρός, δηλαδή προς την κατεύθυνση του ταξιδιού. Συγκεκριμένα, στην πατέντα περιγράφεται ο συνδυασμός 2 καμερών, μία για κάθε καθρέφτη οπισθοπορείας. Το πλεονέκτημα αυτής της στερεοσκοπικής κάμερας σε σύγκριση με μία μόνο κάμερα είναι η χωρική καταγραφή του οπτικού πεδίου με «πληροφορίες βάθους». Η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ των δύο καμερών ευνοεί την τρισδιάστατη εικόνα.

Μπροστινές κάμερες, ενσωματωμένες στην πατέντα της BMW στο περίβλημα του καθρέφτη. Με τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ αριστερής και δεξιάς κάμερας

Αυτόματη μεγάλη σκάλα των φώτων

Τέτοια συστήματα κάμερας χρησιμοποιούνται σε επιβατικά αυτοκίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα, υπάρχει ένας αυτόματος διακόπτης μεγάλης σκάλας στο Kawasaki Ninja H2 SX SE από το 2023 . Όπως φαίνεται, η BMW θέλει να προσφέρει κάτι παρόμοιο στο εγγύς μέλλον και μάλλον κάτι ακόμα καλύτερο.

Matrix-LED

Οι λεγόμενοι προβολείς LED matrix, είναι ήδη γνωστοί από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη σκάλα δεν χρειάζεται να μειώνεται εντελώς όταν υπάρχει κίνηση από το αντίθετο ρεύμα, μόνο όταν το όχημα που βρίσκεται από την αντίθετη πλευρά πλησιάζει. Σε αντίθεση με την Kawasaki, η BMW έχει ήδη εμπειρία με αυτήν την τεχνολογία φωτός μέσω του εσωτερικού της τμήματος αυτοκινήτων.

Συστήματα βοήθειας

Επιπλέον, το σύστημα κάμερας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορες λειτουργίες ασφάλειας και υποβοήθησης. Για παράδειγμα, αντί για σύστημα ραντάρ για έλεγχο απόστασης σε συνδυασμό με cruise control, για προειδοποίηση σύγκρουσης και βοηθούς πέδησης έκτακτης ανάγκης. Ή ακόμα και για αναγνώριση και ανάγνωση σημάτων κυκλοφορίας, με αντίστοιχες πληροφορίες στην οθόνη έως και παρεμβάσεις μέσω του cruise control.

BMW K 1600 με φως στροφών LED, αλλά ακόμα χωρίς αυτόματη μεγάλη σκάλα. Και χωρίς έλεγχο απόστασης ACC.

Κάμερες για BMW K 1600, R 1300 GS και RT

Η μελλοντική επιλογή στερεοσκοπικής κάμερας είναι ακόμη πιο σημαντική για τα μοντέλα K 1600 με εξακύλινδρη BMW, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος κάτω από την επένδυση για να χωρέσουν τους αισθητήρες ραντάρ για τον έλεγχο απόστασης ACC. Με 2 κάμερες στα περιβλήματα των καθρεπτών, αυτό το κενό εξοπλισμού θα μπορούσε να κλείσει σχετικά εύκολα. Το Boxer RT είναι άλλος ένας υποψήφιος για τη στερεοσκοπική κάμερα. Και η νέα BMW R 1300 GS .

Αναλυτικά το σύστημα κάμερας της BMW

Όσον αφορά την ακριβή φύση, τη δομή και τη διάταξη των καμερών, η BMW διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές. Κυμαίνονται από απλούς αισθητήρες φωτός, που θα επαρκούσαν για αυτόματη μεγάλη σκάλα, έως πολλαπλούς οπτικούς φακούς σε κάθε περίπτωση. Μια λειτουργία θέρμανσης έναντι θολών φακών αναφέρεται ακόμη και ως λεπτομέρεια. Αναφέρονται επίσης και άλλες κάμερες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση για τους καθρέφτες στα περιβλήματα των καθρεπτών και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας πίσω από τη μοτοσικλέτα. Είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός, η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων είναι πιο απαιτητική για τις μοτοσυκλέτες παρά για τα αυτοκίνητα – λέξη κλειδί: κλίση.

Πηγή: motorradonline

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner