Η Michelin είναι έτοιμη για την πρόκληση στο Austin – Michelin Preview

Για πρώτη και μοναδική φορά τη φετινή σεζόν και για πρώτη φορά από το 2019, η ομάδα της Michelin Motorsport και οι υπόλοιπες ομάδες του MotoGP κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για τον αγώνα  Red Bull Grand Prix of The Americas στην πίστα Circuit of The Americas, που βρίσκεται στους λόφους λίγο έξω από το κέντρο του Austin, στο Τέξας.

Όπως και στο παρελθόν, η κυματοειδής, άγρια και με ανωμαλίες πίστα των 5.514 χλμ αποτελεί ένα εντατικό πεδίο δοκιμών για τα ελαστικά MICHELIN Power Slick.  Στην πίστα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επισκευαστικές εργασίες τα τελευταία χρόνια, όπως και το 2018, με στόχο εξαλείψουν τα σαμάρια και να περάσουν νέα άσφαλτο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες της πίστας είναι κάπως απρόβλεπτες και επομένως μπορούν να δυσκολέψουν το έργο των αναβατών στην επιλογή του καλύτερου συνδυασμού ελαστικών.

Ένας άλλος άγνωστος για φέτος παράγοντας θα είναι η θερμοκρασία, καθώς τις προηγούμενες φορές ο αγώνας πραγματοποιούνταν τον Απρίλιο που οι μέσες θερμοκρασίες είναι περίπου 25 ° C, ενώ το Σεπτέμβριο ο μέσος όρος είναι πάνω από 30 ° C.

Η πίστα Circuit of The Americas είναι γνωστή για τον πύργο παρατήρησης των 76.5 μέτρων και είναι μία από τις πιο καινούριες πίστες στο ετήσιο ημερολόγιο των αγώνων. Η Michelin θα επιστεφτεί για πέμπτη φορά τη συγκεκριμένη πίστα, από την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία. Η φορά της πίστας είναι αριστερόστροφη και φέρει τμήματα που θυμίζουν χαρακτηριστικά από άλλες πίστες όπως του Hockenheim, του Istanbul Park, του Silverstone, του Interlagos και του Osterreichring. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την ευθεία των 1.200μ θέτουν μια ιδιαίτερα απαιτητική επιφάνεια κι όλα μαζί αποτελούν το μεγαλύτερο πεδίο εξέτασης για τα ελαστικά της Michelin.

Η γκάμα των ελαστικών που έχει επιλεχθεί για την συγκεκριμένη πίστα έχει γίνει με βάση τις καταπονήσεις και τις δυνάμεις που δέχονται από τις 11 δεξιές και τις 9 αριστερές στροφές της πίστας καθώς επίσης και την καινούρια άσφαλτο. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας όπου τα ελαστικά του εμπρός τροχού είναι συμμετρικής σχεδίασης σε αντίθεση με τα τέσσερα  πίσω ελαστικά- συμπεριλαμβανομένου ενός επιπλέον σκληρού μείγματος γόμας λόγω της νέας ασφάλτου – που είναι ασύμμετρης και θα φέρουν σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δεξιών στροφών της πίστας.

Παρόλο που δεν έχει διεξαχθεί κανένας βρόχινος αγώνας από την επιστροφή της Michelin στο MotoGP, είναι πολύ πιθανό για τη Michelin να έρθει αντιμέτωπη με συνθήκες βροχής συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα τα MICHELIN Power Rain ελαστικά με στόχο να τονώσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών για να μπορέσουν να πιέσουν τα όριά τους σε περίπτωση βροχής. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας και για τους δύο τροχούς, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμα στο δεξί τμήμα του πέλματος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δεξιών στροφών της πίστας.

Σχολιάζοντας τον αγώνα του Σαββατοκύριακο, ο Piero Taramasso, Michelin Two-Wheel Motorsport Manager, δήλωσε: «Η έξοδος από την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από τους δύο πρώτους αγώνες στο Κατάρ θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για όλους αλλά είναι υπέροχο που θα έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε μπροστά στους θεατές των ΗΠΑ και είμαστε αποφασισμένοι για άλλη μία φορά να δώσουμε ένα συναρπαστικό αγώνα σε όλους. Το CoTA αποτελεί πρόσκληση κάθε φορά για τα  ελαστικά, όχι μόνο λόγω της διάταξης της πίστας με τις υψομετρικές αλλαγές και το συνδυασμό των στροφών, αλλά και επειδή τα επίπεδα πρόσφυσης μπορεί να είναι πολύ δύσκολο εκτιμηθούν. Τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα τη φετινή σεζόν, θα αγωνιστούμε για πρώτη φορά εδώ αυτήν την εποχή, οπότε οι θερμοκρασίες πίστας ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε, από τον τελευταίο αγώνα μας εδώ τον Απρίλιο του 2019 και πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε.  Είμαι βέβαιος ότι η γκάμα των ελαστικών μας θα επιτρέψει στους αναβάτες να φτάσουν στο όριο όπως πάντα και θα προσφέρουν ένα συναρπαστικό αγώνα σε όλους ».

Η έναρξη του αγώνα θα γίνει την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου με τα δύο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών. Περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν την επόμενη ημέρα, ακολουθούμενες από τις προκριματικές 1 και 2  που θα καθορίσουν την θέση των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης. Τα  φώτα της εκκίνησης για τον αγώνα των 20 γύρων θα σβήσουν στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή,  πριν το πρωτάθλημα επιστρέψει στην Ευρώπη για τους τρεις τελευταίους αγώνες της σεζόν 2021.

Related Posts